03 april 2008

Det är något som malt i mitt huvud de senaste dagarna men jag har inte kunnat kanalisera det - förrän idag.
Det har anknytning till senaste visiten av Condoleezza Rice.
Hon kom ju hit för att kontrollera att israelerna och palestinierna uppför sej som hon har bestämt att de ska uppföra sej.
Som vanligt putsades och fejades det innan hon skulle komma, inte minst med avseende på vad de skulle lägga ner som offer vid hennes fötter.
Israelerna lade ned ett tiotal gåvor varav de flesta hade stark säkerhetsanknytning vilket betyder att de sätter israelernas liv på spel.
Palestiniernas motprestation då?
......att arbeta för att motverka terror.

Well - hur rimmar det med den heliga kon att jämställa allt mellan parterna?
I Annapolis "erkände" Olmert att det måste bli ett slut på terrorn "från båda sidor"och när palestinierna lyckats i sina uppsåt att mörda ett antal judar så fördömer Abbas terrorn "på båda sidor"!
Båda sidor har ansvar för att förhandlingarna ska fortskrida men bara Israel tar på sej ansvaret. Palestinierna nöjer sej som vanligt med en förmodad avsikt.
Frågan är varfört Rice nöjer sej med det?
Varför inte som en punkt kräva att inom en vecka får inga Kassamraketer avfyras mot Israel och att raketfabrikerna skrotas. Om inte Abbas tycker sej ha pondus nog för att ställa krav på Hamas så får han väl ta sej i den berömda kragen och visa att han är värdig sin presidenttitel.
Varför inte som en annan punkt kräva att inom en vecka all snuskig hatpropaganda ska vara avvecklad. Den frodas ju och utvecklas i medier, skolor och moskeer underställda presidenten själv så där borde inga större svårigheter föreligga. Bara han vill så...
Varför inte som ytterligare en punkt - ja, det finns hur mycket som helst att plocka från. Stenkastande palestinier på Västbanken, smuggeltunnlarna mellan Egypten och Gaza och denna djungel av vapen som florerar bland palestinierna.
Är Rice rädd att Abbas ska gå hem om hon börjar kräva något substansiellt av honom?
Varför drar hon så omsorgsfullt på silkesvantarna när hon träffar honom?

Nu sist kommer irritationsmomentet jag malt på några dagar.
Rice hotar med att hon nu inte kommer att nöja sej med utfästelser utan kommer att noga kontrollera att dessa genomförs. Ni kan vara säkra på att hon då inte menar Abbas ödmjuka "avsikter" utan vad hon vill försäkra sej om är att så många luckor som möjligt ska uppstå i den redan besvärliga säkerhetssituationen och därmed spela rysk roulett med israeliska liv.

Mellan vänner - handlar man så???

Inga kommentarer: