11 juni 2008

Från den gamla goda tiden


Från den gamla goda tiden när lakan var på modet.
Hamas och Fatah på gemensam pilgrimsresa till Mecka, men inte ens denna symboliska handling kunde rädda den gemenskap som egentligen inta alls är någon gemenskap.

Hamas har något vi alla längtar efter.
De har en mytomspunnen mystik som attraherar oss vardagsgrå människor. De är fräcka och uppkäftiga, något vi i våra mörkaste stunder bara kan drömma om. De tar god tid på sej - får de inte vad de vill idag så väntar de gärna till i morgon. De har en Allah-tro som överskuggar allt och som gör livet jätteenkelt - de behöver ju aldrig ta några egna beslut som de sedan skulle behöva ta ansvar för.
Allah har alla svaren.

Mashal, han i mitten, är högsta hönset. (En flitig bloggerska tyckte han hade fina ögon...)
Han är nästan Allah, men inte riktigt. Han är i vart fall den som bestämmer här på vår enda jord.
Mashal har också en alldeles egen moralkod han genom brillianta PR-gubbar lyckats sprida till sina medmäniskor.
Rakt av.
Hans moralkod innefattar axiom som:
"Jag utför en grov kriminell handling som i sin förlängning ger mej alla rättigheter att utföra fler grova kriminella handlingar."
Tala om brott mot mänskligheten, brott mot internationella lagar och förordningar och brott mot det mesta resten av oss anser vara brottsligt.

Hamas kidnappade en israelisk värnpliktig och har hållit honom som gisslan i snart två år. Omständigheterna för killen, Gilead Shalit, under alla dessa dagar, timmar och minuter vill vi andra, idag mera lyckligt lottade, helst förtränga.
Nu vill Hamas med Mashal i spetsen byta Gilead Shalit mot en ansenlig mängd Hamaskrigare som är dömda och avtjänar straff för några av de grövsta handlingar du kan utföra mot dina medmänniskor och HAN ANSER SEJ HAR RÄTT ATT GÖRA DET.
Det ruskiga är att du och jag har blivit så hjärntvättade att vi också anser att han är i sin fulla rätt att begära denna människohandel. Hade vi haft en avvikande mening hade vi väl protesterat...
Åtminstone hade väl Carl Bildt protesterat.
Åtminstone hade väl Reinfeldt protesterat.
Europas utrikesministrar hade väl protesterat.
Europas regeringschefer hade väl protesterat.
Condoleezza Rice hade väl protesterat och Bush...

Inte då. Knäpp tyst. Tyst som i graven, vilket naturligtvis uppmuntrar Mashal att gå på i ullstrumporna.
Tala om moralisk bankrutt och en lika moralisk ruttenhet.

Nej, resten får ni tänka ut själva - men tänk till ordentligt.
Gör som Mashal, ta tid på dej.

2 kommentarer:

Harry Harrysson sa...

Bildt kanske hade tänkt till om Israels ledare hade gjort det först och inte startat farsen med att utlämna hundratals farliga arabiska förbrytare mot en levande eller död israelisk fot eller andra kroppsdelar - som Hizbollah just gjorde. Bildt kan liksom inte visa sig mer Israelvänlig än Israels regering. Kan man inte konservera Olmerts hjärna i en burk med sprit och ställa ut den nånstans?

Gita sa...

Det är ytterst få personer här som gillar tanken på att Olmert skulle ta några som helst avgörande beslut om Israels framtid. Olmert har bara Olmert bakom sej nu. Kanske är det därför alla tycks trampa vatten idag?
Det viktigaste just nu är att peta bort Olmert, med eller utan hjärna, för att få hjulen att rulla igen. Om de rullar mot Gaza eller någon annanstans får en förmodad bättre ledare avgöra.