02 februari 2011

Äntligen blod


Äntligen fick världens samlade nyhetsbyråer lön för mödan.
Efter cirka en veckas tålmodig väntan i Kairo fick de se blod.
Inte mycket blod (hitintills) men tillräckligt för att höja temperaturen flera grader.
De njöt.

I går samlades den miljon människor som vill ha bort Mubarak till en stor demonstration på Tahrir Square i Kairo men jag undrade hela tiden var de resterande 79 miljonerna var?
Idag kom en del av dem ut – ditfösta eller inte spelar ingen roll - de var där för att utnyttja sina demokratiska rättigheter till förmån för Mubarak på samma sätt som de som ville sparka ut honom.
De var där och de riskerade sina liv på Tahrir Square.

I går trodde alla att de som samlats på 'stortorget' i Kairo representerade det egyptiska folket men åter igen överraskade Mellanöstern.
Folket visade sej bestå av mer än gårdagens miljon.
Just nu rasar gatustrider och natten kan bli lång och het.

Jag tänker på Obama ikväll...
Igår när han definitivt spolat sin f.d. vän Mubarak och ganska ovänligt bett honom gå hem då trodde han säkert att han hade en renskurad autostrada framför sej.
Idag har autostradan förvandlats till en kostig.
Egyptens utrikesministerium bad idag både Obama och Ashton att hålla fingrarna borta vilket kan bli nog så besvärligt eftersom de inte är vana att lägga band på sina begär.

Det har också hävdats att Obama redan stakat ut sammansättningen av Egyptens nya regering i och med att han fört samtal i ämnet med Egyptens islamistiska flaggskepp – Det Muslimska Brödraskapet.
Hade jag varit egyptier hade inte jag heller gillat att en amerikan bestämde vilka som ska ingå i mitt lands nya regering.
Har Obama egentligen någon gång gjort något bra för någon i Mellanöstern?

Det kan mycket väl hända att Mubarak tröttnat och faktiskt kommer att lämna sitt ämbete men vad jag förstått så vill han göra det på ett ansvarsfullt sätt.
I kväll är det kaos och Mubarak vill inte lämna över sitt land i kaos.

Han bör inte lämna över sitt land i kaos.
Folket, Obama och Ashton bör stödja honom i detta.
Om inte kommer Egypten att drabbas av Obamas fjantiga 'change' där själva förändringen är viktigare än vad den kommer att leda till.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ...

18 kommentarer:

haNavi heHadash sa...

Mr O var totalt ointresserad av att stödja demonstranterna MOT islamism i Iran eftersom det inte passade hans agenda, men att jobba med Muslim Brotherhood i Egypten är helt ok, länk.
Brödraskapet säger explicit att de stöder Hamas och inte tillåter Israel att existera. länk. Passar precis vad Obama och Bildt vill.

Lite mera info på http://israelisverige.info/?p=5171.

Hasse sa...

Hej Gita

var det censur eller misstag att min postning (Haaretzlänken mm)om Israels agerade inte kom med.

Eftersom det är så viktigt för Isarel att betona att man är en demokrati så är det väl värt at diskutera när Israel plötsligt börjar stötta arabvärldens ruttna diktaturer ? Eller ?

Gita sa...

Hasse -
Än har jag inte börjat censurera dej även om jag fått flera råd i den riktningen.
Orsaken är helt enkelt tidsbrist - du skulle inte tro mej om du såg hur min Inbox ser ut...
Jag ska se om jag kan hitta din tidigare kommentar och i så fall ska jag publicera den - om inte annat så för lång och trogen tjänst.
Å andra sidan står det mej fritt att välja vilka kommentarer jag vill publicera och om jag av olika skäl inte anser att kommentaren är läsvärd så får den stanna utanför bloggen.

Hasse sa...

Gita, jag vet att det är din blogg och det ger dig rätten att bestämma vad som publiceras.
Jag vet också att vissa skribenter inte gillar mina kommnetarer, och ofta inte du heller.

Jag sagt det förut, och upprepar gärna, jag må inte tycka som du i en massa frågor, men jag uppskattar att du så gott som alltid väljer att försöka svara istället för att censurera när man tycker olika.

hasse sa...

Hejsan Gita

Jag misstänkte nästan att det var just tidsbrist eller nåt annat.

Vet att det finns flera på denna blogg, och ofta även du som inte gillar det du skriver.

Samtidigt säger jag det gärna igen.
Vi må tycka olika om massa frågor, men jag är impad att du så gott som alltid väljer att försöka svara.

haNavi heHadash sa...

Utan att svara Hasse, men av rutin eftersom jag svarat ett antal andra om liknande saker på sistone:

Demokrati och "sekularism" i vår mening finns inte i arabvärlden. demokrati = "folkstyre" innebär just det - vad folk tycker, men vad folk tycker där det inte har varit fri press och stark statspropaganda i några generationer, beror helt på den, inte på något eget tänkande. Se hur "demokratiskt val" satte Hamas vid makten.

Vad folk tror att de tänker kan alltså vara något annat många gånger, många tanter bland araberna är övertygade om att högsta lyckan är att få dottern hedersmördad, många fall har rapporterats.

Många muslimer säger sig vilja ha demokrati, länk men vad har hänt med demokratin? Jämför skillnaden mellan demokrati bland muslimerna i Mellanöstern och Indonesien. Inget muslimskt land i Mellanöstern räknas bland fria nationer, men världens största muslimka land, Indonesien, som inte ha lika kvinnoföraktande islam, räknas som fritt på länk. Så det är inte enbart "islamskt" det hänger på utan hur det har blivit i de flesta muslimska länder.

Det är alltså meningslöst att prata om frihet och demokrati utan detaljer.

Mubarak har varit USA:s vän och Israels kalla vän i 30 år, han har förskonat stora mängder egyptier likväl som israeler från krig med garanterat många döda egyptier. Att han kom till makten eftersom vansinniga islamister mördade Sadat kan vara ironi. Nu är han alltför fredlig för dom, de står i bakgrunden för att ta över om folkmassorna lyckas skapa ett maktvacuum. Obama är sin vana trogen, dubbelspelare, han har i hemlighet talat med Muslim Brotherhood där, länk.

Kopterna är livrädda för att bli av med Mubarak eftersom de vet att det annolikt blir etter värre annars, länk, i Ramallah har de faktiskt fattat lite hur det är att slänga ut barnet med badvattnet och demonstrerat FÖR Mubarak.

Hasse sa...

Han inte låta bli att notera Hanavis tydliga vurm för dikaturer.
(tack för din upplysande länk)

Den odiskutabelt demokratiskt valda Obama är tydligen Hin Håle själv enligt dig.
Arabvärldens vidriga diktaturer i all från Saudi till Egypten beskriver du som garanter för "stabilitet".

Är det så ni i Sverigedemokraterna ser framtiden för oss svenskar också? Demokratiska val är OK så länge vi röstar "rätt" enligt er. Skulle vi riskera rösta "fel" så är det bättre med Jimmy Åkesson som en stabil diktator.
Har du verkligen pertiet bakom dig i detta? Herr Åkesson har ju bedyrat att alla banden till de bruna nazirötterna inom SD är klippta.

havavi, du är verkligen ett argumentför att varje röst på SD var ett stort misstag. Måtte ni aldrig få makten !!!!

Och inte minst, stackars Israel med såna vänner !!!

Merlin sa...

JO, nu vet vi att de vädrar blod, arabvärden, vänstermedia FN och resten av den Israelhatande världen. Nu kommer med största sannolikhet islamistiska regimer ta över i mellanöstern, med syfte att en gång för alla utplåna Israel. Men vi vet ju vad som händer då...

Merlin sa...

Det är inte särskilt intressant vad Israel stöttar eller inte. Deras agerande baseras i första hand på självbevarelsedrift och de bryr sig inte särskilt mycket om andra länders regimer så länge dessa inte attackerar Israel och varför skulle de. Det tokresonemanget kan ju bara landa i att man på något förvrängt sätt anser att Israel nu plötsligt skall ansvar för befolkningen i Egypten också! Så diaboliskt. Kräver man detta av andra länder också, tex Sverige, som ständigt stöttat diktaturer och onda regimer sedan 100 år tillbaka. Nej, knappast. Den dubbla måttstocken och hyckleriet vet inga gränser, när det gäller Israel, precis som de mörkermän som för fram ondskan.

haNavi heHadash sa...

Det är kul att det är så lätt att irritera vissa typer :)

Det är intressant att se hur ordet demokrati missbrukas. Det innebär för många - inte att valet skett genom en viss metod utan att resultatet på något sätt måste vara moraliskt bra på något vis men man kan förmoda att det inte alltid är perfekt när sådana som Hitler och Hamas valdes "demokratiskt". OK, bättre än inget val alls. Men det är lätt att fixa till ett "demokratiskt val" i många länder.

Mubarak, som kom därför att islamisterna mördade Sadat, har nog räddat livet på en och annan miljon egyptier genom att bibehålla freden trots en hel del kritik från andra arabledare. Det säger inte att han inte kunde ha gjort många andra saker mycket bättre. Men det är lite säreget när drevet går försvinner tankeverksamheten och förmågan att se i mer än svart och vitt hos många. Inte en kotte frågar efter ett demokratiskt styre hos de palestinaarabiska ledarna, trots att de enorma bidrag de får ofta har en liten paragraf om att de ska uppfylla kraven från Oslo om stopp på terror, hatpropaganda etc. De får sina floder av guld ändå vad de än gör. Och inte gör.

Inte en kotte funderar på den mikroskopiska chansen att en annan regering där ska bibehålla freden lika bra.

Håller med vad de flesta säger, att en "välvillig diktator" är något av de bästa av styrelseformer.

Jag är inte SD även om jag röstade på dom - jag ser deras fel och angriper dem när jag kan men det fanns ju faktiskt inget annat parti att rösta på! Hela alliansen protesterar aldrig mot den direkt Iraelhatande Bildt och kommunisterna talar numera för hela den rödgröna geggans utrikespolitik.

Jag har inte hittat på ett smack av vad jag säger om Obama, jag läser om det. Allt fler i USA är emot honom. Ocoh många nog i Israel tänker som jag.

Merlin sa...

Dessutom har i princip hela världen stöttat Mobarack och liknande regimer i alla år, inte minst Sverige. Världssamfundet har inte klagat, utan gett sitt tysta medgivande. Det är först nu dessa hycklare uttalar sig, så den som försöker anklaga Israel i sammanhanget gör bort sig totalt.

Hasse sa...

Hanavi, Israelerna har ju också valt "fel" regering efter västerländska mått.

De valde en högextrem och rasistik regim som skämt ut Israel i den demokratiska världen och hellre vill ha bosättningar än fred. Vilket är rakt emot västvärldens agenda.

varför isåfall inte Livni som "stabil" diktator istället för att israelerna fått möjlighet att välja fel.

För min del tror jag både Israel och övriga arabvärldens befolkningar mår bäst av fria val. men det vore intressant att höra hur du gör en logisk skillnad (och inte känslomässigt fördomsfullt trams om muslimer)

haNavi heHadash sa...

Stadsborna i Egyptien - även om en miljon skriker är det ändå bara 1% av egyptierna och den vanliga egyptiern på landet vill ha kvar Mubarak, trots vad svenska media säger. Se länk.

haNavi heHadash sa...

Om det är att vara högerextrem att ett judiskt land väljer en regering som tänker mer på judar än på arabers välfärd - medan araberna där fortfarande har det mycket bättre och är mycket nöjdare än länderna runt omkring - då må så hända.

En hemlighet: högern i Israel anser Lieberman och hans parti alldeles för vänster....... Säg det inte för någon svensk journalist som bara läser Ha'aretz, allmänt kallat det palestinska språkröret på hebreiska.

Du får fråga Gita vad hon tycker om Livni. Livni som ägnade sej åt att behandla Israel som en falukorv, ge bort skiva efter skiva till fienden utan att få ett dyft i gengäld. Besides är hon inte sexigare än Golda var och mycket mindre intelligent.

Du kan inte ana hur många vänner som Israel har! Representanthus och det amerikanska folket är mycket pro-israeliskt även om Obama inte fattat det. Kontakterna mellan Israel och Kina och Indien är goda, nära försvarssamarbete med Indien, och även Ryssland köper militära produkter från Israel som förarlösa plan etc.

Där är många stater i både Afrika och Sydamerika som har god kontakt med Israel, Israel har alltid hjälpt många i Afrika med deras utveckling av jordbruket och - en annan hemlighet, men där är gott förhållande mellan Israel och det kristna södra Sudan som du får se när de väl är fria.

Bara Israel slutar köpa så mycket amerikanska vapen och gör egna kan de sälja många.

Den palestinska regimen är otroligt mer rasistisk än den israeliska. De är så rasistiska att de har delat upp sitt eget folk i klass I och klass II, och klass II tillåts inte bo som vanliga människor bland de finare utan har hållits i läger i 60 år och regimen planer är att deportera dessa till ett främmande land med främmande kultur, främmande religion och språk om de kan! Helt emot de mänskliga rättigheterna. Detta samtidigt som Israel tagit emot FLER judiska flyktingar från Arabvärlden än de arabiska flyktingarna!

Merlin sa...

Israel har inte alls valt fel regering enligt väst. Det är en normal högerregering. De enda som tycker det är vänsterextrema Israelhatare och islamister, d v s sjuka hatiska lögnare, som inte har en aning om vad demokrati är. Dessutom har inte västvärlden med saken att göra. Israel är en demokrati och väljer vad de vill. De som däremot har gjort ett extremt misstag är amerikanerna som nu inser det och är helförbannade på sin rasist-islamist president.

Hasse sa...

Men snälla Hanavi, varför skulle jag fråga Gita om vad hon tycker om Livni.
Jag har ju hela tiden försökt argumentera för att både Israeler och Egyptier hade rätt att i allmänna val välja sina ledare.

Du sa ju att det är vi i väst som skulle avgöra vilka "stabila" härskare som passar OSS, ifall folken riskerar välja fel. Mitt tankeexperiemnt var att tillämpa din princip på Israel.

Jag tror vi kan vara helt övererns om att Livni skulle passa Obama, Ashton och Bildt mycklet bättre.
Då skulle ju Gita om hon inte gillar Livni inte vara rätt person vid valurnan, precis som Egyptierna enligt dig.

För att förenkla, kan du göra en lista på vilka länder du anser kvalifirerar för fria val, och vilka som borde tilldelas en "stabil" diktator av väst ?


(Gita, ursäkta du får bli "fallstudie". jag hoppas det framgår till 200% att jag anser att ni i Israel har rätt att rösta och välja även en regering som USA och EU inte gillar. Precis som jag anser Egyptierna skall ha den rätten )

Zarathustra sa...

Ha,ha! Hasse ljuger, som vanlgt.

Gita sa...

Hasse –
Du antydde någonstans att israelerna inte skulle gilla om Egypten m.fl. arabländer blev demokratiska. Du har 100% fel.
Israelerna älskar demokratier och de älskar att prata, prata, prata sej fram till lösningar. De populäraste programmen i både radio och TV är pratprogrammen där det oftast går livligt till, är högt till tak och ganska emotionellt. Att prata sej fram till en lösning av ett problem är ju ett av demokratins kännetecken.
Inga skulle bli gladare än israelerna om Egypten blev en demokrati med lika värde, tolerans och frihet för alla men de vill inte se en ny islamistisk nation, utan dessa demokratins hörnstenar, längs sin södra flank – det räcker så bra med de som redan finns i både Libanon och Gaza.

Har Hizballah inneburit något gott för Israel?
Har Hamas inneburit något gott för Israel?
Har deras andliga moder i Iran inneburit något gott för Israel?

Om Israelerna känner en tveksamhet över att sparka ut Mubarak så beror det på ovanstående. Har man varit med förr blir man ganska naturligt aningens fundersam. Hade de varit övertygade om att Egypten skulle bli en sann demokrati med demokratiska värderingar skulle många israeler komma och deltaga i demonstrationerna på Tahrir Square – för i en demokrati välkomnar man väl personer från länder man har fred med???