30 juli 2009

Palestinska pass


Tyvärr tar det lite tid ibland innan en tanke mognat, trots att upphovet är en artikel av en professor i praktisk filosofi som tillbringar sommaren med att spela klarinett, springa och läsa Fredrika Bremer.
Professorns namn är Torbjörn Tännsjö och artikeln ifråga var publicerad i Expressen 26 juli under rubriken ”Låt bosättarna bli palestinier.”

Denna tanke är väl värd både en artikel och en världsomstörtande rubrik.
Tanken är dessutom lätt svindlande och inte så lite revolutionerande.
Bosättare med palestinska pass...

Alternativet är att Sverige blir betraktat som aktiv medhjälpare till rasism parad med etnisk rensning genom sitt både verbala som monetära stöd till en välrensad palestinsk stat.
Vi behöver inte ens dra in pengarna i debatten för att tydligt se Sveriges mycket tveksamma moraliska och ofta ganska förvirrade hållning.
En palestinsk stat vill man ha men hur den ska kunna stå på egna ben, utan svenska socialbidrag, lämnar man därhän.

Sverige vill se staten Palestina ta form och så vill större delen av mänskligheten.
Personligen är jag dock inte övertygad om att palestinierna själva är lika entusiastiska.
Under deras korta historia har deras mest framträdande drag varit dessa envist upprepade ”nej, nej, nej” vilket visar på en något annorlunda hållning.

Tännsjös tankekedja snuddar också vid det logiska i att om Palestina ska rensas på judar och allt som möjligen kan lukta judiskt då står det naturligtvis Israel fritt att möta detta med lämpliga åtgärder.
Därmed har två etniskt och religiöst rena stater skapats som kommer att ’leva lyckliga i alla sina dagar.’
Det är ju så de säger...

För ett tag sedan kom dock andra signaler från palestiniernas premiärminister Salaam Fayad.
Han fick en fråga från James Woolsey, tidigare chef för CIA, om israeler skulle tillåtas bo i en eventuell framtida palestinsk stat.
Svar ja.

Eftersom jag inte hört annat än att han fortfarande är vid liv antar jag att denna uppfattning inte enbart är hans egen, så...
Bosättarna kan alltså flytta eller stanna kvar – allt enligt egna önskemål.
Bosättningarna kommer att avdramatiseras och livet kommer att ha sin gång.

Med denna lösning kommer alla inblandade att undgå anklagelser för rasism och etnisk rensning men eftersom vår värld inte är perfekt så återstår dock en liten detalj.
Obama.
Han påstår ju att bosättningarna är ett hinder för en tvåstatslösning, ett hinder för fred.
Abbas har berättat detta för honom och då måste det ju vara sant.

I slutändan verkar det som om det största hindret för fred är – Obama.
Hans käcka ’change’ verkar inte kunna förändra Mellanöstern, i alla fall inte på de tre veckor eller så han hade tänkt sej.
Hans ord är konstigt nog inte lag här - en sådan förmån måste man dessutom förtjäna i ett demokratiskt samhälle.
När det sedan visar sej att han börjar nysta i fel ända då kan det ju inte göra annat än trassla.

I Mellanöstern är vägrarmentaliteten hindret för fred – inte hus.

, , , , , , , , , , , ...

DN

23 kommentarer:

sarah sa...

Då kanske vi ska låta 800 000 statlösa palestinier komma in i israel, slå sig ner och få israeliska pass? Då kanske israel får mindre kritik för rasism?

Merparten av bosättare som bor på Västbanken har flyttat dit under ockupationen och gjort ett medvetet val. Att de sedan har en politisk åsikt om vad som ska vara israel eller inte är deras eget problem. De judar som bott på palestink mark sedan tidigare ska självklart kunna bo kvar. Precis som israeliska araber ska kunna bo i israel. De människor som fördrivits ska kunna återvända till den palestinska delen eller det som nu är israel. Men att 800 000 människor skulle få pass utan vidare och under nuvarande förhållanden är bara löjligt!

Harry Harrysson sa...

Selektiv glömska ser aningen infantil ut ibland.

Som kan ses på t.ex. http://www.jimena.org/ drevs FLER judar bort från arabländerna än de araber som arabledarna lurade palestinaaraber att "flytta på sej i två veckor" så att deras armeer skulle kunna massakrera alla judar och slänga dem i sjön, därefter var det bara att flytta tillbaka till judarnas fina hus. Läs på t.ex. http://www.palwatch.org/main.aspx?fi=157&doc_id=1102

Dessa judar från arabländerna utgör halva Israels befolkning nu, de har inte fått en krona från FN eller UNRWA. Araberna som ofta inte flydde många kilometer, placerades i läger där UNRWA är mycket väl medvetna om att alla som kallade sig flyktingar, togs in. Livet i lägret var gratis, och mycket bättre än livet för fattiga araber ute i byarna. Hur mycket har vi betalat till UNRWA de senaste 60 åren för att BIBEHÅLLA dessa flyktingläger???

Förresten, om du studerar historien kommer du plötsligt att upptäcka att "ockupationen" av ett tidigare illegalt ockuperat område, varifrån ännu ett anfallskrig startades mot Israel 1967 - är en mycket speciell situation som kan avslutas genom ett fredsavtal, som bestämmer den statliga ägaren av detta område. Som det är nu hjälps Abbas och Obama åt att absolut ingenting händer med alla krav Abbas har på sig, enligt Vägplanen, som slutar med en palestinsk stat för första gången i världshistorien.

Läs Fatahs Konstitution, som Abbas lever efter.

Det spelar ingen roll vad Israel än gör, så kommer vanlig hederlig antisemitism att visa sitt fula tryne.

Dannie sa...

"De judar som bott på palestink mark sedan tidigare ska självklart kunna bo kvar."

Å så shangtilt och nobelt av ädla Sara...
Dikterar vad judar får och inte får i Judea.
Judea är precis vad det låter som, judarnas land sedan urminnes tider. De enda kvarvarande invadörer och olagliga okupanter är det araber som upträder under cirkusnamnet "palestiner".

I Judea har det funnits en konternuerlig judisk närvaro i över 3000 år, med ett enda undantag 1948-1967 då araberna olagligt okuperade området efter olagliga anfallskrig och etnisk rensning av judar. Någon "palestinsk" arabisk stat, konugadömme eller nation har aldrig existerat och har samma mytomspunna realitet som Atlantis existens.

Dessa arabers närvaro i de här områdena beror alltså, främst på senare tid p,g,a, olaglig arabiska terror och krigsaggresioner, samt tidigare etnisk rensning av judar. Dessförinnan arbetskraftinvandrade de för att ta del av judisk välstånd, innan de fick för sig att starta rasistiska heliga krig mot sina dhimmi-judar (mindre värda än arabiska kameler), eller "söner till grisar och hundar" som är det vanliga islamistiska arbetsnamnet på Israeler.

Sara "glömde" visst att nämna det...

Dag Selander sa...

`Vad som åstadkommer rysningar är också Tännsjötanken kring pass och bosättare.

Den svenska uppfinningen J i Judepassen finns till evig åminnelse. Sverige bidrar alltid. Svenska järnvägens hitlertransporter. Järnmalmen till Tyskland. Som gav Sverige blodspengar i 50-talets svenska guldålder. Och nu Tännsjö... som har mage och etisk kompetens att börja tala om pass och bosättare.

Sorry, jag måste gå ut o vomera professorns sjuka smitta.

Harry Harrysson sa...

Den självklara uppföljningsartikeln måste vara: låt israeliska araber sätta upp bosättningar på Västbanken och bli medborgare där.

Har de inte lust så är den självklara följdfrågan: "Varför inte när så många judar vill?"

Gita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gita sa...

Hej alla –
Jag ser att Sarah fått bakläxa och förhoppningsvis sitter hon nu och läser in lite välbehövliga fakta.
Jag tycker heller inte att diskussionerna om bästa sättet att lösa problemen här bör betraktas som ”löjliga”. Det är att trivialisera fakta som i slutändan kan handla om liv eller död.
Att de flesta palestinier fördrevs på den tiden det begav sej kan vi nog vara överens om (många tog dock det säkra före det osäkra och gav sej självmant iväg med familj, bankkonton och kronjuveler) och vi borde vara lika överens om att de fördrevs av sina egna ledare som lovade dem guld och gröna skogar - inte en enda jude inom synhåll – när araberna väl fullgjort sitt blodiga värv.

Det är ungefär samma diskussion som pågår än idag – snart kommer hela Israel att tillhöra palestinierna...
Slutresultatet kommer att vara lika bittert idag som det var för de flyende araberna 1948.

Harry Harrysson sa...

Det stora problemet är trots allt. varför har Västländerna gett sådana enorma summor till de arabiska ledarna när det i många decennier varit självklart att vanliga araber i områdena inte fick det ett dugg bättre? Varför kan Suha Arafat nu shoppa fär en miljon i månaden utan några som helst protester?

Gita sa...

Hej Harry -
Naturligtvis har jag inget svar på din frågeställning. Jag har aldrig läst något bra svar och aldrig hört något bra svar så jag misstänker att det inte finns något svar - åtminstone ingen godtagbar förklaring.
Svaret ligger nog på ett mycket grumligare plan.
Har du hört talas om skyddspengar?
Blodspengar?
Jag tror svaret ligger i närheten av den kategorin - ruskigt nog.

Anonym sa...

From Audacity of Hope: 'I will stand with the Muslims should the political winds shift in an ugly direction.'

Gita sa...

Hej Anonym -
Intressant.
Jag har inte läst boken men kanske man skulle...
Vi behöver inte ens säga "vad var det vi sa", för vi ser nu hur dessa ord tar form direkt framför våra ögon.

Harry Harrysson sa...

Ja, en del vet mer om hur man tjänar pengar på att skriva böcker, än de vet om världspolitik. Mr O borde läsa denna i stället, så visste han lite mer om det han skriver.

Rachel sa...

Den här tanken är ju gammal och dessutom strålande, Sarah har dessutom helt rätt. Bosättarna är ett gissel för Isarel, de kostar enorma summor av annars välbehövliga skattemedel, de tvingar tusentals värnpliktiga att försvara bosättningar istället för att försvara Isarel, de har kostat Isarel dess internatiojnella stöd och anseende.
Cordelia Edvardsson uttryckite sig mycket klokt och teatern vid Gazautrymmningen. Om man istället för att skicka soldater för att inför TV-kakeror flytta dessa vandaler och våldsverkare hade erbudit de som inte flyttade hem till Isarel inm ett visst antal vckor palestinskt medborgarskap skulle e flesta flyttat eller stannat utan att en enda IDF-soldat behövt få tomater ellere ännu värre kastat på sig. TV-kamerorna hade inte ens behövt slås på.
Det finns inge hinder att lära sig av läxan, (Isarel behöver inte bli som palestininerna och upprepa varenda tabbe). Erbjud de Isralere som bor öster om grönalnjen ett nytt ghem i Israle eller ett palestinskt pass and Tov Mazel till deras nya liv som paloestinier. De som flyttar hem kan dessutom börja hederliga arbeten istället för att ligga staten till last.

Karl-Johan sa...

Läste ni ens artikeln? Med utländsk expertis kunde man rensa ut den korrupta polisen från islamister och rövare. Visst kostar det.. Visst tvingades en del skurkar mutas bort från sina poster, visst fick man skjuta en del, än sen?
Tryggheten och försörjningen säkras, sen sätter marknadskrafterna fart. Gemensamt utbyte luckrar upp gränserna. Kan man sprida samma trend är det snart slut på uppdelningen eftersom det inte finns några argument för att upprätthålla den. Sen blir det Israel eller Palestina av alltihopa, varför inte Israel-Palestinska republiken?
Låt rasuppdelning dö med resten av 1900-talet.

Gita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gita sa...

Hej Karl-Johan –
Jodå, jag läste artikeln och tyckte den var jättefin. Jag har hört att Nablus, Jenin och Ramalla blomstrar i ungefär samma utsträckning som de gjorde innan de startade det andra upproret (intifadan) år 2000.
Jag hoppas palestinierna har lite mera självbevarelsedrift i dag.

Du har rätt i att mitt blogginlägg mest var ägnat en artikel av Torbjörn Tännsjö (länk i blogginlägget) där han frågade sej själv och andra varför inte bosättarna skulle kunna bli palestinska medborgare i en ev. framtida palestinsk stat. Israel består ju delvis av palestinier.

Att länka denna fråga till en hoppingivande berättelse om situationen på Västbanken idag var en frihet jag helt enkelt tog mej.
Din avslutande sammanfattning är inte helt ointressant.

Harry Harrysson sa...

Drömmen är förstås att palestinaaraberna skapar ett nytt parti som inte är baserat på terroristorganisationer utan välstånd för befolkningen. Det var inte de vanliga människorna som hittade på Intifadorna men det var de som led av dom.

I det senaste valet bildade bl.a. Fayyad och Ashrawi partiet "Third Way" - som Fatah attackerade och sa att de var betalda av väst så.... Hade alla donatorer enbart givit pengar till partier som inte härstammar från terroristgrupper hade dagens ekonomiska utveckling på 7% kunnat fortsätta. Hade stenkastning och brandbomber från araberna mot judarna i Judéen/Samarien stoppats hade araberna gärna fått köra var de vill - själva de judiska bosättningarna och småstäderna tar 1,7% av ytan och ger många arbeten till lokala araber.

Gita sa...

Hej Rachel –
Du har gett din syn på saken och jag gav min i blogginlägget.
Har världen blivit klokare efter det?
Knappast.

Gita sa...

Hej Rachel –
Gröna linjen finns men det är ingen gräns, inte ens en de facto gräns - det är en grön linje.
Om bl.a. denna gröna linjes sträckning är det man ska förhandla.

Att du inte gillar nybyggarna har du gjort fullkomligt klart. Fair enough.
Jag tänker inte gå i polemik med dej eftersom jag själv är ganska kluven i frågan. Jag försöker se problematiken från alla sidor vilket ofta utmynnar i nya frågeställningar. Tyvärr.

Gita sa...

Hej Harry –
När jag läser referat från Fatah-konferensen verkar ett parti med välstånd och fred på sitt program oändligt avlägset.
Det handlar inte om människors väl och ve utan om prestige, ideologi och en obefintlig kompromissvilja.
Att hata Israel kommer alltid först.
När ska de palestinska ledarna börja bry sej om människorna?

Harry Harrysson sa...

Ja, inbördes beundran - de skiter väl i vanliga människor. Jag undrar verkligen varför inte ett riktigt politiskt parti kan växa fram där. Vad är det som hindrar detta? Eller finns det inte en kotte som kan leda ett sånt? Eller blir de avlivade omedelkrök av både Fatah och Hamas???

Gita sa...

Hej Harry -
Strömmen är stark ('starkström'...) i palestinaland. Ingen vågar gå emot den av skäl du själv nämnde.
Deras pågående konferens i Betlehem visar heller inte direkt på mod och nytänkande. Att anklaga Israel för Arafats död är gammal skåpmat och absolut inte något nytänkande.

Hadassa sa...

Tännsjö och hans vänstergelikar, det är de som gör att Sverige får ett allt sämre rykte i världen. Snart har det kanske nått samma uselhetsgrad som andra skurkstater.

Sverige har länge varit ett obehagligt land där antisemitismen fått gro utan någon riktig oppsition. Sverige hade Linné, som började med rasindelning, anammade snabbt Darwin och var först i hela världen med upprättandet av ett rasbiologiskt institut. Det var så framgångsrikt att man imponerade på självaste Hitler och påverkade hans tankebanor.