21 februari 2009

Och ljuset förvandlades till mörker...


Ljuset i Malmö är inte ljust längre.
När jag läste Fredrik Sieradzkis artikel i Newsmill blev jag lindrigt sagt ganska skräckslagen.
När jag sedan förstod att det var en berättelse från idag, från dagens Malmö, förvandlades skräcken till sorg och ljuset till mörker.
Dessutom är det något som stinker...

Var gick det fel och hur kunde det gå så fel?
Sverige hade ju de bästa förutsättningar vilka alla nu ses bortspolade av en sanslös cynism.
I stället för att gå frammåt går Malmö kräftgång med jättekliv och gatans parlament har tagit över i samma takt som stadens styrande gett upp.
Läs Fredrik Sieradzkis artikel på länken här nedanför.

SNART OMÖJLIGT ATT VARA JUDE I MALMÖ
http://newsmill.se/artikel/2009/02/20/snart-omojligt-att-vara-jude-i-malmo
Publicerad: 2009-02-20, Uppdaterad: 2009-02-21

Vi judar tvingas som på 1930-och 40-talet återigen uppleva hur vi måste vakta våra steg, våra ord och vårt utseende för att undvika trakasserier och våld. Men det tycks inte bekymra stadens västerpolitiker med Ilmar Reepalu i spetsen, skriver Fredrik Sieradzki, medlem i Malmös judiska församling.


I anslutning till artikeln kunde man läsa en samling kommentarer av vilka merparten hade betydligt sundare inställning till problemen i Malmö – för det handlar om verkliga och svåra problem – än Ilmar Reepalu.
Jag väljer att publicera en av kommentarerna som ytterligare förstärker den grymma bild som Fredrik Sieradzki beskrev i sin artikel.


Fredrik du mår illa och JAG ÄR RÄDD!
Här i Malmö finns det ett stort antal människor som är traumatiserade och mår dåligt av Gazakonflikten. Dessa uttalanden har hörts och skrivits i olika sammanhang nu senast av Reepalu som säger till Sydsvenskan.
"En stor del av Malmös befolkning kommer från Mellanöstern. Många har släktingar i Gaza som råkat illa ut. De känner sig frustrerade och arga på Israels ockupation."
I samband med "lite stökiga" motdemontrationer på Stortorget i Malmö talades det om "förvirrade och frustrerade ungdomar" som både verbalt och handgripligt trakasserade människor.
ILMAR, jag kan stå ut med att bli kallad judejävel, mina barn har inte gjort någon affär av lite glåpord på skolgården t ex judejävel, synd att Hitler inte dödade er alla, de snötäckta bilarna på min gata är "dekorerade" med hakkors, Hitler och Jude.(hoppas grannarna inte ser oss som en belastning, igår var det 7 bilar, idag bara 2).
Som sagt var, detta kan jag stå ut med. Lite får man ju tåla!
På min arbetsplats i Malmö Stad har jag kontakt med vårdtagare från många länder.
På min namnbricka finns bara mitt förnamn, GISSA VARFÖR!
Min dotter bär inte Davidsstjärna längre, GISSA VARFÖR!
Jag VILL INTE vara rädd, jag VILL INTE oroa mig för mina barn och vad de ska behöva tåla, jag VILL INTE tveka om att berätta om vem JAG ÄR, jag VILL INTE ha ett inbyggt "säkerhetstänk" vågar jag handla en israelisk avocado? Är detta ett brottsligt ställningstagande, kan jag ses som ett lovligt byte? Vem ser och registrerar mina handlingar?
Du kanske kan förstå KÄNSLAN även om du säkert tycker att jag överreagerar? Det finns många människor från Mellanösterna i Malmö, de är frustrerade och har rätta att reagera eftersom Israel ockuperar mark och dödar oskyldiga människorJag skiter i avocadon-jag tar lite selleri i stället.
Jag skiter i tennis också, det är liksom inte min sport, men jag har ett förslag: judarna i Malmö köper alla biljetterna til DC matchen och intäkterna går oförbehållsamt till att VÅRDA OCH BEHANDLA de traumatiserade personerna som har släktingar i Gaza (eller alla personer från Mellanöstern om det finns behov, exkluderat judar naturligtvis).
En bra lösning för alla och det kan förhindra att livsfarliga situationer uppstår. De traumatiserade personerna får vård och redskap att hantera sin frustration; de slipper skrika sig hesa vid massprotester, elda upp Israeliska flaggor, dra fram i Malmö som en maskerad pöbel, skadegörelse och personskador kan undvikas, det blir minskade kostnader för polisbevakning och en liten bieffekt som naturligtvis skrivs med små bokstäver judarna i Malmö slipper vara rädda. OK det kostar väl en liten peng men det är väl inget problem....
Lite får vi ju tåla!
Det enda du behöver göra är att skriva ihop detta förslag på Malmö Stads papper och skicka räkningen till judarna och kom ihåg att inte nämna ordet antisemitism för det passar liksom inte här, det är mera korrekt att använd israelsanktion, ja du kan säkert få ihop någon bra formulering. Principen är att vi betalar eftersom vi är skyldiga!
Det är något som vi är vana vid.
Det vet ju alla att det mesta som händer i världen, stort som smått kan spåras tillbaka till någon jude någonstans (detta kan du naturligtvis inte skriva eller kännas vid i några officiella sammanhang) Om det blir krångligt med formuleringen kan du ju alltid påpeka att det är din personliga åsikt men då kanske du ska byta brevpapper.
En avslutande fundering, vad står hakkorset för, vad tänker människor på när de ser det, vilka känslor väcks, kan det vara olika för olika människor? Oss emellan som är/har varit utsatta för detta.
PS. Mina barn har uppfostrats till att respektera alla människor och deras rätt att uttrycka sina åsikter. Trots otaliga kränkningar är jag övertygad om att de aldrig kommer att "överreagera eller låta sig provocerade till överilade handlingar" jag är också säker på att de inte är Malmöbor så länge till (av säkerhetsskäl)!!!
Av: JUDEJÄVEL med fyra judeungar, 2009-02-21, 10:25

, , , , , , , , , ...
B SP HD AB SvD DN SDS SDS SvD Mp N 2 DMera läsning: FiM MXp FiM JiM IiS

5 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar varför situationen för judar i Malmö diskuteras så lite i svenska media medan nyheter från avlägsna Israel och Gaza får spaltmeter.
Eva

Guds Basun sa...

Det finns inget intresse av att ta upp judarnas situation. Svensk press har liksom FN och andra startat det som nazisterna på 30-talet också gjorde. Man avhumaniserar det Israelitiska folket. Framställer judarna som mördare som utan skruppler dödar små barn med vit fosfor, osv osv osv. Tills slut når man det stadiet då ingen reagerar när en ny förintelse startar. Ingen reagerade då, och ingen kommer att reagera nu heller. Ta bara en sådan sak som att det helt plötsligt är tillåtet att böra nazistflaggor bara man islamist, socialdemokrat eller kommunist. Jag hör ett äckligt eko från 30-talets tyskland och det är i Sverige 2009. Om inte vi får politiker som gör något (och det är fort) kommer vi snart att uppleva en kristallnatt också i Malmö.

Gita sa...

Hej Anonym – Eva,
Naturligtvis har jag inget svar på din fråga men jag kan tänka mej varianten att judarna som regel inte vill göra något väsen av sej, inte sticka ut, och då blir det ju heller inte så mycket att skriva om.
Nu när plötsligt allt ljus kastats på Malmö, tennismatchen och megabusen Israel, så har ju ändå vissa tagit tillfället i akt att berätta om sin situation.
På Newsmill finns nu flera artiklar både för och emot, men det skrivs i alla fall.
Efter artiklarna finns det drösvis av kommentarer som tillsammans ger en brokig men förmodligen verklighetstrogen bild.
Det mest effektiva är ju när judarna själva berättar så jag hoppas att det även i fortsättningen, efter att den här vågen lagt sej, kommer att bli mer av den varan.

Gita sa...

Hej Guds Basun –
Din kommentar behöver naturligtvis ingen ytterligare kommentar.
"Ingen reagerar..."
Det är inte säkert att det är kloka politiker vi behöver – det kan likaväl vara en ny folkrörelse som kommer underifrån och som vädjar till folks, trots allt, medfödda instinkter för rätt och rättvisa.
Först måste naturligtvis alla gaphalsar och mediamegafoner stängas av för att sedan göra det möjligt att släppa fram en information som åtminstone har vissa drag gemensamma med sanningen.
Jo, jag tror på jultomten oxå...

Anonym sa...

Gud är med oss som är sant kristna eller av judisk släkt! låt Gud sköta domen av dessa barbarer och deras våld. det kommer kanske en dag när ilmar och hans satanistiska kompisar vaknar ur sitt antisemitiska, antikristna och rasistiska tankegods. kanske. annars får Gud ta hand om dom när det blir dags för det. profetiorna i biblen går i uppfyllelse en efter en. Gud håller sina löften och är med judarna och oss som är sant kristna till tidens slut. och Gud kommer INTE att förlora. all värme och medkänsla till judarna i malmö! God bless.