16 augusti 2008

Äpplen och päron


Den här helgen går helt i Rysslands tecken.
Fakta blandas med rykten och allt utmynnar i lurviga spekulationer om "hur det ska bli..."

Trots detta glimmar det förbi lite rubriker om vad som pågår i Gaza.
Hamas stjäl bensin från sina egna taxibilar.
De är rädda att inte ha tillräckligt nu när Ramadan börjar närma sej och då lägger man helt enkelt vantarna på vad man behöver.
Hamas har tydligen inte läst vad Lotta Schullerqvist beskrivit i en hjärtknipande artikel om att "det går lika bra med matolja".
Fast Hamasgubbarna vill förmodligen ha bådadera...
Matolja till att steka sina köttbitar i inför det nattliga frossandet och bensin för att ta sej runt till så många äterier som möjligt innan solen går upp och de matglada prinsarna förvandlas till svältande grodor igen.

Vi har också sett prov på hur kärleken flödar över mellan Hamas och Fatah.
En grupp Fatah-anhängare i Gaza har tagit skydd så nära gränsövergången till Israel som möjligt för att komma undan kulorna från Hamas prickskyttar.Abbas i sina fina salonger i Ramalla vill inte ha dem, han tycker de bör sluta gnälla, visa lite stake och börja försvara Fatahs heder i Gaza.
Vad gör de arma krakarna – jo, de söker skydd så nära Israel de bara kan komma.

Man ska naturligtvis inte driva med folk som oroar sej för livhanken men situationen mellan palestinier och palestinier börjar bli allt annat än munter.
Det är kanske lika bra att vi så snabbt som möjligt lär oss att det handlar om två olika folkgrupper med olika ursprung och olika livsstil.
I Gaza bor araber som till stor del stammar från Egypten.
De talar arabiska med egyptisk accent och är dessutom hemgivna åt extrem islamism.
På Västbanken finns araber med band till Jordanien och den islam de utövar kan möjligen, vad intensiteten anbelangar, jämföras med medelsvenssons kristendom.
Ljummen.

Att blanda äpplen med päron ger lika olyckligt resultat som att försöka blanda Hamas med Fatah.
Konstgjorda försök i den riktningen har slutat, och kommer alltid att sluta, i ren och skär förskräckelse.

4 kommentarer:

Harry Harrysson sa...

Nä.

Jag skrev nåt om det och tror att det handlar om 53 olika grupper, klaner,inte två.

Guds Basun sa...

När man läser din blogg-post om Abbas sedan läser man Dick Haas, så inser man att både araber och judar har en massa skit i ledningen. Inte undra på att det aldrig blir lugnt i området. Abbas vill tydligen ha så få anhängare som möjligt eftersom han tvingar Fatah män att stanna i Gaza. Oömert å sin sida försöker bli av emd så många landsmän som möjligt genom att frige den ena terroristen efter den andra. Om detta fortsätter blir det bara Hammas kvar för dom kommer att döda alla Fatah anhängare som i sin tur fösöker hinna med att mörda så många jduar som det bara är möjligt innan dom själva blir mördade.

Gita sa...

Det urgamla klanväldet bidrar ju heller inte direkt till den palestinska enigheten.
Om det nu finns 53, 54, eller 55 olika klaner - familjer, så stöder de ofta antingen Hamas eller Fatah, om inte annat så för att överleva.
Ett exempel är Hilles-klanen i som stött Fatah lite mer än de stött Hamas - mer än så kostade de inte på sej. De är nu berövade sin tidigare ganska starka särställning i Gaza efter Hamas nedslag mot dem för någon vecka sedan. Det är deras nu ganska förvirrade krigare som sökt skydd hos den gemensamma fienden Israel, vars blödande hjärta de vet att de alltid kan utnyttja.
En annan klan med stark ställning är den ökända smuggel-klanen Darmush vars privilegier i Gaza inte förväntas bestå någon längre tid då även de är en hotande nagel i ögat på Hamas.

Gita sa...

Hej Guds Basun -
Din beskrivning av händelserna visar hur absurd situationen är.
Jag har en känsla av att för att få ordning på torpet måste man börja om från början, helt och fullt, med nytt folk, nya idéer och ny uppfräschad självkänsla!