31 augusti 2010

Abbas inte så hemliga brev


Underliga äro Herrens vägar säger prästen när han inte förstår någonting.
Underliga äro Abbas vägar när han försöker skapa fred.
Det är i varje fall vad han säger till Obama.

Abbas har skickat iväg små brev till sina trognaste supportrar - U.S. President Barack Obama, Russian President Dmitry Medvedev and the High Representative of the European Union on Foreign Policy Catherine Ashton och förberett dem på vad han förväntar sej av dem inom en snar framtid.

Abbas skrev i detta rundbrev att han tänker ta första planet hem om Netanyahu inte går med på att förlänga byggstoppet på Västbanken.
Om/när detta sker då kräver Abbas att dessa personer offentligt ska fördöma Netanyahu och utse honom till den syndabocken.
Typ helgardering.

Inte kommer jag ihåg att Abbas rusade iväg och bad om att få förhandla med Netanyahu efter att byggstoppet inleddes för nu en hel massa månader sedan.
Då hade han ju verkligen chansen.
Förmodligen hade han inte tid eftersom han då var sysselsatt med att klättra högre och högre upp i sitt träd.

När en katt klättrar högre och högre upp i ett träd kan det gå både si och så.
En del katter är lika sluga på att klättra nedför som uppför medan andra måste hämtas av brandkåren.

Abbas uppe i sitt träd var tvungen att plockas ned av brandkåren som förutom brandsprutan medförde en ansenlig arsenal av lockbeten.
Vad som slutligen avgjorde det hela var endast en sak - Abbas ville inte framstå som den som säger nej och eftersom det hela tiden handlar om polityr och fernissa så lät han sej spolas ned av vattenkanonerna.
Plums och slafs, men ner kom han.

Omsorgen om polityren och fernissan tvingar honom nu iväg till Obama och som uppmjukningsövningar ägnade han sej åt lite spam.
Att skriva små brev, antingen de skickas via elektroniken eller brevbäraren, är något som Abbas ägnat sej åt ganska ofta åt på sistone.
Han skriver till domstolen i Haag att han tycker att de ska elda på lite extra under Goldstone.
Han skriver till berörda instanser i England att han tycker det är läge att haffa israeliska politiker och militärer som inte sätter palestiniernas väl och ve framför israelernas.
Han skriver till OECD att han tycker det vore förräderi mot ’den palestinska saken’... om Israel skulle bli medlem i OECD.
Han skriver till sina vänner jorden runt som är engegerade i BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) och berättar vilka underbara människor de är.
Han tror de är hans vänner trots att de i första hand är Israels ovänner.

Abbas skriver och skriver men än har han inte skrivit något tal där han förbereder sitt folk för nödvändiga kompromisser, skrotning av hatpropagandan och som dessutom berättar att de inte behöver älska israelerna men heller inte kalla dem för dem vid apor och svin stup i kvarten.

Hans frekventa brevskrivande får ses som en underminering av kommande fredssamtal och är dessutom en underminering av Obamas ansträngningar, men vad gör han inte för polityren och fernissan?

Som sagt, underliga äro Herrens vägar och Abbas vägar är inte mindre underliga.
Jag undrar om ens Herren själv känner till de träsk och sumpmarker som Abbas planerat som kamouflage för sin stora sorti.
Allt för att polityren och fernissan ska bibehållas och för att kattguldet inte ska mista sin glans.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ...

SDS DN

Inga kommentarer: