24 januari 2008

De spränger gränsen mot Egypten så vad hindrar att de spränger gränsen mot Israel också? Ingenting. Kanske har de redan i avslutningen av ett invecklat tunnelsystem apterat just så många sprängladdningar som behövs? De är ju experter vid det här laget med mångårig erfarenhet.
Jag ser framför mej hur halva Gazas befolkning väller fram över det raserade stängslet in i Israel för att... - ja, inte tror jag att de bara är på jakt efter farfarsmormors gamla olivträd. De kommer att ha helt andra saker i tankarna om vilka man kan läsa i deras charter.
Det är ingen läsning jag direkt rekommenderar som sänglektyr.
Polisen vill att alla israeler så snabbt som möjligt beger sej hem från det romantiska Sinai och det blå-grön-rosa Röda Havet då man misstänker att beväpnade grupper tagit den nu så lättvindiga vägen in i Egypten och är på väg ner genom Sinai mot Eilat-regionen.
Vad de tänker göra när de träffar på en jude behöver jag nog inte berätta om.

Idag talas det alltså om två saker. Om Gaza och om Olmerts fortsatta öden och äventyr.
Olmert inledde redan igår i Herzliya sitt försvarstal inför Winogradutredningens resultat i nästa vecka. Det var en dåres försvarstal då hela restan av befolkningen redan har sanningen klar för sej. De som ännu försvarar Olmerts handlande är enbart människor som står i beroendeställning till honom och de utsätts för hot eller blir tillslängda en morot allt efter stundens krav och önskad effekt.
Vad jag kan konstatera är en ny beslutsamhet bland de agerande. Som om de gripits av känslan "nu eller aldrig" och säger att det inte kommer att ge upp sin kamp förrän Olmert gått hem.
Det handlar inte bara om hämnd för ett ovärdigt krig (finns det värdiga krig?) utan det handlar mest om att ge Israel med hela sin befolkning en möjlighet att läka såren och gå vidare.
Det kan man inte göra så länge varbölden finns kvar.
Visst, det är hårda ord, men hur ska man kunna rubba en person som sagt att vad Winogradrapporten än kommer att innehålla så kommer han att stanna kvar i sin nuvarande position. Betydelsen av ordet civilkurage är nog okänd för honom.
En sådan person måste förmodligen tvingas att gå hem. På ena eller andra sättet.

4 kommentarer:

Guds Basun sa...

Med vänner som Olmert, vem behöver då fiender? Undrar hur den mannen är funtad som så uppenbart säljer sitt eget folk för att komma i historieböckerna. För han är väl inte så korkad att han tror att Nobels fredspris ytterligare en gång ska ges till parterna i Mellanöstern krisen? Jag hoppas att det snart blir ett nyval och att de konservativa vinner, annars blir nog det judiska folket tvingade att leta ett nytt ställe att skapa sig ett land på.

Dag Selander sa...

Shalom
Den nya bloggens namn "I Gilboas svala skugga" känns poetiskt som din andra blogg, eller som en Bach-fuga.

Kunde inte låta bli att publicera ett utdrag ur din bloggpost/e-mail från igårkväll. Mardrömmar?
http://missionxp.webblogg.se/1201208805_gazas_ppna_mur_mot_eg.html

Greetings!
//Dag Sr

Gita sa...

Nästa vecka blir avgörande på många fronter. Hur Winogradkommissionens slutrapport blir mottagen och utvecklingen i Gaza.
Jovisst, Bibi väntar i kulissen och kanske är han det bästa alternativet. Han har dessutom flera utmärkta medarbetare som Yuval Steinitz och Gideon Saar m.fl. Kruxet är att många här gillar vad Bibi säger men har problem med att fullt ut lita på honom.

Gita sa...

Hej Dag -
"Blogger" har inte skött sej ordentligt för jag fick ingen blänkare om din kommentar när det begav sej. Nu långt i efterskott tackar jag på det ödmjukaste.
Det är alltid gott att höra från en kär vän.