26 januari 2008

Om 25 artiklar berättar om den humanitära situationen i Gaza så är det endast en som berättar varför och som dessutom avslöjar den av Hamas fejkade situationen.
Varför uppdaterar sej inte journalister med fakta som faktiskt finns tillgängliga? Simpel illvilja eller privat agenda? Att helt enkelt berätta vad som sker, utan insinuationer och citationstecken, är tydligen inte vägen till den stora berömmelsen.

En grupp nyhetsfolk skulle få träffa den av Abbas skrotade Hamas-regeringen i Gaza men de ombads vänligen att vänta utanför samlingssalen en kort stund. När de tilläts komma in där delegaterna var församlade blev de ganska förvånade över att alla gardiner var nogsamt fördragna och att regeringsfolket satt i mörker och stirrade in i var sitt tänt stearinljus.
Det artificiella mörkret hade naturligtvis iscensatts för att förstärka effekten av de brinnande ljuslågorna och i slutändan resultera i maximalt snyft i kommande artiklar och reportage.
En annan mycket märklig information har sipprat ut från Gaza. Den säger att Hamas-ledningen förbjudit bagarna att baka för att i omvärldens ögon förvärra den humanitära situationen. Palestinier utan bröd säljer bra.
Vi vet nu också att Hamas på eget initiativ släckte ner delar av Gaza just för att visa villiga journalistoffer hur eländig deras situation är och naturligtvis som en följd av det hur hemska israelerna är.

Egentligen vet jag inte om jag vill skratta eller gråta. Det skrämmande är ju att konstatera hur lätt en fanatisk grupp kan manipulera sin omgivning. Låt vara att många spelar med i elakt spel men omedvetenheten är tillräckligt stor för att förskräcka.

En av veteranerna i Ramalla, en nära medarbetare till Abbas, uppmanade idag folket i Gaza att sluta skjuta raketer in över Israel. Bra - tyckte man först. Han fortsatte dock att motivera sitt uttalande med att de minsann inte skulle hjälpa israelerna att utge sej för att vara några offer.
Att vara ett offer är tydligen ett selektivt palestinskt privilegium - men det sa han inte. Det är min egen privata slutsats.
Det påminner om de palestinska ledarnas beklaganden efter att deras eget folk mördat judar eller utfört andra kriminella handlingar. De fördömer inte det skedda utifrån moraliska-eller rättvisehänsyn utan för att det skedda låter palestinierna framstå i dålig dager.

Att medias makt är stor det vet vi men man önskar att dess talang för rätt och rättvisa skulle vara något mera utvecklat.

Inga kommentarer: