25 april 2011

Om att bestämma


Bashar Assad, Syriens president, sliter sönder sitt land och framför allt sliter han sönder sitt folk medan alla tänker – Obama???
Sitter den amerikanske ambassadören Robert Ford fortfarande och trycker någonstans i Damaskus?
Obegripligt men kanske ändå... kanske ändå relativt begripligt enligt en viss sorts världsbild.

Tanks omringar städer, militärgubbar i full mundering intar sina positioner, elektriciteten stängs av liksom all annan komunikation med omvärlden.
För säkerhets skull stänger man också gränsen mot det närbelägna Jordanien så man ostörd kan utföra ordern från högste chefen.
Slakten kan börja.

I arabvärlden gäller det idag att vara lyckligt lottad annars kan det lätt gå åt skogen.
I Libyen är rebellerna lyckligt lottade för de har storebror Obama med flera lydkungar till sitt förfogande.
Dessa till och med dödar för rebellernas skull.

I Syrien är ingen på rebellernas, eller rättare sagt på demonstranternas sida.
Inte ens Bildt.
För lite mer än ett år sedan var Bildt på ett vänskapligt besök hos Bashar Assad men jag har inget minne av att vi hörde Bildt be sin värd dra åt skogen, inte ens på diplomaternas eget språk.
Detta trots att han mycket väl visste att det var just vad människorna i Syrien önskade.
Vad som var viktigt för Bildt var att hålla sej väl med den syriska regimen eftersom de är snälla mot Hizballah och Hamas som i sin tur är stygga mot Israel.
Att hålla sej väl med Turkiet är viktigt för Bildt av samma skäl.
Turkiet är snälla mot Syrien som är snälla mot Hizballah och Hamas som är stygga mot Israel.

Nej detta ska inte bli en anti-Bildt blogga utan jag vill bara påpeka hur det mesta hänger ihop och får sina följdriktiga konsekvenser.
Eftersom ingen hjälpt syriens folk tidigare har de nu varit tvungna att börja tala för sej själva.
Folket har ingen armé till sitt förfogande och heller ingen amerikansk ambassadör som sitt fikonlöv... de betalar med sitt blod vilket i dagens Syrien är ganska billigt.
Fråga Assad.
Slakten pågår just nu efter att Assad sett till att insynsskyddet blivit uppdaterat.
Nästan till hundra procent.
Det som trots alla försiktighetsåtgärder sipprar ut är vittnesmål om avgrundsdjup kriminalitet mot den egna befolkningen som egentligen begär så lite – bara lite mer frihet.
De skulle naturligtvis heller inte ha något emot om familjen Assad kastade in handsken för gott.

Obama dreglade över Mubarak och fortsätter att dregla över Gadhafi men Assad har frisedel för allt han kan tänkas ta sej för.
Vem bryr sej om vad folket i Syrien vill?

När det gällde Egypten och Libyen var Obama noga med att påpeka att det var folket som skulle bestämma men i Syrien tillåter han Assad, ensam och i egen hög person, att bestämma.
Jag hoppas den amerikanska väljarkåren genomskådat Obama bluff och framöver visar honom vad resultatet blir när det amerikanska folket bestämmer sej för att bestämma.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ...

6 kommentarer:

imse sa...

Jag kommenterar inte så ofta, men jag läser och uppskattar din blogg.

Kram

haNavi heHadash sa...

Obama har nu nästan bestämt sej för vad han ska göra för att hjälpa befolkningen i Syrien. Samma sak som han gjort med befolkningen i Iran, "införa sanktioner"...... se här. Människorättsrådet har sagt USCH. FN har inte sagt nåt, man kan ju påminna att de har UNIFIL i närheten, som inte gör ett skapande grand nyttigt - varför inte skicka dom till Syrien? Nä, bryter mot nån paragraf att de skulle utsättas för fara, de vågar inte ens kolla vapentransporterna från Syrien till Libanon.

Vad var det fru Clinton kläckte ur sej häromndan, att Assad "var en reformator" - så nu ser vi hur han reformerar till hennes stora glädje.

Gita sa...

Imse -
Jo jag har en känsla av att du finns någonstans där bakom skärmen.
Kramisar tillbaka

Gita sa...

haNavi heHadash -
Ja det här är snudd på så galet det kan bli.
En av kommentatorerna till artikeln du gav länk till skrev att Obama muttrar om ”sanctions for a guy murdering civilians in cold blood while Mubarak got the boot for NOT killing protestors”.
Obama måste också känna sej väldigt nöjd när han ser hur mycket bättre det syriska folket fått det sedan han sände dit en amerikansk ambassadör.
Ordet var som sagt ’galet’.

Hasse sa...

Hmm.. återigen får jag konstatera att såfort vi rör oss bort från den omedelbara Isarel/Palestina debatten så gillar jag det mesta du skriver.
Känner sån skam över hur vi i västvärlden numera blundar ibland och ibland inte til dessa despoter, och hur vi tidigare blundat i årtionden åt dem alla (möjligtvis har vi sneglat lite oroligt på oljeflödet)

Gita sa...

Hasse -
Jo det gäller att ha koll på bevekelsegrunderna för vårt handlande vilket inte är det enklaste för det kräver en ärlighet som få av oss är beredda att bjussa på.
Att dessutom minska vårt oljeberoende hade kunnat förändra världen i positiv riktning snabbare än vi anar.
Nog klokskap för ikväll.