28 januari 2012

Trist historia - med detta stora utomhusfängelseDet är gammalt nu men ni har säkert inte kunnat undgå uttrycket att Gaza liknas vid ett stort utomhusfängelse.
Snyggt uppiffad liknelse som fungerar som ett kraftfullt markör-ord.
När du hör någon använda ovannämnda liknelse så vet du strax vilken världsbild i övrigt personen ifråga har, om han överhuvudtagen alls har någon klar uppfattning om den värld han lever i.

Nu ska jag berätta om ett ännu större utomhusfängelse – landet Israel.
Titta på kartan och tänk efter vilka som har hand om makten och vapnen i kringliggande länder så förstår du säkert vad jag menar.
Dessutom är israelerna infängslade inte bara geografiskt utan också diplomatiskt, ekonomiskt och... medmänskligt.

Allt detta bara för att Netanyahu inte lyder order.
Order från Abbas.
Som Erekat, Abbas eminente hantlangare, sa för några dagar sedan – ’om inte Israel accepterar alla våra krav innan vi börjar förhandla så avslutar vi omedelbart förhandlingarna i Amman’.
Ja lille Erekat har alltid haft problem med logiken och förmågan att välja sina ord i enlighet med vad som är med sanningen överensstämmande har aldrig varit hans starka sida.

Att inte lyda order från palestinierna likställs med högförräderi och den som trampar i klaveret på detta oförlåtliga sätt borde följdaktligen ställas inför krigsrätt.
Nu är det ju inte alldeles solklart att israelerna rakt av samtycker till dessa cirkuskonster så krigsrätterna har varit relativt sällsynta.
Detta upprör förstås palestina-apologeterna som i stället drar igång andra smådesperata åtgärder som t.ex. upprop till bojkott.
Sorry palestinagrupperna, men är det inte ett ganska barnsligt upptåg?
Israel idag är inte bara Jaffa-apelsiner utan de har delat med sej av sina kunskaper vid tillverkningen av de flesta ’gadgets’ du förgyller din tillvaro med idag.
Risken är att om du bojkottar tillräckligt frenetiskt så kommer du att slita ditt hår i förtvivlan över att ditt liv plötsligt blivit ack så ohanterligt.

Nu var det väl inte i första hand för att diskutera vem som kan ståta med det största utomhusfängelset som jag öppnade bloggen för första gången på ganska lång tid.
Nej, jag ville nog egentligen bara peka på det faktum att hela Mellanöstern-härvan inte har så värst mycket med Abbas och andra potentater att göra utan att det nästan bara handlar om Israel.

Om judarna och deras Israel.

Om en icke muslimsk ö ska få fortsätta att finnas mitt i det muslimska jättehavet?
Om den muslimska toleransen överhuvudtaget har något med tolerans att göra?

Finns det fler av FN sanktionerade länder som inte haft en dag av fred under hela sin tillvaro än Israel?
Jag är inte säker men i hastigheten kan jag inte komma på något.
Hur israelerna kunnat bygga sitt land samtidigt som de dagligdags varit tvungna att försvara det (ofta handgripligen) är för mej en gåta.
Idag har de ett bra land men ett land där det på senare tid blivit allt svårare att andas eftersom de kringliggande länderna sprider allt annat än frisk luft omkring sej.

Staketet mot Västbanken blir en ganska medioker historia när man ställer det i relation till de både politiska, kulturella och humanistiska barrikader som Israels grannar konstruerat i gränsområdena.
Allt för att göra Israel till ett stort utomhusfängelse, ganska trivsamt men dock ett utomhusfängelse.

Nålsögat för att komma in och ut från detta utomhusfängelse är den internationella flygplatsen Ben Gurion.
Numera är det dock alltmer tvivelaktigt om den kommer att kunna fungera friktionsfritt framöver då Hamas och likvärdiga ”frihetshjältar”(hmmm...) i Gaza uppenbarligen sitter på raketer som ganska enkelt kan ta ner ett passagerarplan när det befinner sej på lämplig höjd.

Det stora utomhusfängelset Israel har Ben Gurion-flygplatsen men det lilla utomhusfängelset Gaza har hela gränsen mot Egypten att bruka efter eget gottfinnande.
Ibland är den stängd men oftast får Hamas som de vill (de vet vid det här laget i vilka tåtar de ska dra) och gränsen öppnas för att serva deras behov.
Några välavvägda hotelser brukar vara tillräckligt.

Muslimerna kallar alla som är otrogna mot Islam för ’infidels’ vilka enligt Islam bör avrättas.
Bör är kanske inte rätta ordet eftersom det är varje rättrogen muslims plikt att döda varje ’infidel’.
Sharia-lagarna är utan nåd.
Detta är i sej så ruskigt att jag med glädje skulle ta emot en annan åsikt från någon som vet bättre.
Tills vidare vidhåller jag att ovanstående är sant.

Är det i så fall underligt att Israel är både jagat och isolerat av den muslimska världen och av folk som av mer eller mindre lömska skäl okritiskt anammar Muhammeds förvirrade budskap.
Israelerna i sitt utomhusfängelse iakttager vad som händer med stora undrande ögon.
’Ska de förgöra oss igen som på Hitlers tid?’

Palestinierna och ’the piiis process’ är en bisak för antingen de sitter där med en stat eller inte så kommer de oförtrutet att fortsätta att bekriga Israel.
De kommer aldrig att förlika sej med att Tel Aviv inte tillhör dem.
Bekriga och bekämpa Israel på alla plan som står dem till buds vilket redan är i full sving.
Det handlar alltså inte om palestinierna för deras existensberättigande är säkrat så länge de håller varbölden öppen och inte ger Israel någon lugn och ro och absolut inte någon fred.
Allt handlar om Israel.

Ni har väl lagt märke till att Abbas under sin beljublade tur genom FN’s korridorer för några månader sedan inte var där för att stifta fred.
Han krävde en stat men freden glömde han bort .
Han och en massa andra glömde i hastigheten bort att villkoret för en palestinsk stat är just fred, fred med Israel.
Kolla FN-resolutionerna.
Men varför skulle Abbas bry sej - ingen annan brydde sej ju.
På kuppen blev Israel ännu mer isolerat i sitt utomhusfängelse för orsaken till att Abbas inte fick sin stat kunde ju inte bero på några andra än just på israelerna.
Axiom är alltid axiom antingen de är korrekta eller inte.
Speciellt i Mellanöstern.

Det lilla Israel, det robusta men samtigt så sköra, har förvandlats till ett stort utomhusfängelse där inneslutningen dagligen förstärks av folk som av rutin eller magkänsla alltid stöder ’the underdog’ - utan att reflektera över om denna underdog möjligen är fel ute.
Fel från början till slut.

Bäst att inte reflektera, enklast så.
Inte stöta sej med den stora arabvärlden och gu’bevars absolut inte ’kränka’ dessa känsliga varelser.
Absolut inte lufta deras egna dogmer som de nogsamt, av ren självbevarelsedrift, försöker dölja för menigheten.
Bäst att flyta med strömmen som sakta men säkert lägger bråte till bråte i byggandet av Israel som ett jämförelsevis stort utomhusfängelse.

------------------------------------------------------------------------------------------
Läste just en artikel som legat på väntelistan ett tag och fann att författaren, Joram Ettinger, skriver om ungefär samma saker som jag försökte pränta ned här ovanför.
Mycket bättre naturligtvis så jag rekommenderar den som studiematerial för att bättre förstå varför ’vår’ konflikt inte är som andra konflikter.

”The heart of the conflict is the denial of a non-Muslim entity's existence – namely, Israel – on land that, in the eyes of many Muslims, is "holy land" that belongs to them, and not any issue with Israel’s size or borders”.
J.E.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ...

11 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Gita!
Roligt att se dig tillbaka. Håller med om att Israel är en liten "ö" i ett fientligt hav fullt med helt synliga hajfenor. Ett litet land belägrat av andra länder som inte vill ge det rätten till existens. Jag ser varken Gaza eller Israel som fängelser men hänger med i ditt resonemang. Vilket annat land är så omgivet av fanatiker som vill radera det från kartan?!
Hjälp får de från lättlurade och antisemiter även i Sverige vars goda rykte inte är så gott längre, tyvärr.
Håll igång, Gita!
Hava

Harry Harrysson sa...

Fel! Södra Sudan har heller inte haft fred.

Ibland har jag undrat om de svenska massmänniskorna som enbart läser massmedia - om dessa media plötsligt skulle börja beskriva verkligheten i Mellanöstern De hade blivit svårt chockskadade! Förmodar att något sådant skedde när Pravda kom ur sovjetdvalan, men tja.... Våra media är där fortfarande.

Återstår bloggarna så det gäller att hålla liv i de få som finns så de inte drunknar bland kommunist- och nazibloggarna som oftast skriver tämligen likartat.

Men man undrar ju hur svenska journalister mår, många måste ju trots allt må förfärligt illa av att tvingas ljuga från morgon till kväll för att få sin lön. Man förmodar att de en gång började med intresse att beskriva verkligheten.

imse sa...

Äntligen är du tillbaka med kloka tankar igen.
Okunnigheten sprider sig i Sverige, man anser lite till mans att Israel är det stora hotet i regionen. Att de är just okunniga avslöjar de i och för sig rätt snart om man diskuterar. Men de sprider ändå uppfattningen.

Imse


www.ordskimmer.wordpress.com

Anonym sa...

Jag är så tacksam alla ni som skriver olika blogg och håller sig till sanningen och genom internet vi kan läsa det. När New Gingrich talade sanning om palestina , så väcktes ett hopp, få slut på lögnerna om mellanösten.

Gita sa...

Hej Hava –

Kul att du hörde av dej.
Jo man vill ju gärna försöka ta udden av ’hatarnas’ floskler men ska det nu ändå köras floskler så tycker inte jag att de ska ha monopol på det. Vi kan väl också få vara lite banala och använda oss av samma simpla propagandaverktyg som de vilseförda använder sej av. Sen hör det ju också till saken att många inte förstår även ett måttligt komplicerat resonemang och där kan bilden om Israel som ett jätte-utomhusfängelse passa in. Det är förhoppningsvis lättuggat nog för att förstås av folk som fått både sina tänder och hjärnkontor sönderfrätta av Aftonbladets och TT’s toxiska tankevurpor.

Gita sa...

Hej Harry –

Jämförelsen med Södra Sudan är intressant för både det färska landet och Israel har fått betala ett högt pris för sin självständighet. De har betalat med sitt eget blod, sin egen svett och sina egna tårar.
Hur de journalister mår som fortfarande är vid ett visst medvetende? Ja, det vete gudarna? Den feta lönechecken och menighetens beundran kan möjligen lindra en del av kvalen men kanske är det med dem som med Obama – man vet inte om de arbetar enligt en nogsamt utarbetad plan eller om de bara är blåsta.

Gita sa...

Hej Imse –

Jag måste erkänna att jag ofta kikar på dej på FB och gottar mej åt dina människokloka (nytt ord?) och varma inlägg.
Ja snart kommer väl Aftonbladet att bli obligatorisk kurslitteratur i de svenska skolorna... Ibland tror jag att folk helt enkelt har valt bort att skaffa sej kunskaper för då skulle deras världsbild obönhörligen falla i kras och det vore naturligtvis otrevligt. Enklare då att bara upprepa vad man hörde på TV igår.
Tänka själv? Får man göra sån’t i Sverige idag?

Gita sa...

Imse -

Bloggen 'Ordskimmer' - är den... är den möjligen... är den du?

Gita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gita sa...

Hej Anonym –

Tack för att du skrev och jag förstår precis vad du menar för jag känner precis likadant själv. Det är alltför sällan man läser en beskrivning av verkligheten sådan den verkligen är. Allt handlar om fult falskt spel. I det stora sammanhanget är dock kommentarer som din mera värdefull än du kanske anar för den talar om en äkta förtvivlan som berör.

imse sa...

Ja, den är min. Anonym. Fått på skallen för att jag kritiserat landstinget för vården av svårt sjuka.
Du vet, det är känsligt med folk som tycker saker. Och det kan jag aldrig låta bli.
Kram

Imse