28 augusti 2009

'En rättvis fred'


Det är inte så att jag ligger sömnlös på grund av detta bedrägliga uttryck men jag får heller ingen ordning på vad det betyder.
En rättvis fred – för vem?
En rättvis fred – i vilket avseende?
En rättvis fred - från vems utgångspunkt?

Kan en rättvis fred vara rättvis för två parter?
Är det viktigaste att freden blir rättvis endast för ena parten?
Vem ställer upp som domare och dömer vad som är en rättvis fred och vad som inte kan räknas som en rättvis fred?

Att köra minimalistiskt och kräva en rättvis fred rakt ut i det blå, utan att sätta kött på benknotorna, är ett ypperligt sätt att själv ha ryggen fri.
Man behöver inte kräva rättvisa exklusivt för palestinierna - det ligger ändå som en kletig gyttjeström under själva påståendet.
Man behöver heller inte framhålla att det är Israels skyldighet att se till att palestinierna får allt de pekar på - detta faktum är själva luften de andas.

Rättvisa är ett viktigt ord som inger stor respekt.
Vårt rättsväsende är en viktig hörnpelare i dagens samhälle och att försöka norpa glans från denna företeelse och föra över den till egna grumliga vatten är ganska smart av Helle Klein.

”Bara förhandlingar om en rättvis fred kan kallas fredsförhandlingar”.
Så ljöd avslutningsfrasen i gårdagens Helle Kleinare - till allas vår uppbyggelse.

Det är alltså H.K. som alltid spelar på rättvisesträngarna och jag förmodar att hon anser att det är hon själv som ska döma om en eventuell fred kan betraktas som rättvis eller inte.
Det är inte freden i sej H.K. eftersträvar utan en enligt hennes egna preferenser skräddarsydd fred.

H.K. har trots sina billiga trick inte behövt känna sej ensam.
Hon har i dagarna fått sällskap av det gamla go’a gänget bestående av bl.a. Gunnar Olofson, Bo Staaf, Per Gahrton och den prydlige Dror Feiler, vilka alla har fallenhet för samma rättvisesyn som H.K.
Jodå, det finns fler...

Blir de aldrig trötta på sej själva när de regelbundet träder ut i det offentliga rummet, drar ur pluggen och låter flosklerna forsa ut genom avloppet i deras ädla och självuppoffrande kamp mot det ’skurkaktiga’ Israel.

Är de möjligen rädda för detta ’skurkaktiga’ lilla landet Israel?
Tror de att någon någon gång gått på myten att de skulle bry sej om palestinierna?
Förstår de inte att hur de än virkar in sitt israelhat via snirkliga ordvändningar till en filt med bara en sida, står resultatet fram naket, för alla att beskåda – HAT!

Så hur har H.K. nu tänkt sej att hon ska få sin rättvisa fred?
Ingen vet men att pressa Israel vore ett naturligt första steg – det är ju ett annat av hennes favorituttryck ... men hur tänker hon ta itu med vägrarparten i konflikten?
(Naturligtvis skulle H.K. aldrig uttrycka sej så slafsigt om palestinierna så ovanstående ordvändning står helt för mej.)

Tänker hon fortsätta med kriorna i Aftonbladet där hon käckt konstaterar att Hamas-folket nog inte är så läskiga i alla fall – de kan ju både trä på en kostym och tala tjusig engelska?
Tänker hon äntra predikstolen och där ägna sej åt att tycka synd om dessa engelsktalande kostymer?
Tomgång, trampa vatten, på stället marsch.
Är detta allt?
Är detta allt hon klarar av?

Hade jag varit palestinier hade jag nog krävt att bli kliad på ryggen i Sverige av en något mera rättviseförankrad person än H.K.
Någon som inte är så fascinerad av utsidan (klädsidan) att hon inte klarar av att ge en trovärdig analys av vad hon menar med en rättvis fred.

Fast det var ju det där med civilkuraget...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ...

BLOGGPÄRLOR:
Israel i Sverige: Boström berömd – i iransk press. Organhantering
MXp: Ta itu med 'träsket' Aftonbladet! Jan Helin: 'Jag var naiv'
Fred i Mellanöstern: DN:s chefredaktör: Regeringen får visst kritisera artiklar
Ilya Meyer: How the West was wonSapere Aude: Aftonbladet’s ongoing incitement against Israel
Pophögern: Dershowitz kritiserar Sverige

DN DN AB DN

11 kommentarer:

Anneli sa...

Hon kallar sig teolog. Får de numera inte lära sig något om övriga religioner?

Det fick vi på min tid och uppmuntrades till vidare studier i ämnet. Som du förstår hade jag inte så svårt med den saken vad gällde islam efter mina 18 månader i Israel innan gymnasiet.

Just detta att folk inte tar Hamas sharialagar och fundamentalistiska teokrati som håller på slå ut i full blom, på allvar är antingen rasistiskt nedlåtande syn eller synnerligen blåögt.

Men samtidigt är det nog i mycket att kaka söker maka. Det finns och har alltid funnits ett en stark antisemitism i kristenheten bl.a svenska kyrkan som nu medvetet eller omedvetet söker sig till sina likar inom islam. Det samma gäller de politiska partierna och en stor del av menigheten också.

Det gick an att vara positiva till Israel 1948 med Förintelsen i friskt minne och även fram till ungefär efter Yom Kippurkriget, men sedan gick det inte längre för nu gick det inte att betrakta judarna som underlägsna längre nu stämde de inte in på ens urgamla bild av dem.

Men Helle Klein förstår jag mig inte på. Nassarna kommer att liera sig med muslimerna precis som deras idol gjorde. och de räknar på blodet och då hjälper det inte att omvända sig.

Dannie sa...

Urrk! Att mötas av Hamas Helle's självgoda anlete på bloggen gör mig illamående. Kan du inte ta eländet?
Bara tanken på den rena ondska hon hārbärgerar och utstrålar...
Ursäkta, måste gå och spy nu.

Gita sa...

Hej Anneli –
Tack för din kommentar som var ett helt blogginlägg.
Vad du är klok och dessutom sitter du inne med massor av kunskap.
Hade jag klarat det rent tekniskt skulle jag publicerat din kommentar i eldskrift men som läget är nu får du hålla till godo med vanlig trycksvärta.

Många har frågat sej var allt detta hat kommer ifrån som de numera inte ens bryr sej om att dölja.
Den dagen är nog inte långt borta då dessa hatare står i kö för att få en hederstitel stämplad i pannan – ’Antisemit’.
De kommer sedan att stolta vandra runt med den för de är i mycket gott sällskap - USA’s president var en av de första att skaffa sej den här pannstämpeln.

Gita sa...

Hej Dannie –
Jag lider med dej men du ska väl inte ha det bra jämt.
Skit i bloggen, ta ett djupt andetag och traska ut i höststormen (eller vad du nu har för väder).
Efter några timmars powerwalk har förhoppningsvis illamåendet gått över och du kan ägna dina krafter åt de mera ”normala” israelhatarna.

Anneli sa...

Obama är svår att förstå sig på, och hans bakgrund får man ju inte ta upp av PK-skäl för då är man ju rasist. (varfr påpekas det bara att han är svart? Hans mor ät ju vit.)

Det som får mig att fundera är två saker. Han är född med en muslimsk far, hade en muslimsk styvfar, gick i koranskola, umgicks med extremistiska pastorer och politiska vänsterterrorister. Hade han som utlänning sökt visa till USA hade han aldrig fått det.

Är han muslim och resten en taqyija?

Jag har velat avfärda den sista frågan här oven som ren ultrahöger propaganda, men kan faktiskt inte längre göra det.

Sedan har vi det där uttalandet under valrörelsen om att USA behöver en fristående civil organisation lika stark och välfinansierad som den militära.

Är han ute efter ett eget SS?

Nu gissar jag att han åker ut vid nästa val (om det hålls ngt) innnan han hinner förstöra allt för mycket. Annars får vi antingen ett mycket försvagat USA och det makt vacum som då skall fyllas blir problematiskt.

Men jag föredrar faktiskt Kina framför ett totalitärt USA. För EU lär knappas ha möjligheter att kliva in o inte är det önskvärt heller med vår allt större muslimska befolkning som alla gör allt för att blidka.

Gita sa...

Hej Anneli –
Här kommer ett gruvligt avslöjande – jag var tvungen att googla på taqyija eller taqija som de skriver.
En välsignad lögn.
Jag hoppas vi är inne på samma spår.

Obama är för mej bara en massa frågetecken.
Vissa håller som bäst på att rätas ut till utropstecken på ett mycket negativt sätt. Även för amerikanarna själva.
Efter att ha växt upp i den miljö du beskriver vore det väl underligt om han hade några som helst förutsättningar att spela en roll i konflikten mellan judar och araber. Han är ju inprogrammerad sedan första andetaget och din förhoppning att han kanske inte hinner förstöra alltför mycket under sina första fyra år stannar nog vid en förhoppning med den hastighet han river av den ena signaturen efter den andra.

Anneli sa...

Hejsan Bitte!

Taqyia är väl vad jag brukar skriva och jo det är en av Allah välsignad lögn, för spridande av islam, samt vid livsfara. Vad gäller otrogna så kan ju tilläggas att avtal med oss endast gäller om de är till fördel för muslimerna o endast så länge de är det.(Osloavtalet som inte uppfyllts från PLO/Fatahs sida är ett typexempel).

Det som fick mig att studsa och börja fundera vad gäller den amerikanske presidenten var när han förklarade att det vackraste ljudet han visste var när han hörde böneutroparna från minareterna i Indonesien, Då uttalade han trosbekännelsen på helt oklanderlig ledig arabiska. Ingen smutsig föraktad dialekt som min palestinaarabiska.

De flesta jag träffat beundrar att han uttalade dessa ord på arabiska. Men vad muslimerna ansåg är nog just att det var en TRosbekännelse. Det är ju vad man yttrar vid konversion, samt sedan precis som judarna säger sin och kristna sina mer långrandiga.

Allt det där måste Obama varit medveten om.

Vad gäller mina förhoppningar så har du antagligen rätt, de är önsketänkande.

Men som sagt det frihetsälskande amerikanska folket börjar vakna inklusive de fattiga.

Gita sa...

Hej Anneli –
Jag blir alldeles matt...
Sa han verkligen det, han Obama? Om böneutroparna? Och trosbekännelsen?!
Kanske var det en kod som endast muslimer förstod.
Vilken soppa USA har hamnat i och vårt enda hopp är ju att amerikanarna själva först inser vem de umgås med och sedan gör något åt det.
Bitte eller Gita... Inte så stor skillnad. Här är jag van att lyssna till många olika varianter av mitt namn.

Anonym sa...

Tack! Jag är så arg på H.K. Efter att ha läst ditt blogginlägg känns det lättare...Jag tror också att HK och andra hatar Israel mer än de älskar palestinierna.

Bilden på H.K passar fint ihop med texten.
/Mika

Gita sa...

Hej Mika -
Tack för din fina kommentar.
Jag känner naturligtvis inte H.K. - vi har liksom inte samma umgänge...
Det är genom sina egna artiklar hon själv skapat denna destruktiva bild av sej själv – och den gör ingen människa glad.
Man blir beklämd av denna inskränkthet och förbluffad över att hon gång efter annan lämnas tillfälle att fritt sprida sina torftiga alster.

Merlin sa...

Gita och Anneli!

Vad bra att ni vågar säga sanningen om Obama, som dyrkades som en Messias i Sverige och USA när han dök upp. Nu, ett drygt år efter valet verkar det avklinga något och folk vaknar äntligen ur hypnosen.
Utnämningen till fredspriset har väl inte bättrat på hans status direkt.
T o m de mest hängivna beundrarna, fredsvänstern, studsade ju till och ansåg detta som ett misstag.

Den mest pinsamma är Oprah Winfrey och hennes besatthet av denna karl. Hon gör ju bort sig själv totalt genom sitt konstanta dyrkande av denna man.

Svart är han ju inte. Jag tror att den korrekta termen är mulatt. Dessutom har inte hans afrikanska del något med slaveriet i USA att göra. Det är faktiskt mer troligt att hans kenyanska släktingar var involverade i slavhandeln istället.

Har man en muslimsk far så räknas man ju automatiskt som muslim i den världen. Dessutom har det nu framkommit att hans amerikanska mor var registerad i USA:s kommunsitparti. Det är förstås inte en slump att hon likt många amerikanska kommunister flydde till Hawai, liksom att Obama senare bosatte sig i Chicago, ett ökänt tillhåll för amerikas extrema vänster.