18 juni 2008

Äggskals-skör vapenvila


Skör som ett äggskal.
En informell vapenvila, utan ett enda signerat papper. Hamas ville inte signera ett avtal med Israel för de var rädda att det skulle kunna uppfattas som att de trodde att Israel fanns...

Till och med Olmert visade någon sorts verklighetsförankring i kväll när han delgav sina lyssnare en viss skepsis om sin skapelses hållbarhet.
Han har dock svikit Gilad Shalits familj och hela Israels befolkning genom att inte kräva, to the end, Gilads omedelbara frigivning innan han gick med på en vapenvila.
Gilads pappa berättar att Olmert grovt svikit sitt löfte till honom vilket idag är uppenbart för var och en.

Hamas säger att Gilads frigivning är en sak och vapenvilan en annan och aldrig mötas de två.
Gilad kommer inte att bli fri förrän Israel friger exakt de fångar Hamas begärt från början och de kommer aldrig att tumma på de kraven.
Olmert däremot vidhåller att Gilads öde visst är kopplat till vapenvilan...
I det här fallet tror jag faktiskt mer på Hamas än på Olmert och så gör Israels samlade befolkning.

I sina försök att dölja sina tillkortakommanden berättade en regeringstalesman att "först efter att Hamas gått med på Israels krav gick man med på en vapenvila."
Det låter ju tjusigt och käckt men eftersom dessa "krav" är hemliga så har vi bara regeringens ord på det och de väger numera ganska lätt.
Om kraven är av typ "skicka över 35 raketer om dagen i stället för 36 - snälla" så lär väl inte många bli imponerade.

Mantrat att inte förhandla med terrorister dyker fortfarande upp lite nu och då men det har förlorat lite av sin bombastiska framtoning. Orsaken till det är att man i stället, rakt av utan några förhandlingar, helt enkelt bara ger efter för deras krav.
Är detta vår nya världsordning???

Inga kommentarer: