10 februari 2011

'Vill man så kan man'


Så sitter man här och väntar på historiens berömda vingslag.
Möjligen.
Om man ska gå efter temperaturen i CNN så närmar sej vingslagen med ljusets hastighet.

Mubarak ska tala till folket och folket väntar.
Samma folk och samma torg.

Det kryllar av inside information, fantasifulla och ännu mer fantasifulla, men ytterst få funderar i denna stund på vad som kommer sedan.
Efter Mubarak.
Har man tagit steg ett så kommer man inte undan att därefter ta steg två och steg två kommer att ligga långt från jublet på Tahrir Square.

Jag förstår mycket väl att har man det eländigt så är den första ryggmärgsreflexen att skaka av sej orsaken till sitt elände.
Har huggormen bitit sej fast i armen så sliten man bort den innan man ens börjar tänka på ambulans eller sjukhus.
Om folket i kväll skakar av sej huggormen så kommer snart nog en morgondag då man inser att man nog bör pallra sej iväg till doktorn för att få sviterna omsedda.
Man kan faktiskt dö av ett huggormsbett.

Det lurar dessutom värre odjur i vassen än huggormar och det är folk av samma skrot och korn som de som 1979 revolterade i Iran och sedermera satte Ahmadinejad på tronen – Det Muslimska Brödraskapet.
’Jasså de’ säger man i Sverige för det mesiga och urvattnade budskap man delgivit svenska folket om detta brödraskap är att de är något i stil med Rotary eller liknande.
Snälla och ytterst missförstådda.

”Allah är vårt mål, Koranen är vår konstitution, Profeten är vår ledare, Jihad är vår väg, och död för Allahs skull är vårt högsta strävan” heter det i organisationens manifest.

Är det någon som ser några likheter med andra demokratiska manifest så hör av er.
Intressant är också att notera att ledarna för några av de mest makabra terrororganisationerna är avknoppade från Det Muslimska Brödraskapet.
Namn som Ayman al-Zawahiri och Khalid Sheikh Muhammad som leder al-Qaida från klarhet till klarhet och Khaled Mashaal som sköter Hamas på distans från sina sammetssalonger i Damaskus.
Inga förskolelärare precis.

Obama borta i sina salonger bjuder på sin välkända retorik och om retorik kunde förvandla världen till en bättre plats så skulle han vid det här laget säkert bli nominerad för Nobels fredspris.
Hoppsan --- där kraschlandade jag visst...

Jag önskar att alla som har det svårt, antingen i Egypten eller någon annan stans, ska finna en väg framåt som verkligen för framåt.
En väg utan alltför många sprickor och hålor, en nyasfalterad, bred väg som för raka vägen in i paradiset – eller åtminstone dess förgårdar.

----------------------------------------------------------------------------------

Han blinkade inte ens...
Mubaraks tal var inte världsomvälvande och inte tänker han sätta sej på något plan till Dubai i kväll.
Månaderna fram till valet på höstkanten får han nu se till att vara den klippa han såg ut att vara i sitt tal och verkligen föra Egypten framåt.
’Vill man så kan man’ – som min mamma sa.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ...

7 kommentarer:

Magnus A sa...

Bra reflektioner.

Vet inte vad du gillar en lång uppdateringstext jag gjorde här?

magnusorerar.blogspot.com/2011/02/kraven-pa-mubaraks-omedelbara-avgang.html

Mat är väl ett stort behov som underblåser desperation i protesterna och därmed kan bidra till en våldsam revolution?

Mubarak ville väl tidigarelägga valet; sannolikt eftergift. Sa att han accepterar fredlig demonstation (ännu en eftergift?) men att han ska låta sina styrkor jaga de som använt våld...

Beror inte hur det går även på omvärldens reaktion? Men där är västs liberaler som vanligt tanklöst naiva och billigt opportuna. :(

imse sa...

Jag tror dessvärre att fortsättningen i Egypten blir värre än vad det någonsin varit tidigare.
Vi svenskar tror lite naivt att nu blir det demokrati och frid och fröjd, men med muslimskt styre kan det inte bli demokrati.
Demokrati existerar inte i den muslimska världen.

Magnus A sa...

(Tog bort uppdateringstext i länkad bloggpost, då jag missförstod en sak i Mubaraks tal, men post citerar en mycket bra text! Kanske kommenterar senare; lär ju inte spela jättestor roll... ;) )

Gita sa...

Magnus A –
Jag läste ditt inlägg med vidhängande länk och tänkte att precis så är det - ingen vet någonting. Från The State Department till torgdemonstranterna.
Det trista, och farliga, är att följa hur Obama hanterat den egyptiska krisen. Om man gillar varannandags-politik så har han gjort bra ifrån sej men annars...
Han började storstilat med att kräva Mubaraks huvud på ett fat ”NOW!!!” men tvingades lugna ner sej när verkligheten trängde sej på och bad några dagar senare Mubarak att övervaka en lugn ’transition period’.
Inte att undra på att Mubarak tillsammans med folket säger att de inte är intresserade av utländska diktat.
Idag bubblar det både på torget och i media och fortfarande – ingen vet någonting.

Gita sa...

Imse –
Det skulle ha hjälpt om det fanns en enda fri och lycklig demokrati i den arabiska/muslimska världen som Egypten nu kunde ha som föredöme.
Jag letar fortfarande.

Harry Harrysson sa...

Palestinaaraberna måste väl vara jordens lyckligaste, med de enoma mängder socialbidrag de fått utan krav, inte minst från Sverige. Inga krav på pressfrihet eller slut på hatpropaganda där inte. Varken från Bildt eller Obama. Där har flutit in nog med pengar att åtminstone vissa gator kan täckas av guld, tyvärr har det inte blivit några pengar över att rensa kloaker och urgamla söndriga vattenledningar.

Merlin sa...

Som vanligt har de svenska medierna ljugit oss rakt upp i ansiktet, nu angående muslimska brödraskapet. Finns inga ord för hur mycket föraktet för svensk media ökar dag för dag, inte bara hos mig. Tänk om de på svt visste vilken avsky de väcker.
Undrar om obama vet hur avskydd han är i USA. Folk är redo att avsätta honom på samma sätt som mobarack. Det som kommer nu i Egypten bådar förstås inte gott.