23 mars 2008

Jag brukar ligga några dagar efter med tidningsläsandet men det gör inte så mycket för ibland hittar jag några guldkorn begravda i pappershögen.
Det finns ju den utmärkta organisationen som kallar sej "Palestinian Media Watch" som just håller ett öga på palestinsk media och förser oss med adekvata översättningar. Dessutom finns det privatpersoner som håller gluggarna öppna och kan hjälpa oss andra att lägga ihop två plus två. Alltför ofta godtar vi det sagda eller lästa ordet bara för att det kommer från en offentlig person och om det dessutom handlar om välbekanta fakta så sväljer vi detaljerna utan större eftertanke.

Det finns en kvinna vid namn Evelyn Gordon som har en regelbunden krönika i Jerusalem Post och den är alltid läsvärd.
Förra torsdagen hade hon en artikel som handlade om Abbas trovärdighet.
Hon, till skillnad från de flesta av oss andra, hade lagt märke till vad Abbas sa i ett tal till "The Islamic Conference" i Dakar veckan tidigare.
Abbas hävdade där att palestinierna i Jerusalem är utsatta för etnisk rensning av israelerna.

Hennes slutsats är att om så var fallet så är israelerna de mest inkompetenta etniska utrensarna i mänsklighetens historia!

Vanligtvis menar man med etnisk rensning att en oönskad befolkning ersätts med den egna men enligt Centralbyrån för Statistik i Jerusalem har den arabiska befolkningen skjutit i höjden med 266% sedan 1967 då Israel annekterade östra Jerusalem, fram till 1966.
Det innebär en nästan dubbel arabisk befolkningsökning mot den judiska som för samma år var 143%.
Även under det senaste arabiska upproret som startade år 2000 ökade den arabiska befolkningen i Jerusalem med 43.700 personer fram till år 2006 medan den judiska ökade med 21.100 personer under samma tid.
Åter igen talar vi om en dubbel arabisk befolkningsökning i Jerusalem vid en jämförelse med den judiska.
Den arabiska befolkningsökningen berodde inte bara på frenetiskt barnafödande utan ca. 30.000 araber flyttade in till Jerusalem även efter byggandet av skyddsbarriären.

Detta är alltså välpublicerade fakta som kastar en grav skugga över Abbas som "moderat" förhandlingspartner. Om han inte kände till fakta, vilket verkar ganska otroligt, så är det gravt i sej, men om han nu var införstådd med dessa verifierbara siffror men ändå väljer att gå ut med sin falska information, då finns ingen trovärdighet kvar och ingen "moderat" förhandlingspartner.
Kvar finns bara en person som offentligt presenterar en svidande hatpropaganda mot sin förhandlingspartner, Israel, för att få största möjliga uppmärksamhet i den arabiska världen.

En rejäl skrapa tillkommer också oss andra, stora som små, som låter honom "get away with it" utan några protester.
Är vi möjligen rädda för att Abbas som fredspartner ska få sej en besvärande törn?
Denna likgiltighet kan också få den arabiska massan att tro att med fortsatt hatpropaganda som ingen sätter i fråga har de segern som i en liten ask.
Ett litet papper där det står FRED men som i praktiken inte har något med verkligheten att göra.

Inga kommentarer: