29 januari 2008

Kvällen före Winograd. Det låter ungefär som kvällen före julafton - men morgondagen kommer knappast att innehålla några klappar.
Man skulle kunna tro att en kväll som denna de eventuella följderna av Winogradrapporten skulle ligga högst på nyhetstoppen - men inte då. Först, störst och viktigast är vädret!
Det har blåst lite idag och ingenting är längre sej likt. Någon hade genomfört en opinionsundersökning och frågat folk om de tyckte dessa friska vindar innehållande spridda skurar är orsak nog att stanna hemma från jobbet. 64% svarade "ja" på den frågan.
Om inställningen till vädrets makter vore likadana i Sverige skulle knappast någon överhuvudtaget gå till jobbet.

Ingen VET naturligtvis vad Winogradrapporten kommer att innehålla men det hindrar inte att det spekuleras. Många är historierna om Olmerts försvarsupplägg, hur han bearbetat jordmånen för sitt förmodade framtida försvar. I JPost har det berättats om hur han sedan delrapporten den 30:e april förra året har promoverat 13 medlemmar av Kadima-partiet till högre poster och ytterligare två har blivit lovade liknande belöningar. Det religiösa partiet Shas har fått ett nygammalt ministerium att roa sej med så de inte ska lägga ned så mycket tid på överväganden om de ska lämna regeringen eller inte. Andra personer i nyckelställningar har antingen hotats eller slängts till en lämplig summa pengar för något behjärtansvärt projekt.
Allt enligt den alltför ofta använda formeln - om du kliar min rygg så kliar jag din.
Keep them happy!

Risken är att luften går ur media och andra tyckare i morgon kväll - efter rapporten. Kan den egentligen vara hårdare och mer fördömande än delrapporten? Efter den hände ju inte det man tog för givet skulle hända - att den som deklarerade att ansvaret för fiaskot var hans inte bara sa det utan också tog handfasta mått och steg för att förverkliga det. Allt sedan kriget har han krampaktigt klängt sej fast vid makten och de röda mattorna trots att han vet att han inte är önskvärd - förutom av de som själva är beroende av honom för den egna karriären.
Sjukt och mycket billigt.

Dostojevskij uttryckte det såhär: "Only beauty will save the world."
I kväll ser jag väldigt lite "beauty" i den allmänna debatten.

Inga kommentarer: