11 juli 2010

Går det så går det


Om du står i begrepp att ta körkort så ge dej inte in på någon uppkörning förrän du fått ett löfte om att du kommer att klara dej.

Om du står i begrepp att gifta dej så säg inte ’ja’ innan du fått försäkringar om att äktenskapet kommer att bli hellyckligt.

Om du står i begrepp att köpa ny bil så överlämna inte ens en handpenning innan du fått vattentäta försäkringar om att det aldrig kommer att bli några fel på bilen.

Om du står i begrepp att ... ja, du fattar va?!

Jag kan med ganska stor säkerhet berätta vad du har lust att säga till mej om ovanstående uppmaningar.
”Lägg av, va.”

OK, så jag lägger av, men bismaken sitter kvar.
Det är ju i samma anda som Mahmoud Abbas driver sitt spel utan att någon ber honom lägga av.
Finns det inte en kotte som någonstans tycker att han beter sej aningens underligt?

Jag vet inte hur många år han gick i skolan men uppenbarligen var han sjuk eller på annat sätt frånvarande när läraren förklarade vad ordet 'förhandlingar' innebär.
Han visar tydligt att han fått hela begreppet om bakfoten men ännu egendomligare är det att ingen berättar för honom vad en förhandling faktiskt innebär.

Idag vill Abbas ha försäkringar om att han får vad han begär INNAN förhandlingarna ens har börjat.
Förlåt en fråga men vad återstår det då att förhandla om?

Jag vet att jag skrivit om detta tidigare vilket får ses som ett tecken på att jag aldrig upphör att förundras över mängden blindstyren bland hög som låg.

Abbas vill att gränser ska sättas och land fördelas INNAN han sätter sej i några förhandlingar.
Själv tycker jag det är både förmätet och helgalet men ingen reagerar ju..................
Varför är det så dödstyst om den här parodin?

Jag gissar att det någonstans har att göra med att om palestinier ska man tycka synd och följdaktligen aldrig kritisera dem.
Denna tes har numera blivit global men är inte desto mindre sjuk för det.

En person, ett land, ett folk slipas mellan kritik och uppmuntran till att bli en livsskraftig individ/företeelse men en person som aldrig får en chans att stämma av mot verkligheten stannar i utvecklingen.
Palestinierna har dessvärre stannat i utvecklingen eftersom de alltför sällan får en chans att bli en i gänget, en som lär sej att både ge och ta.
Livslånga socialbidrag försöker ju Sverige göra sej av med samtidigt som de försätter palestinierna i samma knipa.
Ganska fult egentligen.

Min privata uppfattning om sakernas tillstånd är att Abbas inser att Netanyahu inte är någon Olmert som han kan linda runt sina fingrar och därför helt enkellt är skraj för att sitta öga mot öga med Israels nuvarande premiärminister.
Tänk om rim och reson skulle tvinga även Abbas att göra en eftergift – hur skulle han efter en sådan historisk händelse kunna överleva politiskt, dessutom med Hamas flåsande i nacken?
Inte lätt, så av två onda ting väljer Abbas att göra sej oanträffbar.

För att avrunda så ber jag er alla världens store som naturligtvis läser denna blogg att skapa lite normala förutsättningar för ett normalt liv i Mellanöstern.
Är detta månne en alltför normal önskan?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ...

9 kommentarer:

Dag Selander sa...

Bra att du tar upp detta bedrövliga Abbasbeteende. Än bättre att du också ger svaret:

Abbas inser att Netanyahu inte är någon Olmert som han kan linda runt sina fingrar och därför helt enkellt är skraj för att sitta öga mot öga med Israels nuvarande premiärminister.

Abbas blev helt enkelt olmertiserad och bär på detta obotliga olmertsyndrom.

Anneli sa...

God kväll på er alla, just i skrivandes stund Gita o Dag.

Jag tror inte det är så enkelt som att Abu Mazan är "Olmertiserad". Snarare är han och övrig Fatah ledning, mycket väl medvetna om alla gamla ännu gällande avtal från mandattiden och även den faktiska historien. Hans föräldrar var ju invandrare från Damascus, han var ju inte direkt ansam om att vara andra generationens invandrare o det fanns ju många som han eller hans föräldrar, ja majoriteten av mandatets araber var ju sådana. det kan han inte ha glömt. Han erkände ju i våras dessutom att de inte flydde för att de blev ivägkörda av det nyåterfödda judiska landet, utan av rädsla för att stanna kvar, befolkningen kunde tänkas hämnas.

Av det skälet pysslar "palestinierna med sin historieförfalskning, som ju dels strider mot vad som står i deras heliga skrift, dels emotsägs av vad araberna i mandatet har skrivit o sagt under mandattiden o senare.

Därför kan han inte komma till förhandlingsbordet, som förhandlare, det finns alltför mycket som talar emot honom, Han måste komma som en segrare som redan fått igenom sina krav.

Gita sa...

Hej Dag, Anneli och alla ni övriga miljoner... som läser detta –

Ja, inte är det lätt att begripa sej på Abbas beteende – olmertiserad eller inte - och kanske är du Anneli på rätt spår.
Jag tror inte någon annan heller förstår vad Abbas pysslar med men ingen vill erkänna att de inte förstår sej på honom.
Då är det enklare att antingen hålla tyst eller låtsas som om man förstår hans bevekelsegrunder och nicka instämmande.
Alltid är det någon som blir imponerad --- för visst rör vi oss väldigt långt från verkligheten?!

Förresten Anneli, varför tror du Abbas har ändrat hela sitt förhållningssätt till förhandlingssprocessen nu och bjuder på alla dessa egendomliga undanflykter?
Jag håller på dem som tror det är kopplat till Obamaeffekten.

Anneli sa...

Gokväll Gita

Visst kan det ligga litet i det där med "olmertiserad". Olmert visade ingen stake (om han nu hade någon?).

Du har säkert sett, där nere, hur viktiga styrkedemonstrationer och att inta en attityd som inte täcks av begreppet Macho, det är för svagt. Det är länge sedan Israels ledning visade en sådan attityd och det tar den arabiska omvärlden som svaghet, inte enbart Abbas, Hamas o Hisbollah.

Det började nog med Sharons huvudlösa beslut att evakuera Gaza.

Gita sa...

Hej Anneli –
Du får stöd för din teori här:
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3921907,00.html

Anneli sa...

Gomorron Gita.

Tack för länken. En mer intellektuell analys än min, som enbart bygger på den rent känsslomässiga lärdom jag drog av mina upplevelser som 15/16åring före under o efter sexdagarskriget, när jag första gången bodde i Israel. Den märktes ju också under Yom Kippurkriget, när Israel gav igen ordentligt trots att det var under det judiska årets viktigaste helg.

Sedan har det bara barkat ner för backen. Det där han skriver om att försöka visa ett civiliserat ansikte för sina bröder i väst och den "macho"attityd man måste visa för sina grannar och denna kluvenhet är det centrala problemet. (ännu mer nu med iranska kärnvapen)

Det här är det centrala problemet som tillsammans med antisemitismen gör västvärlden (o Israels vänster) så blind.

Gita sa...

Hej Anneli –
Ja, man undrar stillsamt om den dagen någonsin kommer då folk utanför orienten börjar förstå hur komplicerat det traditionsbundna spelet här är. Ren och skär logik är inte tillräckligt utan den måste kryddas med diverse både söta som bittra örter om någon här ska bli attraherad och överhuvudtaget finna anledning att deltaga.

Anneli sa...

Gita

Söta eller bittra örter osv...

TEMPERAMENT skulle jag vilja kalla det.

Jag vet inte om jag vågar säga riktigt det jag avser det kan låta rasistiskt. (men i så fall är jag rasistisk, även mot mig själv)

Har man ett hett o lättantändligt temperament o dessutom är van vid att omgivningen förstår vad man talar eller hett diskuterar om så räknar man med att "normalt" folk förstår vad man menar och då brukar det inte bli några större problem förutom ett o annat småkrig, typ sexdagarskriget...

Gita sa...

Hej Anneli –
Du är så härligt ironisk ibland vilket bara förstärker effekten av idiotin.