01 december 2009

Det är mänskligt att glömma...


Myntet på bilden är från åren 66-70 e.Kr.
Texten är skriven med hjälp av det antika hebreiska alfabetet och säger: "Yerushalayim hakdosha"
"Jerusalem, den heliga".

Det är mänskligt att fela men också att glömma.
Denna glömska går dock att rätta till ganska enkelt genom att man, så snart man kommit på vad man glömt, strax delger sitt forum vad som inte kom med i första vändan.
Om glömskan var medveten eller omedveten kan vi för tillfället kasta en barmhärtighetens slöja över och enbart hålla oss till fakta.

Är Israel det enda landet i världen som inte är berättigat till sin huvudstad?

Bildt håller som bäst på att samla sin flock till en sällsynt illa genomtänkt framstöt mot Jerusalem.
Att Helle Klein och Per Gahrton är hejarklack åt denna framstöt ger en första fingervisning om attackens ensidighet och grava brister.

Bildt vill att EU under hans ordförandeskap ska rösta för att delar av Israels huvudstad i framtiden ska ges till palestinierna av skäl som egentligen inte existerar.
Om skälet är att ’de vill’ ha Jerusalem till sin huvudstad så är detta naturligtvis inte relevant.

Jag får inte allt jag pekar på och Israel får långt ifrån allt de önskar sej.
Ju snabbare man lär sej i livet att man inte kan få allt, ju enklare blir det att leva.
Att palestinierna 'vill ha' Jerusalem är absolut inget skäl för att de ska få detta.
De palestinier som bor där får gärna bo där de bor men detta har inte något att göra med Jerusalems status som är en helt och hållet israelisk angelägenhet.
’Men de vill ju...’
Israelerna vill också en massa saker men det är inget som intresserar varken Bildt eller EU.

Vad var det Bildt glömde?
Han glömde att i sitt förslag till EU kräva att Jerusalem, eller ens delar av Jerusalem, ska erkännas som Israels huvudstad.
Han orkade inte klämma in ens att de judiska delarna av Jerusalem ska erkännas som Israels huvudstad.
Innebär denna glömska att han inte anser att Israel har någon som helst rätt till Jerusalem?
Palestinierna ska erkännas rätten till de arabiska delarna av Jerusalem men judarna får av Bildt ingen motsvarande deklaration.

Hur ska vi tolka detta?
Glömska?
Omedveten glömska?
Medveten och uppsåtlig glömska???

Är Bildt så ängslig för att argumenten mot att placera den svenska ambassaden i Jerusalem ska tryta, att han för skams skull kommer att behöva flytta denna institution till ett Jerusalem som är erkänt av en hel värld som Israels huvudstad?
Detta ingår naturligtvis inte i Bildts världsbild och måste bekämpas, även med glömskan som medel.
Var det därför Bildt glömde att slå fast att någon som helst del av Jerusalem är och kommer att förbli Israels och judarnas huvudstad?

Vad de bakomliggande orsakerna än var så förväntar vi oss ett snabbt tillrättaläggande.
Ett tillrättaläggande som ger Israel den erkända och suveräna rätten till sin huvudstad de alltför länge saknat – den moraliska rätten har de haft sedan urminnes tider.

En detaljerad och mycket upplysande skildring av Jerusalems status under decenniernas gång kan du läsa i bloggen FiM, Fred i Mellanöstern.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ...

7 kommentarer:

Anneli sa...

SUCK!

Som jag skriver på min egen blogg så funderar jag starkt på att säga upp mitt svenska medboorgarskap och göra en Alija

Joe sa...

Hejsan Gita, fundrar om du inte gör Bildt lite viktigare än han är.
Eller tänker du själv att ett litet land som Sverige kan tvinga fram en ny policy i en extremt kontroversiell fråga utan att de stora länderna står bakom.
Om Sverige plötsligt har sån makt så borde det väl varit detaljer att fixa Västsaharapolicy, Lavaldomen, ursprungsbefolkningsrätten, reformeningen av jordbruksstödet etc..etc..
Det känns lite väl konspirativt att Sverige plötsligt i en fråga har absolut makt, men inte i traditionella frågor där man jobbat i åratal.

Dels så är det ingen hemlighet att Jerusalem som corpus separatum varit EU´s policy hela tiden. Den andra delen av förklaringen ligger i att Israel nu betalar priset att man utsett en clown till utrikesminister som åkt runt och gjort sig till åtlöje hos alla Israels traditionella vänner i Europa.
Det är väl nu man borde reflektera i Isarel hur smart det var att Lieberman åkte till Tyskland och pratade om Judenrein, nu är det väl dags att fråga hur smart det var att fortsätta kasta ut palestinska familjer ur sina hem i östra Jerusalem trots USA och EU´s protester.
Så om man ser 2 möjliga förklaringar till EU´s nya policy där den ena är att Israel nu betalar ett pris för en extremt inkompetent utrikesminister/utrikespolitik, så känns det troligare än att Carl Bildt plötsligt blivit Superman.
Eller ?

Gita sa...

Hej Joe –
Din långa kommentar var verkligen värd en snabbare reaktion från min sida – sorry.
Det är inte så att jag försöker göra Bildt viktigare än han är, det handlar mer om att sätta spotlighten på honom och hans agerande.
Texten om Jerusalems framtid som nu surrar i EU’s korridorer än en svensk text man försöker få EU att acceptera, så visst är Bildt inblandad upp över öronen.
Har du tänkt på att vad han gör med sin text är att föregripa resultaten av förhandlingarna och därmed har han i egen hög person skrotat ’The Roadmap for Peace’ och andra fastslagna texter i sammanhanget. Ganska grovt...

Lieberman är Lieberman på gott och ont. Visst säger han idiotsaker men faktiskt inte så ofta. Det handlar mer om att han säger politiskt inkorrekta saker, sådant som folk tänker men få har modet att säga. En rysk buffel, javisst, men man vet att han menar vad han säger och det är mer än man kan säga om de flesta andra politiker.

Du borde läsa på en vända till om bakgrunden till att arabiska familjer fått lämna sina hem i Jerusalem. Jag har inte orginalreferaten framme men det handlar om judiskägda hus som jordanierna, när de ockuperade Jerusalem, gav till araber att bo i. De har naturligtvis aldrig betalat någon hyra... (det handlar om ganska mycket pengar eftersom det pågått i decennier) och nu har domstolarna vänt upp och ner på alla papper och sett att husets (husens) verkliga ägare är judar. By the way – PA instruerade araberna som bodde i dessa hus (det finns många fler liknande fall som ännu inte kommit inför skranket) att inte betala hyra eftersom man då indirekt skulle erkänna att judar ägde husen.
Rättvisa inför lagen är inte alltid detsamma som att göra USA och EU till viljes.

Gita sa...

Hej Anneli -
Du vet väl att du inte behöver säga upp ditt svenska medborgarskap för att göra aliya - fast det handlar kanske om en känsla - att befria sej från den barlast den svenska politiken idag har blivit.

Anneli sa...

Hej Gita

Det handlar om barlast och jag är skitförbannad och besviken!

Det är inte bara det här senaste utan mycket annat också inte Bara från Bildt utan övriga samhället, inte minst polis och åklagare.

Framför allt att man tilåter och därmed godkännee muslimernas judehat, vid demonstrationer och lugnt låter Muhammed Omar med anhang bilda antisemitiskt parti utan några som helst kommentarer, intte ens i media.

Omars parti är kanske det grövsta eftersom han uppmanar de gamlla "hederliga" svenska antisemiterna att komma fram i ljuset och räta på ryggen.

Ja det finns mer ex.vis artiklarna i Aftonbladet och hur olika de behandlades. Men det är klart Åkessons handlade ju om muslimer inte judar.

Sahlins o Ohlys deltagande i demonstrationer där muslimerna o andra ropade uppmaningar till folkmord på judar gör ju inte saken bättre.

Gita sa...

Hej Anneli –
Jag låter din kommentar stå för sej själv då den så brutalt visar upp ett Sverige i upplösning.

Merlin sa...

Joe, Jag finnner snarare att det är Sveriges utrikesminister som gör bort sig själv och sitt land kapitalt. Han åker runt som en clown och blir utskrattad av övriga världen. Dock inte den del av världen som vill utplåna staten Israel, naturligtvis inte.

Anneli, intressant att vi har exakt samma känslor om Sverige!