08 december 2010

Fråga mej


Nyheter i Israel är inte som nyheter på andra ställen i vår värld.
De dyker upp på morgonen men är glömda när skymningen lägrar sej.

Nu har Carmel brunnit några dagar och arbetsinsatsen var grotesk.
Resurser saknades både vad gällde utrustning, kunnigt folk och samordning.
Nu stundar räfst och rättarting och sedan förpassas även denna händelse till historien.
Kanske ändå inte... förlorade liv förpassas inte varken till historien eller någon annanstans, de fortsätter att vara en del av vår verklighet.

I övrigt är det ganska många saker som bubblar.
En bubblare bubblade upp för någon vecka sedan då Knesset röstade igenom att innan man börjar ge bort land ska man fråga folket om de faktiskt vill ge bort dessa landsnuttar.
Folket det är vi och visst är det trevligt att bli tillfrågad.
I Schweiz frågar man oss hela tiden.

Är man ett litet utsatt land som Israel så har man inte råd att ge bort land bara hur som helst.
Man vill vara riktigt, riktigt säker på att det verkligen är vad de flesta människorna vill – eller inte vill.
Det handlar om annekterat land som föll i israelernas händer efter att de vann det krig araberna pådyvlat dem.
Vanligtvis är det ju parlamentariker som beslutar för oss men i viktiga frågor som att ge bort land då kliver man upp ett pinnhål och låter folket som bor i detta land bestämma.
Klart och rejält.

Erekat tyckte inte det var varken klart eller rejält utan sa något i stil men vad Bildt brukar säga – ’så får man inte göra’.
Nu har ju varken Erekat eller Bildt något att säga till om i Israel (hoppas de läser detta...) så det kan ju kvitta vad de säger men eftersom den arabiska ryggmärgsreflexen att fördöma denna nya lag säger en hel del om vad Israel har att kämpa mot så blir en sammanfattning ändå ganska intressant.

Allt som stör och förvirrar araberna i deras hundratioprocentigt genomförda vägrarpolitik bör betraktas som ett hår av hin.Det var nu inte bara Erekat på Västbanken som ondgjorde sej över den nya lagen utan han fick retoriskt stöd från de flesta av Israels grannar.
De där föredömliga demokratierna du vet...
Ingen gillar den nya lagen.

Naturligtvis ställer man sej frågan varför de i samlad trupp ställde sej upp och hade synpunkter på vad som tilldrog sej i Israels lagstiftande församling?
Först – hur kom det sej att de ansåg sej ha rätt att ha synpunkter på Israels inre angelägenheter?
Sedan – vad har de emot att det stiftas en lag som låter folket bestämma?
Sist – varför tror de att resultatet skulle bli sämre (för dem? för israelerna?) om folket får bestämma i stället för politikerna?

Svaret är inte särskilt orginellt men uttalas väldigt sällan ute i friska luften.
Araberna har vissa indikationer på att de skulle kunna lura det politiska ledarskiktet till en för Israel ödesdiger eftergiftspolitik men de inser att det kommer att bli aningens svårare att lura folket.

Man brukar ju säga att kunden alltid har rätt men i det här fallet skulle jag vilja säga att folket har alltid rätt och orsaken är – tror jag – att de är mindre prestigefyllda än politikerna.
Folket behöver inte kompromissa mellan koalitionsbröder och inte heller klia varandra på ryggen för att ge uttryck för vad de anser vara rätt och riktigt.
Folket röstar på vad som förefaller vara det klokaste alternativet och sedan är det bra med det.
Folket ger röst åt folket.

Araberna gillar inte att folkets röst blir hörd för de är rädda att folket är klokare än politikerna.
Politikernas brist på klokskap och överskott på prestige gör att araberna ganska lätt kan slå in sina giftiga kilar men folket är genuint och kittet dem emellan tillåter inga kilar att få fäste.
Detta gjorde att araberna blev både nervösa, ängsliga och rädda när Israel klubbade igenom lagen om rösträtt för folket.

Ett pikant sidospår:
Om jag inte minns fel så har de arabiska ledarna själva lovat sina undersåtar att utlysa en folkomröstning innan ett fredsavtal med Israel skrivs under, så vad är skillnaden?
Till och med Hamas säger att de kommer att respektera en sådan omröstning.
Detta är naturligtvis endast en illustration av vad man menar med fagert tal men visar att de är väl medvetna om vad som får västerländska hjärtan att blöda av entusiasm och välvilja.

Som vanligt är det som är tillåtet för andra inte tillåtet för Israel med den skillnaden att den här gången gav Israel blanka katten i detta fenomen och slöt enhälligt upp bakom idén att låta folket bestämma.
Man behöver inte vara revolutionär för att gilla uttrycket – ’all makt åt folket’.

Eftersom detta inte är en nyhetsblogg utan använder sej av frikostiga latenstider så är det nu ganska länge sedan den nya lagens införande var uppe på nyhetssidorna.
Att den finns räcker bra och att den dessutom låter folket sova bättre om nätterna gör den ännu bättre.
Tala om bonus.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ...

34 kommentarer:

imse sa...

Du skriver lika strålande och klokt som alltid.

Kram

Hasse sa...

Men, nu skall vi se om jag hänger med i logiken ???

Om det är logiskt att Israelerna får rösta om vad som skall hända med Palestinskt land, varför skulle inte svenskarna (eller nån annan) kunna hålla en folkomröstning om vad som skall hända med Israeliskt land.

Med ett sånt valresultat i ryggen blir väl Bildt synneligen relevant i Israelisk politik.

Visst brukar väl folkomröstningar i demokratier normalt handla om det egna territoriet ;-)

Gita sa...

Hasse –
Sa du logik?
Logik är OK om den baseras på fakta annars hänger den bara där i luften och dinglar – som din kommentar.
Det verkar som om jag blir tvungen att ta det från början.

Palestinskt land???
Vad är det?
Har de landområden vi talar om någonsin varit palestinska?
Aldrig.
Om du menar att vad palestinierna säger att de vill ha som sitt land omedelbart gör det till palestinskt land då bygger du dina antaganden enbart på ena partens önsketänkande – vilket inte har något med logik att göra.
Om du hade kallat det för f.d. jordanskt ockuperat land hade du kommit lite närmre sanningen.

Bildt, den svenska utrikespolitikens envåldshärskare, verkar ha insett att han inte har något att bidraga med vad gäller Mellanösternkonflikten så han har hållit sej lugn ett tag. Kanske hans självbevarelsedrift låter honom fortsätta med det.

Gita sa...

Imse -
Du är ett ljus i mörkret.
Ha det gott.

Kid Kumlin sa...

Tänk om vi finge folkomrösta om Bilds vara eller icka vara i det här landet, då skulle jag känna mig bättre till mods, för vi kan ju inte gå över åt vänster för att slippa honom.

haNavi heHadash sa...

@Hasse:

Judéen/Samarien, det som kallades Jordaniens Västbank när de illegalt ockuperade genom anfallskrig - är fortfarande utan statlig ägare eftersom Arafat och Abbas vägrat avsluta fredsförhandlingarna. De senaste var Osloavtalen där Arafat fick rätt till area A och civil kontroll över area B medan Israel har full kontroll över area C eftersom det är säkerhetsmässigt nödvändigt och det är där som de judiska bosättningarna är bl.a. de som ligger där de låg före 1948 när Jordanien attackerade och dödade eller slängde ut varenda jude.

PA fick kontroll över area A och B MOT ATT DE stoppade terror, hatpropaganda, samlade in alla illegala vapen, burade in alla terrorister. De har fortfarande inte gjort ett skvatt, vilket också omöjliggör några förhandlingar nu.

Läs lite vad Osloavtalen sa, http://israelisverige.info/?p=21
speciellt om de arabiska förpliktelserna. Omedelbart bröt Arafat mot det mesta, se http://israelisverige.info/?p=890

Din kommentar tyder på fullständig okunnighet om förhållandena i Mellanöstern - läser du enbart TT??? Jag minns på tiden för Osloförhandlingarna att jag skrev till flera tidningar och undrade varför de vägrade kommentera om vad Arafat hade lovat. Samma sak vid Wyeförhandlingarna - svenska blaskor gjorde sitt bästa att gömma vad Arafat hade lovat. Vilket var samma saker han hade lovat i Oslo utan att uppfylla dem. Tala om att äta kakan och samtidigt behålla den.

Merlin sa...

Allt är som vanligt då... Israel får inte rösta eller bestämma om och i sitt eget land, allt enligt arabvärldens önskemål.

Något palestinskt land eller territorium har aldrig funnits, lika lite som det uppdiktade folket, som är araber.
Någon stat kommer det heller inte bli, tack och lov. Fredsförhandlingarna har äntligen strandat.

Hasse sa...

Kul då fortsätter vi med logiken. Eftersom det inte finns nåt palestinskt land så kan väl Israel annektera "judeen" och "Samarien" (som ni så fins kallar det) direkt. Alla på denna sida verkar ju rörande överens om att det är Israeliskt land. Då får ju palestininerna en nationalitet och medborgerliga rättgheter direkt så är det slut på tjafset.

Om jag inte tar fel är det detta som är Erkats huvudkrav om det inte bli en 2-statslösning, varför inte stödja det ?
Vad är det för fel på en stat med lika rättigheter för alla oavsett religion, etniskt bakgrund eller ursprung ??

För det kan väl inte vara så att ni tycker att Isarel skall ha landet men ha rätten att fördriva folket ??
Eller ge dem begränsade rättigheter ??
Då skulle vi ju behöva ta fram det hemska A-ordet (slutar på ...partheid), och det vill ni väl inte förespråka eller........

Anneli sa...

Hej Hasse.

Övriga har förklarat situationen på en nivå en femåring begriper, så det tänker jag inte tugga om.

MEN varför gillar du inte att de svenska urgamla namnen för områdena används? På varje äldre karta, i böcker alltså inte enbart Bibeln, samt tidningar etc har dessa områden alltid hetat Judéen och Samarien.

Du bör nog inte gå i kyrkan o lyssna på julevangeliet, de nämner ju Judéen.

Varför skall vi byta svenska namn på området därför att Jordanien och palestinaaraberna kallar det för jordaniens västbank?

Kid Kumlin sa...

Ingen diskussion Hasse, Israel skall ha landet, ett arv från fäderna.
Den här sortens resonemang blir lätt infekterad av lögner och halvlögner.
Det är intressant att världen inte ser, att det är något alldeles vrångt när ett enda land, läs Israel, blir utsatt för alla dessa hugg i ryggen.
Finns det inget som helst samvete längre.Fy för att vara människa.

Av vilket skäl skall Israel dela sitt land med sina ärkefiender.
Gasa gick förlorat till dödskulturen
hälsar Kid

haNavi heHadash sa...

@Hasse:

VILL araberna i Judéen/Samarien det???

Israel KAN annektera det och har full rätt till det enligt http://israelisverige.info/?p=6 men de vill helt enkelt inte. De behöver area C för sitt självförsvar, men gav i Oslo araberna chansen att vara en autonom vapenfri enhet överallt där det bor araber. Även om de judiska bosättningarna ser ut som Bantustan.

Eftersom Israel är en bättre demokrati än omgivningen har försöker de, när det går, att lyssna på vad människorna vill. Ibland går det inte - speciellt som araberna under ett antal år levt under en förödande hatpropaganda att de inte ens har självbevarelsedriften kvar.

Om de hade tänkt normalt - hade de föredragit ett styrande parti som tänker på deras välfärd och ekonomiska utveckling, eller enbart två terroristorganisationer som PLO/Fatah och Hamas, vars fantasier uteslutande går ut på att förinta Israel som judisk stat?

Det är stor skillnad på "israeliskt land" och att ha rättighet till det enligt internationell lag. Israelerna vill inte ha grannar som är kontinuerligt i krig med dom, vilket gäller fram till nu. De vill ha normala förhållanden, som alla hade vunnit på den dag de kan tänka klart.

Man kan se hur det går där araberna har val. Araber i Jerusalem söker i allt högre grad israeliskt medborgarskap och har inte det minsta lust att hamna i Abbas diktatur. Israel borde sätta en gräns runt Jerusalem, mot vad som är Abbas-land men araberna vill alls inte bli avskurna där, de vill ha tillgång till fördelarna i Israel! Att de samtidigt terroriserar sina välgörare, tja.... När Barak var boss talades det om fredsförhandlingar där Arafat skulle kunna sätta upp en huvudstad i förstäder till Jerusalem men han var helt ointresserad och det märktes självklart att hans enda intresse var att stjäla judarnas heligaste plats från dem. De har ju redan Ramallah - som har byggboom nu samtidigt som Obama vill frysa allr vad judar gör, en rent rasistisk åtgärd.

Gita sa...

Hasse –
Om du lugnar ner dej lite och börjar tänka i stället för att bara upprepa vad andra sagt så vill jag ställa en rak fråga till dej.
Vad har du gjort, skrivit eller kommenterat för att göra folk medvetna om att det Palestina Abbas, Erekat och andra säger sej vilja ha kommer att blir en mönster-apartheidstat. Dessutom med det internationella samfundets välsignelse.
Sök t.ex. på ’Abbas Palestine judenrein’ och du kommer att finna en mängd citat av Abbas där han vitt och brett berättar att israeler/judar kommer att vara portförbjudna i ett ev. framtida Palestina.
Det intressanta är att han upprepar detta gång efter gång men folk verkar ha en förunderlig förmåga att snörpa ihop öronen för sådant som inte passar in i deras världsbild.
Om nu Palestina kommer att bli judenrein hur ska vi då göra med araberna i Israel? Vad tycker du?
Logik var ordet.

Hasse sa...

men snälla nån vad upprörda alla blev, och ändå ville ingen svara på min enkla fråga.
Om nu alla är så överens om att Israel har rätt till hela territoriet.varför inte gå hela vägen och annektera det.
Palestininerna har föreslagit det vid flera tillfällen, både Olmert och Bibi har sagt att det är uteslutet. Varför då ??

Återigen, Vad är det för fel på en stat med lika rättigheter för alla oavsett religion, etniskt bakgrund eller ursprung ??

Gita sa...

Hasse –
Du svarade inte på min fråga om vad du gjort för att sprida kännedom om Abbas tilltänkta apartheid-stat, hans eget lilla hemmabygge – ett Palestina helt utrensat på israeler/judar?
Vad säger din logik dej om vad Israel i så fall bör göra med sina araber?
Har du inga synpunkter på detta fenomen kan jag inte ta dej på allvar när det gäller andra frågor heller.

Svaret på din ganska naiva fråga om en stat för alla (’och så levde de lyckliga i alla sina dagar...’) är inte något annat än en skrivbordsprodukt.
Tror du verkligen att när araberna kommer i majoritet de skulle ge några som helst rättigheter till judarna???
Tror du det så lyssnar du inte på vad de säger och har absolut inte lärt dej något av historien.

haNavi heHadash sa...

@Hasse:

Därför att Israel inte har den minsta lust att styra över araber!

De har nog problem med alla de envisa judarna.

Israel har get araberna chans till en avväpnad autonomi, där de har alla fördelar när det gäller livskvalitet och ekonomi - utom just den lilla punkten som Hamas och Fatah är helt koncentrerade på, att stjäla och förstöra hela Israel.

Obama gaggar om "två stater för två folk" utan att antyda vad man ska göra med alla araber i Israel. Det är faktiskt inte alls trivialt att skyffla en miljon människor. Minns när Sharon gjorde idiotin att rensa Gaza på 7000 judar - och vi har sett resultatet. Det krävdes en stor del av Israels försvarsmakt för jobbet, inte alls vad de ska syssla med. Om man på samma sätt skulle skyffla alla judar från Judéen/Samarien hade det med samma proportioner tagit 2 miljoner israeliska soldater......

Hur det går när de försöker samsas - tja, en miljon judar fick fly från arabländerna omkring Israels skapande eftersom det inte gick att samsas efter all arabisk hatpropaganda mot judar. De var betydligt fler än araberna som flydde från Israel. Åk till Israel av idag och du ser att hälften av judarna ser ut som araber, barn från dessa flyktingar som alla absorberades. Utan UNRWA, utan en dollar från FN.

I Israel har alla lika rättigheter (men araberna har färre skyldigheter), även om många araber tyvärr har visat att de inte klarar av den slags demokratin utan har attackerat judar kontinuerligt. Judéen/Samarien fick vägspärrar efter intifadorna, Israel har ALLTID sedan 60 år varit tvungna att ha vakter vid varje supermarket, biograf - som har kroppsvisitserat besökare eftersom araber hela tiden haft en tendens att explodera. Knesset har ungefär ett dussin araber - som alla motarbetar staten Israel, inte en enda försöker hjälpa till med fredsarbetet.

Hasse sa...

HaNavi, synd att du ägnar så lite tid åt attsätta dig in i mellnösternfrågorna. Flera Israeler har precis som exempelvis Cordelia Edvardsson påpekat att hela "teatern" med evakueringar i Gaza var helt onödig. Deras enkla förslag var att ge de bosättare som minte flyttade frivilligt några veckor på sig att flytta hem, efter den tidfristen är de välkomna att leva vidare som palestinska medborgare, de flsta skulle flytta själva och resten skulel inte ha nån att bråka med, ingen armé, ingen dramatik.
Många Israeler anser tydligt att bosättarna är en belasting för Israel och inte minst ett ekonomiskt svart hål för staten (som exempelvis kunde behövt lite brandutrusting) och en företeelse som man är rätt trött på att försörja.

Gita, du tror att man automatiskt tar ställning för muslimerna om man kritiserar Israel,väx upp !!
Jag som inte är religiös ser hur både Judendom, Islam och konservativa kristna går mot mer hat, mer intolerans, mer våldshetsande. (http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2010/12/diskriminering-i-israel-2.html eller http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2010/12/lakare-for-manskliga-rattigheter-i.html ).
Det är fullt möjligt att araberna skulle börja bete sig som Israel eller värre om de fick en stat. Samtidigt, vad förväntar man sig, Israel har genom åren konsekvent slagit ner på allt palestinskt ickevåldsmotstånd, eller tänk på historien hur Hamas etablerade sig på palestinskt område (ja, jag vet att Israel medgett att det var ett misstag. Men seriöst, kan du garantera att Israel verkligen bytt strategi 2010).

Israel har byggt hela sin säkerhet på att alla problem kan lösas med bombanfall eller stridsvagnar, hur kan du annars förklara varför man konsekvent attackerar alla palestinska ickevåldsinitiativ, men underlättar exempelvis Hamas ekonomi genom blockaden ??
( http://boforsberg.blogspot.com/2010/04/vad-fruktar-israel-mer-militanta.html )

Den gamle mutkolven Olmert sa att Israel aldrig skulle klara en situation där palestininerna bytte inrikting mot en klassisk medborgarrätts-kamp.
Är det kanske därför både Israelerna och de flesta på denna blogg verkar hata de kristna palestinierna mest av alla. Allvarligt kan jag inte någonstans hitta att de agiterar för våld mot Israel eller Israeler, är det kanske det som retar upp er alla ?

När du kallar ideer om demokrati och allas lika värde naiva så tycker inte jag du skall bli förvånad att västerlänningar känner att Israel blir mer och mer främmande.

Gita sa...

Jag fick den här kommentaren via en annan kanal eftersom haNavi heHadash hade tekniska problem med att få sin kommentar publicerad. Därför står den förvirrande nog under mitt namn och publiceras dessutom i två delar
Alltså - från haNavi heHadash.

@Hasse:

Ja, tur att du och Cordelia inte har någon makt att realisera era fantasier. Du låter precis som den nästan 100-åriga kärringen i Vita Huset som tyckte att alla judar i Israel skulle ”åka hem” till Tyskland. Att hälften kommer som flyktingar från arabländerna störde henne inte, eller var det ren okunnighet.

Många judar hade bott i Gaza sådär 35 år, hur länge ska en jude behöva bo i sitt hus tills det är deras hem?

Hade de inte flyttats på hade livet i Gaza fortfarande varit otroligt mycket bättre för araberna där än det har varit de senaste fem åren. Eller har du någon annan uppfattning?

Ja, jag har bara följt Mellanöstern sedan första besöket 1971, hur lång är din erfarenhet?

Har man religionen ateism så tja – den är rätt ovanlig i världen. Men det har blivit fancy och politiskt korrekt i Nordeuropa har jag märkt. Det kristna våldet kan du ju studera under hela den europeiska medeltiden, du har visst missat det i dina studier. Ingen nyhet.

En hög andel av Israels elitsoldater bor i Judéen/Samarien och offrar regelbundet livet för hela Israel.

Dina länkar – jo, känner till den bloggen. Den första länken: vet du om hur många från Darfur som Israel redan har tagit emot? Vet du att miljontals muslimer från Afrika försöker ta sej in i Israel illegalt? Israel, till skillnad från Sverige, är öppna med kriminalstatistiken för illegala invandrare.

Vet du om att Israel har en hel del självbevarelsedrift kvar till skillnad från alltför många i deras omgivning, som hellre ägnar sig åt terror än att förbättra sina liv? Det finns INTE ETT ENDA större palestinaarabiskt parti som har det på sin agenda, fred och utveckling. Både Hamas och Fatah är rena terroristgrupper som leker politik för att få pengar från Västvärlden.

Den andra länken du nämnde, om Physicians for human rights (Israel) – läs länken, vilket bloggen ”Dessa mina minsta bröder” glömde. Det är en ren propalestinsk vänsterextremistisk grupp i Israel som inte har ett dugg att göra med den amerikanska gruppen med liknande namn som de har snott namnet från och amerikanska Physicians for Human Rights har tagit avstånd från dom.

Gita sa...

Del två av ovanstående kommentar från haNavi heHadash till Hasse.


Hur araberna beter sej när de får en stat vet vi – de har två dussin. Vilken vill du helst bo i? 1948-67 blev varenda jude mördad eller utslängd från Judéen/Samarien genom illegalt krig från Jordanien, en annan arabisk stat. Där var hela tiden terrorangrepp därifrån, då som nu. Liksom Syrien använde Golanhöjderna att beskjuta alla judar de såg nedanför.

Du kan gärna bevisa vad du talar om att ”Israel konskvent har slagit ner på”….. Bloggen du nämnde existerar inte. Israel är totalt ointresserade av stenkastande demonstranter som kastar sten i ansiktet på soldater, i ställer för att skapa fred. Araberna är totalt ointresserade att reda upp anledningen till varför Israel var tvunget att sätta upp ett terroriststaket efter mängder av attacker med många döda judar – och staketet har gjort stor nytta. De kastar hellre sten eller – mer och mer – använder illegala vapen, du vet, de som Arafat lovade samla in.

länk har du metervis med listor över mördade judar, inte sådana som har råkit ut för en förlupen kula medan de kastat sten i ansiktet på soldater, utan avsiktliga mord på judar, män, kvinnor och barn. Har du undrat ibland varför Israel inte kan lite på araber? Israeliska araber ingår i de som attackerat judarna.

Läs denna rapport om hur mycket Israel försökt hjälpa Abbas skapa en stat.

Det senaste året har Israel tagit emot 180.000 sjuka araber från Judéen/Samarien och 10544 (2009) från Gaza. Varför berättar du inte om det för dina kompisar? Se http://israelisverige.info/?p=16

Tips: läs israelisk press online i stället för israelhatande bloggar. De har mycket mer med verkligheten att göra.

Judendomen har inte den muslimska principen om Taqiyya.

Gita sa...

Hasse –
Dina resonemang verkar vara resultat av rubrikläsning och slogans och saknar ofta kontakt med verkligheten på marken. Demokrati och allas lika värde är så gulligt så det är inte klokt men om du tror att judarna i en stat för alla skulle bli behandlade enligt de principerna – då är du naiv!
Du kan göra ett experiment genom att måla några häftiga plakat, ta med dej en megafon och ställa dej på torget i Ramalla och hojta att Abbas är en skitstövel och hans vapenbroder Erekat en ännu större skitstövel. Titta sedan på klockan hur länge du får stå kvar och utöva din ’icke-vålds-demonstration’ innan du ’tas omhand’ av denna demokratins högborg där alla... har... lika... värde......
På senare tid har palestinierna lagt till ytterligare några företeelser till sina idéer om allas lika värde(!) – sälj inte till judar och köp inte av judar.

Om det skulle vara så att palestinierna bytt inriktning, lagt sin judejakt på is, så beror det inte på att de plötsligt blivit mer vidsynta och toleranta utan på att de insett att en förändrad taktik snabbare skulle föra dem till slutmålet – ett Palestina utan att ha behövt varken förhandla eller, Gud förbjude, kompromissa.

Du ondgör dej mycket över att Israel lägger så stor vikt vid säkerhetsfrågor men jag tillåter dem faktiskt att vara lite paranoida efter decenniers ödesdigra erfarenheter i en allt igenom fientlig omgivning. De har tvingats av välkända yttre faktorer att bli starka på samma sätt som klassens mobboffer börjar bodybuilda.
Överlevnad, Hasse!

Ibland vet jag inte var du får saker och ting ifrån och ingen jag känner odlar något hat mot kristna palestinier. Vi känner personligen flera stycken och ännu fler jobbar här på kibbutsen. En sorglig historia är dock de länkar du hänvisar till eftersom både Diakonia och bloggen du hänvisar till sysslar med något av det snuskigaste jag vet – politik under religionens blinda och nersölade täckmantel.

Hasse sa...

Hanevi fortsätter att bevisa sin okunnighet om mellanöstern.

Självklart vet jag hur löjligt få flyktingar som inte har Judisk bakgrund som Isarel tagit emot. om du hade följt exmelvis Jerusalem post så had du sett protesterna inifrån Isarel där man meande att just det löjligt låga antalet Darfurflyktingar var under "skammens gräns". Vill du kanske börja jämföra Isarels internationella flyktingåtagande med exempelvis Sverige ?

Du undrar även: hur länge ska en jude behöva bo i sitt hus tills det är deras hem? Vad säger du om jag skulle avara "Lika länge som en palestininer", Israel fördriver gladeligen palestininer som ibland bott i över 100 år på sin mark. Du ömmar för bosättarna i Gaza som bott 35 år i sina hur, men inte för palestininerna i Sheikh Jarrah som bott över 40 år i sina hus.
Varför är det OK att Israeler kan hävda pre-48 ägarskap på fastigheter i Jerusalem, men att samtidigt inte palestininerna får samma rätt i Västra Jerusalem ???

Gita, självklart vet jag att Isarel tar emot en viss andel palestinska patienter. När man nämnder detför palestininer brukar de rät klokt svara att det kansek vore bättre om Israel slutade blockera de palestinska sjukhusen (exempelvis Augusta Victoria, där FN, EU, USA fördömt Israels agerande) och lät sjukhusen i Gaza reparera sin röngenutrustning mm.
I dagsläget hinner patienter dö när de måste till Israel istället för att kunna tas om hand lokalt.

Däremot kanske jag var otydligt om min inställning till religion, att jag inte hört de kristna förspråka våld mot Israel betyder inte att kristendomen i övrigt skulle vara nån slags ideal religion. Tvärtom, så går deras historiska övergrepp väl hand i hand med övriga religioner.
Gita, tänk vad glad jag skulle vara om jag ärligt trodde du tog avstånd från att blanda religion och politik. men handen på hjärtat är det inte bara att duvänder dig mot de som inte kommer till samma slutsats som du. jag hittar ingenstans din kritik av extrema judiska bosättare, sk. kristna sionister som stöttar Israel för att promota the 2'nd coming osv... Menar du att detta inte är mix av religion och politik ?

haNavi heHadash sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
haNavi heHadash sa...

Israel och Finland har inte en policy att ta in kreti och pleti som – när det blir lite fler än enstaka – ställer till med allt större problem. Det har gjort att att Sverige fått ett synligt nationalistiskt parti som protesterar mot vansinnigheten över försöken att lösa alla muslimers problem genom att importera dom. Inte mot legal och önskvärd immigration.

Det palestinska mandatet definierades 1920 som det JUDISKA hemlandet. FN definierade Israel 1947 som den JUDISKA staten. Därför att de genom årtusenden hade förföljts för att de är JUDAR. De kan inte göra som det Politiskt Korrekta Sverige och bara skyffla in muslimer till människosmugglarnas stora glädje. 1920 ansågs det att den hörnan, det Palestinska Mandatet tillhörde judarna av flera olika skäl, bl.a. historiska.

100.000 illegala immigranter från Afrika – vad tycker du Israel ska göra med dem? Brottsfrekvensen i södra Israel har stigit skyhögt. Nu börjar de äntligen sätta upp ordentliga staket söderöver.

haNavi heHadash sa...

Protesterna i Israel kommer enbart från araber och vänstern, som förlorade stort i förra valet. De tänker inte längre än näsan, även om den är lång.

Araberna som illegalt flyttade in i judiskägda hus under Jordaniens illegala ockupation – en ockupation som skedde med en engelsman i spetsen, är lika illegal fortfarande. Judarna har byggt på tidigare obrukar mark i Gaza och andra ställen. Kolla alla foton av bosättningar – det är TOMT runt omkring dom! De har inte stulit arabiska hus.

Finns där definitiva papper på äganderätten gäller de fortfarande. Där bor en väldig massa araber legalt i Jerusalem och resten av Israel. Det är inte samma sak som att B’tselem och Peace Now desperat försöker få araber att säga att ”ja, det ägde min farfars bror eftersom hans get bodde där”. Alla dessa extremvänsternissar som aldrig skulle anse nationalistiska judar ha några mänskliga rättigheter.

Minns du att baron Rotschild köpte nästan hela Golan på 1880-talet?

Arabiska patienter hinner att dö eftersom deras läkare inte skriver papper att de är sjuka nog för att Hamas ska släppa ut dom. Minns precis efter kriget, Israel satte upp en stor klinik vid gränsen men Hamas förbjöd människor att resa dit.

Det måste kännas skönt att man vet att man kan allt och aldrig behöver visa det.

Anneli sa...

Hasse.

Det där med hur länge man bott någonstans samt vem som skall räknas som flykting är tydligen synnerligen relativt.

UNRWA, palestinaarabernas alldeles egna flyktingorgan (alla jordens övriga flyktingar sorterar under det riktiga flyktingorganet och kostar inte lika mycket pengar) definierar en flykting från den befriade delen av judarnas urgamla land, som varande en arab som bott där i 23 månader före arabstaternas anfallskrig 1948, även om de hade födelseorter, släkt osv i grannländerna. Därför är Abu Mazen självklart palestinaarabisk flykting trots föräldrar invandrade från Damascus o trots oklarheter om huruvida han själv är född där eller föddes efter flytten. Arafat var född i Egypten.

UNRWA:s flyktingskap är unikt i ytterligare en aspekt det går i arv till generationerna efter de som flydde.

Betr religiösa extremister så skulle jag önska att du förklarade vad "kristna sionister" har med extrema judar att göra.

Är det Messianska judar du avser så är de något helt annat o mycket fredliga personer som har stora problem med just extrema ortodoxa judar.

De riktigt extrema judarna hittar du i Mea Shearim, där de bott i sekler, de erkänner inte staten Israels existens, men tar emot dess bidrag o skydd precis som de israeler av arabisk bakgrund som ängnar sig åt subversiv verksamhet gör.

Betr. Diakonia mfl "hjälporganisationer o en del bloggar typ "dessa mina minsta bröder. Så har de lyckats slå sönder en del lovande fredsprojekt på gräsrotsnivå. Ex.vis, det där de tvingade Assa/Abloy att flytta sin verksamhet. De palestinaaraber från Judéen o Samarien som arbetade där med lika lön som sina israeliska arbetskamrater, var säkert överlyckliga över att bli arbetslösa.

Anneli sa...

Appropå Finland, så finns det en bra samtida jämförelse om hur man löser flyktingproblem.

Karelarna o än mer ingermanlänningarna talar finska dialekter som skiljer sig starkt från övrig finska. I synnerhet ingermanländskan kan nästan betraktas som ett eget språk. Religionen är gemensam.

Palestinaaraberna talar en egen arabiskdialekt som är fullt förståelig, de är muslimer, de flesta av dem var 1900-tals invandrare med släkt o vänner i hemlandet.

Ingermanlänningarna som flydde från Ryssland, inte av ryssarna erövrat finskt område, hade inga band i Finland, men så väl de som karelarna sögs genast upp i den finska folkgemenskapen, inga flyktingläger där inte. Varje finne med plats för en madrass på golvet ställde upp.

Av politiska skäl för att vinna poänger är palestinaaraberna inlåsta i lyxiga flyktingläger nu på fjärdegenerationen o de som tillåts vara gästarbetare i arabländerna behandlas skändligt.

Tänkvärd skillnad i människosyn o solidaritet.

Hasse sa...

Hmmm,Annelie. Antingen så blåljuger du, eller så har du inte upptäckt google.

Om man ägnar ca 10 sekunder åt reserach så fanns det 1 (en) palestinskt arbetare på Assa fabriken som var anställd städare via nån slags agency och alltså inte knuten till fabriken.

Om man ägnar 5 minuter och skummar rapporten så visar det sig att palestininer (enligt Israeliska fackföreningar som intervjuas i Diakonia´s rapport) behandlas som skit i Barkan. Bl.a fuskar man med minimilönen till palestininerna.

Annelie!
- Vilka palestininer blev arbetslösa ?
- Är det ett fredsprojekt enligt dig att stjäla palestiniers mark, sen låta palestininer jobba för skitvillkor i fabriker som ligger på deras eget land ?
- Vart finns de jämställda arbetsvillkoren ?
(eller är de Israeliska fackföreningarna också blivit antisemiter ???)

Allvarligt talat, varför skiver du saker som faller samman om nån kollar fakta ?
Är det kanske så att du inte lyckas kritisera om du måste hålla dig till sanningen, är inte det isåfall ett himla bra betyg till Diakonia m.fl ?? ;-)

Gita sa...

Hasse –
Du har blivit så väl ‘omhändertagen’ av andra kommentatorer så jag ska inskränka mej till ett litet förtydligande.
Att helt särskilja religion från politik är nog omöjligt eftersom båda ingredienserna ofta samsas i en och samma person.
Vad jag vänder mej mot är när man använder religionen som ett rosa täcke dekorerat med änglar och böneramsor över en i övrigt nedbrytande verksamhet. Detta är inget annat än falsk varubeteckning och inget jag på något sätt kan ha respekt för.
Genom detta utstuderade beteende kan man skylla eventuell kritik på att man handlar utifrån sin religions principer och vem vill ge sej in i religionsdispyter...?

haNavi heHadash sa...

@Hasseman,

Lite svagt att du inte kan skilja mellan Palestinagruppernas pamfletter och Google. Diakonias rapport liknar mest palestinagruppernas mest fantasifulla.

Här en länk för dina forskningar: som jag skrev för ett tag sedan.

De stolta Fatahledarna ägnar sig MEDVETET åt att göra sina undersåtar arbetslösa. Och tycker att jag med mina skattepengar ska betala det.

Diakonia har helt desperat jobbat på att ta jobben för palestinaaraberna utan att bidra med ett dyft för att GE dom jobb. Sverige eller EU har inte lånat dem pengar till en enda industriby, att betalas av med produkter, vilket hade avsevärt ökat självkänslan hos detta stolta folk. De litar inte på araberna helt enkelt. Palestinagrupperna har aldrig någonsin gjort något som är bra för araber, enbart visat sitt hat mot judar.

Israel får alltid skulden. Före intifadorna jobbade många palestinaaraber i Israel, mer än 40% av deras inkomst kom på det sättet och alla andra klagade på att Israel utnyttjade dom. Precis som Sverige utnyttjar en del utländska arbetare för skitjobb, mer eller mindre lagliga. Vilka regler som än följs är det helt fritt för arbetstagarna att sluta om de hittar bättre alternativ. Tillgång och efterfrågan.

Israel är också fullt av lagligt arbetande araber. De utsätts inte för samma hat som israelerna upplever i J/S.

Visst finns det både arabiskt och judiskt privatägt land sedan länge. Som nämnt köpte Rotschild nästan hela Golan en god bit in i Syrien, Högsta Domstolen i Israel är mycket måna om att granska sådana papper. Det existerar självklart inget ”palestinskt” statligt land. Nästan alla araber både i Israel och i Judéen/Samarien har legala papper och bor i lugn och ro. Men också i J/S finns stora mängder illegala arabiska invandrare.

Du klagar på att araber får sämre arbetsvillkor – varför inte redovisa vilka villkor de arabiska arbetsgivarna erbjuder? Googla lite vetja. Sen får arbetstagarna välja.

Anneli sa...

Hasse.''Du har redan fått svar vad gäller dina påståenden om felaktigheter i det jag skrev. Tur är det. Jag har väntat med att svara eftersom jag gärna blir spydig o elak när jag är arg.

Jag har däremot inte fått någon förklaring till varför du anser kristna sionister vara Israels o judarnas fel.

Israel har ju faktiskt stora problem, med dessa tillresta oftast amerikaner som ställer till trassel runt samtliga tre religioners heliga platser o ibland planerar att "hjälpa Gud på traven vad gäller Den Yttersta Dagen.

Hasse sa...

Hoppsan, där råkade jag tydligen trampa på lite ömma tår.

Och det blir ju inte bättre av att Hanevi inte kan skilja på Diakonia och Palestinagrupperna (det kan man ju reda ut på 2 minuter med en internetuppkoppling).

Allvarligt talat, både Hanevi och Annelie! Jag tror faktiskt inte er nollkoll på fakta hjälper er sak i längden.

Om ni framför välgrundade argument så kommer ni möta respekt även från de som inte håller med.

Om ni slarvar med fakta, eller i värsta fall ljuger medvetet för att få ihop er argumentation så har ni redan förlorat debatten.

Tack för mig i denna otroligt långa debatt-tråd !!!

Gita sa...

Hasse –
Tack själv för din medverkan och för meddelandet som jag uppskattade.
Om du tror att jag är blind för Israels alla tokerier så är det faktiskt inte så. Jag ser det dock inte som min uppgift att vädra dem här eftersom det redan görs med en frustande frenesi av de flesta andra tangentbordsanvändare.
Det här bloggen försöker inte medverka till idéen om att alla är lika goda kålsupare utan jag tar mej friheten att vara något så fult som partisk. Folk som är odelat partiska vad gäller palestiniernas synpunkter smyger inte med det så jag tänker inte skämmas för att jag i mitt lilla hörn försöker framhålla vad Israel har att kämpa emot.
Det om detta.
Ha’t bra.

Merlin sa...

Hasse är så okunnig om Israel att det blir pinsamt för honom. Det enda som lyser igenom är hans simpla judehat. Hur kan man öht komma på tanken att kräva att Israel skall ta emot icke-judiska flyktingar? Skamligt!

haNavi heHadash sa...

Jo, jag kan skilja på dom. Du vet den israeliska extremvänsterorganisationen tillika femtekolonnaren B'tselem som Diakonia regelbundet refererar till. SAMGIDIGT betalar Dikonia en stor del av deras hatbudget, se deras lista över de största donatorerna på http://www.btselem.org/English/About_BTselem/Donors.asp

Palestinagrupperna tycks inte vara lika förrädiska och lika bra på att spela dubbelspel.

Merlin sa...

Dessutom är det bra att kunna skilja på grundläggande ting som t ex att apartheid och fördrivning inte är samma sak.

Det är lite för enkelt att genomskåda hasse.