09 augusti 2008

Med stank av diktatur och matoljaKommer ni ihåg de här bilderna?
Falska rakt igenom.
De aktualiserades plötsligt när jag läste dagens Lotta Schullerqvist i DN.
Hamasgubbarna satte sej i något slags möte, kanske var det rent utav den klick som kallar sej regering, beordrade alla internationella nyhetsbyråer i Gaza att ta med sej bamsekameran för nu skulle det bli bilder...
Bilder på resultatet av "den sionistiska ockupationsmaktens" belägring av Gaza.
De hade dessförinnan rusat runt och rafsat åt sej de stearinljus de kunnat komma över och innan pressen hittat sina bästa kameravinklar drog de för alla gardiner, tände sina juleljus och började tindra med ögonen.
Tindrade av förtjusning över morgondagens scoop då hela världen som en man skulle fälla sina tårar över det hårt drabbade Gaza...
Ta en titt på bilden en gång till.
Är du helt säker på att stearinljusen tändes för att ersätta el-strömmen de elaka israelerna stoppat vid gränsen till Gaza?
Titta på fönstren och dörren i bakgrunden så ser du hur dagsljuset flödar utanför väggarna och plötsligt faller hela demonstrationen platt till marken.Det fanns andra bilder arrangerade i samma falska anda där barn marscherade på en mörk gata med tända stearinljus i händerna bärande plakat som kunde smälta vilket stenhjärta som helst.
Att skyltfönster och neonskyltar lyste i bakgrunden förbisågs av många - helt i överensstämmelse med vad Hamasledarna planerat.
Nu berättar Lotta Schullerqvist om bristen på drivmedel i Gaza.
Jag tror säkert att det är ganska snålt på den fronten för några ansträngningar att bli självförsörjande i det avseendet har aldrig gjorts.
Man gör som fågelungarna, man öppnar gapen och förväntar sej att omvärlden ska leverera.
Vad som verkligen blir uppenbart är i vilken grym diktaturstat folket lever.
Hade de levt i ett demokratiskt samhälle hade de klagat över sin situation hos de som makten haver.
Nu skulle de aldrig våga, för de vet att om någon kommer i onåd så är diskussionen för hans del avslutad.
För alltid.
I en demokrati hade de vågat klaga, och om ingen förbättring skedde hade de ansvariga tvingats avgå.
Inga nya ledare hade valts som inte lovade en förbättring för folket genom att börja iakttaga ett minimalt mått av civiliserat beteende.

Att uppträda civiliserat är dock inte något Hamas eftersträvar.
De predikar en fanatisk religion där man diktatoriskt håller befolkningen som gisslan.
En befolkning som tvingas vandra en knagglig törnestig i en atmosfär av extremism och förtryck - och som nu dessutom stinker av sur matolja.
DN

Inga kommentarer: