19 januari 2008

Lördagen (våran "söndag") är för det mesta den körigaste dagen i veckan. Jag har ovanan att under veckans gång spara ihop vad som behöver göras just till vilodagen. OK, jag tar en rejäl sovmorgon och sedan en långfrukost bland tidningar jag inte hunnit läsa och med CNN´s surr i bakgrunden.
Idag har jag jobbat en hel del vid datorn. Brev att besvara men också lite "trial and error" vilket varit modellen för allt jag lärt mej om datorn. Klumpig metod bestående av många nätters gråt och tandagnisslan. Trots allt lyckades jag slutföra två för mej ganska komplicerade inställningar och jag känner mej ordentligt stolt och vill gärna skryta lite...
Israel har många saker man med gott samvete skulle kunna skryta över men där ingår definitivt inte den nuvarande politiken. Det har varit några dagar med outhärdliga raketattacker över israeliska städer och kibbutser i Gazas närområde och varken de politiska eller militära ledarna har någon lösning på problemet - det säger de rent ut. I varje fall inte någon realistisk lösning.
Under andra världskriget lät britterna några bombplan frigöra sin last över storstäderna i Hitlers Tyskland men en sådan uppläggning är medialt ohållbar idag. Olmert som vill bli älskad av alla, inte minst av Condoleezza, skjuter det oundvikliga framför sej. I vart fall tills efter den 30:e januari då slutversionen av Winograd-utredningen om ansvarsförhållandena under kriget förra sommaren kommer att publiceras. Innan dess vågar han inte sticka ut hakan.
Vad han har gjort i stället är att damma av några passiva åtgärder som egentligen redan var skrotade. Han har minskat bl.a. införseln av diesel till Gaza och det tog inte många timmar innan bilderna av barn och kvinnor som satt och frös vid sina halvbrunna stearinljus, spreds ut över världen.
Visst kan man resonera att Israel inte har någon skyldighet att försörja de som är ute efter dess skalp men man kan heller inte undgå att dra ner situationen till det mänskliga planet.
Jag tror det i slutändan kommer att drabba inte bara Gazaborna utan också Israel självt och förmodligen kommer det massiva trycket från omvärlden att redan i morgon utmynna i en återgång till de vanliga rutinerna. Vem står då med rumpan bar???
Du kan naturligtvis tycka att detta resonemang endast är känslosam fruntimmershysteri men jag tror att det var just känslor som bröt huvudet av vettet när regeringen beslöt om de här primitiva åtgärderna.
Man skulle kanske inte bli förvånad - men förvånad blev jag, och dessutom ganska besviken.
Besviken för Israels skull.

4 kommentarer:

Harry Harrysson sa...

Total blockering av Philadelphikorridoren, kontinuerlig uppdaterad statistik av hur mycket som faktiskt levereras till Gaza (låt statistiken börja för dryga två år sedan, när den sista juden lämnade stället och släckte efter sej) och inte hur mycket som inte levereras - och ett krav till FN och EU att omedelbart sätta sej på den egyptiska sidan av Philadelphikorridoren och sen stoppa smugglingen där - hade varit en bra början.

Gita sa...

Vem ska tillhandahålla den statistiken tycker du? De egyptiska gränssoldaterna?
De som hjälper smugglarna att mycket elegant transportera "varorna" genom de trafikvänliga tunnlarna där det enda som saknas är tavlor på väggarna och kristallkronor i taket.
Sen glömmer du att israelerna ännu inte lärt sej att KRÄVA någonting, det är bara araberna som kräver och kräver och kräver...
- Enda möjliga hoppet om en bättre framtid går genom en ny både mer fantasifull och mer ansvarsfull regering.

Harry Harrysson sa...

Jag tänkte nog på statistiken av allt som officiellt passerar gränsen från Israel till Gaza, med ofta hundratals lastbilar med käk och mediciner per dag.

Ett krav när Israel lämnade Gaza var att EU skulle sitta vid gränsövergången. Kan man inte be dom att kolla litegrann? De har ju så mycket åsikter och pengar att satsa på palestinaaraberna........

Gita sa...

Nu var det nog så att EU-observatörerna skulle sitta vid gränsövergången mellan Gaza och Egypten och inte mellan Gaza och Israel. Inte för att de gjorde någon skillnad där - de bara legitimerade den allmänna smugglingen.
Från Israel till Gaza har det, som du skriver, dagligen rullat in förnödenheter och en stor del av dessa har varit rena lyxartiklar. Även superlyxigt käk - för den som kunde betala.
Det finns säkert förteckningar av vad som förts in men idag känns det mera angeläget att helt separera från Gaza. Stänga dörren och slänga nycklarna och låta Egypten ta över.