20 mars 2009

Hat - till varje pris


Hur mycket orkar palestinierna hata?

Uppenbarligen finns det ingen övre gräns för det hat palestinierna känner för Israel.
Uppenbarligen är detta hat både större och starkare än omsorgen om sina egna.
Uppenbarligen väger ett barns död lätt i den tsunami av hat som översköljer palestinierna och som ger dem den ena kallsupen efter den andra.

Förr, när världen var lite normalare, fick Hadassah Medical Center i Jerusalem mottaga i snitt 1.600 ansökningar per månad om avancerad sjukvård för palestinier.
Nu har vårdansökningarna dramatiskt krympt till några dussin.
The Sheba Medical Center i Ramat Gan har i sin tur noterat en 60% minskning av ansökningarna.

Håll i er nu för här kommer förklaringen.
Palestinierna vill inte att Israel ska kunna ”ta åt sej äran” av att dela med sej av sina erfarenheter och kunskaper för att på så vis ”förbättra sin ställning i världens ögon”.
Man tager sej för den ganska svettiga pannan.

De tycker dessutom det är rätt och riktigt att försöka tjäna en slant - på de sjukas bekostnad, naturligtvis.

Palestiniernas hälsovårdsminister, Fathi Abu Moughli, är den person som gav oss denna inblick i palestinskt vård-och omsorgstänkande.
Följden har blivit att stroke får gå obehandlade och livräddande kemoterapi, strålbehandlingar och benmärgstransplantationer för cancerpatienter ställs på en mycket osäker framtid.

Sex-åriga Asil led sedan flera år av tuberkulos med alla dess komplikationer som svårartad stelhet, hög feber och sedermera också lever-och lunginfektioner.
Asil tvingades av den palestinske hälsovårdsministern att tillbringa sina sista veckor på ett sjukhus i Betlehem och nu, efter hennes död, anklagar hennes pappa ministern för detta ödesdigra beslutet och frågar om barn verkligen ska behöva dö på grund av politiska beslut?

Mahmoud är 23 år och lider av leukemi och tvingades förra månaden avbryta sin livsuppehållande behandling i Israel.
”Bara Gud förstår hur mycket jag oroar mej eftersom jag mår sämre för var dag” säger Mahmoud.
Han berättar att han inte kan göra mycket annat än att hoppas på ett mirakel.

Palestinierna dömer sina sjuka till döden hellre än att låta Israel ”ta åt sej äran...”

Är man lycklig nog att tidigare ha varit frisk blir man plötsligt ganska illamående vid tanken på en viss hälsovårdsministers avhumaniserade arbetsmetoder.

, , , , , , , , , , , ...
K T Y B AB SvD BLT SDS HD SmP D SDS Ex D HD DN

BLOGGPÄRLOR
Israel i Sverige: Obama börjar visa sitt rätta ansikte
MXp: UNHRC: "Korrupt instans som gör mer skada än nytta..."
Fred i Mellanösterm: 1000 dagar
Rabnor tycker o tänker: Parallell
Sapere aude!: Gideon Levy: Världen älskar Israel
Bertils blogg: FN, Islam mot frihet och frihet från religion
Mellanöstern aktualia: Obamas huvudvärk
Tundra Tabloids: Friends Like This: EU Demands the Impossible.......
Erixon: Våldet tar över i Malmö

18 kommentarer:

Dag Selander sa...

Kan ju också vara så att våra skattepengar också används till föräldrarna för att barnmartyrerna ska bli flera.

Anonym sa...

Endast läsvärda? Hatet som avspeglas på IDF-soldaternas T-shirts då, som visas i Haaretz?

Nää, den kommentaren inser jag att den är inte läsvärd.

Joe sa...

Det är bra att du upprörs över PA´s grymma policy mot sina egna invånare.
Men varför passerar de Israeiska grymheterna dig utan någon som helst notis?
Om människor har rätt till sjukvård så vorde det väl naturligt att Isarel slutade blockera varutransporterna och reservdelar till de palestinska sjukhusen.Självklart frågar inte palestininerna i första hand efter att komma till isareliska sjukhus så länge Isarel inte låter deras egna sjukhus fungera. Vet du att de exempelvis flesta röntgenapparater i Gaza stod stilla redan innan kriget på grund av reservdelsbrist. Tänk på de som hinner dö i sjuktransporterna som kanske kunnat räddas lokalt. Hamas är ohyggligt grymma som inte låter folk ta del av en chans till räddning, men Isarel måste ju då vara ännu grymmare som hindrar verksamheten vid de lokala palestinska lokala sjukhusen.
Är du helt omedveten om att Isarel byggt en mur mellan 70% av palestininern aoch deras enda sjukhus med avancerad cancervård (Augusta Victoria), de cancersjuka vill inte ens in i Isarel utan bara till ett sjukhus i ett annat palestinskt område, tycker du det är rimligt, handlar det om säkerhet, då kunde man ju byggt muren på gränsen. Vore det inte enklare att sluta blockera palestininernas tillgång till egen sjukvård istället för att nådigt låta dem få nån Isarelisk sjukhussäng då och då ?

Gita sa...

Hej Anonym -

Läsvärd? Nåja...
Vad jag beskrev var det officiella palestinska hatat på bl.a. ministernivå som tyvärr genomsyrar hela samhället och som skapat flera förlorade generationer.
Ska vi börja granska idiotiska texter på diverse T-shirts får det nog bli i bokform.

Gita sa...

Hej Joe –

Jag skulle kunna svara ytterst kortfattat genom att påpeka att 99.99% av bloggar, artiklar, insändare, diskussionsprogram i radio och TV m.m. frossar i mer eller mindre adekvat israelkritik och jag finner ingen egentlig anledning att ansluta mej till denna överväldigande majoritet.
Nu är det naturligtvis inte enbart för balansens skull jag bloggar utan för att, som i ditt fall, påminna dej om att det finns ett broderland till gazapalestinierna – Egypten – som borde vara den naturliga leverantören av förnödenheter – från bröder till bröder...
Inte det land som hamasregimen dyrt och heligt svurit att utplåna från jordens yta.
Att israelerna trots detta och under ständiga bombhot vräkt in leveranser inklusive vad sjukhusen bett om, anser många är ren dumhet medan andra väljer att förtränga fakta.

Israel som på grund av sina grannars mordiska lustar tvingades sätta upp sitt skyddsstaket med tillhörande muravsnitt (där de mest ilskna skrypskyttarna agerat) har fått trista konsekvenser.
För Israel har det blivit alldeles för dyrt och bökigt men när de nu valde denna oblodiga skyddsåtgärd framför bombmattor som de flesta andra stater skulle ha använt sej av, så byggde man naturligtvis på de ställen där man fick bästa möjliga effekt.
Bekvämlighetsaspekten fick ge vika inför möjligheten att rädda liv vilket också skett i oväntat stor utsträckning.
Synd att palestinierna tvingade fram detta monster.
Synd också att du inte vet att det inte finns någon gräns. Vad tror du de har suttit och förhandlat om under alldeles för många sega timmar utan att komma till skott – jo, bland annat om var en eventuell framtida gräns ska gå.

Guds Basun sa...

Men vilket annat land än Israel, skulle ta emot sina fiender och erbjuda dem sjukvård? Trots att araberna i Gaza vill utplåna Israel, tas de emot på Israeliska sjukhus. Det andra som jag funderar på är varför inte araberna transporterar reservdelar via Egypten (som en gång ockuperade Gaza olagligt och kanske skulle ha gett Gaza araberna landet redan då). Borde rimligen inte araberna i Mellanöstern hjälpa sina bröder och systrar i Gaza?
Tänk att det ska vara så svårt att acceptera att Israel bygger en mur som gräns mot fiende folket USA har också en mur, för att slippa obehagliga överraskningar. Det verkar som de som kommenterat texterna här inte anser att ett Israeliskt liv värt att försvara och skydda. Troligen är de för unga att ha en kunskap om skeendet mellan 1948 och fram till 1972.

Joe sa...

Detta är en seriös fråga, hoppas du vågar svara; Om du bara vill skuldbelägga en sida och undvika att tala om andra sidans fel, på vad sätt skiljer du dig från Hamas propaganda ? Gör inte de exakt samma sak mot Israel hela tiden? Du tycker alltså att Muren ligger på bästa möjliga plats, men varför ligger isåfall palestinernas enda cancerklinik på Västra sidan i ett område omgivet av palestininer. Har du helt missat alla Isareler som dödats av självmordsattacker från palestininer från Östra Jerusalem, tror du föräldrarna till de 8 döda barnen i Torahskolan tycker muren placerades rätt ? Eller du kanske tycker att några dödade Israeliska barn bara är en "trist konsekvens" men nödvändig för att få några extra kvardratkilometer land ?
Om Isarel vräker in hjälp (som dessutom EU och FN betalar och Isarel enligt värlsdsbanken gör en vinst på) så borde väl inte sjukhusen saknat utrustning och reservdelar ? Enligt Röda korset förbjöd Isarel dem föra in reservdelar etc.. ?
Ännu konstigae blir dina ideer om egypten, det räcker väl med att Israel häver sjö och luftblockaden mot Gaza, då kan ju all hjälp komma in direkt utan att krångla via Isarel eller Egypten ? Tror både palestininerna och FN/EU/hjälporganisationer skulle slippa både Isarel och Egypten.
Dessutom verkar du och resten av världen inte helt överens om detta med gräns. Har du möjligtvis noterat att Hillary Clinton och Obama hade intressant synpunkter på vad Israel gör i Östra Jerusalem just nu ?

Joe sa...

Det var mycket tutande och lite visdom från Guds Basun... Alla länder som följer genevekonvntionen hjälper sina fiender, det finns otaliga exempel på detta. Vem är det som inte accepterar att Isarel bygger en mur? EU, Sveriges regring, FN, till och med Diakonia som uppenbarligen inte är Gita´s favoriter säger att Isral kan bygga hur mycket murar de vill, men problemet är var de bygger.
Om USA byggde sin mur inne i Mexico så skulle det självklart fördömas internationellt.

Gita sa...

Hej igen Joe –

Att svara har ingenting med "våga" att göra, det är ett frivilligt åtagande så länge det sker under rumsrena förhållanden.
- För att plocka några godbitar från din kommentar...
Jag uppskattar att du skickar seriösa och genomtänkta kommentarer även om jag inte håller med dej om allt.
Vad gäller skrivandet så gör jag absolut inte några anspråk på att vara opartisk och jämförelsen med hamaspropagandan är på sätt och vis hedrande – jag bara önskar jag vore lika skicklig som de är.
Om du inte upptäckt det än så lever vi inte i en perfekt värld och det går att hitta idiotier var som helst - man behöver oftast inte ens skrapa på ytan.
Staketet (kärt barn har många namn) har naturligtvis inte den perfekta sträckningen för den finns inte, utan det går fram där det strategiskt och topografiskt sett har bästa skyddseffekt. Placeringen har dessutom ändrats flera gånger för att minska störningar för människorna i närområdet.
Sedan kan du fråga judarna som bor öster om avgränsningen vad de tycker om den lösningen och du kommer att få många olika svar.
Jag har aldrig påstått att Israel blir ruinerat av att frakta varor till Gaza men att chaufförerna fortsätter att köra sina transporter under mer eller mindre regelbunden beskjutning och granateld är en så makaber situation att den bara kan förekomma i vår del av världen. Man skjuter på budbäraren för att sedan i många fall med vapenmakt själva ta hand om varorna.
Eftersom Hamasregimen är en totalitär extremistregim med Israels utplåning som första punkt i sitt program så tycker jag inte det är så underligt om man vill ha en viss uppsikt över vad de importerar. Små ’dirty bombs’ från t.ex. Nordkorea står högt på Hamasregimens önskelista och det är bl.a. därför som nu flera länder gått samman i ett seriöst försök att stoppa smugglingen.
Hamas fick en chans att utveckla och bygga sitt land efter att israelerna lämnat området men det tog dem inte många timmar att förstöra de avancerade växthus de fick av bl.a. Världsbanken och Bill Gates. Det ger vissa misstankar om att de inte är intresserade av att försörja sej själva utan kallt fortsätter att räkna med att få vad de vill ha av EU, FN, Iran m.fl.
Östra Jerusalem annekterades av Israel efter att arabvärlden gjort ett av sina många försök att dränka judarna i havet och jag antar du syftar på den vidlyftiga illegala bebyggelse som nu i viss mån beivras. Det är väl inte så att du kräver att det bara är judarnas skyldighet att följa lagar och förordningar?
Både Clinton och Obama är nya i sina jobb – vilket de själva påpekar – och jag föredrar att ge dem lite mera tid att sätta sej in i orientens mysterier där ett ja inte alltid är menat att uppfattas som ett ja.

Gita sa...

Hej Guds Basun –

Jag tror att alla som älskar att spotta på Israel medvetet förtränger att Egypten finns för annars blir det inte lika roligt...
Mycket av propagandan mot Israel handlar om att inte vilja förstå. Bristen på vilja gör också att man inte tar in vissa självklara argument.
Den massmediala påverkan på svaga själar får sitt genomslag av att man själv väljer vad man vill publicera, framhäva eller dölja.
Allt i en vild förhoppning om staten Israels snabba hädanfärd.
Jag undrar hur de kommer att rättfärdiga den arabiska oförsonligheten när Israel inte längre finns?
De kommer snabbt att upptäcka att israelhatet endast var en förevändning.

(Jag hemfaller lätt åt ’profetiska utläggningar’ när jag kommenterar en kommentar från Guds Basun!)

Joe sa...

Milde tid, även om jag inte heller håller med dig så anade jag plötsligt en strimma av samförstånd. Det väl för hela världens skull dags att palestininerna får försörja sig själva och att de får chansen att bevisa vad de själva vill! Men då måste man våga se bortom propagandan, historien om växthusen var väl en typisk olycklig Israelisk pallywood (= palestinska rapporter om massakrer där 90 av de döda plötsligt återuppstått) kopia, det var väl så att när man undersökte historien så stod alla växthusen kvar (utom de som bosättarna själva förstört). Och även om du påstår att Hamas genast skulle smuggla vapen via öppna gränser så förklarar det ju inte varför palestininerna inte får exportera sina varor. Här uppstår ju islamisteras dilemma,Isarel skulle inte gå under av att acceptera 1967 års gröna linje, men det skulle nog bli undergången för islamisterna, då skulle det inte gå att skylla allt på Israels ockupation, bosättare, stängda gränser osv. De palestinier som vill jobba och leva i fred skulle få en uppgång men de som idag lever på hatet, på beskattning av smuggeltunnlar, på att ungdomar inte kan resa och lära mer om världen skulle förlora. Men viktigast är att de skulle förlora stödet från FN, EU, De flesta biståndsorganisationer etc.. Den dag Isarel avslutar sin ockupation så är det upp till bevis för palestininerna, innan dess kommer Israel få skulden för allt. Tog palestinierna sen till vapen igen skulle Israel för första gången sen 1967 ha omvärldens odelade stöd.

Guds Basun sa...

Hejsan,
Namnet Guds Basun har jag när jag vanligen skriver på min blogg Guds Ord. Men när jag loggar in för att skriva kommentarer så är det ju mitt login namn som syns.

Jag bifogar ett bibelord som har med din rubrik att göra:
1 Joh 2:11
Men den som hatar sin broder är i mörkret och vandrar i mörkret. Han vet inte vart han går, ty mörkret har förblindat hans ögon.

Gita sa...

Hej Guds Basun -

Kan du inte ge oss adressen till din blogg.

Gita sa...

Hej Dag -

Jag kan iofs tänka mej bättre sätt att använda våra skattepengar på.

Gita sa...

Hallå Joe –

OK – det är faktiskt inte så dumt att lära av sina misstag och israelerna har i viss mån blivit luttrade efter att de lämnade Gaza. De anklagas ju fortfarande för att ockupera Gaza trots att de inte har den effektiva kontroll över området som krävs av en ockupationsmakt. De inskränkningar som finns kvar hade idag också varit borta om regimen där uppträtt bara aningenas mer civiliserat.
Israelerna gav ju faktiskt gazapalestinierna chansen att under ansvar starta uppbyggnaden av sitt land men redan dagarna efter att judarna blev utsparkade av andra judar kunde man se i vilken riktning det skulle gå. Växthusen är inget pallywoodexperiment – vi såg direkt i våra TV-apparater hur horder av gangsters knipsade loss den avancerade styrningselektroniken och som slutkläm under stort jubel från åskådarna stenade de skyddande glastaken. Därefter var det projektet naturligtvis kört.
Du kan se lite bilder på den här länken http://israelisverige.no-ip.info/blog/?p=4
Vissa personer som drev business med sina växthus i Gaza valde att inte bli utköpta utan monterade ned sina ’green houses’ för att försöka starka om sin affärsverksamhet på annan plats. Att någon själv skulle ha förstört sina växthus har jag svårt att tro när det var möjligt att få betalt för dem.
Innan Hamas utvecklade sitt utnötningskrig mot Israel fungerade både import och export till båda parters relativa tillfredsställelse men var ser du vitsen med att föda och göda de som målmedvetet jobbar på din snara hädanfärd. Jag återkommer till gränsen mot Egypten som fortfarande ligger där och väntar.
Nu till dina slutsatser att palestinierna skulle bli tagna ’redhanded’ om de fortsatte som nu efter att Israel lämnat också Västbanken.
Läs gärna http://tselhagilboa.blogspot.com/2009/02/storpolitik.html
Jag tror tvärt om att världssamfundet även i fortsättningen skulle negligera t.ex. palestiniernas blomstrande hatpropaganda som de gör idag. Fann man ursäkter för att binda Israel till Gaza även efter utträdet skulle man säkert finna en liknande undanflykt om också Västbanken skulle tömmas på judar. Förresten du vet väl att begära något av en palestinier, eller (Gud förbjude...) anklaga dem för något, är något man helt enkelt inte gör.
En offentlig hemlighet är att Abbas skulle vara den förste att beklaga ett tillbakadragande av IDF för han vet mycket väl att de är de enda som effektivt skyddar honom från hamasnikar och andra och låter honom fortsätta i rollen som den ’moderate’ ledaren – som inte har den minsta kontroll över sitt ’imperium’.
Det viktigaste är trots allt inte om du och jag har ett samförstånd utan om parterna här börjar tala samma språk.
Kanske bättre att vara naiv och hoppfull som du än detta realistiska och misstänksamma språkrör jag erkänner verkligheten förvandlat mej till.

Eva sa...

Vill bara tacka dig för dina otroligt välskrivna texter. De är ett sant nöje att läsa!

Gita sa...

Hej Eva -

Jag rodnar men blir naturligtvis samtidigt väldigt glad.
Tack Eva och - ha det bra!

Merlin sa...

Joe, menar du allvar? Du hävdar att Israel skall ta hand om individer som inte är israeliska medborgare och bekosta deras sjukvård. Varför det?
Sen anser du att de s k palestinierna skall klara sig själva. Hur skall du ha det egentligen?