18 februari 2011

Kloka gubben


Det finns en man som är klokare än andra män – åtminstone vad gäller Mellanösterns alla labyrinter.
Han heter Barry Rubin, har skrivit ett otal böcker i ämnet och undervisar nu oss andra via bl.a. sina regelbundna analyser om dagsläget.
I dessa dagar har det blivit tätt mellan utskicken eftersom det bubblar och pyser lite varstans i regionen.

Ibland verkar det som om alla med ett tangentbord inom räckhåll känner ett tvingande behov av att delge oss andra sina tvärsäkra slutsatser.
Många artiklar presenterar bara vad andra redan sagt och kan staplas i en enda hög och har man läst den översta har man läst dem alla.
Inte så med Barry Ruben.
Hans analyser bygger på en sällsam kunskapsbank vilket ger tyngd och integritet åt hans skrifter.

Han menar bl.a. att vad som hänt i Egypten mest kan liknas vid att ordföranden för det 60 år långa militärstyret avgått.
Ordförande Mubarak var omruskad av folket men det var militären som såg till att han avgick.
Endast framtiden kan utvisa om det ligger i militärens intresse att lämna ifrån sej makten.

Har har också en hel del att säga om Det Muslimska Brödraskapet och undrar varför de flesta säger att de inte riktigt vet hur de ska förhålla sej till detta fenomen.
Vad detta brödraskap vill är absolut ingen hemlighet, de berättar villigt och glatt vad de är ute efter och det är att förvandla Egypten till ett islamistiskt kalifat byggt på sharia-lagar som bekämpar alla icke troende.
Att de sedan lärt sej att linda in sina krav i för västerlänningar attraktiva förpackningar är bara en del av taktiken.

Jag läsar många artiklar från tidningar såväl som från bloggar men vill jag verkligen lära mej något, få en fräsch infallsvinkel då går jag till Barry Rubens artiklar och utskick.
Hans logik är kristallklar och slutsatserna så skarpa att de flesta andra skribenter bleknar vid jämförelsen.
För människor som är intresserade av att tränga ner under mediabrusets glättiga yta är resultaten av Barry Rubins tankeskärpa oöverträffade och rekommenderas på det varmaste.

Barry Rubin is director of the Global Research in International Affairs (GLORIA) Center and editor of the Middle East Review of International Affairs (MERIA) Journal.
GLORIA Center site, http://www.gloria-center.org/
His blog, Rubin Reports, http://www.rubinreports.blogspot.com/.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ...

5 kommentarer:

haNavi heHadash sa...

Håller med helt och hållet - jag försöker hålla mej up-to-date men han är väldigt produktiv. Alltsomoftast när man läser hans material får man nya inblickar i saker och ting. Jag samlar upp artiklarna i outlook.

Jag skrev nyss en sammanfattning om de iranska försöken att irritera Israel, länk men fick ändå lite ny inblick när jag läste Barrys artikel. Han var rätt träffsäker när han sa att den amerikanska underrättelsetjänsten fick sina fakta från CNN......

Gita sa...

HaNavi heHadash -

Ja du kollar väl CNN regelbundet?

imse sa...

Intressant! Måste genast börja läsa hans texter.

haNavi heHadash sa...

Läser din blogg mera ofta......

Anneli sa...

Jag instämmer helt och hållet. Hans artiklar är de första jag letar efter när jag går igenom dagens skörd vad gäller Mellanöstern, därefter kommer Glick och sedan ett långt hopp till alla andra förutom naturligtvis nära bloggrannar som Du, Israel i Sverige o MXP