07 februari 2012

PlattityderBan Ki-moon var i Mellanöstern för kanske en vecka sedan.
Vad gjorde han här?
Delade ut plattityder som behandlades som benådade guldkorn av mediaföljet.

Den allra plattaste plattityden var förmodligen den om leverans av fler 'förtroendeskapande åtgärder' till palestinierna.
I alla andra sammanhang kallas en dylik hantering för mutor.
Nå Ban Ki-moon?

Har den karlen någon gång sagt ett enda orginellt ord?
Tror knappast det men det borde inte hindra en något mera professionell journalist från att fråga vad han EGENTLIGEN tycker.
Det skulle inte bara FN-organisationen utan också resten av världen må bra av att höra.

Att sitta i toppen av en organisation som FN och inte ha den minsta lilla stake är ganska makabert – och dessutom farligt.
Att enbart upprepa vad andra redan sagt tillhör de undre skiktens privilegier men dit hör Ban Ki-moon definitivt inte längre.

En kvinna vid namn Inga-Britt Ahlenius har arbetat som chef för den interna granskningen i FN-huset och hon inte bara såg FN’s förfall utan delgav intresserade läsare sina intryck i en slutrapport till generalsekreteraren samt i en bok med titeln ’Mr Chance’.
Efter den rapporten kallades hon för Ms Fearless.
”Det är sorgesamt att se hur FN ser ut idag” säger Inga-Britt och syftar på raset på olika fronter som skett efter Kofi Annanas tid.

Egentligen behöver vi inte Inga-Britt’s insikter för att förstå FN’s förfall.
Vi får det nedtryckt i våra strupar dagligen allt medan Ban Ki-moon fortsätter resa världen runt och låta förnuftig och intressant med hjälp av sina bleksiktiga plattityder.

Ett FN som ruttnar från toppen och ner är naturligtvis inte samma sak som en andefattig generalsekreterare men de kompletterar varandra förvånansvärt väl.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ...

Inga kommentarer: