21 januari 2008

Helt utan skadeglädje så fick jag rätt. Redan idag kom beskedet från försvarsminister Barak att leveranserna av diesel kommer att återupptas till Gaza. Om det är rätt eller fel beslut kan endast framtiden utvisa. Vise män är försiktiga med utfästelser och ett exempel på det är en kort dialog mellan de Gaulle och Mao Tse Dung. De Gaulle frågade Mao om hans synpunkter på franska revolutionen. Han svarade artigt att det är nog lite för tidigt att yttra sej om det!

I dag har fler detaljer från propagandakriget i Gaza kommit ut i ljuset. Hamas vill göra gällande att Israel norpat all deras el medan den korrekta informationen är att all el levererats i exakt samma utsträckning som tidigare. Vad som minskat är införseln av diesel som bl.a. används till att driva Gazas eget el-verk som normalt producerar ca. 30% av elströmmen de förbrukar. Enligt ett numera välkänt mönster suger palestinierna ut det allra göttaste ur varje eländig situation och så sker också nu. Om deras eget el-verk nu inte har tillräckligt med drivmedel med den följd att den totala mängden el har minskat då borde man ju vara extra noga med prioriteringarna. Inte då. De mest känsliga elkonsumenterna såsom sjukhusen har blivit utan medan bomb-och Kassamfabrikrna har kunnat fortsätta sin verksamhet utan störningar. Hamasfolket har lärt sej hur man skaffar sej största möjliga PR-fördelar och vet också att ledsna barn berör TV-tittarens hjärterötter. Därför arrangerade de en stylad demonstration med barn som instruerats att se lidande ut varav en del hade krokiga stearinljus i händerna och andra bar snyggt producerade plakat med bl.a. engelsk text för dej och mej att läsa om hur hemska israelerna är och hur synd det är om dem. Al Jazeera tjänstgjorde som villig spridare av den läckra propagandan.
Som någon skrev - det är ingen naturlag att alla leveranser till Gaza ska ske via Israel. Gaza har en alldeles utmärkt gräns mot Egypten och kan man genom tunnlarna där importera allt från knark, vapen och penningar till lyxartiklar och - terrorister då tycker man att de skulle kunna lämna lite utrymme åt livets nödtorft för småfolket.
Fast så självklar är nog inte frågeställningen. Tyvärr.

Inga kommentarer: