11 december 2009

"Ett ögonblick av sanning"???Ett ögonblick av sanning???
Åtminstone är det vad som påstås i en artikel i tidningen Dagen 11 sept, 2009.
Ett ögonblick av bojkott.
Ett ögonblick av hot om förstörelse, skadegörelse, förödelse, åverkan, ödeläggelse och destruktion.

De som ’följer sitt samvete’ med dessa hotelser i åtanke har absolut ingen rätt eller förmåga att avgöra vad som är ’synd mot Gud’.
Har de överhuvudtaget en Gud?
Någon kontakt med Honom har de med all säkerhet inte.

De palestinska kyrkoledarna vill att Israel ska ”vika sej”.
Smaka på det uttrycket.
'Vika sej' är nära besläktat med att ’lägga av’, ’kasta in handsken’ och att ’ge upp’.

Nu börjar vi närma oss pudelns kärna.
Dokumentets författare vill att Israel ska packa ihop och lämna över vad som återstår till dem.
Precis som det står i eldskrift i både Fatahs och Hamas stadgar.
Ränderna går aldrig ur.

Vilken tur att Gud är både större och visare än alla palestinska kyrkoledare tillsammans.

By the way – om de händelsevis skulle vara intresserade av en fredsprocess kan de ju börja med att sparka igång Abbas och hans gossar som valt som strategiskt mål att vägra någon som helst fredsprocess.

För en sund realpolitik - stöd Buycott Israel.

D

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ...

18 kommentarer:

demokratbloggen sa...

Har Sverige en chans att överleva kriget?

Att det pågår ett inbördeskrig i Sverige är helt uppenbart. Kriget trappas successivt upp och om bara fyra decennier har den etniskt svenska befolkningen bytts ut mot muslimer från tredje världen, och demokratin bytts ut mot feodal diktatur.

Läs mer här:

http://demokratbloggen.wordpress.com/

Anneli sa...

Gokväll Gita.

Hur mycket av dessa kyrkoledares uttalande är självvalt?

Hur mycket är tryck från de ickekristna "palestinierna"?

Hur mycket är vilja att skydda sin flock?

Det pågår ju en smygande etnisk rensning av kristna på en del platser i Judéen och Samarien. Ex.vis Betlehem.

Det sägs så snyggt, att de hellre vill bo utomlands, men det är väldigt långt från hela sanningen

Dessutom finns den påtagliga risken att Hamas tar över även här.

Ja det är mina fundringar och har varit rätt länge

Merlin sa...

Märkligt att dessa s k kristna palestinier inte vill bojkotta arabvärden och de islamister som verkligen ligger till grund för det förtryck de beskriver. Det är ju knappast Israel som förföljer kristna.

Joe sa...

Tycker detta är svårbegripligt. Israel borde väl ha allt att vinna på att försöka hålla sig väl med de kristna?

Att de kristna är kritiska mot ockupationen framgår ju, men det finns väl inga exempel på när kristna palestininer legat bakom våldsdåd/terror,Eller ?? De verkar ju snarast använt och äver försökt få andra att protestera genom ickevåldsmetoder.

Det borde ju betyda att de inte innebär nåt direkt säkerhetshot.

Googlade runt lite och hittar ändå massa exempel på var som verkar vara rätt "svårförklarliga/onödiga" övergrepp mot de just kristna från Israels sida.
(Beit Sahour protesterna, Mubarak Awad fallet, att de flesta Västbankskristna inte får besöka kyrkorna i Jerusalem etc...)

Isarel upplever ju uppenbarligen kritiken från kristna runt om i världen som ett problem, samtidigt blir det väl en logisk effekt. Om man diskriminerar de lokala kristna så svarar de med att be om hjälp med bojkotter etc.. från sina trossystrar/bröder i andra länder.

Vad missar jag här ?

Vänligen Joe

Anneli sa...

Hur mycket av det här är rädsla och en vilja att skydda sin flock?

De kristna i Judéen och Samarien har det inte lätt. Det pågår en etnisk rensning där.

Det heter så fint att de kristna föredrar att flytta utomlands och har större möjligheter till detta än muslimerna.

Men det räcker med att titta på Betlehem, däär kristna för inte så länge sedan var i majoritet.

De drivs bort genom hot och till och med mord och tvingas sälja sina fastigheter och affärsrörelser till vrakpris om de innte regelrätt konfiskeras av det numera muslimska stadsfullmäktige.

Betlehem är bara ett exempel det finns fler.

Och inte lär det bli bättre nr Hamas tar över styret från Fatah.

Mitt senaste inlägg på min blogg handlar om att Hamas gräver upp de kristna liken på deras kyrkogårdar för att de "förorenar" Gazas jord.

man räknar med att 165.000 kristna dödats innan nyår 2009. Var tredje minut torteras en kristen i den muslinska världen i vilken ingår det som kallas "västbanken".
bevisa sin lojalitet med PA.
Det är antagligen på grund av allt detta som de kristna "oalestinierna" så ivrigt försöker

Joe sa...

Hej Annelie

Hänger inte riktigt med på hur du menar, allt det du säger talar ju för att de kristna palestininerna och Israel borde ha nytta av varandra.

Min fråga är nog mer varför motsatsen verkar hända.

Israel på sin sida verkar gå lika hårt åt de kristna som muslimerna (trots att jag inte hört något om att de kristna deltagit i något våldsamt motstånd, men här kan det finnas saker jag inte vet).

De kristna palestininerna tar avstånd från Israels politik och uppmanar till bojkotter från kyrkor i andra länder.

Om jag förstår rätt så fanns det tidigare starkt stöd för Israel bland kristna runt om i världen (ex. KD i Sverige), det verkar ha vänt nästan totalt senaste åren. Som utomstående får man intrycket att Israel begått politiskt harakiri genom att reta upp de lokala kristna, eller ??? Och isåfall varför ???

Ari sa...

Bara för att de kristna använder ickevåldsmetoder så betyder det inte att de inte hotar Israel.

Alla som förstår Israels utsatts position inser att de kristnas lömska ickevåldsmetoder kan hota Israel mer än de förvirrade Islamisterna som inte kan mäta sig med Israels militära styrka.

Ickevåldmetoder sätter alla militära styrkeförhållanden ur spel, det kan vara extremt farligt i en situation där man faktiskt sätter Israels avskräckande förmåga gentemot terror ur spel.

Gita sa...

Hej Ari –
Det är inte mycket som får mej att gå i taket som när folk under en täckmantel av kristendom spelar sitt illvilliga politiska spel. Tala om skenhelighet. Vad de bjuder oss är en samling humanitära och behjärtansvärda ord vilka väldigt få gör någon ansträngning att gå till botten med och deras gullegull-metoder gör att de är svåra att komma åt.
Diakonia är ett bra exempel på denna taktik.
Det finns dock kristna och kristna. Det finns faktiskt kristna som har hjärtat på rätta stället och inte mitt i den politiska smeten. Misstänksamheten är av förståeliga skäl stor men vi ska inte slänga ut bebisen med badvattnet utan vårda de verkliga vänner vi har.
Jag hoppas Anneli hör av sej för hon är mer bevandrad i dessa irrgångar än jag.

Anneli sa...

Gokväll Joe.

Jo mina svar kan nog anses förvirrande, de var ju en upprepning av varandra med litet tillägg och egentligen inte riktade till dig.

Vad gäller förhållandet kristna och Israel. så är det kluvet.

Som jag upplever det finns det ännu en stor portion antisemitism i världens olika kristna samfund.

Vad gäller de kristna i Israel och iSamarien o Judëen så är, eller var senast jag vistades där, det inga problem med de kristna israeliska medborgarna.

De som bor i Judéen o Samarien är en helt annan femma.

De har ett behov av att visa sin lojalitet med araberna och framförallt PLO/Fatah. Dessa organisationer har alltid haft någon kristna i ledningen. Nu sedan de bivit alltmer "muslimska" är det inte lätt för de kristna medlemmarna.

Man får inte glömma bort att dessa kristna partimedlemmar med sitt medlemskap skrivit under på målet att utplåna Israel, det har ju även de som röstat på Fatah.

Situationen påminner om Irans ende judiske parlamentsledamot, dvs en slags gisslan för att visa att man inte har några fördomar.

Nej de kristna från Judéen o Samarien har inte ängnat sig åt självmordsbombningar eller knivmord etc.

Men ID-kort, där religionstillhörighet ingår kan förfalskas.

Dessutom är den religiösa situationen i hela området explosiv. Såväl mellan religionerna som inom dem i synnerhet vad gäller Jerusalem, men även andra heliga platser.

De kristna slåss inbördes om olika kyrkobyggnader mm. Det går tom till handgripligheter.

Dessutom finns det extremister inom samtiliga tre Abrahamitiska religioner. Det är inte enbart judiska extremister som kan tänkas vilja spränga moskéerna på Tempelplatsen i luften-

Allt detta men i synnerhet risken för terrorist infiltration gör situationen svär för vanliga hederliga kristna också.

Detta vet de kristna i området men det passar dem att spela ut detta kort för att visa att man är "palestinier" precis som araberna.

Dessto bättre att man då dessutom får stora utländska samfund med sig, vilket är lätt med tanke på den vänsterinriktade flumteologi o Bibeltolkning som nu förekommer i många av dem.

Gita sa...

Hej Joe –
En liten tanke bara. Jag ser det inte som att Israel diskriminerar de kristna – det är i stället folk som i någon sorts överjordisk pseudokristendom diskriminerar och diskvalificerar israelerna. (Sorry, har inte tagit fram exemplen du googlade på.)
Jag lever här som kristen men har aldrig känt mej diskriminerad. Dock – jag vet att jag bor i judarnas land och för att få förmånen att göra det har jag en skyldighet att som medborgare leva efter gängse lagar och förordningar.
Kallar någon detta för diskriminering så – well...???

Gita sa...

Hej Anneli –
Visst är det knepigt. Det låter ju mycket tjusigare att säga att det är ’ockupationen’ och andra svepskäl som är roten till de kristna arabernas flykt från Israel. Att peka på det dagliga hackandet och hotandet från muslimerna på den kristna minoriteten är mycket svårare att bevisa och lyfts därför inte fram.
Ytterligare en guldstjärna i kanten för den arabiska taktiska propagandan.

Anneli sa...

Gokväll på er alla.

Jag vill tillägga en väsentlig sak till mitt inlägg om religionerna i fd Palestinamandatet-

Under det Osmanska rikets tid och de tidigare muslimska härskarna hade varken judar eller kristna någon fullständig religionsfrihet, Under Jordaniens illegala ockupation av östra Jerusalmen hade de kristna heller inte någon fullständig religionsfrihet, de israeliska judarna hade inte tillgång till sin heligaste plats alls. Även nu har de inte full tillgång till denna heliga plats och får då och då stenar och flaskor slängda på och mot sig från den plats som är allra heligast för dem.när de ber vid den västra muren som är den enda lilla futtiga del av Tempelberget de har full tillgång till

Israel tillförsäkrar kristna, druser och muslimer full religionsfrihet i Israel, däremot inte sina egna.

Säg mig vilket annat fritt land som skulle tillåta avgudabyggnader på sin heligaste plats och låta dem användas av dem som vanhelgat den heliga platsen?

Tala sedan om att Israel kränker kristna eller andra troende!

Joe sa...

Hejsan Annelie, insåg att ditt svar inte var riktat till mig utan bara råkat bli publicerat efter min fråga. Lider väl av lite självcentrering (Alla bara tänker på sig, det är bara jag som tänker på mig....som nån klok person sa ;-)

Tack ändå för svaren. Lever nog ändå kvar i känslan att båda sidor begår oacceptabla övergrepp mot varandra, precis som andra saker kan förklaras genom legetima säkerhetsintressen.
Situationen mellan Israel och de lokala Kristna verkar riktigt rörig.

Det är korrekt att ickevålds aktioner sätter militära
styrkeförhållanden ur spel, ibland väldigt kännbart.
Men de hotar inte mänsklig säkerhet (alltså krigshandlingar som kan döda eller skada människor eller egendom, utan ickevåldsaktioner kan enbart skada politiska mål) och därför är det alltid oacceptabelt att bemöta ickevåld militärt.
När NATO eller även svensk (FN) militär agerar i assymetriska konflikter ser man det positivt om befolkningen använder ickevåldsmeoder för en politiskt kamp, det är väl belagt att det lugnar ner situationer även om de kämpar för andra mål än man själv verkar för.

(ursäkta denna lite teoretiska analys, men nu halkade vi in på nåt som jag kan bättre än den lokala röriga (men intressanta) politiska kontexten).

God Jul !!

Merlin sa...

Vaddå känsla Joe? Är det flummiga känslor eller korrekta fakta som skall liggga till grund för bedömning av en sakfråga?

Hur många övergrepp begår inte svenska staten och dess myndigheter dagligen? Vad har du för rätt att döma ett land (Israel) som du ändå inte tycks förstå?


Gita, du använder så otroligt bra formuleringar! Ersättningsteologin är tyvärr både levande och aktuell inom dagens kristenhet.

joe sa...

Merlin, vad är detta för löjligt påhopp.

Om jag som du påstår dömer Isarel så har jag ju även dömt palestininerna, men det kanske du inte tycker är nåt problem, eller..

Visst kan man utgå från hard facts, det råder i princip enighet från världsamfundet att både Israeler och palestininer bryter mot folkrätten.

Men jag tar mig faktiskt friheten att tycka det är lite intressant med en blogg där man kan diskutera varför olika saker händer, och varför israeler/palestininer reagerar på olika sätt. Det betyder att i princip ingen kan ge tvärsäkra svar, utan man får närma sig frågorna lite ödmjukt.

Om du tycker det är fel så är det väl fine, och då får du be bloggens ägare stänga ute alla som tycker det är kul att diskutera utan tvärsäkra svar på allt.

Anneli sa...

Hej Joe

Inte bara Merin utan de flesta av oss även du blir ofta litet styvsinta o upprättar barrikader.

Verkligen är mer nyanserad.

Det är sant att PLO/Fatah vägrar förhandla genom att komma med omöjliga krav för att överhuvudtaget komma till förhandlingsbordet, Hamas hycklar inte på det viset, de för krig.

Det är också sant att EU,USA, Västs kristna samfund samt inte minst deras hjälporganisationer ställer till mer skada än nytta, vilket även de sekulariserade hjälporganisationerna gör.

Diakonia har ex.vis förstört ett antal fredsprojekt genom att skrika högt och få svenska företag att dra sig ur eftersom de låg på "ockuperat" område. Att de avbröt projekt där palestinaaraber och israeler samarbetade och hade samma lön, berör dem tydligen inte.

Det hölls nyligen en konferns mellan israeliska ungdomar och arabiska ungdomar från Judéen, Samarien och Gaza, som ökade förståelsen dem emellan och slog hål på en hel del fördomar. IDF o Shin Bet betedde sig däremot lika illa som Hamas när de tre hindrade trettiofyra av trettionio gazanska ungdomar att ta sig till konferensen. De fyra som kom dit och sedan for hem för att sprida sitt budskap var mycket modiga.

Verkligheten är aldrig svart/vit den består av olika nyanser av grått.

Svenskars syn på frågan Israels judar och judéens o Samariens araber är tyvär präglad av TT:s o övriga mediers vinklingar i just svart och vitt.

Vi kan ju ta det senaste som skrivits om att Israel mördar tre araber, men attdessa mördade en rabbin som lämnade sju barn efter sig och att detta berodde på avlägsnandet av säkerhetsspärrar föredrar man att inte nämna.

Det påg

Merlin sa...

Joe, om du ser det som ett påhopp ser jag dig som överkänslig, likt palestina-araberna. Ödmjukhet är väl knappast rätt ord att förespråka när man själv inte tål minsta lilla kritik.

Vaför skulle du per automatik ha dömt palestinierna på samma sätt som Israel? De s k palestinierna (araberna) får du dock gärna fördöma för de förtjänar det till skillnad från Israel.

Någon enighet råder det knappast i världsamfundet och även om det ser ut så beror det på manipulation och Israelhat + en mediavärld som inte vill att vi skall se något annat. Det rådde i princip koncencus i nazityskland också. Det är väl trots det ingen vettig person som idag skulle hävda att nazisterna hade rätt för det. Alltså är enighetsargumentet inget som håller vid närmare eftertanke.

Du är naturligtvis fri att tycka och tänka vad du vill, med bloggskaparens tillåtelse, men då får man ju också bereda sig på lite debatt. Du menar dig vilja ha detta, men ändå inte visar det sig i praktiken.

Merlin sa...

Det var inget påhopp, Joe! Det var ett sakligt inlägg (och en relevant fråga) i debatten, men det är svårt för de som tror sig vara ödmjuka att ta lite kritik när det väl kommer till kritan, inte sant?

Varför anser du dig per automatik döma palestinierna för att du samtidigt fördömer Israel? Det är ju precis det du inte gör.

Nej, personligen har jag inga problem med fördömande av palestina-araberna (och alla som stödjer dem). De förtjänar det till skillnad från Israel.

Världsamfundet är inte helt överens såvida man inte ser det mycket selektivt och ensidigt förstås.