22 april 2011

Att demonstrera och att demonstrera


De kloke säger att bloggar man så bör man göra det regelbundet, helst dagligen.
Eftersom jag inte förser omvärlden med dagliga bidrag så bloggar jag följdaktligen inte.
Låt oss i stället säga att jag då och då präntar ned spridda epistlar och så får det vara bra med det.

Min epistel idag kommer att handla om modiga demonstranter.
Inte de som demonstrerar under röda flaggor den första maj utan om människorna som demonstrerar i Syrien.
De drar ut på gator och torg med livet som insats liksom de frihetstörstande demonstranterna i Iran som heller inte räds dödens käftar.

De som trotsar allt vad självbevarelsedrift heter och har ’fräckheten’ att demonstrera mot sin ledare, Bashar Assad, har inte bara presidenten som fiende utan också polisen, militären och hela den övriga säkerhetsapparaten vilket är nyckeln till om diktatorer sitter kvar eller försvinner.

Resultaten ser vi efter att Assads folk skingrat en demonstration och folk ligger i blödande drivor i gränderna.
Skulle någon vara oförståndig nog och röra på sej blir han strax immobiliserad med hjälp av påkar, kängor eller vapen.
Tortyrmetoderna har lyfts mot nya höjder.

Efter en dag av hårt arbete eller möjligen av lika hård arbetslöshet fortsatte Mahmoud ner till kvällens demonstrationen.
Hans hustru Leila såg till att han åtminstone fick lite couscous i sej innan han gav sej iväg medan de 7 barnen gjorde sitt bästa för att övertala pappa att stanna hemma.
De större barnen visste att det händer läskiga saker nere i stan på kvällarna och de är rädda – ”pappa gå inte, det är farligt.”
De vet inte hur rätt de har.
Det är mycket farligt att demonstrera mot president Assad.

Den svarta natten är svartare än på länge, ”We want freedom” hörs på engelska och ”Allahu Akbar” ekar på arabiska.
Demonstranterna framförde till och med slogans till tonerna av den gamla juldängan Jingle bells...
”We want freedom”, ”Allahu Akbar” och de nu allt vanligare automatvapnen börjar smattra.
Folket skingras utom de som fortsätter att viska ”Allahu Akbar” medan blodet dräneras från deras kroppar.

Mahmoud är på väg hem.
Trött och ledsen men ändå lite stolt över att han vågat stå upp mot den statsunderstödda orättvisan.
Han inser att vägen framåt kan vara lång men hämtar mod från sina kompisar trots att de förlorade en man i kväll.

Vilka är då dessa krafter som driver folk att riskera sina liv för en möjlig förändring.
Alla vill vi ju få det bättre och de flesta av oss arbetar målmedvetet i den riktningen – men inte under dödshot.
Mahmoud och hans vänner ser inte någon annan utväg för att få en förändring till stånd än genom att sätta sina liv på spel.
Alla andra möjligheter verkar vara uteslutna.
Att arbeta demokratiskt för demokrati och frihet i Syrien är lika livsfarligt som att demonstrera för demokrati och frihet - men mindre effektivt.
Därför väljer folket idag demonstrationerna.

Idag efter bönen i moskéen gick Mahmoud och hans vänner inte som vanligt raka vägen hem till sina familjer utan de anslöt sej i stället till den stora, planerade demonstrationen i stan.
Alla gick dit och till slut blev man en tusenhövdad skara.
President Assad var nervös vilket också gjorde hans hantlangare nervösa.
Vad som helst kunde hända --- och det hände.
Bara idag rapporteras det om 40-50 mord i Syrien men det är naturligtvis inget som intresserar verken Ship to Gaza, Diakonia eller Gunnar Olofsson och hans palestinagrupper.

Leila är orolig för hon har ingen aning om Mahmoud överhuvudtaget kommer hem igen.
Barnen är oroliga för de förstår att något farligt har kommit till deras stad.
De är rädda.
Mahmoud är inte rädd för han vet att det gäller nu eller aldrig om han och hans familj ska få en chans till ett bättre liv.
Visst, det är en chans på tusen att de kommer att lyckas men likaväl en chans de måste ta.

Det finns ett tragiskt moment 22 i arabvärlden.
Man har två val.
Antingen en pro-västlig diktatur eller en anti-västlig teokrati.
De pro-västliga diktaturerna fördöms och raseras av väst med Obama i spetsen medan de anti-västliga teokratierna med sina utlöpare i praktiken lämnas ostörda, också här med Obama i spetsen.
Bli inte ledsen om du inte förstår logiken för det finns ingen.
Hoppas i stället att detta ruskiga moment 22 bryts och att åtminstone något som liknar demokrati sprids i Mellanöstern.

En demonstration i Stockholm är inte detsamma som en demonstration i Damaskus.
I Stockholm demonstrerar man om vädret inbjuder till uteliv men i Damaskus demonstrerar man för att man inte har något val.
Antingen man kommer hem levande eller inte.


17 kommentarer:

haNavi heHadash sa...

Man kan fundera lite på detta med frihet i världen, på denna länken är alla länder klassificerade. Som man ser är Israel det enda fria landet i Mellanöstern/Nordafrika. Man ser också att jordens största islamiska land, Indonesien, klassas som fritt. Vad kan man fundera på - är det arabernas mentalitet som ställer till otyget eller är det islam??? När västfolk tänker på islam är det i stort sett endast Mellanösterns variant de tänker på. Tänk om araberna kunde lära lite av Indonesien? Malaysia är lite blandat men mer som Indonesien, även om båda länderna hra mindre fundamentalistiska områden.

På nåt sätt verkar det som om araberna inte kan ta hand om sej själva. De israeliska araberna mår mycket bättre än några i omgivningen, 2/3 inser att de har det bättre och vill inte flytta nån anstans även om de fick chansen, men ändå gnäller de oupphörligt. Att där finns arabiska riksdagsmän, domare, läkare, soldater, massor av studenter etc. i Israel - inte är de nöjda alls, gör sitt bästa för att förstöra det.

Om Israel helt enkelt annekterade Judéen/Samarien så - fördubblades antalet israeliska araber ungefär, mwn de bodde ändå rätt mycket för sej själva, de skulle ges det självstyre de klarade av men inte mer. Sen kunde Israel göra så att Jordanien insåg att de inte klarade sej utan Israel försvarsmässigt, Israel kunde hjälpa dem odla upp sina öknar och kanske få än fler araber intresserade av att flytta dit.

Merlin sa...

Logiken är att Obama är islamist och stöttar således islamisterna runt om i värlen, men inte de som gör uppror mot dem, t ex i Iran. Där ger han sitt helhjärtade stöd till Ahmedinejad istället.

Gita sa...

haNavi heHadash –
Tack för din filosofisk/politiska lektion.
En missbedömning många gör är att de tror att bara en diktator är bortskyfflad och vallokalerna stängts kommer landet att bli fritt, demokratiskt och sedan leva lyckligt i alla sina dagar.
Dessa repressiva regimer som härskat med skräcken som vapen under decennier har tyvärr också skapat ett kulturellt mönster som inte automatiskt suddas ut vid ett val. Det krävs mer.
Vi vet att totalitära regimer fått makten vid valurnorna (Hamas, Hizballah, Iran m.fl.) så val är inte några ’sesam öppna dej’. En fingervisning om hur demokratiskt ett land kommer att bli efter ett val kan man få genom att studera valrörelsen. Genomförs den utan inskränkningar, rädslor och fusk så finns det hopp.
Hur man ska hålla det vinnande laget ansvarigt för en fortsatt demokratisk utveckling vet jag inte. De har ju fått ett mandat för sina idéer och anser sej ha rätt att missbruka dem för egna syften.
Här finns liksom ett tomrum som borde fyllas även om det inte känns så kul att hålla tummen i ögat på de som vann.

Det där med de israeliska araberna är rätt kul. Om Israel skulle vara detta grymma apartheidland vissa hävdar – varför flyr då inte araberna härifrån i drivor? Jag känner en kille, sjuksköterska, som jobbat med flyktingmottagning i Göteborg och han berättade att han aldrig mött någon arab som flytt från Israel för att de hade blivit diskriminerade. Dessa araber får ju stora skälvan bara någon stillsamt föreslår att de kanske snart kommer att få den stora förmånen att flytta till sitt eget land, sitt alldeles egna Palestina. Något hemskare verkar de sällan hört talas om.
Rörigt och svårt men inget man för ett ögonblick får ge upp.

Hasse sa...

Nej vänner nu får ni nog ta och kamma till er.

Skitsnack om arabernas kynne låter obehagligt likt antisemiternas argumentation om Judar. Om Hanevi skulle byta ut palestininer/araber/muslimer mot Judar i sina texter så hör man nästan stöveltrampet.

Sen måste man kanske påminna lite om verkligheten (även om det är jobbig). Det är ju faktiskt Israelerna som får stora skälvan varje gång palestininerna föreslår att Israel annekterna rubbet.
Olmert på sin tid påstod till och med att palestininerna hade hittat ett effektivare hot än terror genom att kräva en 1 statslösning.

Sjäv tror jag att en 2 statslösning vore bättre för båda.

MEN Israel saknar logik i sitt agerande.
Antingen vill man ha territoriet, då får man gärna som andra stater som formats genom krig att man tar över land OCH folk.
Eller så nöjer man sig med territoriet man har, och då avslutar man ockupationen och låter sen bosättarna välja om de vill flytta hem eller bli palestininer. (Cordelia Edvardsson föreslog just en sån lösning för att slippa dramatiska evakueringar av militanta bosättare, utan bara låta dem välja själva)

Ibland känns det som Isareliska politiker har svårt att förstå varför de blir mer och mer isolerade och skyller sina problem på media, palestininerns propaganda, NGO´s och alltannat utom den enklaste lösningen. Vill Isarel vara med bland västerländska demokratier får man uppföra sig som ett sånt land (Om vi börjar fundera på vilka länder som i historien tagit över land, men inte folk så blir det nog inte en klubb som Isarel vill synas i..)

Gita sa...

Men Hasse då –
Har du glömt att läsa på? Har du helt missat vad Abbas berättat för oss nu en längre tid, att inte en endaste jude och ingenting med judiskt anknytning ska få finnas kvar i ett eventuellt Palestina. Det är verkligen inte bara att välja för skulle en jude välja att stanna kvar i sitt hem på Västbanken lär han illa kvickt bli etniskt utrotad. Detta har Abbas personligen lovat.
Det underliga är att ingen inser att alla som inte högljutt protesterar mot dessa Abbas idéer uppmuntrar och medverkar till rasism! Grov rasism! Denna blindhet, stumhet och dövhet är en av samtidens största skandaler och här kan man verkligen höra både stöveltrampen och klirret från krossade fönsterrutor utan hjälp av några megafoner.

Sedan verkar du också ha missat alla dessa raseriutbrott från inte minst prominenta israeliska araber om någon dristar sej till att leverera glädjebudet att snart kommer de kanske att få chans att flytta hem till sin egen stat Palestina. Av deras reaktioner att döma vore detta värre än att flytta till helvetet. Förklara det den som kan. Jag har mina egna förklaringar men de behåller jag för mej själv tills vidare.

Att ta över både land och folk hade varit det minsta problemet om folket (läs ledarna) hade varit som andra folk och lagt ner mindre både penningar och krafter på att grovt underminera staten Israel med dagens problem som följd.

Hasse sa...

Hej Gita, din blogg är faktiskt rätt klok, ända till du kommer in på Israel/palestina.

Hur man än vänder och vrider på historien så är Israel´s ockupation det största hindret (kolla gärna världsbankens och UNOCHA´s rapporter) för en utveckling i de palestinska områdena, då kanske en viss blygsamhet vore på sin plats om varför palestininierna inte drömmer om att flyttas till det som Isarel under 43 år förstört.

Hur skulle den Isareliska ekonomin se ut om Palestininerna kontrollerat all utrikeshandel, spärrat alla vägar och infört utegångsförbud varje gång nåt galen bosättare misshandlat en palestininer. Hur skulle 4-5 checkpoints mellan Jerusalem och TelAviv och sen ytterligare lika många till Haifa påverkat vardagslivet, Om man sen stägde av huvudvägarna lite då och då etc..etc.. under 43 år. Skulle det finnas en risk att det inte var en ekonomi man inte byggde upp på dagen?

Och din lilla kommentar om Palestinagrupper, Diakonia, ShipToGaza som "inte" bryr sig, verkar inte helt underbyggd.

Kollar man in lite snabbt finner man flear av dem på plats mitt i smeten (Hamas klådde upp Diakonias personal bara häromveckan för de råkade prata om såna orimligheter som mänkliga rättigheter, Broderskap (som är med i STG) jobbar enligt deras hemsida med Egyptens opposition osv..osv..).

Får jag ställa den obehagliga frågan, tänk om det är så att det är Sveriges sk. Israelvänner som inte säger ett pip till stöd för demokratins svaga låga i Arabvärlden?
Endast Hökmark pep till lite grann i en svensk debattartikel, som nog skakade om samtliga arabiska diktatorer som läser svenska ;-)

Däremot lyssnar jag gärna på supercoola Cecila Uddén som tar sig in överallt, och de enda som verkan jobba på plats direkt med oppositionen är samma organisationer som sk. Israelvänner alltid gnäller på.

Jag är faktiskt beviken på ointresset från de som ständigt sagt hur viktigt det är med Israel som mellanösterns enda demokrati, men som nu inte bryr sig ett smack.

Gita sa...

Hasse –
I ett enda penndrag degraderade du palestinierna till krassa, egoistiska, lata och oföretagsamma individer utan förmåga att spotta i nävarna och säga – hey, nu sparkar vi igång och bygger en stat.
Jag hade i min blåögdhet trott att de skulle flockas till det nya Palestina och tävla om vem som kunde dra det största strået till stacken.

De steg och mått israelerna tvingats införa på Västbanken är naturligtvis helt och odelt självförvållade. Tror du israelerna längtade efter att slösa en massa pengar på nya vägbyggen på Västbanken om det inte var så att Pelle och Lisa (eller möjligen Arie och Sarit) skulle ha en obehagligt hög riskprocent att bli ihjälskjutna på vägen hem från jobbet på de gamla vägarna som slingrade sej runt arabernas boställen.
Hasse – ett råd. Gå till botten av företeelser du är förundrad över.

De obekvämligheter du drar upp har alla en otrevlig orsak som israelerna var tvun gna att ta tag i. Om du inte förstår exempelvis varför det finns check points så gör du mej besviken. Jag får också gå genom en check point för att komma in i närmsta varuhus och har du en bra dag vet du orsaken till denna obekvämlighet också.
Att klaga på konsekvenserna av oacceptabla oförrätter (kallas ibland terrorism) är billigt och – damn wrong.

Nu var det faktiskt i anknytning till massakerna i Syrien som jag nämnde Ship to Gaza m.fl. lättledda individer och organisationer. Dödstyst på den fronten.

Sist säger du dej vara besviken på israelvännernas (israelvänner, vad är det? arabvänner, vad är det?) ointresse för de arabiska upproren. Fel. Jag tror intresset är mycket stort men man vet idag inte vad som kommer i stället så det finns i stort sett inget att hänga upp i julgranen just nu – om du inte är ute efter spekulationer förstås.

Cecilia Uddén är ett proffs men faller lite för ofta för att låta Ahmed i pitabageriet säga de otrevligheter hon vet att hon själv inte skulle kunna säga utan att bli fälld i Granskningsnämnden.

haNavi heHadash sa...

Fundera lite på vad Israel gjort för palestinierna.

Den ena "gesten" efter den andra. De har varit idiotiska nog att släppa en massa terrorister från fängelserna - som sen har mördat ett antal judar. De har givit palestinska polisen en massa vapen - som 1500 judar har dödats med. Netranyahu har lovat en palestinsk stat - med vissa små villkor som att de inte får beväpnas och måste erkänna den judiska staten, men de vägrar bådadera. Att beväpnas innebär att de kan skjuta ner från sina berg och träffa vem de vill i Tel Aviv och på Ben Gurion Airport.
Läs länken med massopr av data hur Israel har hjälpt palestinierna.

Palestinierna fick hela Gaza för att visa hur de ville bygga en stat och om det hade lyckats väl var Olmert beredd att också ge dem större delen av Judéen/Samarien. Nu har de i stället visat hur de vill ha Judéen/Samarien om de får kontrollen - och är inte de israeliska soldaterna där överlever Abbas inte länge.

Minss före intifada II kunde palestinierna i Judéen/Samarien/Gaza röra sej fritt i Israel, sälja varor, fick mer än 40% av sin inkomst på att arbeta där. Det var inte Israel som körde igång intifadorna!

Israel har tagit emot hundratusentals palestinska sjukvårdsfall, med eller utan betalning.

Vad har palestinierna givit Israel???????

Israel vill att araberna ska sköta sej själva så långt som möjligt men när de konstant visar att de inte klarar av det?

Hasse sa...

Gita, jag tror faktiskt inte du själv tror det var vad jag ville säga, men visst.

Du skriver att i princip allt som drabbar palestininerna är självförvållat. Men om man nu kan straffa folk i grupp, är det inte farligt nära hur Hamas brukade motivera självmordsbomberna (har för mig de körde med att "det inte fanns civila Israeler?" eftersom de hade allmän värnplikt etc..).

Jag tror man också månste försöka fundera hur andra tänker, precis som jag tror palestininerna skulle mån bättreav at försöka förstå att Israelerna ofta agerar ur genunin rädsla och inte bara en vilja att göra ont.Hade Israel isåfall varit ärliga hade de ju tagit chansen att exempelvis stoppa bosättarna, landstölderna, uppmuntrat palestinska företag. I skuggan av den tillväxt som ändå ägde rum efter Osloavtalen skedde ju en tradgedi i skuggan. Då återvände massa driftiga palestininer, vissa tog med sig sina företag från exempelvis USA, men fick möta ett Isarel som försenade transporter, krånglade extra för företag som kunde upplevas som konkurrenter till Israeliska företag etc..etc..

Många brukar säga att Palestinier och Isareler istället är väldigt lika: Entrepenöranda, driftiga, envisa och massor av prestige.

Osloinvandrarna var ju precis de palestinier som Israel hade "behövt", entrepenörer som ville leva i ett palestina, men leva på sina företag och inte på krig. Varför i hela friden sänkte man denna grupp ?

Det känns precis som Israels trakasserier mot de kristna palestininerna, varför ge sig på en grupp som till 99% verkar vara emot väpnad kamp ?

Det finns säkert fler exempel, men här måste ju många palestininer uppleva att Israels politik funkar som gödningsmedel för extremgrupper.

Är det inte en risk att de fredsinriktade palestininerna med samma logik du använde menar att Israelerna drar sitt eget elände över sig själva ?

Så för att Om du nu menar att man kan straffa hela folk, nte finns nån mening med en fredlig attityd så


Om palestininerna att en fredlig

Hasse sa...

Havevi, om jag tog över ditt hus/lägenhet, sen "gav" jag tillbaka ett av rummen till dig och din familj. Naturligtvis skulle jag behålla kontrollen över dörren till din familjs rum och dessutom till ytterdörren, eftersom du begår en massa terrorbrott genom att gapa om att du faktiskt bodde i "mina" rum. Vem vet, jag kanske inte ens kan vara säker på att du inte tar till våld mot mig ? Trots att du fått ett eget rum.
Dessutom har du inte betalat mig för att öppna och låta dig ta ut soporna, eller låna dammsugaren i städskåpet som ligger i mina rum.
Så efter ett år så ser det faktikskt rätt läbbigt ut i ditt rum, hur tror du så att jag skulle ge dig flera rum, när du inte ens kan hålla snyggt i ett rum ??

Jag tror att palestininerna upplever att Isarel gett dem lika mycket som amerika gav indianerna, England gav Maorierna, Belgierna gav kongoleserna osv..osv..

Israel har idag en laglig suveränitet över 78% av territoriet Israel/Palestina. Isarel är erbjudna fred med både palestininer och resten av arabvärlden om palestininerna får behålla 22%.
Israel tror man har ett PR-problem in omvärlden, det är inte sant ! Omvärlden har tröttnat på allt de gör som INTE handlar om säkerhet, utan bara om att stjäla mera mark.

haNavi heHadash sa...

Till Hasseman,

Ska vi ta det enkelt eftersom du har läsproblem.

Palestainierna har aldrig haft något land. Turkarna hade landet, England hade mandatmakten ca 30 år men behandlade den gamla geografiska provinsen Palestina som om de ägde det och ställde till med en massa otyg. Jordanien och Egypten attackerade och ockuperade illegalt 1948-67, i stort sett ingen ansåg de hade någon rätt till de områdena, därefter ockuperade Israel lagligt, något som enbart kan avslutas med en förhandlingslösning och fredsavtal - något Arafat och Abbas har vägrat. Abbas sprattlar som en fisk och kör med den vanliga arabiska lösningen på allt, skyller på nån annan, numera Obama. Förr i tiden var det mongolerna de skyllde på - de själva gör ju aldrig några fel.

Den första gången någonsin som palestinierna hade kontroll över land var genom Osloavtalet, där de fick denna kontroll så länge, fram till ett fredsavtal då man kunde börja tala om att "äga" (statligt ägande som inte har något att göra med privat ägande) Detta alltså efter ett fredsavtal, och om de uppfyllde löftena de hade givit i Oslo, absolut stopp på terror, absolut stopp på hatpropaganda - som också var ingångssteget till Vägplanen, som Abbas också signerat. Ingetdera har skett och de har lagligt sett inte rätt till den minsta ankdamm.

De har inte ens tagit hand om sina egna flyktingar utan förvarar dom bakom taggtråd på andras bekostnad!!! Jämför hur Israel har absorberat alla, hur mer än halva Israel består av ättlingar till judar som flytt från arabvärlden. Och flyktingar från andra ställen. Jag förstår varför inte en enda israelisk arab vill flytta till Fatahland. Då hade de väl oxo hamnat bak taggtråd och kallats "palestinska flyktingar".

Du insisterar att Israel ska lägga upp allt för nästa Förintelse. Det är Israel som hotas militärt av hela arabvärlden, inte de som i dag kallas palestinier - vilket har varierat genom decennierna. Som du vet fanns där knappt några muslimer i nuvarande Israel för inte alls länge sedan, här och här. Om du har råkat titta på en karta över Israel ser du att det är totalt oförsvarbart utan större delen av Judéen/Samarien - jag har själv gått tvärsöver nästan hela Israel en mörk taxipengarslös natt.

Dina liknelser - varför inte lära dej av Jesus hur man skriver såna? Enbart Gahrton och Wohlfeil hade blivit roade av dina.

Hasse sa...

Hoppsan, där slog tryckfelsnisse till i min försök till kommentar 26/4 08:16 (försökte skriva från en smartphone, det var inte så smart när man inte riktigt ser texten)

Slutet skulle vara:

Så om du nu menar att det är OK att straffa hela folk, finns det inte en risk att palestininerna inte ser nån mening med en fredlig attityd, och att de fredsinriktade palestininern som tappar tron på Israel till slut också hävdar att Israelerna av eget val dragit på sig sitt eget elände ?

Gita sa...

Hasse –
Din debatteknik är ganska intressant. Du framför israelernas tillkortakommanden i en fluffig men samtidigt detaljerad form (för du bok?) samtidigt som du beskriver palestinierna som fredsinriktade entreprenörer.
Dessutom hoppar du spänstigt över argument jag framfört i tidigare kommentarer men vid det här laget vet jag på ett ungefär vilka ämnen du anser säkrast att undvika.

Dessa fredsinriktade palestinier gillade i varje fall skarpt att familjen Fogel i Itamar fick halsarna avskurna, en tredjedel av dem gillade det extra skarpt.
De palestinska säkerhetsstyrkornas talesman general Adnan Damiri uttryckte sej tydligt nog om mordet vid Josefs Grav för några dagar sedan:”Bosättarna är inga normala människor så det finns ingen anledning att beklaga mordet”. Klart slut.
Uppenbarligen anser han att mördarna tillhör en mera normal grupp.
OK, då vet vi vilka moraliska normer de lever efter.

Du beskriver post-Oslo-eran som en gyllene tidsålder men passerar behändigt förbi det faktum att Israel förlorade runt tusen människor genom de fredsälskande palestiniernas försorg och sådant går inte spårlöst förbi. Förstod inte dessa driftiga palestinier att de var tvungna att först ta itu med säkerhetsdetaljen bland sina egna innan ett vidgat entreprenörsklimat skulle ha någon chans att slå rot.

När det gäller kollektiv bestraffning låter du som en som okritiskt gömmer sej bakom FN-deklarationer och annat. Ja, det måste vara ett outhärdligt straff att inte få en nybyggd väg en gång i kvartalet...
Du måste skilja på att straffa en hel befolkning för att Pelle stal ett äpple (fy fy) eller att vidtaga åtgärder för att skydda sin befolkning.
Att bygga en ny väg för de som riskerar att bli avlivade på den gamla gör man för att skydda sin befolkning. Möjligen kan man säga att det är ett straff att tvingas bygga denna nya väg man inte hade behövt bygga alls om araberna i omgivningarna inte varit så skjutglada.
Det bästa hade naturligtvis varit om de som skjuter och kastar stenblock och Molotovcoctails på passerande bilar självmant krupit in bakom galler men eftersom detta inte är någon särskilt inarbetad rutin bland palestinierna såg israelerna ingen annan utväg än att genom nydragna vägsnuttar skydda sin befolkning.
Det skulle vara kul att höra hur du hade löst ett sådant problem.

Utveckla sedan gärna det du kallar ”Israels trakasserier mot de kristna palestinierna”. Tyvärr finns det inte mycket kvar av denna folkspillra och be dem inte berätta innan de lämnat landet varför de ser sej tvingade att bryta sej loss ur muslimernas klor – de törs helt enkelt inte berätta.

Sist, visst har du rätt i att det är hög tid att man börjar försöka sätta sej in i den andres situation.
Jag tänker ibland hur en liten ynklig attitydförändring runt 1948 skulle kunnat bespara alla inblandade decennier av olika sorters krigföring.
Tänk om palestinierna accepterat den stat de nu säger sej vilja ha redan när delningsplanen presenterades. Om de sedan hade sagt till israelerna något i stil med att ”nu får det vara slut på allt tjafs, kan ni – när ni har lite tid över – hjälpa oss lite med att komma igång. Ni har ju hållit på längre med att bygga upp er stat och vi vet inte riktigt var vi ska börja. Kom gärna över på en kopp nybryggt kaffe så kan vi kanske åtminstone börja prata lite med varandra”.
Resten av detta fiktiva samtal kan du kanske fylla i själv.

By for now.

Hasse sa...

OK, det var inte min mening att "glömma" vissa argument.

Men visst Israel hävdar attde behövs för bosättarnas säkerhet, men där ser jag nog en ond cirkel.
Om Israel hade slutat bygga de illagala bosättningarna så hade ju inte problemet uppstått, nu skapar de ett problem, vidtar åtgärder för att problemet skall kunna fortsätta, coh sen vill de att vi i Europa skall betala.

Jag vet att till och med dina "idoler" Diakonia hävdar att bosättarna i sig inte får angripas enligt folkrätten. Men det betyder ju inte att Israel måst fortsätta flytta in fler och fler. Om Israel snor så mycket land att det blir meningslöst att upprätta en stat på så vet vi ju att palestininerna istället kräver en 1-statslösning (vilket Olmert kallade ett "vapen" mot Israel).
Jag har självklart även läst Israels förklaring av muren, men precis som alla svenska (och internationella ) politiska ledare så kan ju inte Israel förklara varför de isåfall byggde sin "skyddmur" inne på palestininernas mark osv..osv...

Jag tror inte ens Palestinagrupperna förnekar Isarels rätt att vidta säkerhetsåtgärder, MEN det är ju allt annat de gör som inte har med säkerhet att göra som är problemet..

Jag tror inte de "fredsälskande" palestininerna gillade Itamar-morden, jag tror det var de hatiska bland palestininerna. Tror du fredsälskande Isareler hyllar mördaren i Hebron (Goldman ?? nåt), eller de bosättare från typ Itamarbosättningen som ger sig ut och klår upp palestininer på skoj lite då och då ? Det tror inte jag, jag tror att det är de hatiska bland Israelerna.

Om vi nu inte vill att stollarna på båda sidor skall sätta agendan, varför sänker man hela tiden de icke militanta ? (precis som palestininernas självmordsattacker, gynnade de fredsrörelsen eller krigshetsare?). Jag får i alla fall intrycket att båda sidor ständigt triggar de största knasbollarna på vardera sidan.

Men som sagt du sitter närmare verkligheten än jag, det är därför det är intressant att fråga. När det gäller de kristna så har jag nog en fördel i Sverige då man lätt kan lyssna på kristna palestininer som kan komma hit men inte in i Israel. Har bland annat hört en av jerusalems biskopar som talat i Uppsala flera gånger.
Tar tydligt avstånd från allt våld, berättar även om ont och gott med muslimerna, berättade också att Israel exempelvis hindrar de kristna att be i Jerusalem under påsken. Hur smart är det ??

haNavi heHadash sa...

Hasseman påminner om den gamla trattgrammofonen min morfar hade, och han hade heller inte så många stenkakor utan samma gick mest hela tiden.

Efter att jag har räknat upp alla sätt Israel har hjälpt palestinerna klämmer han i med ett "straffa hela folk". Du menar att sätta upp ett kaninstaket så de inte kan roa sej med en kvällspromenad in i Israel och mörda några judar var ett alltför stort lidande för dem??? Så Israel skulle ha bombat några arabbyar i stället? Eller att Israel ska börja ta skatt från dem så de kan få samma förmåner som alla araber i Israel? Deras ekonomi har också gått upp betydligt snabbare än Sveriges, bl.a. tack vare Israel och en förödande mängd dollars och Euros utan villkor - är det att straffa dom? Tänk om de plötsligt var artiga och sa tack nån gång? Förr eller senare tröttnar alla på dom.

Läs efter mej: AAAAA. BBBBBB. CCCCC. Så småningom kommer du på tricket.

Gita sa...

Hasse -
Det finns ett ord israelerna upprepar igen och igen och det är ordet ’savlanut’. Tålamod. Lite ironiskt eftersom det är få som visar mindre tålamod än just israelerna – speciellt om du inte redan avverkat gatukorsningen när det slår om till grönt ljus.
Nu säger jag samma till dej Hasse – savlanut!
Detta gäller dina resonemang om både bosättarna och skyddsbarriären.

I både FN resolutioner, Oslo-avtalet och i ’The Road Map for Peace’ står det att både gränser och bosättningarnas öde ska lösas genom förhandlingar. Om palestinierna eventuellt någon gång i framtiden bestämmer sej för att sluta jönsa till det och börjar förhandla med Israel, först då kan det börja hända saker. Det kanske till och med resulterar i en överenskommelse där gränserna är dragna och bosättningarnas situation är fastställd.
Säkerhetsbarriären byggdes där den hade bäst säkerhetseffekt och i de fall palestinier kände sej förorättade justerades dragningen av barriären. Några tvistemål kvarstår.
Den eviga frågan om varför barriären inte byggdes på den gamla stilleståndslinjen är egentligen fånig - den byggdes som sagt där största möjiga säkerhetseffekt kunde förväntas eftersom ägarförhållandena på andra sidan stilleståndslinjen ännu inte är fastställda genom avtal. Tills dess står både barriären och bosättningarna där de står. Den som använder sej av termen ’palestinskt land’ visar bara att han är inföst i fållan där enbart det palestinska narrativet är giltigt.
Att israelerna har förmågan att göra drastiska saker bevisade de vid uttåget från Gaza men de lärde sej också något av den händelsen. Förmodligen kommer lite mer försiktighet att vara nödvändigt men också mycket större både fantasi och förutseende.
Sharon hade säkert både goda och stora förväntningar på Gazas utveckling efter att han utrymt området men dagens verklighet skulle säkert försätta honom i coma om han inte redan befann sej där.

Detta får vara nog för nu även om det finns annat jag också reagerar över i din kommentar.
Bosättningarnas eventuella illegalitet beror helt på vilka jurister du anser trovärdiga.
Israelerna ’snor’ inte land eftersom det inte finns något s.k. palestinskt land. PA har egenhändigt signerat att detta ska förhandlas fram av parterna.
”Allt annat Israel gör som inte har med säkerhet att göra”. Flummigt i överkant.
Goldman var nog Goldstein. Skillnaden är att Goldsteins mord på palestinier fördömdes på det kraftigaste av ett chockat Israel medan palestinier som mördar israeler blir glorifierade genom att få bl.a. torg och idrottsevenemang uppkallade efter sej.
”Bosättare som klår upp palestinier”. Har hänt. Motsatsen händer dock oftare och då gärna med vapen i hand.

Sist måste jag få säga att jag är djupt rörd över Diakonias generösa medgivande att man inte får angripa bosättarna. Är detta vad Diakonia sysslar med – vilka som får angripas eller inte runt vår värld?

Hasse du vet mycket och har tydligen koncentrerat dej på Israels roll i världen. Blogginlägget handlade faktiskt om Syrien men du förde snabbt och elegant över tyngdpunkten på Israel. Jag vet inte om du anser att du förbättrar världen om du kastar så mycket ihopsamlad skit som möjligt på Israel – det du kastar märks dock knappt i det massiva israelhat som regnar ner här natt som dag. Du är bara en av i stort sett - alla andra.
Hade du ärligt och uppriktigt försökt att sätta sej in i Israels svåra situation så hade du inte försvunnit i mängden utan varit unik.
Det är mycket möjligt att Israels ledare hjälpt till att forma dagens sits men att konstruera en långsiktig policy när trycket på landet ökar från dag till dag är inte enkelt och misstag görs. Det nationella hemmet för judarna på denna knöliga lilla landsnutt är i fara och sedan blir väl problemet vad araberna då ska sysselsätta sej med.
Revolutioner? Inte speciellt kul om det inte längre finns ett Israel att relatera till.

Merlin sa...

Varför låter man hela tiden hasse fortsätta med sina lögner om Israel, de s k palestinierna som inte existerar och landet som aldrig fanns, Israels påstådda trakasserier mot kristna araber, o s v. Det är muslimer som driver de kristna från MÖ, ingen annan!