18 mars 2008

Det finns många underliga träd här.
Det finns blå träd, det finns gula träd och nu blommar de rosa träden. Varje färg har sin säsong och det handlar här om ordentligt stora träd, ofta i ekformat.
I Sverige är ju de japanska körsbärsträden omtyckta och man förstår lätt varför. De är små och behändiga och passar lätt in i den minsta trädgårdstäppa. De rosa blommorna är bedövande vackra och man önskar bara att de skulle fortsätta att blomma året om.
Våra rosa träd träd växer sej högre än hustaken, de doftar inget men är sagolikt vackra.
Helt underbara.
På hebreiska kallas de för Klil Hachoresh vilket lär betyda något i stil med "skogens underverk." Vi var ute härom dagen och tog lite foton av dessa underverk och om de blir bra ska jag komplettera med några bilder.

Jag undrar ofta hur mycket falskspel det är möjligt att tolerera av palestinierna. Om det finns någon gräns?
I Abbas egna tidningar hyllas terroristen som för lite mer än en vecka sedan med kallt blod sköt ner och mördade åtta unga killar i sin skola. Han hyllas i dessa dagar som "martyr" och hedras på alla möjliga och omöjliga sätt. Jag bara väntar på att ett daghem för småttingar ska "hedras" med hans namn och andra stolligheter.
Det verkar som om alla som förnedrat sej genom att göra något idiotiskt, typ ovanstående, blir upphöjda till "martyrer."

En frisk vind bland en massa dravel är besöket av Tysklands kansler, Angela Merkel. Det är en häftig tjej och bara det att hon i ett val för några år sedan besegrade mansgrisen Schröder gör henne till en skön förebild. Hon är t.ex. en av de få som besöker Israel utan att känna sej förpliktigad att samtidigt besöka Ramalla.
I går besökte hon Sde Boker nere i Negev där Ben Gurion levde och numera är begravd. Hon åtföljdes av Shimon Peres som passade på att dela med sej av några intressanta siffror.
Han berättade för henne att "the members of the kibbutzim and moshavim comprise only 1.5% of Israel's citizens, but they provide 8% of the national production, constitute 20% of our Air Force pilots and one third of the decorated IDF soldiers."
Jag hoppas kansler Merkel får se åtminstone ett exemplar av Klil Hachoresh för det kommer att hjälpa henne att tänka vackra, rosa tankar om Israel.

2 kommentarer:

Guds Basun sa...

Jag avundas dig om det är så att träden står i blom. Här i Sundsvall har vi fått ca 5 cm nysnö i natt.
Jag hoppas att Merkel får en rätt bild av läget där nere, och på så sätt kanske kan förmå EU att bli lite mera nyanserade och lämna det ensidiga ställningstagandet som dom har. För med den inställning som råder så är det enskilda människor man måste visa på hur det verkligen är och på så sätt kanske få en förändring till stånd. Tänk om FN en dag skulle inse att det inte går att förhandla om fred med en part som vill se ens utrotande. Men ännu hellre såg jag att Hamas slutade att gömma sig bland civila och tog kampen som män, för då kunde Israel en gång för alla sänka denna terror grupp utan att världens press skulle fördömma.

Gita sa...

Jodå, nog blommar det alltid...
Även doften från citrusblommorna börjar lägra sej över terrängen. Bedövande ljuvlig.

Dick Haas skrev i dagens kria en mening som jag låter stå som sammanfattning av Angela Merkels besök. Han sa att hon inte använde överord och undvek överdrifter och att det gjorde stort intryck på israelerna. Hon talade som om hon menade vad hon sa och det har tyvärr blivit en sällsynt lyx i vår politiserade värld.