07 mars 2009

HärdsmältaDet är ju ett känt faktum att när man bor utomlands blir man mycket svenskare än man var på den tiden då man bodde i Sverige och följdaktligen vill man att Sverige ska uppfattas som ett bra land av människorna i ens nya hemland.
Jag kan bli riktigt lyrisk när jag kommer till IKEA i Netanya och ser den svenska flaggan vaja i vinden bredvid den israeliska.
När jag sedan ser bokhyllan 'Billy' och soffan 'Klippan' - ja, då är det kört...

Jag bor i Israel sedan många år och den första tiden besvarade jag frågan var jag kom ifrån med stolthet.
"Från Sverige" sa jag och jag såg frågeställarens ansikte lysa upp av både intresse och nyfikenhet.
Följdfrågorna blev ofta början på en trivsam konversation.

Gissa om läget ändrats...

I dag vädrar gamarna blod i Malmö.
Stridsstyrkorna är mobiliserade och ropen skallar.

Israel, Israel, Israel.
Ingen annan än Israel, bara Israel, alltid Israel.
Alltid Israel som världsalltets hackkyckling.

Vi var nere vid matsalen idag och småpojkarna sparkade fotboll på gräsmattan som var smaragdgrön efter några dagars efterlängtat regn.
Jag funderade över vad det var som gjorde dessa småkillar så hatade i Sverige?

En gammal dam glider långsamt fram i sin trehjuling på väg hem från mataffären.
Hon vinkar glatt "Shabat Shalom" och berättar att hon väntar besök av sin dotter med familj till helgen.
Varför är denna åldriga kvinna så hatad av vissa malmöbor?

Mina jobbarkompisar, tjejer i sina bästa år med en självklar stil och integritet – varför betraktas de inte som andra tjejer utan som sataniska monster av de svenska "tennisentusiasterna"?

Det är ju inte den politiska ledningen i Israel som Reepalu och hans gelikar vill jaga bort från sin åsyn utan vanligt folk, vanliga killar och tjejer som i det här fallet gillar att spela tennis.
Jag har aldrig hört eller läst så många omskrivningar på gediget judehat som det som framförts av vissa grupperingar de senaste veckorna.
Vore det inte så sorgligt så vore det nästan komiskt - som om de inte förstår att vi vanliga människor läser dem som en öppen bok.

En sak är tydlig – att helgens tennisturnering kommit som en skänk från ovan för folk som ständigt söker tillfällen att stampa, spotta och fräsa mot Israel.
Kanske har luften redan gått ur dessa världsmoralens väktare men jag tvivlar...
Jag hoppas Gahrton och Ohly dragit på sej långkalsongerna för även om de får med sej en hop individer vars liv verkar vara meningslösa utan regelbundna protester mot företeelser långt borta i något främmande land, så verkar inte vädrets makter vara så lättpåverkade.

Jag hoppas aldrig mina vänner i Israel kommer att höra talas om Reepalu och den skada hans ruttenhet, och i förlängningen hans parti, åsamkat Sveriges anseende i detta land.
De är alldeles för bra människor för att behöva bli medvetna om dylika moraliska och logiska härdsmältor.

Jag får fortsätta att leva på hoppet att så få människor som möjligt kommer att fråga vilket land jag kommer ifrån.

, , , , , , , , , , , , ...
SvD, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, DN, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, Ab, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, Vg, 2, 3, 4, Dagb, 2, Dag, Ps, 2, F, Dag, 2, 3, 4, Hd, 2, 3, Y, 2, 3, Kri, 2, Hd, Etc, Smp

BLOGGPÄRLOR

9 kommentarer:

Guds Basun sa...

Hatet mot Israel är gammalt. Man kan läsa om det redan i 2:a Mosebok, när farao blev rädd att Hebreerna skulle bli för många och proklamerade att alla nyfödda gossebarn skulle dödas. I Esters bok ser vi hur perserna hade för avsikt att döda alla judar. Och än i denna dag hotar perserna (numera Iran) att utplåna Israel och dess befolkning.

Undrar om du idag vågar berätta om ditt ursprung när någon frågar? Jag sitter hemma framför datorn och skäms över att kalla mig svensk. Nazister tillsammans med kommunister och islamister och en och annan socialdemokrat. Vart har vår neutralitet tagit vägen, vi som endast bojkottar om FN beslutar därom? Det muslimerna misslyckades med under medeltiden håller dom på att uppnå i dag, och det är utan vapen. Vi behöver en ny Karl Martell som kan stoppa den muslimska invasionen.

Anonym sa...

Jag rekommenderar stark att Ni båda läser boken "While Europe slept" och även "America Alone" av Mark Steyn. Båda dessa böcker visar klart vart Sverige och övriga Europa är på väg. Det handlar om en målmedveten invasion via invandring av muslimer, många med Jihad i sinnet, för att ta över Europa. Prognoserna visar att muslimerna kommer att vara i majoritet i Europa redan år 2020.

Det handlar alltså inte bara om judehat, vilket är illa nog, utan om att ta över makten och införa sharia-lag i Europa. Allt västerländskt är enligt islam föraktligt och skall krossas.

Ja, jag är också uppväxt i Sverige, men är idag mycket orolig över den alltför öppna och huvudlösa invandringspolitiken. Dessa invandrare kommer ju inte till de nordiska länder i avsikt att finna arbete och förbättra sina liv utan huvudsakligen för att utnyttja det sociala nätet. Detta är en radikal skillnad gentemot tidigare invandrare till Norden, som till exempel Italienare på 50-talet, Finländare på sextio- och sjuttiotalet och andra exempel.

Guds Basun sa...

Apropå mitt tidigare inlägg om att inte bry sig. Jag tycker att den här lilla kommentaren om att inte bry sig passar väldigt väl in i förhållandet i Sverige i dag 2009:

”I Tyskland kom nazisterna för att hämta kommunisterna och jag sade ingenting eftersom jag inte var kommunist. Sedan kom de och hämtade judarna och jag sade ingenting eftersom jag inte var jude. Sedan kom de och hämtade fackföreningsmedlemmarna och jag sade ingenting eftersom jag inte var fackföreningsmedlem. Sedan kom de och hämtade katolikerna och jag var protestant så jag sade inget. Sedan kom de och hämtade mig ... Vid det laget var det ingen som sade något.”

Anonym sa...

Jag begriper inte varför du bara låter rasistiska kommentarer passera utan att reflektera? Israel är indraget i en mycket kontroversiell konflikt där många liv offras utan att det diskuteras i ett vidare perspektiv.

Alla människor i regionen offrar något av sig själv utan att få så mycket i gengäld i trygghet eller självrespekt. Man gråter och våndas över morgondagens uppoffringar - vilka nära och kära som ska svepas bort i nästa attack eller krig. Hatet växer - oförsonligheten lika så hos båda sidor.

Någonstans kommer vi alla till vägs ände och inser att hur mycket våld som än används så löser detta inte de grundläggande problemen. Alltså - det är helt utsiktslöst att lösa politiska problem med militära metoder! Vem diskuterar detta på allvar i Israel idag? jag tycker att det är väldigt tyst på den fronten. Har jag fel?

Anonym sa...

Grattis Israel!
Israel:Malmö= 10:0
Israel: Reepalu(+Wiehe+Ohly+AFA+SSU+. . .)= 10:0

Gita sa...

Hej Guds Basun –

Som vanligt är det en glädje att publicera dina kommentarer som får stå för sej själva som levande ord i en tid vi skulle önska vi hade lite framtidsperspektiv på.
Man vill ju inte att våra efterkommande ska fråga sej hur vi kunde vara så både döva och blinda för vad som nu snabbt formar sej till en katastrof med följder vi svårligen kan överblicka.
Jag VILL egentligen inte skriva om katastrofer och andra hemskheter men när man ser hur snabbt strömningarna i tiden drar iväg i hatets och våldets tecken så vad återstår...
Jag skulle naturligtvis bli jätteglad om jag har fel.

By the way - för att klargöra det hela så är mitt ursprung förmodligen likartat med ditt.
Jag är inte judinna, har inga judiska rötter alls - vilket inte betyder att jag skulle haft något emot om så var fallet.

Gita sa...

Hej Anonym med bokförslag –

Åtminstone den första boken du nämner har jag hört talas om och Mark Steyn skriver alltid ’to the point’. Tack för tipsen som jag hoppas många andra också lägger på minnet.
Alla goda krafter behövs för att bevara vår fria värld. Reepalu får finna sej i att stå som symbol för motsatsen.

Gita sa...

Hej Anonym om rasistiska kommentarer -

Du får nog precisera den lite mer vilka kommentarer du syftar på.
F.ö. vill vi väl alla tro att konflikter kan lösas utan våld men verkligheten ser annorlunda ut – tyvärr.
Jag tror att våldet dyker upp som metod när orden visar sej obrukbara beroende på att parterna talar olika språk – bildligt talat – eller när den ene inte ens vill försöka förstå den andre.
Ju längre en konflikt drar ut på tiden ju mer inflammerad blir den och konflikten på våra breddgrader har ju onekligen några år på nacken.
Brustna förhoppningar och drösvis med dåliga erfarenheter gör misstänksamheten till berg.
Du har nog rätt i det du säger att icke-vålds-metoder sällan får rubriker men så länge förhandlingar pågår (nåja...) så vill ingen ge upp helt, trots att skepsisen är monumental.
Dessutom finns det alltid någon som kan påvisa den eller den framgången genom militära aktioner.

Svårt, jättesvårt.
Innan folk börjar älska varandra här måste man nog se till att man talar samma språk där en spade inte är något annat än en spade och också kallas för – spade.

Gita sa...

Hej Anonym – poängräknare –

Jag tror faktiskt det är långt fler än man i förstone tror som ansluter sej till din analys – den tyvärr alltför tysta majoriteten.
Som vanligt är det nere i ormgropen väsandet är som mest öronbedövande...