13 juli 2008

Tibi - balanskonstnärenAhmad Tibi - balanskonstnären.
Han bor i Israel och är vald till Knesset där han också fungerar som vise talman.
Han är ledare för ett arabiskt parti och med detta som bas driver han en suverän antiisraelisk propaganda.
Han är till yrket gynekolog men är numera mest känd som demagog.
Han är världens charmigaste - när han vill, och det vill han ofta i matprogram, diskussionsprogram och andra soffprogram i TV. Där drar han gärna en självironisk historia och har inga svårigheter att få publiken med sej.
Trots detta är han en orm.
Jag vill inte påstå att denna orm befinner sej i paradiset men man undrar...
Han är från Taibe i centrala Israel och det är inte många kilometer över till de palestinska områdena och Ramalla.Vad är det som gör honom så otroligt upprörd var gång någon föreslår landväxling där tättbefolkade arabiska områden i Israel skulle kvittas mot tättbefolkade judiska områden på västbanken?
Hans politiska kamp är identisk med palestiniernas kamp så varför skulle Tibi inte känna sej mer hemma i Ramalla än i Taibe?

Naturligtvis inser han fördelarna med att bo i Israel och detta har utvecklat honom till en förnämlig balanskonstnär.
Hans temperament, eller är det bara en nymornad fräckhet, drar med jämna mellanrum till sej hans kollegers vrede - och förundran.

Senast nu i Paris.
Där pågår en internationell konferens med deltagare från länderna kring Medelhavet. Europeiska länder, arabiska länder och så lilla Israel.
Tibi är inte medlem av någon delegation utan blev inbjuden som oberoende gäst.

Han bor i Israel, sitter i det israeliska parlamentet men i Paris är det bland de arabiska delegationerna han hemtamt vandrar in och ut.
"A senior diplomatic source who ran into Tibi in the corridor said, "I have no idea who this man is serving, why he walks in and out and brings different officials to the Palestinian delegation. Is someone paying him? What is he getting in return? He is an Israeli MK working for the Palestinians. This is an awful thing in my opinion."
På liknande sätt har Tibi uppfört sej vid flera tidigare tillfällen.
Han blir djärvare för var gång för han har lärt sej att israelerna mest pratar - och det är han ju ganska bra på själv.
Olmertregeringen vill inte ta i något som skulle kunna vara kontroversiellt i hans samtal med Condoleezza och palestinierna, och Tibi är en läraktig man.
Ett svagt Israel med en svag regering inbjuder till allt fräckare uttalanden och ståndpunkter av de israeliska araberna.
Varför skulle de inte ta chansen att bita den hand som föder dem, den hand de hatar med en förintande glöd.

Inga kommentarer: