16 april 2008

Förbannelsen i Gaza

Jag lyssnar till smattret av den massiva eldgivning i radion, genombrutet av meddelanden att två soldater blivit dödade i strid. Informationen i höga tonlägen fortsätter och där kom det - ytterligare en soldat dödad. Tre soldater dödade.
Hur många palestinier som dödats har jag inga säkra uppgifter på.

Vad jag tänker när jag lyssnar på dessa rapporter är hur en radikal ideologi och en fanatisk religion effektivt kan begrava framtidsförhoppningarna för en hel befolkning. Hur stolthet och kompromisslöshet kan ruinera alla försök till framsteg.

Abbas må vara en kraftlös och bleksiktig ledare men han kommer i alla fall inte beväpnade med automatvapen till förhandlingarna med Olmert. Hans djupare bevekelsegrunder har nog väldigt lite med ädla syften att göra men de pratar, de håller en hyfsad stil och ja, det rullar på.

Hamas säger nej till allt utom till krig. För att få befolkningen med sej arrangerar de massmöten och hetskampanjer vilket påminner mej om en sekvens från den kristna Bibeln där man ställer den omöjliga frågan - du ger väl inte dina barn stenar i stället för bröd?
Den stackars "kidnappade" befolkningen i Gaza får verkligen nöja sej med småsten.

Hamas vet vad som krävs av dem och det är egentligen inget mer än vanlig hyfs. När de inte ens kan eller vill åstadkomma detta då återstår bara att avgränsa sej från dem och skydda sej så gott det går.
Det är fortfarande en suverän stats rättighet att själv bestämma vem man vill ha in i landet.

De fick Gaza i present av Israel vars förutsättningar de snart nog ruinerade. Växthusen skövlades och hågade investerare vände tvärt på klacken.
Och på den vägen är det.

Elände föder elände. Folket lider medan ledarna knyter sina sidenslipsar.
Snyggt jobbat.FN har påmint oss om sin existens.
Resolution efter resolution har under senaste åren klubbats där det krävts att småarmeerna i Libanon ska avväpnas, men det har naturligtvis stannat vid tomma ord. Hizballah skryter med att de är starkare än någonsin och hur de under näsan på UNIFIL fyllt sina vapenförråd till brädden.
Hade jag varit FN hade skammens rodnad blossat på mina kinder.

Senast jag var uppe vid gränsen mot Libanon såg vi Hizballahs gula flagga käckt smattra i vinden. Strax intill fanns en canadensisk FN-postering med den canadensiska flaggan i topp. - Ridå.
Skulle inte Hizballa förhindras att återvända till södra Libanon eller kommer jag ihåg fel?
Var inte det en av förutsättningarna för vapenvilan efter senaste kriget?

UNIFIL-styrkan gör kanske så gott de kan men de begränsas av omöjliga regler. En regel är att de inte får gå in i byarna och städerna i södra Libanon utan den libanesiska armens samtycke.
Var befinner sej Hizballah-folket? I byarna och i städerna så klart - och nere i underjorden där de samlat alla sina nya, raffinerade "leksaker".

Hade situationen inte varit så allvarlig skulle den nästan varit komisk.
Har Bildt inget alls att säga till om - för han inser väl situationens allvar?
Kanske tycker han den är enbart komisk?

SvD HD Krstbl

8 kommentarer:

hosse sa...

Ignorans, okunnighet eller bara sionistisk propaganda?
Hur har den staten kommit till?
De som har sett 80-tals TV serien "V", har en liten glimt av hur palestinierna lever i sitt land.
Det är naturligt för den som lever gott och inte har insikt i historia, att döma Hamas och Hisbollas aktioner. Men de är ett resultat av snart 60 års.... Ja, hur kan man formulera det kort. Jag önskar att du Gita, sätter dig in i helheten. Du är säkert ingen ond människa. Bara okunnig. Precis som barn i 13-14 års årdern som kallar sig Nazister. Bara okunniga.
Jag önskar att folk tar reda på mer om Israel och den sionistiska regimen. Dess historia och kostnad.
Hur som helst önskar jag inget mer än rättvisa i den regionen. Ja, i alla regioner egentligen.
MVH//
Hosse

Gita sa...

Hej Hosse -
Kul att du hörde av dej.
Eftersom jag aldrig går i polemik med någon ska jag inte göra det med dej heller. Jag skriver det jag anser bör skrivas så får andra göra likadant.

Några förtydliganden.
Hamas, Hizballah och ytterligare några dussin liknande organisationer har som huvudsyfte att mörda mej och andra "otrogna" som bor här. Detta gör att min man i självförsvarssyfte måste ta med sej pistolen i bilen när vi är ute och kör.
Detta är ett exempel på priset judarna får betala för att ha kommit hem.
Historien här började nämligen inte för 60 år sedan utan för några årtusenden sedan.
Jag är inte jude men lever bland judarna och lider med dem när de förstår att så många inget förstår.

Förresten - det verkar som om du tyckte att sionistpropaganda är fult...???
Hizballahpropaganda då?
Hamaspropaganda?

eva sa...

Hosse,
mycket av det som man ser i svenska media presenteras utan bakgrund och ger en skev bild av situationen.
Palestiniernas situation kunde vara annorlunda om araberna verkligen önskade att leva i fred med judar.

Guds Basun sa...

Svårt att inte gå i polemik med sådan okunnighet som Hosse uppvisar. Judar har funnits i området i 3500 år, araberna var inte ens ett folk på den tiden. Turkarna stal området ca 2000 år senare. England erövrade landet i 1:a världskriget. När sedan engelsmännen lämnade det s.k palestina mandatet hade FN tilldelat judarna en liten del av området, Jordanien och Egypten ockuperade resten. I de olika krigen har Israel gjort landvinningar och ockuperat jordansk och egyptisk mark. Men i Sverige lever en stor del av människorna i tron att det var ett palestinskt land som Israel ockuperade. Men ett palestinskt land har aldrig funnits och kan därmed aldrig ockuperas.

Gita sa...

Hej Eva -
Jag tycker du fångade en stor del av konfliktens kärna i dina två meningar.
Jag tror inte det finns ytterligare ett land där dagspressen ger sina läsare en så både ytlig som vinklad bild av världshändelserna.
Jag tror i det fallet att de grovt underskattar sina läsare.
Hade den arabiska fredsviljan funnits hade vi sett demonstration efter demonstration på torget i Ramalla där man fördömer terrorismen och terroristerna. Nu ligger detta nog ganska långt fram i tiden eftersom fredsfostran i skolor, media och moskeer lyser med sin totala frånvaro.
- Israel gör många tokigheter men är betett att göra ordentliga uppoffringar för fred. Araberna talar inte om uppoffringar, inte ens om kompromisser utan enbart om - krav.

Gita sa...

Hej Guds Basun -
Tack för historielektionen som jag hoppas inte bara Hosse lärde sej något av.
Det är som sagt inte bara Aftonbladet och TT som sitter inne med sanningen.(OBS ironin)

Harry Harrysson sa...

Till Hosse –
Att basera sin världsbild på en TV-serie tyder på en genuin okunnighet, och Mellanöstern och ”rättvisa” kan knappast diskuteras pga denna bild.

Hur den syriska provinsen Palestina i det Ottomanska Riket var för 150 år sedan beskrev Mark Twain ypperligt. Läst boken?

Efter första världskriget bestämde vinnarna att det enorma Ottomanska Imperiet, som förlorade kriget, skulle ges bort till araberna – förutom kärnlandet Turkiet och ett par promille som bestämdes skulle bli det judiska nationalhemmet. Ända sen dess har araberna velat ha de promillena och ägnat otroligt mycket mer energi åt det än att utveckla sig själva.

Då sionismen började hade judarna det eländigt, för 100 år sedan, och hade alla sina historiska rötter i det som skulle bli Israel. Överallt i Europa hördes det ”judar, gå tillbaka till Palestina!”

1938 häpnade Churchill och Rosevelt över att så mycket fler araber än judar flyttade till detta område – eftersom judarna hade gjort det välmående och de brittiska mandatövervakarna lät dem komma som de ville medan judarna hindrades i möjligaste mån. Tvärt emot mandatreglerna.

1945 flyttade sig kärnan av judehatet från Europa till Arabvärlden.

Israel består nu till hälften av judar från arabländerna som har tvingats fly, ca 50% fler än araber som flydde från Israels kärnland till det palestinska mandatets periferi, Judéen/Samarien/Gaza/Jordanien etc. Judarna var oftast rika stadsbor medan de palestinaarabiska flyktingarna enligt UNRWA:s definition var de utan hem och arbete. Är det rättvisa att världen via bl.a. FN har gett dessa araber ett oräkneligt antal miljarder och fortsätter att göra detta, medan de mycket fler arab-judiska flyktingarna inte har fått ett dugg? Liksom de lika många judiska flyktingarna från västländerna? Du anser tydligen att de inte ens ska ha ett land.

Hizbollah motiverar sin existens med att Israel har några kvadratkilometer mark som FN har bestämt tillhör Syrien, och i förbifarten förstör de livet för invånarna i Libanon – ett stort antal av de kristna har flytt. Hamas – Gaza fick för drygt 2 år sedan chansen för palestinaaraberna att visa hur de ville bygga ett land. De fick väl lönande växthus, väl lönande industriby, löfte om flygplats och hamn UNDER ANSVAR! De har gasfyndigheter värda 4 miljarder dollars utanför kusten som Israel har lovat handla av om terrorn upphör. De har ungefär samma storlek och folkmängd som Singapore och lika stora möjligheter att utvecklas. Om de själva tar ansvar. De skulle förhoppningsvis visa hur palestinaaraberna ville bygga ett land.

Nu har de visat det.

Hizbollah och Hamas styrs och betalas helt från Iran, samtidigt som Irans ledning har varit en ekonomisk katastrof för dess egna invånare. När Israel tämligen snart blir tvungna att eliminera kärnvapenproduktionen i Iran tror jag inte heller att du inser anledningen. Antagligen kommer många historielösa människor att uttala sig när det har hänt.

Gita sa...

Harry Harrysson -
När jag läser bidrag som detta önskar jag att det också blev publicerat på första sidan av våra större tidningar under en vecka.
Efter det lovar jag att svenskarna skulle vara bra mycket kunnigare och i stånd att föra debatten frammåt på ett helt annat och mycket ärligare sätt.