26 juli 2009

Tete-a-tete


Jag vet inte vad Obama hade i tankarna men jag tror inte han i första hand var ute efter att stärka de sturska israelerna.
Nu har han i alla fall lyckats ena människor från nästan alla politiska riktningar med sina klumpiga och egentligen ganska barnsliga krav som han förväntar sej att israelerna ska rätta sej efter rakt av.
Han må ha en böjelse för palestinsk shawarma som han inte riktigt kontrollerar och han får gärna ringa upp Abbas när han känner sej ensam och vill prata av sej men att gruffa med israelerna för gruffets egen skull hör mera hemma i sandlådan.
Det finns andra mer subtila vägar att gå om man har ett behov av att visa vem som är starkast.

Nästa gång Obama lyfter luren för att prata bort en stund med Abbas – det lär bli i kväll eller senast i morgon förmiddag – kan han gärna fråga honom hur det egentligen var med det där erkännandet av Israel.
Det går nämligen en del rykten...

Muhammad Dahlan, palestiniernas snygging ni vet, mumlade något i den riktningen för några månader sedan.
Han påstod att Abbas eget parti, Fatah, aldrig erkänt Israel och tillade med förvånande uppriktighet att PA’s skenbara erkännande av Israel iscensatts enbart i avsikt att lura presumtiva givare så biljonerna skulle fortsätta att rulla.
Det skulle vara intressant om Obama kunde bringa klarhet i hur det egentligen förhåller sej med detta vid deras nästa tete-a-tete.

Varför jag vill ha ordning på torpet just nu beror på att vi i dagarna fått ta del av fler likartade yttranden av högt uppsatta Fatah-medlemmar.
Rafik Natsheh heter en nära medarbetare till Abbas som påstår att deras parti inte erkänner Israels rätt att existera och dessutom lovar, dyrt och heligt, att heller aldrig göra detta.
Aldrig någonsin.
Han spär på det hela genom att dessutom utlova att de kommer att fortsätta att starta krig mot Israel – precis som tidigare.
Allt annat kallar han medialt nonsens.

PA, där Fatah är största partiet, har erkänt Israel enbart av praktiska skäl för utan denna plåsterlapp kunde de inte fortsätta att arbeta för ’den palestinska saken.’
Åter igen – pengar, mycket pengar som står på spel och då får man ibland rucka på principerna.
Ändamålet helgar som bekant medlen.
En kollega till Rafik vid namn Azzam el-Ahmed håller med och tillägger att hans parti Fatah, aldrig kommer att ge avkall på ’rätten’ att ge sej in i nya krig med Israel.

Vad jag verkligen skulle vilja veta är om Obama tycker att dessa resonemang är OK?
Tycker han de är rumsrena?
Ett parti som planerar väpnade konflikter med sina grannar kan väl inte kallas för något annat än ett terrorparti.
Skillnaden mellan ett terrorparti och en terrororganisation är väl inte så där rysligt stor och jag har bestämt för mej att det är förbjudet i amerikansk lag att ha något att göra med terrororganisationer och ännu mindre stödja sådana företeelser ekonomiskt.

Jag skulle vilja att Obama tar reda på alla fakta nästa gång de har en av sina många telefonkontakter.
Sedan skulle det vara intressant – inte bara för mej – att höra direkt från källan hur detta går ihop med alla vänskapliga penninggåvor som ganska regelbundet ramlar ner i Fatahs kassakistor, nu senast häromdagen.
Inte krediter utan cash.
Den senaste belöningen från USA för gott PA-uppförande(!) handlade om 200 miljoner dollar.
Nota bene – detta är bara en delbetalning av utlovade 900 miljoner dollar som Obama tidigare lovat förse dem med.

Israelerna må vara naiva men när någon hotar dem utifrån håller de ihop.
Stora delar av vänstern i Israel undrar också stillsamt vad Obama håller på med.
Är han verklig eller bara en kuliss?

Att insistera på att Israel slutar bygga hus med tillhörande juridiskt oantastliga bygglov ingår inte i Obamas ämbetsmässiga plikter och borde vara under hans värdighet, speciellt som han aldrig insisterat på att araberna skulle sluta bygga sina imponerande svartbyggen.
De finns – jag lovar – och de är många MÅNGA...

Ämnena för frukostsamtalen (eller var det möjligen lunchsamtalen) mellan Abbas och Obama borde enkelt kunna programmeras om för att nå reella resultat men då krävs en president som inte tror att världen skapades den dag han höll sitt jungfrutal på Capitol Hill.

, , , , , , , , , , , , , ...

8 kommentarer:

Harry Harrysson sa...

Obamas popularitet efter 6 månaders action är sämre än Bushs vid samma tidpunkt.

Gita sa...

Hej Harry -

Really...
Intressant. Jag trodde hans popularitet var av det eviga slaget.

Anonym sa...

Om inte Israel drar sig tillbaks till internationellt erkända gränser och slutar med sin apartheid politik så har de ingen rätt att existera.
Så enkelt är det med det.

Harry Harrysson sa...

Huh? Den mest erkända gränsen går längs Medelhavets vattenbryn - har du inte hört att Israel ska flytta ut till några konstgjorda öar?

Både PLO:s stadgar och Fatahs Konstitution säjer det, och FN går går helt efter dessa, som alla vetgiriga personer känner till.

Hitler hade konstigt nog liknande tankar, och han och Stormuftin av Jerusalem stimulerade varann. Stormuftin, Arafats morbror (eller nåt, vem vet vad som händer i haremen) pressade Hitler på att exterminera alla judar i Europa, och Muftin fick pengar för att sätta upp gaskammare i "Palestina".

Vid stillestånden 1948 och 1967 skrevs mycket explicit att stilleståndslinjerna INTE var några gränser, utan de skulle förhandlas senare.

Var som är "internationellt erkänt" har som bekant inte det blekaste att göra med verkligheten.

Gita sa...

Hej Anonym -

Bingo!
Lätt som en plätt!!!
Du kan ju bara sådär i förbifarten berätta var du hittar dessa ”internationellt erkända gränserna”...

Tur för Israel att de inte har för avsikt att fråga dej om de tänker existera eller ej.

Anneli sa...

Ja vad säger man du och Harry har sagt det mesta.

Vad jag inte begriper är varför det internationella samfundet samt tyckareliten inte vill begripa att det som nu pågår är inbördeskriget under mandattiden, det har aldrig slutat. Det fanns judar, araber,druser där då och finns nu också och på Israels sida finns såväl kristna som druser och händelsvis en o annan jude.

Det har aldrig slutits fred och efter det att Jordanien och Egypten inte ville ha sina ockuperade områden tillbaka så gäller faktiskt de traktat som gällde under mandattiden. Hur mycket FN än ger rådgivande uppmaningar.

Jag är rätt irriterad på det här

Anneli 95 poäng i folkrätt

Gita sa...

Tack för kommentarerna.
Vad som slår mej är att folk som endast upprepar vad andra sagt oftast är anonyma.
Kanske skäms de för att de i grunden inte förstått någonting utan endast klarar av att följa med strömmen.

Hadassa sa...

Jag undrar om anonym kan förklara vad som menas med apartheid-politik? Skulle inte tro det... Anonym verkar både för feg och okunnig för att klara av en sådan enkel sak.