25 augusti 2009

Ein Mensch


Elisabet Borsiin Bonnier.
Detta är namnet på Sveriges ambassadör i Israel och hon har sin arbetsplats på ambassaden i Tel Aviv.
Jag har besökt ambassaden några gånger för triviala ärenden som körkort och liknande och funnit att den är inrymd i ett maffigt hus som kallas Beit Assia (Asienhuset) och ståtar med både marmor, konstverk och en mycket trevlig dörrvakt.

Jag hade faktiskt inte hört talas om ambassadör Borsiin Bonnier före hennes uttalande till följd av publicerandet av den famösa artikeln i Aftonbladet den 17 augusti.
När hon sade vad hon sade tyckte ingen att det var så märkligt – hon sade ju bara vad varje normalt funtad människa kände.

Det dröjde dock inte många timmar innan svenska media och UD fick kalla fötter – så kan man ju bara inte uttrycka sej, sådant får man inte säga...
Vad ska våra ”nya svenskar” säga om vi uttrycker sympati med judarnas känslor och avsky för en artikel som misstänkliggör samma judar?
Vad ska Sveriges favoritsocialbidragstagare säga?
Palestinierna kunde möjligen bli sårade, de fick ju massor av gratispoäng genom artikelns frustande insinuationer.
Nej, rättning i leden.
Underbart att det fanns en grundlag som kunde få tyst på människan...
Åter till den nu så välbekanta dagsordningen där Israel ska pressas och palestinierna ska - pussas.

Vi kan leka med tanken att ambassadören strött berömmande rosor över Aftonbladsartikeln och varit hänförd över författarens vikingamod att bege sej ut den arabiska natten för att säkra ovärderligt fotografiskt material för eftervärlden.
Jag är inte helt övertygad om att svenska paragrafryttare då hade galopperat i samma sporrsträck för att sätta munkavle på Borsiin Bonnier.
... en ambassadör har ju rätt att uttrycka åsikter som vilken fri svensk medborgare som helst.

Nu blev de bara rädda.
Araberna är ju många, många...

Svensk intelligentia rafsade snabbt fram vad en ambassadör får och inte får säga medan de förträngde det viktigaste - förmågan att vara en människa bland människor.
Ambassadörer är faktiskt människor och ambassadör Borsiin Bonnier är en människa rakt igenom.
Hon uttryckte avsky för en artikel som varje någorlunda balanserad människa känner avsky för - hon visste vad situationen krävde.

Om det nu är så att hennes uttalande trampade någon lagparagraf på tårna är det lagparagrafen som bör ge vika inför det beprövade överjag vi kallar samvetet.
Samvetet, när det är fräscht och opåverkat, fungerar som en katalysator för allt bråte som kontinuerligt attackerar oss och i lyckliga fall leder det oss in på den bästa av vägar.

Ambassadör Borsiin Bonnier följde denna väg och sade vad som var det naturliga för 'ein Mensch’ att säga efter Aftonbladsattacken.
Att folk hemma i Sverige kände sej obekväma i kölvattnet av hennes uttalande visar på en smitta av tredje graden och är absolut ingen källa till stolthet.

Jag utnämner härmed Sveriger ambassadör i Israel, Elisabet Borsiin Bonnier, till Sveriges Samvete och önskar hon får många efterföljare.
Jag önskar också att svenska lagar och paragrafer uppjusteras till att stödja civilkurage och fördöma all form av feghet och undanflykt – för att nu inte nämna allt som Aftonbladets artikel representerade – ’trash’.

PS
Staten får inte HINDRA eller STRAFFA pressen utan låta dem publicera vad de finner värt att publicera.
Det betyder naturligtvis inte att företrädare för statsmakten inte är fria att kritisera vad pressen skriver.
Detta sker hela tiden och anses normalt – hur skulle de annars kunna deltaga i samhällsdebatten vilket jag utgår från är önskvärt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ...

SvD DN SDS D AB HD

3 kommentarer:

antisemitkloaken.sverige sa...

Ja, Gita, vad skall man säga...

Sverige har, har jag för mig, en utmärkelse för civilkurage och då borde hon kanske få den?

Snart blir det nog höjden av civilkurage att inte slicka a***n på diktatorer och islamofascister.

Herr Calle Bildt, Gahrton, Ohly, Mona Sahlin, Jämtin & hela Co svansen - Back in the Hitler time?

Gita sa...

Hej Antisemitkloaken.Sverige –
Det är till att vara lite sarkastisk idag, tror jag...???
Vet du vad – du har orsak.
Tyvärr.

Merlin sa...

Ambassadör Bonnier är den enda som agerat rätt i den här ab-skandalen. Ändå är det hon som får kritik. Det är en skandal i sig självt och säger väl allt om dagens svenska pc-etablissemang.

Aftonbladet är det stora sorgebarnet i Sverige, men får ändå härja fritt med sin socialistiska hat- och hets propaganda mot Israel. Detta är inget nytt från dem, de har hållit på i minst 20 år, men det har förvärrats i och med avskum som Helle Klein och Åsa Linderborg. De har lyft lögnerna till nya nivåer, som liknar 1930-talets nazidemagogi. Linderborg är f ö något av det värsta som drabbat Sverige sedan Jan Guillou, som nu är avslöjad som en KGB-agent. Hon går i samma spår som sina vänster- förebilder, Myrdal och Palme. Kanske dags för en deportation till Nordkorea, ett land som borde passa hennes kommunistideal alldeles förträffligt.