19 januari 2009

Hamas välregisserade beställningsjobb

Tack Bertil Adania för bilden.

Under många och långa år har Hamas målmedvetet, obarmhärtigt och utan sidoblickar förberett sitt beställningsjobb - det nakna kriget i Gaza.
De har fostrat befolkningen i hat och visat en oförsonlighet utan sprickor.

Denna oförsonlighet har inte minst drabbat andra palestinier som inte är klara över att det viktigaste med Islam är att odla sin skäggväxt.
De renrakade Fatah-lojalisterna är snudd på utrotade i Gaza och de som finns kvar är mycket måna om att hålla en låg profil.
De får sina socialbidrag (kallas löner) av Abbas som dock förbjuder dem att jobba – det skulle ju kunna tolkas som att de stöder härskarklassen, hamasnikarna.

I beställningsjobbet ingick att skaffa sej en allt starkare armé och att importera allt effektivare vapen.
Pengar var inget problem, de hade ju sina välgörare borta i Iran.
Att några pengar inte nådde de svältande barnen var negligerbart.

Hamasnikarna spädde sedan på avskräckningseffekten med hot om ond, bråd död för den som vågade beträda Gazas jord.
De unga israeliska värnpliktiga som klev genom staketet till Gaza en vecka efter krigets början var nog lite fundersamma.

Vad de fann var en gruvlig massa tomhet.
Inga maskerade ruskprickar och inga representanter för ledargarnityret.
Skumt...

Förklaringen är ganska enkel och visar att hamasnikar inte är mer än människor, de heller.
De var helt enkelt rädda om livhanken och hade sprungit och gömt sej.
Som skållade råttor försvann de ner i sina hål.
Lika 'modiga' var hamasledarna som förskansat sej någonstans i de förpreparerade bunkersystemen medan de lät Gazas medelsvenssons sköta israelerna.

Så mycket för pratet om att martyrdöden är det enda eftersträvansvärde här i livet...

Hamas beställningsjobb blev inte lika glamoröst som de lovat.
Det blev rörigt, stökigt och en massa människor dog som inte skulle ha behövt dö om det hade funnits ledare på plats och om de iranutbildade soldaterna inte fått skrämselhicka.
Deras tidigare så svulstiga hotelser blev hängande i luften.

När det blir vapenvila kommer säkert de 'modiga' ledarna och de lika 'modiga' krigarna att krypa upp i solljuset, blinka lite yrvaket och proklamera sin gudsnådeliga seger.
Det är ju så vi är vana att se och höra dem – helt avskärmade från verkligheten.

En dag senare.
Idag har de krupit fram – de maskerade krigarna.
De proklamerade naturligtvis 'segern' och berättade för imponerade al Jazeera-journalister att de via de tunnlar som fortfarande fungerar snabbt skulle ersätta förlorade vapen.
De hävdade vidare att de var starkare än förut och att Israel snart skulle vara borta för alltid...
Att de därmed skulle göra Ahmadinejad i Iran arbetslös tog de lätt på.
Så talar fanatismans offer som försöker lura – jag vet inte vem, men det finns uppenbarligen folk som snitslat sin egen väg till helvetet.

Hamasledaren Haniye talade också till folket – eller var det till världen?
Kanske talade han till Obama som han tror ska göra dem respektabla.
Haniye var dock mera försiktig och talade fortfarande från sin ekande bunker.
Han berättade hur hans folk skrämt israelerna på flykten och ja, bla bla bla - ni vet.

Jag kan inte bestämma mej för om det är läge att börja tycka synd om dem eller inte.
Jag kan heller inte bestämma mej för om de själva är offer för sin religion som tydligen tvingar dem in i detta elände eller om de utnyttjar denna religion i själviska politiska syften.
Jag vet faktiskt inte.

Vad jag vet är att all sorts fanatism är av ondo för det tvingar folk till ett tunnelseende och förhindrar all form av kritiskt tänkande.
Tveksamhet är förbjudet och tolerans är straffbart.
En påtvingad religion missar alltid målet.
De drabbade störtas i fördärvet utan att egentligen förstå varför.

Hamas beställningsverk blev en tragisk uppvisning i glödande fanatism.
Barn, kvinnor och åldringar offrades medan ledarna med sina krigare slank ner i de underjordiska hålorna.
Detta ytterst fega och omoraliska beteende borde brännmärkas på gator och torg och inte som nu – glorifieras av plakatbärande människor med tomma ansikten.

Hamas beställningsverk blev en svidande skamfläck som spred sej och fick näring av ihåliga medelsvenssons.
Mitt i denna massa av ihåliga medelsvenssons tände tendentiösa mediapersonligheter eldar som höjde röstläget ytterligare en oktav.
Och elden spred sej...

När den oglamorösa moralen blev kastad på soptippen dansade den hållningslösa opportunismens råttor på borden.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ...
T T T T SP SP SP SP K K K K K Y Y Y Y B B B B SvD SvD SvD SvD HD HD HD HD SDS SDS
SDS SDS AB AB AB AB AB D D DB DB DB DB VG VG VG VG DN DN DN DN DN DN DN
Bloggar:IiS MXp FiM Sapere aude! Bertils blogg M-ö aktualia Ilya Meyer Jihad i Malmö Rabnor

24 kommentarer:

Anonym sa...

Trevlig vinjettbild du har på bloggen, den med den gamla porten och den vackra utsikten över den soliga dalen. Är porten från antiken, eller kanske ännu tidigare från den tiden då kananéerna (se Gamla Testamentet om Kanans land), landets urininvånare, bebodde området?
Varifrån skådar man om man ser den vackra porten? Jag menar, på vilken sida är man?
Bor du på det område som FN medgav i delningsplanen 1947, eller befinner vi oss kanske på ockuperad mark när vi spanar ut över landskapet? Det vore kul om du kunde berätta om det.
Om du bor på ockuperad mark så vore det intressant om du kunde berätta något om detta med försvar. Jag menar har man även rätt att försvara mark även om man har ockuperat den? Det är en intressant fråga jag tycker du skulle skriva lite om.
Åt vilket håll är för resten utsikten? Kanske den är åt det håll där man inte ser muren? För den finns väl på något sätt i närheten, eller hur? Den mur som stänger in en halv miljon av kananéernas ättlingar i det slags bantustan man tidigare hade i Sydafrika och berövar dem vatten till sina odlingar. För vatten har du väl varje morgon och kväll? Riklígt med vatten. Hur mycket vatten har folk nere i dalen? Vet du det? Nähä, vi ska inte tala om Sydafrika. Då blir du bara nervös. Ok, det är helt ok med mig.
Eller – om kameran är riktad åt det håll där man kan se muren så undrar jag varför man inte ser den. Den borde väl i så fall vara intressant om du kunde utreda det. Det där med den berlinmur som finns i Gilboas svala skugga, alltså. Inte mur. Nähä. Barriär ska det heta.
Och där nere – är det kanske Jenin vi skymtar? Jag vet inte, jag bara frågar. Jag har aldrig varit hemma hos dig. Jenin var ju annars platsen för en gruvlig massaker 2002 i april. Kanske du kunde berätta lite om det också. Bodde du där uppe på berget och vad gjorde du när Merkava-stridsvagnarna rullade in i jenin och förde med sig de goda soldaterna som brukade förrätta sitt tarv i de jeninbornas vardagsrum. Kul om du kunde utreda det.
Nähä, du vill inte. Du kastar bort den här texten. Gör det du så sover du gott lutad på din älskade mans arm.
Vem jag är? Jag är en svensk boende i ett litet land, som du vet, och eftersom det är ett litet land är jag rädd att det en dag kan bli föremål för stormakternas intresse och sen delar man mitt land och fixar till det på något sätt så att mina barnbarn blir ockuperade av en makt som stänger in dem i ett slags Gaza och mördar mina ättlingar. Det ligger över mig när jag ser bilderna på Tv, ser du. Men du har de väl bra där du bor skyddad av en gigantisk armé, här i Sverige har vi inte skyddat oss så bra.
Du kan kalla mig ILAN HALEVI. Varför det? Jo, ser du här i landet är det på det sättet att så fort man har en viss åsikt så kastar sig ett gäng över en och det regnar in texter och okvädingsord och då blir man lite rädd. Visste du inte om det? Jo så är det ser du.

Gita sa...

Hej du svenske poet – fast egentligen var det nog prosa...
Eftersom jag inte är en uppslagsbok utan endast skriver ner funderingar precis som du gör, så blir det här ingen avhandling men jag ska berätta om den hemlighetsfulla porten.
Bilden tog jag uppifrån en gammal korsfarar-ruin som kallas Kohav Hayarden (Belvoir) med utsikt över Jordandalen in i Jordanien.

Nu tänker jag fråga dej om något. Om det nu är så att Israel ockuperar något så kan du väl berätta VEM de snott land från. Vem äger EGENTLIGEN Västbanken?

Du får gärna kalla överlevnadsstängslet – ytterligare ett namn du kan lägga till handlingarna – för MUR. Jag antar du kallar en traktor för flygplan också.
Sydafrika är ett mycket intressant land så varför ska vi inte prata om det? Har du lärt dej det där om bantustan av Helle Klein? Hon som löser alla sina problem genom att pressa Israel, pressa ännu lite mer inför den stora slutliga israelpressen...
Vad skrev du om vatten? Ingen har vatten här men alla skulle haft mer vatten om folket på Västbanken satsade lite givarpengar på att rena sitt avloppsvatten. Det gör de naturligtvis inte, de satsar hellre pengarna på läckrare hårdvara.
Vad tog du mer upp? Jeninmassakern var det ja. Lille Saeb Erekat stönade "massaker, massaker, minst 500 döda" och alla i Sverige trodde honom – som vanligt. Du med.
Det var en höna som blev en fjäder. När vederhäftigt folk lugnat ner sej och börjar undersöka massakerhistorien verifierades vad israelerna sagt hela tiden att ungefär 50 personer dog. Den exakta summan var 52 personer varav 23 var israeler och resten var stridande män. Några var förmodligen civila men eftersom de som skjuter sällan bär uniform så...
Avslutningsvis kan du ju fråga Egyptierna varför de stängt in sina bröder i Gaza. Du skulle få ett ganska intressant svar.
Egentligen skriver du ganska larvigt men jag tar gärna tillfällen i akt att korrigera vilsna hjärnor.

AH sa...

Mycket välformulerat och träffande. Tack Gita!

Anonym sa...

Hej hej Gita! Och tack för ditt vänliga svar. Jaså ja, fotot var från Kaukab al-Hawa, som platsen heter på arabiska. Varför använder du det hebreiska namnet? Det kanske du kunde utveckla. När jag kommer till ett berg i Danmark (det finns ett!) så kallar jag ju det för dess inhemska namn nämligen Himmelsbjerget. 147 m högt! Jo, jo. Inte ger jag det ett svensk namn. Kanske du kunde förklara varför du använder ett annat namn?
Eller kanske du bara vill vara artig mot din närmaste omgivning? Jag menar du sitter ju lite trångt till där i skuggan på berget då du icke är en fullvärdig medborgare och kan aldrig, om jag har förstått det rätt, någonsin bli det eftersom du är kristen.

Din mor var ju inte mosaisk trosbekännare så du tillhör ju inte de som har rätt att återvända till landet. Varför är det så, Gita, kanske du kunde utveckla det och också lite om varför de 11 miljoner palestinierna inte får återvända på samma sätt som en person i Växjö eller New York som konverterar till den mosaiska tron får återvända. Det där har jag grunnat över. Skulle vara kul att höra det från en som vet.

Jo, vad du glömde berätta, Gita, är om du bor eller inte bor på en markbit som rymdes inom delningsplanen från 1947. Bor
du kanske på ockuperat område, och - det var det andra du inte svarade på - är det moraliskt rätt av ockupanter att försvara sig? Vad säger du om det? Jag menar mina norska släktingar försvarade sig som bara den när de var ockuperade från 1940. De sprängde en hel del faktiskt har de berättat. Var det rätt av dem att göra det, Gita?
Jag förstå att det är en besvärlig fråga, men kom igen!

Och så det är om vattnet. Usch, säger jag, och fy för folk som inte använder sina biståndspengar (är det mina skattemedel, kanske?) så att de kan få mer vatten. Vilka primitiva varelser, outvecklade, dumma, nästan som barn är de och verkar behöva smartare människor som kan tala om för dem vad som är bäst för dem. Är verkligen alla så korkade som muren stänger in?
Är de såna i Gaza, också? De där som är bröder (hm, finns det inga kvinnor där?) med de i Egypten. Vill du att de ska flytta till Egypten och så är en del problem ur världen? Men DU har ju flyttat till Gilboa, varför skulle då inte de som bor i Gaza få flytta till Gilboa? Kanske du kunde utveckla det lite när du sitter där i skuggan och skriver.

Jo den där muren, du kallar den för stängsel ungefär som min morbror Knut kallade det där runt hagen för tjurkalvarna för stängsel. Men du, kan man kalla en åtta meter hög betongmur för stängsel? Min morbror Knut skulle nog skratta som bara han kunde skratta om han fick höra det.
Och du – går inte muren på ockuperad mark och liksom snor mark som inte skulle vara deras enligt delningsplanen 1947? Kanske du kunde utveckla det lite mer?

Fast tråkigt nog verkar det av ditt svar att döma som om du menade att ALLT land inte ägdes av någon (inte ens av kananéerna som faktiskt var först enligt Gamla Testamentet) utan landet det kunde man liksom bara ta som de vita tog land i mörkaste Afrika en gång.
Menar du då Eretz-Israel från Nilen och till Eufrat/Tigris? Jag undrar jag vad de som heter Kanaan i släktnamn kommer att säga. Visste du inte att det bor folk alldeles i din närhet som heter Kanaan? Det är sant, Gita, det gör det, fast de är instängda av en mur och kommer gärna till Gilboas svala skugga och stannar där precis som du har gjort.

Ok, det var många saker och nu tror jag nog du tröttnat på mig och inte kommer att publicera detta. Fortfarande vill jag nog vara anonym för skriver man som jag så kastar sig en drös med folk över en och skickar mail på mail och är otrevliga. debattklimatet i Sverige är inte det bästa ser du.
Du däremot verkar trevlig.
Ha en bra dag
skrev
Ilan Halevi

Gita sa...

Det här börjar bli riktigt roligt –

Egentligen skulle jag inte bry mej om dina frågor för du besvarade inte min. En enda fråga ställde jag – vem äger Västbanken? – och du brydde dej inte om att besvara den.
Naturligtvis kunde du inte besvara den och den frågan är ändå bara ett litet smakprov på hur komplicerade frågorna i den här delen av världen är.
Följdaktligen kommer jag bara att svara på de frågor som roar mej.

Varför skulle jag använda arabiska namn på städer och byar och korsfararborgar för den delen, när jag bor i en hebreisktalande nationalstat, inte i "arabien".
Arabiska är landets andra språk men eftersom jag har tillräckligt med problem med hebreiskan så får arabiskan vara för min del.
Borgen har ytterligare ett namn på hebreiska men det är du säkert inte intresserad av. Fördomar?

Efter sju långa år blev jag fullvärdig medborgare i Staten Israel. Hur lång tid tar det att bli medborgare i Sverige? Något liknande gissar jag.
Under dessa sju år stöttes det och blöttes om jag var vänligt sinnad mot Staten Israel och när de var övertygade att så var fallet fick jag mitt ID - okonverterad och allt.
Om din gazabo eller palestinier i förskingringen vill flytta till Israel antar jag att han får underkasta sej samma procedur och bevisa att han kommer att bli en lojal medborgare.
F.ö. känner jag inte till landets alla invandringsregler.
Att judar inte behöver genomgå dessa sju svåra år är helt OK för min del för de kommer ju hem till sin hembygd i sitt urgamla/nygamla hemland.

Lugn, lugn, jag bor på en plätt som alltid varit Israel och alltid kommer att förbli Israel.
Du pratar sedan om moralisk rätt att försvara sej. Om du frågar mej så är det grönt så länge de agerar med demokratiska metoder och då helst samtidigt som de börjar bygga sitt land – inte bara sitta och vänta på att andra ska komma och bygga det åt dem.
Om delningsplanen borde en viss del av mänskligheten tala mycket tyst. Vissa sa nej, nej och åter nej och gav sej strax ut på krigarstråt. Igen och igen och igen och – förlorade.
Jag menar – vad man själv bäddat för borde man sedan skämmas för att komma och gnälla över. Alla FN-resolutioner i ämnet har som första förutsättning att araberna ska leva i fred med sina grannar och dit är steget lika långt idag som det alltid varit.

Det var inte förflyttning till Egypten jag avsåg för gazabornas räkning men du letade ju efter en öppen gräns så varför inte öppna gränsen mellan Gaza och Egypten. Den ser riktigt skaplig ut och skulle fungera utmärkt för ändamålet. Kolla gärna med egyptierna varför detta inte redan skett.

Vet du varför det finns en mur på vissa ställen? Jo, för att sätta stopp för prickskyttar på människor som i längden inte gillar att bli skjutna på.
Om du har en tåglinje som går från Ystad till Haparanda avbruten på några ställen av ett par mils bussförbindelse – kallar du då förbindelsen Ystad – Haparanda för en busslinje?
Just så hanterar du din mur medan morbror Knut, eller var det farbror Knut, fortsätter att skratta.
Din mur är placerad där den terrängmässigt har den största effekten eftersom där inte finns någon gräns. Delningsförslaget förkastades av araberna som vi sa och jag har inte hört att det undertecknats något annat fredsfördrag. Har du? Alltså hänger hela dispyten fortfarande i luften.
När folk från båda sidor får ändan ur vagnen och signerar en fredspakt kommer både murar, staket och judiska byar och städer på Västbanken att hitta sina rätta placeringar. Kanske vissa arabbyar i Israel också?

Jag vet att de vise tvistar om kananéernas inflytande både på det judiska folket och på det arabiska folket men för att inte låta den tvisten skymma en lösning av dagens situation är det bäst att låta kananéer vara de kananéer de en gång var innan de försvann från historiens blad och låta judar vara judar och araber araber.
Hinner inte mer just nu – måste kolla så Obama sköter sej.

Gita sa...

Hej AH -
Tack för de värmande orden.
De behövs när det blåser...

Anonym sa...

Klockrena o kloka svar Gita. Detta ær en blogg jag avser besøka oftare iom allt otrevligt som sker. Anonym drog upp en viss språkførbistring, och næmde då Danmark. Det ær ett land jag mer eller mindre utvandrat till:) Dær sker det nu mærkliga ting, saxat från HAX. I Humlehave skola i Odense vägrar rektorn att acceptera inskrivning av judiska barn. Førklaringen ær den att Arabiska kids kan vara våldsamma mot kids som ær av judisk hærkomst.

Vill æven avkræva ett Svar från anonym ang Jenin-massakern. Var det en massaker eller inte????

FN mm mm mm mm mm anser att det inte har funnits något vid namn Jenin_massakern.

Mvh Mikael F Værløse, Ballerup Danmark

Anonym sa...

Det känns trevligt att du finner vår lilla brevväxling roande, därför tar jag chansen att skriva lite till. Det går ju ganska sansat till det här. Ingen av oss behöver likt Dante utropa LASCIATE OGNE SPERANZA även om Haganah, Stern och Lihy genom decennierna gjort sitt bästa för att bevisa motsatsen.

Du vet väl att Sveriges kung aldrig avlagt statsbesök i ditt nya hemland, däremot både i Egypten och Turkiet. Orsaken står att finna i att flera framträdande israeliska politiker, däribland en av din stats blivande presidenter, aktivt deltog i terrormordet på kung Carl XVI Gustafs farbror Folke Bernadotte i september 1948.
Jag undrar om du kanske kunde kommentera detta med tanke på att även en kung, en svensk sådan, har känsla för sin familj. Eller du kanske inte bryr dig om kungen i ditt forna hemland? Ok, ok, det är upp till dig. Många här gillar honom.

Du frågar mig om äganderätten. Jag trodde det framgick att jag menade att man i dagens situation måste vara realist och utgå från FN:s delningsplan 1947. Men ok om du så vill. Nu drar jag en parallell.
Boerna i det numera lyckligtvis svunna Sydafrika brukade tala om sin rätt till landet för att på så sätt exkludera afrikanerna.
Då talade då om tre ’rättigheter’; nämligen den religiösa, den ursprungliga och den långtidiga bosättningsrätten.
Jag antar att det är de här tre möjliga rättigheterna du menar.
Den religiösa rätten tycker jag vi struntar i, för tar vi upp den så hamnar vi i samma träsk som wahabiterna och de andra muslimska stollarna som av religiösa skäl vill återupprätta vad de kallar för kalifatet. Jag menar alltså att religionen hör de religiösa till och bildade människor som du och jag bör undvika att komma i dispyt med dem.

Ursprungsrätten är inte heller möjlig att använda, det har jag tidigare tagit upp. Visste du att på 60-talet hette Nablus borgmästare Hamid Kanaan? Kanske han var i direkt nedstigande led ättling till de kanaanéer som Moses, vilken kom från Ur i Kaldén (dvs nuvarande Irak), och hans krigare slog ihjäl för att ta landet. El-Amarna fynden talar här sitt torra kilskriftsspråk. Du kan slå efter dem på nätet, kanske. Jo, man slog ihjäl en massa andra grupper också som filistéer, men vi behöver kanske inte gå in på det. Hebréerna var kanske tidigt i området, men först var de icke.

Sen har vi den långtidiga bosättningsrätten. Men inte heller här kan vi få något stöd för att avgöra frågan, och dessutom skulle vi drabbas av en slags historiebulimi, ungefär tankegångar som utlöste massakrerna i Jugoslavien och Rwanda, om vi grävde ned oss i dokumenthögarna.
Vid vilket århundrade ska vi börja, eller sluta? Och vad händer världen över om man börjar göra liknande? Kan frankerna propsa på rätten till England? Danmark ta över Skåne?
Vad man vet är att hebréerna bodde tidigt i området, men vid vår tideräknings börjar bodde majoriteten judar på andra ställen. Folk har kommit och gått, så har det varit över hela jorden. Det unika för Israel är i vilket fall som helst att man likt talibanerna i Afghanistan (du vet, man sprängde buddha-statyer) har vinnlagt som att utplåna spåren av andra kulturer. Meron Rapoport har skrivit intressant om detta.

Nå, vad återstår? Lidandets rätt? Kan man tillämpa den? Det skulle skapa ohyggliga problem. Kvar finns verkligheten. Nämligen den starkes rätt. Låter det hemskt? Jag håller med om det.

Men i det internationella arbetet har vi lyckligtvis lagar och överenskommelser att hålla oss till. Ett är FNs delningsplan 1947. Det är där vi skulle kunna starta.
Alltså.

1) Bor du i ett område som FN 1947 tillerkände den judiska staten? Jag fattar inte ditt svar, nämligen. Du behöver bara svara ja eller nej.

2) Kan ockupanter anses ha rätt att försvara sig? Alltså i det här fallet de som ockuperat områden som skulle ha tillfallit den andra parten enligt FN-planen?

3) Kan de som blivit ockuperade ha rätten att försvara sig?

Skulle vara trevligt om du ville säga något om dem.

Joo, även jag såg installationen av Obama. Verkar vara en trevlig kille. Tror du att en kille som heter Hussein någonsin kan bli president i ditt land om det har som statsrättslig princip att vara en judisk stat? (Det var en fråga utanför ämnet, men kul om du kunde beröra även det.)

Ha det gott
skrev
Ilan Halevi
som inte törs skylta med sitt namn eftersom det finns en lobby här i landet som på nätet fullkomligen attackerar den som törs åsikter som jag har

Gita sa...

Hej anonym och tack för trevlig kommentar men med trist innehåll -

Det du berättar om skolan i Odense låter otroligt men jag börjar förstå att det hänt mycket negativt i Norden sedan jag flyttade därifrån för 11 år sedan.
Detta fega beslut innebär kanske att de judiska barnen nu får längre resväg och kanske dessutom sämre undervisning för att man lägger sej platt inför muslimska hot.
Förstår folk inte var det hela kommer att sluta? Odense kommer att bli uppätet.

Jag svarade anonym om "Jenin-massakern" som var en bluff från första början som så många andra förfalskningar. Det trista är att när en sådan historia redan är publicerad är det ingen som lyssnar på en rättelse. Skadan är redan skedd.
En journalist sa en gång till en kollega att om du hittar en bra historia så kolla aldrig om den är sann. Underförstått – du kan förlora din poäng.

Anonym sa...

Är det någon som har fostrat pelstinerna i hat är det väl ändå Staten Israel?

Du behöver dock inte kommentera tillbaka mitt inlägg, det är bara onödigt för du har ändå inte något nytt att komma med, man vill ju inte slösa din tid i onödan, det här är ju ändå ingen frågespalt.

Gita sa...

Hej igen du förevigt anonyme –

Du skriver bättre än du läser eftersom du frågar om saker jag redan besvarat. Inte till din belåtenhet naturligtvis men ändå...
Redan i din första mening kunde du inte låta bli att peta in en känga. Dessa ligor du pratar om har fått sina värdiga efterföljare i den eviga palestinska terrorn och jag förstår inte hur du kunde undvika att berätta om det. Glömska? Knappast.

Kungen och jag har inga närmare relationer men jag respekterar båda hans jobb och hans överväganden i olika frågor.

På frågan om Västbanken svarar du med – Sydafrika???!!! Är det inte lite väl långsökt?

Först eller inte - för israelerna är detta en icke-fråga eftersom realistiskt folk inser att den ändå aldrig kommer att få ett entydigt svar. Därför tolererar de att det bor araber i Israel till skillnad från araberna som i en eventuell palestinsk stat inte kommer att acceptera en enda jude eller någonting med judisk anknytning. Vissa kallar ett sådant beteende för etnisk utrensning.

Delningsplanen har ju redan förkastats av araberna så i väntan på en ny plan, en ny överenskommelse som araberna den här gången förhoppningsvis kommer att respektera, är det väl bara för oss gräsrötter att ha tålamod tills vi ser resultatet.
Hur länge tycker du egentligen delningsplanens erbjudande ska gälla? Erbjudanden på ICA gäller vanligtvis för en vecka.
Om Västbanken finns det lagkloka som anser att den är ockuperad av araberna – men den svängen tänker jag inte gå in på här.
Läs vad jag skrev i mitt förra svar om vad jag personligen anser vara ett hyfsat beteende av någon som anser sej vara ockuperad.

By the way -jag tror faktiskt att dina åsikter är bra mycket rumsrenare i dagens svenska debatt än mina, så du behöver säkert inte vara så blygsam.
När du berättar varför du är så intresserad av min bostadsort kanske jag besvarar den frågan.

Gita sa...

Till anonym, 21 januari -
Gillar du inte att komma i tryck?
Din kommentar får stå som ett exempel på dagens fantastiska (!) svenska debatt.
Det nygamla jag tänker berätta för dej är att Hamas just nu som bäst roar sej med att hata Fatah-anhängarna i Gaza så till den milda grad att de skjuter ihjäl dem eller – om de känner för det – "bara" lemlästar dem.
Sticker ut ögonen på dem, hugger av händerna eller bara skjuter dem i benen.
De var för fega för att möta israelerna så nu tar de igen det på sina egna.

Palestinierna lär sej att hata varandra och andra alldeles utmärkt utan israelisk inblandning.
Gå nu snabbt och spika ihop ditt demonstrationsplakat för nu, om någonsin, borde du ut och demonstrera - fast det kanske inte är lika kul när inte Israel är inblandat???

Anonym sa...

Hær ær lænken till HAX http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/01/antisemitismen-breder-ut-sig-i-europa.html

Bra artikel, men med dyster læsning.

Sjælv undrar jag fortfarande varfør anonym inte kan eller vill svara ang Jenin-massakern? Men førmodligen ær han likt Andreas"Jenin-Massakern"Malm.

Denne Malm påstod att han var på plats o bevittnade denna massaker, och Svensk media køpte det direkt.

Så anonym kanske anser att om man upprepar en løgn tillræckligt længe så blir det en sanning.

Ang Obama så tror jag visst att vi i Sverige kan få en Statsminister med ett arabiskt namn, varfør inte?

Dock måste då integrationspolitiken ændras radikalt.

Mvh

Mikael F Værløse, Ballerup

Anonym sa...

På tal om välregisserat, Sveriges egna Le Enfant Terrible slår till igen... http://www.diakonia.se/sa/node.asp?node=2807

Om Diskonia orsakar förluster på 35 miljarder, kompenseras det genom genom bistånd senare ?

Marina sa...

Jag snubblade över denna blogg men fann kommentarerna otroligt intressanta, i synnerhet debatten. Gita, du verkar vara en otroligt smart och vältalig kvinna, men jag måste säga att du måste ha påverkats av din egen omgivning. Jag är glad att jag har fått läsa om den andra sidans synpunkter, visst är det sant att opinionen i Sverige har vänt från förvirring utklädd till objektivitet till ett försiktigt uttalat stöd för Gaza, främst inom medierna. Dödssiffrorna har nog något med saken att göra, det finns inget mer konkret än det. Då undrar jag hur du ställer dig till det höga antalet offer bland civilbefolkningen.
Jag har inte lika mycket kunskap om ämnet som du och den anonyme, men det kanske är lika bra. En sak är jag säker på: om en person stödjer en sida utan förbehåll är den partisk. I krig/konflikter har oftast båda sidorna (eller fler) gjort sig skyldiga till något. Varför skulle man ursäkta det? Förklara visst, men rättfärdiga?
Jag har själv varit med om ett krig och vet att saker oftast är mycket mer komplicerade än vad de framställs av medier eller till och med fredsmäklare som förenklar och därmed förvanskar för att sedan ingripa. En sida väljs oftast ut som boven. Här har alliansförhållanden och andra faktorer gjort det svårt att använda sig av den taktiken. I den konflikten som jag upplevt tyckte jag inte att den sida som framställdes som boven var mer skyldig än de andra. Men det skulle aldrig falla mig att försvara den sidans övergrepp.
Att du taggar ord som "skäggväxt" och "opportunism" får mig att tänka att du är ganska upprörd över det som händer. Jag tror att det skulle vara en bra övning för både dig och den anonyme att försöka försvara den motsatta sidan i en debatt. Bli inte förvånade om ni använder exakt samma argument.

Anonym sa...

Hej Gita, och ursäkta att jag dröjt något med att fortsätta vår lilla diskussion som tydligen börjat dra till sig viss publik. Orsaken till dröjsmålet har varit arbetsrelaterat, och, det måste jag tillstå, att en viss svaghet infunnit sig vid ditt sätt att resonera.
I min värld förhåller det sig på det sättet att jag gärna ger mig in på en diskussion, men då är min utgångspunkt nästan alltid den att jag blir glad om jag blir överbevisad eller övertygad om att jag haft fel. Kanske ungefär som den atmosfär som råder vid ett akademiskt seminarium, om nu den liknelsen tillåts. Det finns väl inget roligare än att få veta att man haft fel så att man kan korrigera sig och sen gå vidare med mer kunskap. Eller hur?
I mitt förra svar vinnlade jag mig om att så gott jag kunde redogöra för de olika former av ’rättighetsargument’ som brukar användas när etniska grupper diskuterar rättigheten till ett landområde. Det var ett svar på en skarp fråga du ställde.
Jag jämförde där med boerna i Sydafrika eftersom de i princip resonerade på samma sätt som sionister gjort från Theodor Herl (1860-1904) och fram till våra dagar. Det är för övrigt inte konstigt eftersom både Sydafrika och Israel är koloniala projekt uttänkta och iscensatta ungefär under samma epok.
Du vet, i båda fallen tekniskt och organisatoriskt överlägsna européer som lägger beslag på ett område befolkat av gruppers vars utveckling inte hunnit med. Conquistadorernas erövring av Latinamerika från 1400-talet och framåt är ett annat sånt där exempel på hur en minoritet haft förmåga att besegra och nästan förinta majoritetsbefolkningen.
Liknelsen med Sydafrika har också en annan vinkel. Nämligen den att omvandlingen från apartheidstat till ett demokratiskt samhälle skedde utan större bråk. Man satte sig ned, forna rasister och sydafrikanska medborgare, och samtalade i försoningskommittéer, tror jag det heter. Det har ju fungerat, eller hur? Jag tror att det kan vara något att fundera på när du lägger dig om kvällarna.
Men tillbaka till ämnet: Det besynnerliga är bara att när jag så grundligt jag kan besvarat din fråga om tillhörighet/ rättighet så struntar du i det och liksom glatt skuttar vidare som om solen lyste för evigt i en okomplicerad tillvaro. När vi pratade om medborgarskap skrev du angående en prövotid att ’ judar inte behöver genomgå dessa sju svåra år är helt OK för min del för de kommer ju hem till sin hembygd i sitt urgamla/nygamla hemland.’
Det betyder alltså att du ansluter dig till det religiösa rättighetsargumentet, dvs att en mosaisk trosbekännare från Brooklyn som aldrig varit utanför USA:s gränser och en svensk konvertit från Växjö (jag känner en, han hette Blomkvist och gjorde sen lumpen i Israel) enligt ditt synsätt har ’rätt’ att bosätta sig i Israel. Men det har inte gamla herrar och damer, numera mycket gamla men de behåller nycklarna till husen, som brukat jorden t ex i Gilboas svala skugga inte får flytta tillbaka.
Men snälla, Gita, inte med ett pip förklarar varför du ansluter dig till det religiösa argumentet trots att jag lagt ned så mycket omsorg på att förklara mig. Det fick mig att tveka en smula över din förmåga att föra detta samtal visare.
På samma sätt förhåller det sig med platsen där du bor. Du skriver: ’… jag bor på en plätt som alltid varit Israel och alltid kommer att förbli Israel.’ Det där tror jag faktiskt inte på. Det kan historiskt sätt inte vara så. Jag tror du bor på, eller i närheten av, en av de nahaler (militariserade kibbutzer) som byggdes på Kilboa vid 60-talets början (enligt Wikipedia) och som sen förklarades israeliskt efter kriget -67. Alltså – du är en ockupant i Kilboas skugga och det är därför du inte talar ut om FNs delningsplan. Korrigera mig gärna om jag har fel.
Vidare: det finns ett annat argument som tid efter annan dyker upp. Det är Jenin. Det var ingen massaker, hävdar du sufflerad av någon skribent. Orsaken till det är att ’den exakta summan var 52 personer varav 23 var israeler och resten var stridande män’. Allstå ingen massaker menar du.
När jag läser sån där obehaglig ’body count’ blir jag bara deprimerad. Så 53 döda är en massaker, men inte 52?

Men, snälla rara, hur kan du som människa använda dig av den sortens vargflockslogik. Jag minns OS i München 1972 när den israeliska truppen mördades av palestinska tokstollar. Elva idrottare mördades. Eftersom jag är idrottsintresserad blev jag förfärligt upprörd och kallade det och kallar det fortfarande för en massaker. Men du tycker alltså inte att det var det. Inte hheller Lydda 1972 då 24 dog var en massaker. Eller Maalot-skolan då 26 barn dog. Jag blir uppriktigt sagt ledsen när jag läser vad du skriver.
Det händer att folk jämför dagens situation i Israel/Palestina med nazisternas illdåd. Då brukar jag alltid invända och säga att den jämförelsen är inte bara orättvis utan ohistorisk. Nazisternas brott ät något helt annorlunda, inte unika i världshistorien, men den israeliska politiken kan absolut inte jämställas med vad nazisterna gjorde.
Visserligen är den sionistiska staten Israel född ur blod, folkmord och terror ism, och då menar jag statsterrorism i dess mest flagranta form. Det finns en hekatomb med vittnesmål i bokform på de stora världsspråken om den sionistiska målmedvetenheten att bit för bit kapa åt sig landet samtidigt som man mördar sina motståndare: brevbomber, bilbomber, flygkapningar, kidnappningar på andra länders territorium, flygattacker utan krigsförklaring mot grannländer. Visste du att den första flygkapningen utfördes av Israel i december 1954? Jag skulle kunna skriva minst ett par sidor med bara uppräkningar, men det skulle nog inte löna sig, antar jag, för på min fråga om ’de ockuperade har rätt att försvara sig’ svarar du enbart att de ska ske med demokratiska medel eller något sånt.
Men vad skulle då ha hänt om motståndsrörelsen Danmark och Norge gjorft det under 40-talet? Har du kanske inte läst hur de danska frihetskämparna behandlade ’de stikkere’ de kom i kontakt med? De hängde dem, sköt dem, skar halsen av dem? Var det fel det? Eller skulle de ha ansökt på ett blad om att få träffa ockupanterna och hövligt diskutera? Menar du det?
Tja, det var allt det och jag noterar att du inte svarat på min fråga om det är rätt för de som ockuperat att göra motstånd, dvs kan man säga att bosättarna (de som olagligen ockuperar palestinskt land) har moralisk rätt att göra motstånd.
Med hälsning från
Ilan Halevi
som funderar över om jag ska berätta vem jag är och undrar om du kanske vet vem israelen Ilan Halevi är och var han är bosatt och vad han sysslat med

Harry Harrysson sa...

Där finns många Ilan Halevi i Israel, och söker man på Googles hittar man en som tycks vara mer känd än andras, men det säger ju inget om vem du är. Det spelar ingen roll heller. Identifierar du dej med vad som helst förutom ”anonym” är det lättare att se vem som är vem.

Vi ska nog vara tacksamma att inte politiker som bestämmer, alla är doktorer i Internationell Politik för då hade de aldrig hunnit GÖRA något. Vad de gör är en blandning av historia, regler och realpolitik. Ofta är det bättre att närma sej problemet från det andra hållet: hur ska vi lösa detta problemet utan att bryta emot allt för många regler. Jag har suttit i akademiska seminarier både för naturvetare och humanister och det är säreget: professorer i naturvetenskap har i stort sett SAMMA åsikter och föreslår experiment för att få ny kunskap, professorer i humanistiska ämnen vill utmärka sej med var sin egenuppfunna åsikt.

Jag är ingen Political Scientist, och kan inte rabbla upp långa sidor med fakta för att klå den jag diskuterar med, utan tar det gärna från det andra hållet. Säj: om UNHCR hade funnits i 100 år. Att de också tog hand om det ”judiska problemet”. Läser man vad Nordau sade om judendomen på den första sionistiska kongressen 1897 var det ganska klart att där fanns ett stort problem som skrek efter en lösning.

Hade UNHCR funnits medan Hitler raljerade som värst, hade de fått jobb igen. De försöker hitta lösningen för flyktingar, om möjligt där de har historiska kontakter, kulturella band, språk, religion.... Alla judar har rätt länge sagt Nästa År i Jerusalem. Hade UNHCR absorberat UNRWA och börjat LÖSA flyktingproblemet för barnbarnen till arabiska flyktingar, och göra som de har gjort med 50 miljoner andra flyktingar, placerat dem tillsammans med andra med samma kultur, religion och språk, så finns där enorma landområden som passar in på den beskrivningen. Förresten – UNRWA-flyktingar definieras som de som inte hade bostad – hur kan de då springa ikring med en rostig nyckel till denna?

Vi vet att San Remokonferensen 1920 angav det Palestinska Mandatet som judiskt hemland – utan att fördriva de som redan bodde där, vi vet hur England lät väldigt många araber flytta in i Mandatet och försökte stoppa judarna, tvärt emot mandatreglerna.

Vi vet också att ALLA FN:s utsagor angående Israels gränser endast är rekommendationer.

Judarna kom knappast hem för att starta krig – de började bygga upp ett land, dika ut ett land, plantera ett land, allt gjorde att mycket fler människor kunde leva där. Stora mängder araber flyttade in från omgivande länder, eftersom landet fick bättre ekonomi, skolor, vatten, hälsovård...... Och varje land får självklart bestämma vilka de vill släppa in och villkoren. Ska man normalisera sådana regler kan man börja med Saudiarabien.

Det är rätt kul att läsa reseskildringar i det Heliga Landet, från 1800-talet. Det var inte folktomt men ack så glest, och outvecklat. Inga naturrikedomar. Mark Twains ”Innocents Abroad” är kanske den mest kända, men många andra finns, som denna Tar man ett stort skutt fram till 1925 så har du nog läst Bööks ”Resa till Jerusalem”, där han skrev något i stil med: ”överallt du ser en man med en plog, är det en jude. Fellahin rispar fortfarande jorden med en pinne som de har gjort i tusen år.”

Gaza är ju också ett exempel. 1% judar gjorde det ekonomiskt lönande, så länge det varade. De lämnade efter sej ett antal tusen toppmoderna växthus som araberna kunde livnära många på, de lämnade en industriby....... Vi vet hur det gick. Knappast judarnas fel. Samma förhållande gäller för Judéen/Samarien som Olmert ville förvandla till ett nytt Hamastan.

Vad är en massaker? Frågan är snarare varför man hela tiden hör talas om ”massakern i Jenin” men aldrig ”massakern i Netanya” på 30 pensionärer, utfört av en tuff Hamaskrigare, som var en av de saker som föranledde upprensningen av Jenin och början av byggandet av Terroriststaketet – som har blivit mur där skjutglada araber har motiverat det.

Sydafrika suck – nu flyttar många judar därifrån till Israel, därför att det inte blev så lyckat därnere trots allt.

Nä, men ska man koncentrera sej på att lösa problemen NU gäller det att tala om dem. Hamas är vad de är, de är definierade av sin Charter. Nästa regering måste självklart besätta Philadelphikorridoren och behandla dem som imbecilla fanatiker. Fatah är vad de är, definierade av SIN Charter, som inte tillåter existensen av Israel. Tror man inte på vad araberna säjer om sig själva behandlar man dem som stora barnungar. När Fatah ändrar de stadgarna har de vuxit upp lite. Frågan är också varför de tre politiska partier där som har fred, välgång och slut på korruption, bara fick drygt 5% av rösterna i valet 2006? KAN det bero på den intensiva hatpropagandan Abbas lovade stoppa när han skrev under ”Vägplanen”, men som har påtagligt intensifierats sedan Annapolis? Och vad har han gjort av de 50 miljarder kronorna han utlovades i Paris för ett år sedan??? Eller har han inte fått så mycket eftersom han är urusel på att redovisa och lämna kvitton?

Många frågor som är viktigare att känna till än vem som kapade det första planet.

Gita sa...

Hej Mikael –
Tack för länken. Klok kille som skriver där. När jag läser något bra tänker jag ofta att det här borde ALLA läsa...
Jag publicerade nyss en ny kommentar från denne anonym där han utvecklar sina tankar om "Jenin-massakern".

Hej Anonym –
Inget förvånar mej längre angående Diakonia men att de inte skäms ögonen ur sej över att ha medverkat till att det går någon annan illa.
De skryter om det i stället som några skenheliga, dräglande kossor.
Kom aldrig och säg att de förträder någon slags kristendom.

Hej Marina –
Du har rätt – jag är påverkad av min omgivning, vilket jag tror också du är. Vi lever inte på isolerade öar utan i ett växelspel av schatteringar och nyanser. De vi mest attraheras av påverkar oss mest.
Du skickade en mycket intelligent kommentar jag redan läst flera gånger. Det är ju så att man (åtminstone jag) lättare tar till sej en annan persons åsikt om den förs fram på ett resonerande sätt i stället för med en klubba.
Kriget har varit förskräckligt för alla och naturligtvis allra värst för de personligt drabbade. Vad europas demonstranter "glömde" besvara var vad Israel skulle ha gjort i stället?
Många liberal-liberaler skulle naturligtvis säga att Israel borde ha talat med Hamas men nästa fråga blir då – om vad då?
Om billigaste sättet att utrota judarna? Det grymmaste sättet känner de redan till.
Alltför många dog i Gaza. Helt klart. Ett delsvar jag kan ge är att på den israeliska sidan har man satsat på att förse befolkningen med skyddsrum, utarbetat skyddsrutiner och varit frikostiga med information.
Hamas som är ansvariga för sin befolkning i Gaza har haft andra prioriteringar. De har valt krigsskådeplatsen där de allra flesta människorna bor trots att det även i Gaza finns öppnare områden. De monetära medel som hamnat i Hamas händer har definitivt inte gått till skyddsåtgärder för befolkningen utan till annan "hårdvara".
Jag tror att ju längre en konflikt förblir olöst ju mer komplicerad blir den. Det är därför FN misslyckas så ofta för de jobbar mest med vad som ryms i en rubrik, helt utan djupare dimensioner.
Visst blir jag upprörd ibland. Det är ju mina vänner och mina vänners vänner som drabbas av terror och flygande projektiler. Det är inte speciellt upplyftande i längden.

Gita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gita sa...

Hej Ilan Anonymus Halevi –
Det är till att ha vässat klorna, tror jag...
Först tror jag du får gå tillbaka till beskrivningen av den här bloggens karaktär. Det står att den handlar om "fundringar" om konflikten – inte om att kopiera stycken från någon encyklopedia. På en rak fråga förväntade jag mej ett rakt svar – det är vad du kräver av mej – men fick en utläggning om de sydafrikanska problemen.
Varför Sydafrika? Jag ser inga som helst liknelser mellan Sydafrika och Israel annat än att denna koppling blivit flitigt anammad av krafter som flyter runt på människors förmodade okunskap. Man hoppas folk inte vet bättre och inte har ork eller intresse av att kolla fakta. Ganska billigt trick.
Att bli glad(!) över och erkänna att man blivit överbevisad borde ju i rimlighetens namn innebära att man först blivit överbevisad. Så är nu inte fallet men om du blivit glad över att jag överbevisat dej om något så får du gärna berätta.
Det är mycket intressant att iakttaga hur vissa personer får knottror när man snuddar vid religion. Det anser jag vara ett fattigdomsbevis och att vederbörande då begränsar sitt arbetsfält. För att komma till rimliga slutsatser bör man arbeta med så många variabler som möjligt och inte säga "usch och fy" bara för att något gör en nervös. Israel är ett land med oändligt många dimensioner och bottnar och måste behandlas enligt dessa förutsättningar.
Kom ihåg att jag inte sysslar med akademiska diskussioner utan med "fundringar". Jag har absolut ingen 'förmåga' att samtala enligt det mönster du dikterar – jag håller mej till vad bloggen är avsedd för och du kan avsluta det hela när det passar. Jag har också funderat på att avsluta men eftersom det roar mej svarar jag en gång till.
Om min bostadsort kan jag säga att den egentligen inte är någon hemlighet men jag gillar inte att du pressar frågan i ett illa dolt syfte. Jag skulle dock vilja ge dej ett råd – gissa mindre så blir det mindre genant.
Vet du varför Jenin-massakern är så populär? Jo för att man kan slå folk i huvudet med att där, just där i lilla Jenin mördade de stygga israelerna en hel massa palestinier. Antalet är egentligen ovidkommande men enligt ett numera välkänt mönster och i ett lika välkänt syfte började de berätta i CNN och liknande nyhetsinrättningar att det rörde sej om 500 tror jag, kanske var det 1.500 – i vilket fall som helst drog man en vals man hoppades skulle hålla så länge som möjligt – åtminstone tills händelsen blivit 'sanning'. Detta skedde också. Taktiken verkar ofelbar.
Att det verkliga antalet stannade vid runt 50 kommer ingen ihåg idag.
Dessutom väntar jag på att när någon drar upp Jenin-massakern man ska meddela att ungefär lika många israeler som palestinier dog där. Det kommer jag aldrig att få höra.
Du säger att den sionistiska staten Israel föddes ur blod. Visst – judiskt blod, och så har det fortsatt.
By the way – visst var dessa sionister fantastiska. Vilken härlig folkrörelse och vad de åstadkommit genom hårt arbete, försakelser och en god portion optimism!
(De sista meningarna lade jag till bara för att irritera dej en aning.)
För att läsa om kapningar bit för bit behöver du inte gå till några dammiga luntor utan endast läsa PLO´s stadgar och uttalanden från kända ledare. De mumlar inte ens i skägget om det utan talar klarspråk. Egentligen hade de inte behövt säga något alls för vi som följer deras strategi ser den med egna ögon.
PLO´s ambassadör i Libanon, Abbas Zaki, berättade käckt under en föreläsning i november förra året om deras mål – Israels undergång.
"PLO fortsätter mot sitt oföränderliga mål – att ta Israel bit för bit genom sin fas-strategi".
Om du väljer att i stället läsa Hamas Charter så tycker jag inte du ska inta den som sänglektyr.
Så - jag har besvarat din fråga – after all. Om en som anser sej ockuperad har rätt att försvara sej. Mitt svar är detsamma – om han vill räknas som en civiliserad varelse får han se till att lösa sina problem på ett civiliserat sätt. Demokrati är ganska så civiliserat. Även om det är sent påtänkt är det kanske inte för sent.
Vad som knäckte mitt intryck av dej som en person som inte bara är ute efter billiga poäng var det där med 'palestinskt land'. Det finns inget palestinskt land. Det finns land som skulle ha kunnat vara palestinskt idag om ledarna tidigare agerat i sitt folks intresse och det finns land som kanske kommer att bli palestinskt. Idag när förhandlingar pågår (nåja...) kommer ett eventuellt resultat av dessa att ge oss besked om var detta palestinska land möjligen kommer att ligga. Detta under förutsättning att de lägger av den barnsliga idén att hela området mellan Jordan och Medelhavet ska bli deras som de signalerar på alla officiella emblem, bilder och kartor.
Jag gissar att du lägger av nu för våra respektive ståndpunkter verkar ligga allt längre från varandra för vart inlägg. (Du lär dåligt av vad jag skriver!)
Jag drar också vidare mot nya, djärva mål.
Förresten- vem du är? Jag har inte ägnat det så många tankar och är egentligen måttligt intresserad. Man får vara totalt anonym på den här bloggen som är ägnad åt funderingar av olika dimensioner och digniteter – inte paragrafrytteri eller lagvrängningar via diverse encyklopedier.
Ha det bra.

Anonym sa...

Hej Gita
Oj då, du skrev ytterligare några rader. Det hann jag inte med att se, men jag tog en sväng in och såg det.
Du har så rätt. Vi ligger långt från varann i ståndpunkter. Vänner jag har med judiska rötter resonerar i vilket fall inte så fyrkantigt som du gör. De till och med deltar i de demonstrationer som varit i Stockholm mot Israels massakrer i Gaza:
I vilket fall som helst. Jag har inte fått svar på mina frågor:
1. Är din bostadsort belägen på område som togs med våld efter kriget 1967?
Jag skulle här vilja göra dig, som varande svensk medborgare, uppmärksam på att om du aktivt deltar i exploateringen av ett område vars annektering kan betraktas som brott mot folkrätten eller internationella avtal, så kan du lagföras och dömas till straff vid europeisk rätt. Är det kanske därför du tiger?
2. Har ockuperade folk rätt att göra motstånd som t ex den danska motståndsrörelsen.
På denna punkt har du angett de mest besynnerliga argument. Nu senast heter det ” om han vill räknas som en civiliserad varelse får han se till att lösa sina problem på ett civiliserat sätt” Jag tror jag lämnar walk-over i detta fall.
3. Du undrar över min jämförelse med Sydafrika.
Du talar om din man. I Sydafrika var ’blandäktenskap’ förbjudna. Så vitt jag har fått mig berättat är äktenskap mellan en judisk man och en kristen kvinna (vilket du säger att du är) förbjudna, dvs att betrakta som blandäktenskap i dagens Israel. Barn födda av en icke-judisk moder, dvs en kvinna som inte fötts av en judisk kvinna, tillerkänns inte heller fullständiga medborgerliga rättigheter och skyldigheter. Liknande principer finns även i muslimska länder.
Du får rätta mig om jag har fel på denna punkt.
Tack för ordet.

Denna gång väljer jag att ge mig ett annat namn och kallar mig

Mordechai Vannunu

Gita sa...

Hej igen –
Du har alldeles för stora problem med dina identiteter för att vara i min smak men eftersom det ger mej tillfälle att rätta till några galenskaper må det vara hänt ytterligare en gång.
Är du medveten om att folk med samma besatthet som du uppvisar starkt bidrar till att Sveriges anseende i världen allt mer eroderar och följdaktligen också dess möjligheter att påverka.
Att kalla det dålig stil täcker inte fenomenet.
Om dina judiska vänner (alla som vill skrota Israel påpekar nogsamt att de har judiska vänner...) beter sej ogenomtänkt så kan jag berätta att även här finns det gott om judar med samma brist på djup i sina argument.
Många av dessa impotenta individer finner du i det nuvarande Knesset.

Du försökte dej visst också på ett litet "bu"!
Lugn, lugn, min personliga situation är väl omhändertagen så du behöver inte oroa dej – för det var väl av oro för min säkerhet du levererade detta "bu"?
Om avsikten var någon annan så förstår jag bättre varför du värnar så noga om din anonymitet.
Jag gav dej rådet i min förra kria att inte ägna dej åt gissningar men du framhärdar.
Den här gången går du till och med längre då du drar slutsatser på grundval av dina gissningar.
Förstår du inte att du gör dej till åtlöje?
Underhållningsvärdet lär dock vara stort enligt mina vänner.
Spiken i kistan är det där med folkrätten.
Det finns nog ingen företeelse som används så flitigt att slå folk i huvudet med som folkrätten just för att de flesta inte vet vad denna rätt innebär men – visst, det låter både tjusigt, påläst och rysligt initierat.
Vet du inte att folkrätten är som tuggummi – du formar om den var gång du behöver anpassa den till dina åsikter för just den dagen.

Jag har en fråga till dej som jag verkligen är intresserad av att få svar på.
Vad är det som driver dej och dina gelikar?
Du kan hoppa över det där med att ni värnar om palestinierna för det tror jag inte på. Ni skulle handlat helt annorlunda då.
Ni skulle till exempel kunnat tillåta dem att växa ur sin kroniska pubertet och sitt socialfallsberoende och i stället låta dem få uppleva den sköna vilan efter en dag av hårt arbete.
Det finns ju förstås alltid möjligheten att du blivit erbjuden en liten, läcker oljekälla i någon liten läcker öken men det tror jag knappast du är beredd att gå in på här.
Kan det vara så att ni aldrig kan förlåta det judiska folket för att de klarade av att lyfta sej själva i håret från ett maximalt underläge genom arbete, uthållighet och tillvarataganden av de mänskliga resurserna - inte minst alla flyktingar som välkomnades efter att ha blivit brutalt utsparkade från kringliggande arabländer.
De klarade av att bygga sitt land utan både NGO´s, ISM´are och Diakonia...
Är ni rädda för en osökt jämförelse med vissa av Israels grannar?
Mysteriet tätnar.
Det kan naturligtvis också vara ren avundsjuka eller att ni bara gillar en viss typ av judar – de som raskt marscherar i diverse demonstrationståg glatt viftandes med flaggor från Hizballah och Hamas.
Förresten – trist att du ställer frågor utan att vara beredd på att du kan få oönskade svar.
Ganska oprofessionellt.
Jag har naturligtvis inga som helst skyldigheter att svara på de frågor jag inte har lust att besvara, speciellt sedan jag förstått att du via svaren endast är ute efter billiga propagandapoäng.

Harry Harrysson sa...

Förrädaren Vanunus namne har lite roliga åsikter, snarlika många på svarta listan över självhatande judar, och visst finns det bland dem de som inte tillåter Israel att försvara sig, även om 94% av israelerna insåg nödvändigheten av nuvarande upprensning av råttorna i Gaza. Terroristerna där är lika envisa som andra råttor så det verkar som om en ordentlig upprensning snart blir nödvändig, och full kontroll av Philadelphi-korridoren därefter - som Kadimaregeringen inte hade lust med.

Jag är väl medveten om att PLOs/Fatahs Charter anser att hela Israel är illegala bosättningar, och är de din grundlag förstår jag dina ståndpunkter. FN har aldrig någonsin uttalat ett bindande kapitel-7-beslut emot Israel. Mot Hamas och Fatah har de förstås inte uttalat något överhuvudtaget.

Däremot är San Remobeslutet från 1920 fortfarande giltigt och bindande. Visst blev araberna sura över att inte få allt som Ottomanska Riket lämnade när det förlorade första världskriget men de fick nog, se denna länk eller närmsta karta.

Självklart är de ALDRIG nöjda, muslimerna vill ha tillbaka Spanien också, som Hamas direkt har sagt. Palestinaaraberna lägger ner all sin energi åt att klaga och gnälla, tänk om de lagt ner lika mycket energi på att utveckla en stat! Men icke - kan du visa några tjusiga reportage som visar allt som Abbas har gjort med de 50 MILJARDER spänn han fick i Paris för ett år sen, utan villkor? Jag har mest sett putande innerfickor hos ledarna som vanligt.

Den politiska uppfinningen att börja kalla en del araber för "palestinier" som skedde 1967 ger jag inte särskilt mycket för.

"Ockupationen" av vaddå? Ottomansk mark, Syrisk mark (det geografiska området Palestina räknades som en syrisk provins), brittisk mandatmark, Jordansk/Egyptisk mark (deras illegala ockupation efter attack 1948 ansågs legal av ytterst få, inte ens resten av arabvärlden) eller vaddå? En verklig fred, när väl PLO:s/Fatahs Stadgar har eliminerats, kan för första gången i världshistorien skapa en Palestinsk stat - men inte innan, och inte innan de har en ekonomisk plan hur de ska bli ekonomiskt självständiga. Tänker de förbli matade som stora gökungar för all framtid?