03 mars 2008

Kriget som kom - och gick.
Jag tror att många med mej känner sej lite snopna.
Nu när äntligen armén började utföra vad den är bäst på så plötsligt var det bara att packa ihop och gå hem.
Folk som är både fysiskt och psykiskt berörda av raketbeskjutningarna kanske inte i första hand använder ordet "snopet" utan för dem är det nog en enda stor besvikelse. Det innebär att de får fortsätta att leva med skräcken.

Precis som Hizballah proklamerade sin självutnämnda seger efter kriget förra sommaren så firade idag Hamas sin stora seger över den mäktiga israeliska armén. Naturligtvis firade de med hot om ond och bråd död för hela Israel.
Kan man verkligen fira när över hundra människor av ens egna av olika anledningar dött under de här dagarna? Hamas kan tydligen det.

Olmert sa att han inte för ett ögonblick tänkte lätta på trycket mot Hamas men några timmar senare gjorde han precis det.
Känns mönstret igen?
Dessa piruetter börjar bli Olmerts tragiska kännetecken.
Jag kan inte helt frigöra mej från en liten irriterande tanke att möjligen Condoleezza haft sitt pekfinger med i detta spel. Direkt eller indirekt, nu när hon är på ingång.
Antingen tyckte Olmert att det skulle underlätta deras diskussioner om inga israeliska trupper för tillfället befann sej i Gaza eller så var det hennes uttryckliga "önskan" han effektuerade.
Slutsatsen blir densamma - att Hamas fortsätter att vara den som sätter agendan.

Det komiska är att när IDF gör sina upprensningsaktioner så går de egentligen Abbas ärenden. De gör jobbet åt honom som han inte mäktar med själv. Nog sjuttsingen skulle han behöva proppas upp men det verkar inte gå vägen...
Han är en man vars hela kraft går åt till att uppehålla skenet av att hans korthus inte håller på att falla ihop. Jag kan faktiskt känna att jag tycker lite synd om honom ibland men när han sedan börjar surra om palestiniernas tusen olika rättigheter då går det snabbt över.
Jag har dock aldrig hört talas om palestiniernas rätt att inträda bland de civiliserades skara. Det är tyvärr fortfarande ett mycket primitivt agerande de presenterar.

Förresten - var det någon som blev förvånad över att Grad-raketerna (modell större) som träffade Askelon var tillvarkade i Iran?
Nä, jag tänkte väl det.

Inga kommentarer: