29 december 2010

Gått för långt? Jag?


När har palestinierna gått för långt – om de nu kan gå för långt och om någon i så fall skulle våga knysta om att de faktiskt har gått för långt?

De som idag kallar sej palestinier gick tillsammans med sina bröder ut i krig som de nesligen förlorade.
Israel vann mot alla odds.
Idag uppträder palestinierna som om de skulle vara de egentliga segerherrarna och begär, kräver och i övrigt uppför sej som om de skulle ha några rättigheter kvar.
De rättigheter de en gång hade har de effektivt bombat sönder genom decennierna tillsammans med sina NEJ NEJ NEJ.
De delar ut ultimatum, hotar och beter sej allmänt småaktigt vilket ger varje sunt tänkande människa en bitter eftersmak i munnen.
Att ödmjuka sej och erbjuda kompromisslösningar är lika avlägset som julen är från midsommar.

Går palestinierna för långt?
Inte då.
Ingen säger ju något.

Ramallapalestiniernas förhållande till Gazapalestinierna är också värda några rader.
När Hamas gör bort sej lite för uppenbart är Ramallapalestinierna noga med att påpeka hur svaga de är (snyft) och att de inte har något att säga till om när det gäller Gazapalestinierna.
Hur de har tänkt sej att få Gazapalestinierna att acceptera ett eventuellt fredsfördrag med Israel och ett slut på konflikten förblir en gåta vars uppenbara förklaring ligger i att de aldrig någonsin tänkt sej signera ett sådant papper.

Häromdagen när Gazapalestiniernas krig mot Israel eldade på lite extra varnade Erekat (Ramallapalestiniernas mästare på orientaliska skrönor) Israel för att överhuvudtaget reagera.
”Om ni så bara...” ja då skulle fredsprocessen -----------------
Ni har hört det förut, många gånger, och känner förmodligen väl till hans något egenartade(!) sätt att uttrycka sej.
Det faktiska händelseförloppet var ju annars att när gazaraketerna föll i ett allt häftigare tempo då tyckte israelerna att de på något sätt borde visa att de inte gillade läget och det där sistnämnda gillade inte Erekat.
Om gazaraketerna höll han tyst, --- man får ju inte tappa stinget genom för mycket logik.

Går palestinierna för långt?
Inte då.
Ingen säger ju något.

De signerar gärna allt de vet västvärlden älskar att se och höra - väl medvetna om glömskans makt - för att därefter i ett senare skede handla precis tvärtom.
De skrev glatt under att vilka områden på Västbanken som ska tillhöra vem ska lösas vid förhandlingsbordet och nu klarar de inte ens av att ta sej fram till detta bord.
I stället regredierar de till en ganska enfaldig populism utan annan betydelse än som ytterligare ett sätt att uttrycka en åsikt.
De vill ta sina mest ökända svapskäl till Säkerhetsrådet för att få en snabbstämpel med snabbtorkande bläck på att bosättningsfrågan är något Israel måste ge upp --- innan några förhandlingar ens inletts.
Detta helt i kontradiktion mot vad de själva skrivit under, men folk glömmer ju så lätt...
Med rätta gav USA palestinierna en rejäl näsbränna som i praktiken innebar att de allvarligt ifrågasatte deras läsförmåga, för att inte nämna deras minne.
Om de kommer att tillåta resolutionen att passera vete dock gudarna – med den administrationen...

Går palestinierna för långt?
Inte då.
Ingen säger ju något.

Häromdagen var Abbas i högform och tyckte att det var dags att fräscha upp ett av sina nygamla löften – att inga israeler kommer att tillåtas i en eventuell palestinsk stat.
Han har sagt det tidigare men ytterst få anser det vara värt ens en kommentar.
Man vill ju inte i onödan pådyvla sina påläggskalvar rubriker om etnisk rensning och värre.

Vad hade resultatet blivit om Bildt eller Reinfeldt en dag hade proklamerat att i fortsättningen kommer inga norrmän att tillåtas inom Sveriges gränser - inte ens en endaste liten lusekofta.
Norrmännen är ju grannfolk till Sverige likaväl som israelerna är grannfolk till en eventuell palestinsk stat.
Jag tror inte öppen konflikt skulle bryta ut mellan Norge och Sverige men katastrofen skulle inte vara långt borta och förmodligen skulle både Bildt och Reinfeldt snarast tvingas krypa till korset.
Abbas däremot säger vad han säger och upprepar vad han säger medan de allra flesta sedesamt tiger och samtycker.

Vad vi hör väldigt lite om är hur i så fall israelerna skulle hantera araberna som idag befinner sej i Israel?
Lika för lika - eller???

Har palestinierna gått för långt?
Inte då.
Ingen säger ju något – inte du heller.

Mahmoud Zahar, en av åldermännen i Gaza, sade häromdagen att trots en markant ökad aktivitet av hans krigsmakt så var de intresserade av att iakktaga det relativa lugn (inte direkt men... hmmm, ändå) som rått sedan Hamaskriget för två år sedan.
I nästa ögonblick skickar han över en ännu större svärm Kassamraketer och annat flygande skräp.
Som sagt – ingen säger något.

Exemplen är precis hur många som helst och jag har bara skopat upp lite av vad som flöt på ytan just nu men även om vi tvingats vänja oss och blivit mer eller mindre avtrubbade så är brotten för grova för att ignoreras.
Palestinierna går för långt med en förbluffande regelbundenhet och kommer att fortsätta med det så länge ingen finner det mödan värt att påtala eländet.

Fast det kräver förstås en smula civilkurage och den varan för tyvärr en alltmer tynande tillvaro.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ...

15 kommentarer:

imse sa...

Tyvärr kan man tolka de senaste arabiska utspelen, som att det aldrig kommer att kunna åstadkommas fred i regionen.

Och araberna får på något sätt hållas, medan Israel ska tas i örat. Gång på gång.

Hasse sa...

Hej Gita

Tänkte avsluta årets inlägg med att försöka avhålla mig från direkt polemik.
Vi är helt klart inte eniga om vem som bromsar fredsförhandlingar just nu.

Däremot verkar vi eniga i att den behövs en Israelisk stat som främst är för det Judiska folket. jag skulle dessutom tro att den staten har bäst möjlighet att utecklas om den är demokratisk och sekulär, men där kan ju du tyckla annorlunda.

Om vi nu tror på att det skall finnas en Israelisk stat, kommer den kunna överleva om den skall inkludera alla palestininer ?

Om man nu inte riktigt tror på detta med etnisk rensning, eller olika medborgarskapskriterier (som exempelvis Olmert redan slog fast skulle sätta Israel i omöjligt situation "Israel kan aldrig vinna en situation där Palestininer upplevs kräva lika rättigheter i en klassisk medborgarrättskamp")

Kan man då inte också säga att det behövs en palestinsk stat för att Isarel skall kunna existera.

Arabstaterna har redan sumpat bort möjligheterna att få mer än 50% av landet, palestininerna kan i bästa fall få 22% vilket är vad gröna linjen + Gaza innefattar.

OM nu Israel med sitt stora militära övertag tar mer land eller naturresurser så att den palestinska "staten" inte blir livskraftig så kan man väl förstå att Erkat börjar kräva en enstatslösning istället (vilket är hans nya favorithot).

Min lilla fråga så här innan nyår. Börjar vi inte nå ett läge där Isarel skulle tjäna på att låta palestinierna få sin stat på 22% av landet. Ta hem de bosättare som inte vill stanna, och sen lämna palestininerna åt sitt och väldsamfundets öde ?

Jag kan inte låta bli att tro att både palestininer och israeler skulle vinna på detta.

Jag ser med fasa fram emot ett scenario där Isarel förvandlas till en marginaliserad stat militariserad konfesionell stat, en stat där de stolta demokratiska traditionerna offras för kolonialismens drömmar, en stat som istället för att vara enliberal utpost stöds av rasister och Europas gamla bruna mobb. Titta bara vilka partier som idag tar ställning för Isarels ockupationspolitik, ser du inget deprimerande i denna utveckling ?

Önskar dig ett Gott Nytt År !! /H

Merlin sa...

Palestina-araberna har alltid gått för långt i alla avseenden.

Anonym sa...

Tack för en mycket tänkvärd och bra blogg. Du har helt rätt - vi är så dåliga på att säga ifrån mot palestinierna ! Tyvärr har nog många av oss för lite insikt och för dålig kunskap om konflikten och blir alltför mycket "matade" med att det är Israels fel - det mesta som sker därnere. Fortsätt gör din röst hörd och jag ska rekommendera din blogg till mina vänner. Du får ta över efter Rick Haaz - vi är många som saknar hans rapport från Israel. / Israelvän RM

Gita sa...

RM Harrysson –
Varje gång jag hör från en person som åtminstone försöker tränga bakom rubrikerna och slagorden blir jag glad. Det tyder på att hjärntvätten inte lyckats helt och hållet och att känslan för orsak och verkan fortfarande fungerar.
Naturligtvis ligger det mer än gränsdragningar bakom konflikten men när man jobbar på att göra Israel mindre och mindre då jobbar man samtidigt på att göra det svårare för Israel att försvara sej för att sedan i det längre perspektivet – försvinna.
Religionskrig är alltid grymma.

När Dicks stjärna gick ner bortom horisonten var vi många som blev förstummade – speciellt vi som inte visste han var sjuk. Att ersätta honom kan ingen göra men vi är några stycken som åtminstone försöker arbeta mot samma mål.
Gott Nytt År!

Gita sa...

Imse –
Dina nyckelord, som samtidigt är dina första och sista ord i kommentaren, är ’tyvärr’ och ’gång på gång’ och tillsammans säger de mer än alla analyser och utläggningar.
TYVÄRR - GÅNG PÅ GÅNG.

Hasse sa...

Gita, det int svårt hitta situationer där Isarel har ett val. Inget av dessa är Situationer där det handlar om Israels säkerhet.

- Bygga ut bosättningar innan det finns ett fredsavtal (här visar Israel svaghet när man inte kan kontrollera sina egna extremister).
- Riva palestinska hus på ockuperat område
- Hindra palestinskt näringsliv att exportera sina varor.
- Stänga av vattnet till palestinska byar, när man låter de illegala bosättningarna få vatten.
- Bygga en mur inne på ockuperat område.
- Att bygga muren så man skar av de flesta palestininer från Augusta Victoria sjukhuset.
- Att själa palestinsk mark och egendomar (Exempelvis Cliff Hotel i jerusalem, var det nödvändigt eller handlar det om snikenhet??)
- Eller som aktivister i filmen säger "just pull back" http://www.youtube.com/watch?v=SQyIKyd2gqA&NR=1&feature=fvwp. (Här jagar Isareliska soldater palestininer långt inne på palestinskt område, trots att till och med Isarels högsta domstol beslutat att Armen dragit barriären fel.) Är det en bra policy fråpn en demokrati, att skjuta på de som protesterar mot att landets Armé inte respekterar landets högsta domstol ?
- Att man inte kan skydda palestininer mot militanta bosättare.
- Att sluta att trakassera och utvisar palestinska ickevålds- och fredsaktivister.
osv...osv...

Jag besökte faktiskt en kyrka för några år sen då den palestinska biskopen Monib Yonan var på turné i Sverige. Jag önskar att det fanns liknande fredsivrare i Israel, ändå utsätts han och hans kyrka tydligen ständigt för Israels trakasserier. Är detta nåt som Israel tvingas till ?

Du säger att jag representerar ett typiskt Europeisk perspektiv. Du kanske har rätt, men är det inte skrämmade hur Israel rör sig bort från världens demokratiska stater ?

Tror du de Isreliska soldaterna i videon någonsin skulle kvalificera i någon av de euuropeiska styrkorna som måste slåss mot beväpnade fiender i Irak, Afghanistan osv.. och trots detta skydda civila.
Är det så här du vill se Israels Armé? Soldater som inte ens respekterar den egna demokratin och skjuter på obeväpnade civila, men flyr om de möter beväpnande militanta fiender (som i Libanon)?

Vi i Sverige får hem våra soldater i kistor för att de tar risker för att skydda civila. Tittar du på statistiken så får Israel hem sina soldater i kistor för de lyckas skjuta varandra när de anfaller civila, eller milisgrupper med hemmagjorda fyrverkeripjäser.

Merlin sa...

Araberna vill inte ha någon palestinsk stat bredvid Israel. De vill ha allt, d v s utplåna Israel. Det har varit deras strategi sen 1948.

Hasse sa...

PS!!

Såg just att jag glömde skriva att videolänken jag hänvisar till är från Billin, så det är alltså ett konkret case där IDF går emot Isrels högsta domstol.

Och ett case där man till och med dödat palestininer trots att dessa även har den fomella Israeliska rätten på sin sida.

Naturligtvis kommer ingen soldat att straffas om det inte tillkommer en internationell utredning, även här har Israel ett val hur man vill uppfattas av världen och palestininerna.

Gita sa...

Hasse –
Tack för din kommentar som i det här fallet får stå för sej själv.
För att du inte ska känna dej övergiven så här i början av det nya året kan jag glädja dej med att majoriteten av israelerna tycker som du – att alla skulle tjäna på att en palestinsk stat skapades. Nu har jag inga som helst illusioner om att detta skulle vara en garanti för fortsatt fred men de problemen får vi väl ta när de kommer.
Gott Nytt År!

Gita sa...

Hasse -
(Svar till din kommentar från 2 januari)
Jag ser framför mej hur du sitter och gnuggar händerna i spänd förväntan på att jag ska börja försvara allt du radat upp i din lista här ovanför. Det tänker jag nu inte göra utan i stället hänvisa till ett allt mer professionellt PALLYWOOD. Allt är naturligtvis inte PALLYWOOD utan verkar vara fragment i ett större sammanhang. En del kan t.o.m. ha hänt...

Vi svenskar är ju väldigt rädda för att inte bli betraktade som vidsynta och toleranta och vi älskar att medla i konflikter eftersom vi tror oss ha den gudabenådade förmågan att se saken från mer än ett håll.
För att du ska nå upp till det måttet krävs att du presenterar en lika lång lista på förbrytelser från den palestinska sidan. Först då börjar vi närma oss en möjlig diskussion, för det är väl möjligen inte så att du inte är lika påläst, inte lika fascinerad av palestiniernas brott?

Merlin sa...

Gita, du har rätt som vanligt och hasse har helt fel i vanlig ordning. Allt är precis som vanligt... Synd att inte alla svenskar är som Gita för de är varken vidsynta eller toleranta, Inte heller klarar de av att se saker från olika håll och är därmed diskvalificerade från att medla. Däremot tror sig svensken vara bäst på allt men det är i själva verket långt ifrån sant.

Hasse sa...

Hejsan Gita, jag skall först be om ursäkt för att jag svarade på en "fråga" från dig i en annan tråd än den ställdes hoppas du kommer ihåg att listan jag presenterade faktiuskt var ett försök att besvara en fråga/förtydligande.
Du frågade inte efter Israeliska eller Palestinska förbrytelser utan vad jag menade med att Israel har valmöjligheter.
Självklart kan jag rada upp en lång lista på vad jag anser vara förbrytelser från både Israel och Palestinier, men till vilken mening, och viktigast, det var väl inte det vi talade om, eller ;-)

Eftersom jag försökte ge exempel på situationer där Israel har 100% egen beslutanderätt hur man agerar så vet jag inte riktigt hur din sk. Pallywood-faktor spelar in (utom på Videon, man jag hoppas vi inte är oeniga om att det finns en konflikt mellan Militären och HD i Billin fallet.

Jag antar du vill ge mig nån slags fin pik genom att antyda at jag inte skulle vara intresserad av palestinska övergrepp. Om du missat det så kanske jag bara kan återupprepa att min iställning till stollar oavsett om de kallar sig muslimer, judar eller kristna är helt egal. Du har antagligen anat att vi är helt eniga om syn på religion i allmänhet.
Min poäng var att Israel har valmöjligheter där man nu väljer förfärande fel. precis som de arabiska stollarna valde förfärande fel 1948

Hasse sa...

Förlåt, inser att jag också måste korrigera mig själv.
Du frågade även efter om inte palestininerna kan välja.
Självklart blir mitt svar, deras förfäder har dessutom valt fel massa gånger.

Idag är deras valmöjligheter mycket mer begränsade, tyvärr till stor del beroende på Israel.

Gita sa...

Hasse –
Tack även för dina senaste kommentarer.
Vad som slog mej var, på tal om valmöjligheter, att det skulle vara lärorikt för oss andra att höra hur du konkret skulle vilja att Israel skulle välja.
Menar du, som de flesta, att Israel ska välja att tillfredsställa arabernas diktat i alla stycken?
Menar du att Erekats nålstickspolitik ska ersätta den israeliska regeringen?
Menar du att Israel alltid ska lägga sej platt?

Du talar ju ofta om ’Israels bästa’ så då antar jag att de val du tycker Israel bör göra är av den karaktären att de främjar Israels intressen.

Kommentarskonversationerna här blir ofta lite knepiga eftersom jag ofta inte har tid att besvara dem förrän (som nu) vid ett senare tillfälle. Jag uppskattar dock varje kommentar som försöker tränga bakom typ Aftonbladets rubriker och som dessutom gör ansatser att se även Israels situation.
Det krävs ju som bekant två för att dansa tango.