15 februari 2008

Ledare - på gott och ont.
Att makt lätt korrumperar, det vet vi, och korrumperade ledare har definitivt förlorat sitt mandat att leda.
En del säger att vi får de ledare vi förtjänar.
I så fall förtjänar vi inte mycket.

Att Hamas kom till makten efter det palestinska valet för två år sedan var till stor del resultatet av palestiniernas missnöje med sina ledare. Ironiskt nog är det dessa nystylade och nygamla Abbas, Abu Ala och Erekat m.fl. som nu sitter i förhandlingar med Israel. De får miljarder i veckopeng och kallas av Bush och Olmert för "men of peace".
Hamas blev snabbt förblindade av sin nya makt och kunde inte avhålla sej från den fanatism som för varje dag drar ner dess folk i en allt djupare misär.

I kväll fick vi i TV bekanta oss med en liten kille från Gaza som för en period blivit "adopterad" av en familj i Ramat Gan. Den lille undergår cytostatikabehandling för cancer vid ett av de stora sjukhusen i Tel Aviv-trakten och för att minska problemet med resorna och överhuvudtaget göra livet lite lättare för den lille, får han bo hos en familj där han verkligen känner sej älskad. Pappan berättade att han aldrig trott det fanns så kärleksfulla judar och hela hans familj i Gaza var fulla av förundran. Hela denna stora familj hade också fått möjlighet att besöka värdfamiljen i Ramat Gan och när det var sovdags var det milt sagt ganska trångt på golvet.

Vi fick följa den lille, hans pappa och extramamman till sjukhuset där han skulle få en av sina behandlingar. Reportern pratade med pappan och han sa att avdelningen är "rena paradiset."
Det var nog både första och sista gången jag hört en canceravdelning liknas vid ett paradis!

Tanken som kom ganska osökt var att om det bara hängde på "vanligt folk" skulle nog konflikten här lösas på ett både snabbare och mycket klokare sätt. Vanligt folk som inte besmittats av hatpropagandan har ofta en genuin intelligens som vida överstiger "proffsens". Dessvärre är de svåra att finna för denna illvilliga propaganda har ruinerat generationer och fortsätter att effektivt släcka allt hopp om ett bättre liv.

Vem är det som initierar denna hatfyllda omgivning?
Jo, de palestinska ledarna, antingen de kallar sej för Hamas eller Fatah.
Samma elände.
Samma ledare.

Små killar med cancer går en ljusare framtid till mötes endast om vanligt folk med varma hjärtan visar sej starkare än --- "de ledare vi förtjänar."
Eller...

Inga kommentarer: