11 mars 2008

Min man brukar säga att Israel "is a dot on the globe" och det kan man ju inte förneka.
Det underliga är att denna "dot" upprör så många känslor. Det är ytterst få som inte har en bestämd uppfattning om vad som är rätt och fel och många torgför friskt sina lösningar på problematiken.
De enda möjliga - naturligtvis.
Många av dessa personer har den avundsvärda förmågan att bli mästare inom ett visst område på några få dagar. En ansenlig del av de här rikt utrustade medmänniskorna utgörs av riksdagsledamöter och journalister.
Journalisterna har jag en viss förståelse för eftersom det liksom ligger i deras yrke att tycka till om allt och alla men min liberalism har dock vissa begränsningar.

För några månader sedan blev en villig grupp journalister bjudna på en mutresa till Det Heliga Landet av Svenska Kyrkan. Naturligtvis inskränkte sej heligheten till de arabdominerade områdena och de förpreparerade kontakter de var tillåtna att tala med.
Dessa var ytterst väl pålästa i sitt Israelhat.
Gissa om många av resenärerna betalade tillbaka i form av frustande artiklar när de kom hem?!
Dessa sakernas tillstånd förnekades naturligtvis av alla inblandade men väldigt få gick på "bedrägeriet". Journalisternas morgonbön där kravet på opartiskhet är ledstjärnan och skråets plikt att ge allsidig information begrovs i allmänna anklagelser av den part det inte kostar något att anklaga.
Ingen social utfrysning var av nöden.

Well, riksdagsledamöternas "studieresor" då?
Anita Brodén, folkpartist, tyckte härom veckan att det mesta bara var förfärligt och otroligt hemskt. Hennes kommentar att Gaza är ett utomhusfängelse är inte ens orginellt - det har använts av andra okunniga personer långt tidigare. Naturligtvis bestämmer Israel suveränt vem de vill ha in i landet likaväl som Sverige gör sammalunda och det är egentligen inget konstigt med det. Hennes orginella(!) lösning för hela området kommer att vara en politisk bomb en lång tid framöver.
"Sedan måste man frysa allt våld och alla aktiviteter. Raketerna måste sluta avfyras, muren måste sluta byggas och så vidare..."
Naturligtvis skulle inte heller stackars isolerade Hamas hållas utanför denna förunderliga visdom.

Jag måste säga att jag är oerhört imponerad. Att en enkel folkpartist kan vara så djup i sin analys, så stringent och så klarsynt.
Vi är många som är fulla av beundran.
All denna klokskap ihämtad på några få dagar!
Undrens tid är ännu inte förbi.

Inga kommentarer: