30 juli 2008

Upplopp som sommarnöje


En palestinsk pojke avled för att hans föräldrar inte tog sitt ansvar och skyddade sitt barn.
De lät honom springa iväg till byns nuvarande attraktion – de s.k. demonstrationerna i Niliin, Naalin eller Naliin (stavningen varierar enligt kunskaperna i arabiska) på Västbanken.

Nu handlar det inte så mycket om demonstrationer som om regelrätta upplopp med avsikt att skada och döda.Kastar man stenblock mot en annan människa då gör man inte det för att kittla honom under fotsulorna utan för att skada honom så svårt som möjligt.
Skulle personen som blir träffad av denna stenbumling avlida, då blir det fest!

Jag har sett dessa "demonstrationer" i TV och det ser ut som regelrätta slagfält där bybor, felprogrammerade israeler och krigshetsande främlingar (ja, det lär finnas svenskar där också...) genomför sina allvarliga krigslekar.
Måltavlorna är de gränsvakter som fått i uppdrag att skydda stängselbarriären, som är en av de få livräddarna israelerna har mot vågorna av terror från Västbanken.

Min fråga är – varför föräldrar och andra vuxna låter barnen deltaga i så uppenbart livsfarliga aktiviteter?
Vem har lärt dem att det är tufft att kasta sten mot israelerna?
Är det samma personer som så djupt felat i sitt föräldra-och vuxenansvar?
I krig och vid våldsamma upplopp händer det både farliga och oplanerade saker.

Utnyttjar de sina barn i politiska syften?
Låter de barnen ta de första smällarna eftersom de känner till israelernas känslighet när det gäller barn?
Skickar de ut barnen med bamsestenar i händerna för att det gör sej så bra på bild och i TV?

Barn ska inte skjutas på men de ska heller inte befinna sej på platser där det finns risk att de kommer att bli skjutna på.
Om de angriper gränsvakterna med i förväg preparerade stenar och om ingen vuxen bryr sej tillräckligt för att be dem ta snabbaste vägen hem, då kan otäcka saker hända.
Saker som helt får stå på uppviglarnas räkning.

Jag blir förbaskad när jag ser vilka rubriker som presenteras när man inte orkat göra, eller varit intresserad av att göra, några ansträngningar för att ta reda på fakta.

När jag sedan läser att palestinierna inte vågar visa kroppen för israelerna eller låta dem vara närvarande vid obduktionen, då är det något som stinker.
Att de har något att dölja – kanske en hel del – är ganska uppenbart.

SvD HD
DN

1 kommentar:

Dag Selander sa...

Ja, tyvärr är det nog så att den ideologiska bakgrunden för allehanda beteenden grundar sig i att man offrar liv. I den gamla kanaaneiska kulten dyrkades Molok i rituella barnoffer. Det finns säkerligen en religionshistorisk koppling till den nu gällande ideologiska bakgrunden för martyrskap, där ju barnen lär sig att hata och att döda i PA:s TV uppbackat av PLO/Fatah och Hamas.