05 december 2008

Ordklyveri i Hebron


Hebron brinner.
Fredshuset eller Det Omtvistade Huset som köpts av judar och bebotts av judar blev med hjälp av massiva insatser av polismakten tömt på sina hyresgäster.
Det var inte så att de ombetts flytta för att de smutsat ner, stört grannarna med hög musik eller varit allmänt otrevliga.
Nej, de blev avhysta för att de var judar.

Nu är de ute och alla är nöjda och glada eller...???
De flesta säger att lag är lag och lag måste följas men hur det nu än är med den saken så känner många att allt ändå inte var glasklart.
Kanske den dåliga eftersmaken har att göra med det rent juridiska ordklyveriet som det politiska etablissemanget försökte hålla hemligt så länge som möjligt.

Domstolsutslaget sa inte att nu måste polisen omedelbart ta sej ner till Hebron och skyffla ut hyresgästerna eftersom de bor där olagligt.
Nej så var inte fallet.
Två saker blev fel.
De sa inte att polisen måste avhysa människorna i det omtvistade huset, de sa att de kunde göra det.
Med andra ord så var avhysning ett alternativ bland flera andra.
De sa heller inte att de bor där olagligt.
Domstolen hade bara inte haft tid att studera ärendet och sätta sej in i problematiken så – "ta det lugnt men om det nu finns andra orsaker som vi inte för tillfället lägger oss i så har ni nu vår tillåtelse att avhysa hyresgästerna".

Några tafatta medlingsförsök gjordes och redan medan folk var på väg hem från ett sådant möte drog poliserna på sej sina uniformer och tvingade ut hyresgästerna – de flesta med våld.
Snabbt, enkelt och problemfritt – i stort sett.
Så kan man uttrycka sej om man är pragmatiker utan mänsliga drag men vanligt folk behöver bredda problematiken för att förstå.Vad man då ser är aningens förbryllande.
Människor, som älskar sitt land och som dessutom anser att det som sedan urminnes tider varit deras fortfarande är deras, är lovligt byte.
Människor, som inte anser att landet som varit deras sedan urminnes tider fortfarande är deras, vill i stället att landet ska säljas på öppna marknaden och demonstrerar också för att så ska ske.
I Nili'in, Bili'in och på andra platser finns välorganiserade protestorganisationer som utnyttjar fredagarna till våldsamma demonstrationer mot skyddsstängslet.
Det är långt ifrån bara araber som protesterar – det är många israeliska vänsterungdomar som lånat pappas kreditkort och nu lever loppan bland arafatschalar och palestinska uppviglare.

En intressant företeelse, med tragikomiska svenska inslag, är turistdemonstranterna.
ISM-are och fristående uttråkade individer agerar medlöpare i dessa demonstrationer, ofta med kameror och filmkameror som tillhyggen så ingen ska missa deras hjältemodiga bidrag till mänsklighetens fromma.

Dessa vänsterorienterade våldsverkare, svenska turister och andra, får hålla på månad efter månad utan annat motstånd än några iakttagande soldater vars mandat att agera begränsats till att säga "BU".
Dessa vildskott är tabu – inte röra, medan högerungdomarna är lovligt byte.

Det luktar politik mer än juridik och framför allt luktar det valfläsk!
Svett fläsk luktag gruvligt och detta har möjligen samband med den sura eftersmak många i Israel känner efter gårdagens "eleganta" utdrivningsmanöver i Hebron.

, , , , , , ..

Inga kommentarer: