19 januari 2010

Kaos på Aftonbladet

Nu är den svarta rubriken ändrad till en något mindre svart rubrik i den seriösaste av tidningar, Aftonbladet, men de som under större delen av gårdagen klickade fram nätupplagan möttes av megarubriken -

DET RÅDER TOTALT KAOS

I Haiti – om någon undrar.

Jag undrar stillsamt vad Aftonbladet och hjälparbetarna från Sverige hade förväntat sej när de anlände till det jordbävningsdrabbade området?
En jordbävning är aldrig förutsägbar men kanske trodde svenskarna ändå att haitierna på något mirakulöst sätt skulle ha planerat och organiserat sitt elände i förväg.

Bokat hotell, sett till att taxibilarna var fulltankade, skapat komittéer för olika sorters behov, bunkrat mat och vatten och sett till att sjukhusens förråd var fyllda och var beredda att ta emot skadade människor.
Att räddningshundarna var färdigutbildade och energidryckerna uppställda i snygga rader.
Kanske till och med sopat gatorna...

Vad trodde Aftonbladet egentligen?

DET RÅDER TOTALT KAOS

Infantilt, debilt och gruvligt okunnigt.
Dessutom stampar de på läsarnas intelligens.

Naturligtvis uppstår det kaos när jorden rämnar och husen ramlar över en.
Hade detta inte resulterat i kaos hade jorden inte varit rund – för det är den väl fortfarande?

I Haiti har det varit kaos en längre tid men det har uppenbarligen undgått Aftonbladet.
Om det hade varit kaosfritt, lugnt och städat där idag – det hade varit en rubrik värd att ödsla trycksvärta på - men Haiti är faktiskt inte Sverige.

DET RÅDER TOTALT KAOS

Aftonbladet har redan ett rykte så skamfilat att jag börjar undra varför inte den stora och mäktiga allmänheten tröttnar på att köpa deras plattityder och svekfulla förvanskningar.
Det finns ju faktiskt ytterligare en kvällstidning som i de flesta avseenden är att föredra.


Aftonbladet ’missade’ dessutom en av de ytterst sällsynta positiva nyheterna som kommer ut från Haiti.
Den om Israel.
Inte om nationen Israel utan om det nyfödda lilla gossebarnet som föddes på fältsjukhuset Israel satt upp.
Efter förslag från släktingar beslöt mamman att ge sin son namnet Israel.

Ofta är jag rysligt dålig på teknikaliteter som länkar och annat men i kväll ska jag göra en ansträngning och ge er en samling länkar med material som garanterat inte synts i Aftonbladet eftersom de inte passar in i deras förvrängda världsbild.
Jag hämtar dem rakt av från den sällsynt initierade och alltid lika aktuella bloggen ’Ilya Meyer’.

LA Times: Sending soldiers of peace to Haiti
ABC News: ”Mirakelfödsel bland Haitis ruiner
WABC News: ”Brodern till en haitier bosatt i New York räddad från ruinerna
Fox News: ”Israeliska läkare i Haiti
TF1 France: ”Applåder efter lyckad räddning

Ännu mer information kan fås från israeliska UD:s hemsida.
Bilder och täta uppdateringar http://idfspokesperson.com/


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ...

EX DN DN DN SvD SvD SvD SDS D GP VLT B BLT K SMP P DB VG AB AB AB SDS AB

4 kommentarer:

Anneli sa...

Hej Gita.

Det har rått mer eller mindre kaos i detta hårt drabbade land i årtionden. Sverige drog dock in sitt bidrag för tre år sedan, meddelade bla den andra kvällstidningen. Det behövdes antagligen bättre i Abu Bluffs fickor.

IDF:s arbete i Haiti går att föla på Twitter också

Bloggen Mxp har ett intressant inlägg om DN:a behandling av en bild som visar israelerna i aktion i räddningsarbetet. Den ansågs tydligen inte så attraktiv plötsligt, vad kan det bero på?

Karl Lind sa...

Men du.. det ÄR ju faktiskt totalt kaos. Det är en kort, bra rubrik som sammanfattar det hela väldigt konkret. Förstår faktiskt inte vad du hänger upp dig på. På vilket sätt trampar de på ditt intellekt? Vad skulle de annars skriva? Nej.. Jag vill mena att detta är ett sällsynt välskött arbete av Aftonbladet, som annars inte hör till mina favorittidningar. Det är kaos. Total kaos. Och det rapporterar de om och lägger mycket tid på. De kunde faktiskt inte ha gjort det mycket bättre.

Gita sa...

Hej Karl –
Om en tidnings uppgift är att basunera ut det uppenbara – be my guest.
Att det är kaos i Haiti behöver ingen köpa Aftonbladet för att få reda på – det ligger i sakens natur men gu’ vad en ’KAOS-rubrik’ säljer...
De vädjar till samma känslor som driver folk att stanna vid en trafikolycka, inte för att hjälpa till utan för att beskåda just kaoset.

Merlin sa...

Klart att aftonblaskan eller som den kallas nuförtiden antisemitbladet, inte har tid att ägna sig åt Haiti. De har ju fullt upp med att attackera Israel varje dag. Hur skulle de annars kunna fylla sidorna i sin meningslösa publikation

Tyvärr har inte Expressen visat sig vara ett dugg bättre gällande attityden till Israel. Inte många andra heller. Svensk media är helt enkelt bedrövlig. Man måste läsa Världen idag eller Contra för att få fram något vettigt och sanningsenligt om Israel öht.