22 april 2010

Båt till Gaza


Vilken grej!
Och folk går på det!!!

Provokationer under en snyftande täckmantel av humanitärt bistånd.
Ursäkta men är falsk varudeklaration inte något som bör beivras?

De är som barn som hittat en ny leksak – israelhatarna har hittat en ny leksak att provocera sitt hatobjekt med.
Att demonstrera och bojkotta börjar ju bli lite banalt så varför inte ut och köra båt i stället.
Köra båt till Gaza – allt för att ställa till det för israelerna.
Snyggt.

Egentligen förstår jag inte riktigt vad israelerna har med Gaza att göra – de tackade ju för sej och drog iväg för en del år sedan och efter det är det endast deras goda hjärta som får dem att riskera livhanken för att hjälpa de stackarna som hukar under Hamas klubba.

Bara senaste veckan, 11-17 april 2010, har israelerna kört in 700 lastbilar fulla med varor.
Om du föredrar att väga veckans förnödenheter så uppgick de till 17.412 ton.
Från andra hållet passerade 488 människor gränsen för att få medicinsk hjälp i Israel och 115 släpptes in i landet av andra skäl.
OBS – dessa siffror redovisar aktiviteterna vid gränsen under enbart en vecka.

Är det sedan något israelerna glömt ta med sej så finns ju alltid tunnlarna att tillgå.
De är ju några stycken vid det här laget så förutom lejon, slantar, terrorister och Mercedes borde det finnas lite tid och kraft över också för dagligvaror.

By the way, är det någon som kan bidraga med uppgifter om hur många leveranser ovan jord som passerade från Egypten in till Gaza under motsvarande tid så är ni varmt välkomna med det materialet.

Nu finns det alltså folk som tänker sej ut på böljan den blå.
Medelhavskryssning.
Dror Feiler har köpt en båt tillsammans med Mattias Gardell, en båt betald med pengar givarna menade skulle gå till det kuvade folket i Gaza.
Men - det enda viktiga för dem är att de blivit med båt.

Deras båt ska lastas med finfina grejer som medicinsk utrustning och byggmateriel och det låter ju behjärtansvärt och bra.
Jag hoppas de inte tänker hamstra smärtstillande piller för de bränner Hamas upp på löpande band men byggmateriel blir säkert utmärkt tillskott för att förstärka de underjordiska kulvertarna och skyddsrummen för Hamas ledargarnityr.

Förmodligen kommer förnödenheterna att ta minimal plats om man ska gå efter tidigare turer då det största utrymmet uppehölls av journalister, fotografer och diverse kändisar.
Mycket behjärtansvärt (hmmm...)

Att plocka med sej byggmateriel är verkligen ett framsteg om man jämför med vad andra båtar haft med sej.
Några tiotal vattenflaskor var vad israelerna fann i en båt när nyfikenheten tog överhanden och de skaffade sej tillträde till dess lastutrymmen.
Några miljoner (nåja...) fotografer tillsammans med lite vattenflaskor var vad som levererades.Vi kommer med glädje ihåg en annan båt i raden av dessa provokationsseglatser.
Det var ett tag sedan men vi glömmer aldrig vad de hade tagit med sej till de utmärglade krakarna i Gaza.
Vi förstår att det legat en oöverstiglig tankemöda bakom valet av last men så blev det också succé.
Eller möjligen blev det ingen succé...
Båten lade till i hamnen i Gaza lastad med – ballonger.

Gulligt men knappast avgörande för någons överlevnad.
Dror och Mattias satsar nu på rejäla grejer - det är bara det att de handlar på ett för både bidragsgivarna och bidragstagarna oekononiskt, oetiskt och oansvarigt sätt.
De slösar bort deras pengar på att köpa en båt, ordna besättning, köpa färdkost och drivmedel, köra båten ner till Medelhavet och hem igen – förmodar jag.
Blir det sedan möjligen några penningar över köper de kanske grejer till Gazaborna.

Har de ingen ekonomiskt kunnig som kunde ge några enkla råd – både om handhavandet av givarpengar och om etik.

Hade de varit smarta hade de skickat en vänlig förfrågan till de israeliska myndigheterna om de möjligen skulla kunna få sända med lite förnödenheter till Gaza via de ordinarie lastbilstransporterna.
Svaret hade varit positivt – sådana arrangemang har skett tidigare.

Har jag missat någonting här?
Naturligtvis.
Hela provokationsbiten hade ju försvunnit och hela media-festivalen hade gått upp i rök för vi vet ju – jag är inte övertygad om att de vet att vi vet – att det är det enda de är ute efter.
Kanske förstår de mycket väl att vi förstår men av någon anledning tror de att vi gillar vad de håller på med.
Fel igen.

Människorna i Gaza då?
Jo tack, människorna i Gaza känner hur snaran dras åt.
Fortfarande kan de dra in lite havsbris i lungorna men Hamas islamistpoliser begränsar deras livsrum mer och mer.
Det är dessa fanatiker Dror och Mattias tänker sej ner och gulla med och de gör precis som Obama, de undviker att kalla dem vid deras rätta nämn och vips finns det inga Hamasterrorister mer.
Att tänka bort Hamas har blivit en sport.

Som ni förstår har jag inte lämnat några bidrag till killarnas ädla(!) initiativ och jag skulle råda er att följa mitt exempel – såvida ni inte tillhör de som tror man kan tänka bort Hamas.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Men om Israel nu lämnat Gaza, då borde Israel inte bry sig om nån åker båt dit. Eller håller du med Feiler om att det är Israel som blockerar Gaza, Hamas och Egypten har väl inga bevakningsbåtar utanför kusten ????

Och varför är det så farligt om det kommer igång handel med Gaza som inte Hamas kan tjäna pengar på (de tar ju tydligen 20% på allt som passerar tunnlarna). De flesta tycker väl inte Hamas behöver varken vapen eller pengar. Hur tänker du ? Om man låter saker förbli som nu blir ju Hamas bara starkare (och rikare) det är väl inte bra ?

Gita sa...

Hej Anonym –
Hamas i Gaza är som en bläckfisk med tusen tentakler, med andra ord – de finns överallt. Synliga såväl som osynliga.
Israel blockerar inte Gaza, de blockerar Hamas, och du kan vara övertygad om att ingenting undgår deras inflytande.
Den jobbiga biten är ju människorna i Gaza som säkert inte har det lätt men jag ser det så här.

Gazaborna valde Hamas och Hamas valde att regera i Gaza. När nu Hamas regerar i Gaza har de samtidigt tagit på sej ansvaret för människornas väl och ve och borde handha situationen på ett sätt som upplevs positivt för befolkningen. Det är i det avseendet jag anser att de brister. Så länge de deklarerar att Israels försvinnande står högst på deras agenda och att detta mål bör nås med vapenmakt har israelerna naturligtvis ingen direkt längtan efter att hjälpa dem. Det hela handlar om det politicerade ledarskiktet som allvarligt sviker sina medborgare genom att aktivt bedriva sin egen isolationspolitik.
Att driva handel med Hamas (Gaza ÄR Hamas!) är för Israel som att driva handel med sina bödlar.

Sedan till Feilers båt. Hade hans enda mål varit att förmedla varor till Gaza hade han enkelt kunnat göra som jag föreslog i blogginlägget – via de ordinarie transporterna – inte genom att köpa en båt! Hur mycket kostar en båt egentligen? Tog han pengarna till den ur egen ficka?
Han är naturligtvis ute efter sensationsmakeri som han helt fräckt kallar för hjälp till Gaza. Vill han att blockaden av Hamas ska brytas borde han i stället för dessa piruetter ta hamasnikarna i kragen och kräva att de börjar bete sej på ett sådant sätt att de kan respekteras av omvärlden som då strax skulle få igång både handel och annat som gazaborna såväl behöver.

Om Egypten har bevakningsbåtar vet jag inte men de är ju heller inte hotade till livet av Hamas. Trots det är de ganska duktiga på att hålla sin gräns mot Gaza hermetiskt tillsluten - inga dagliga hjälptransporter som Israel, trots hoten, hjälper människorna i Gaza med.

Ungefär så här.

Anneli sa...

Hej Anonym.

Har du sett fruktmarknaderna i Gaza? De slår de svenska med ljusår. Sedan skall vi inte tala om storbildsskärmarna på kvarterskaféerna sådana finns inte ens på högklassiga hotell här hemma.

Och som Gita redogör för så är, till skillnad från den egyptiska gränsen ,Israels inte stängd. Det levereras mat, bränsle, medicin mm varje dag, även om det ibland hidras av gazanskt krypskytte, de verkar inte vilja ha hjälp.

Vilket annat land skulle hjälpa de som beskjuter dem på det vis Israel gör? Och varför nämns aldrig, denna Israels hjälp till Gaza.

Jo en sak till. Hamas är mycket noga med att inte sikta på bränsle och elledningarna, som går till dem när de beskuter södra Israel, det är åldringar, sjuka o barn de siktar på.

Anonym sa...

Men snälla Annelie, det är ju exakt det jag också säger, allt man vill köpa finns om man bara har pengar till påslaget till Hamas.
Hela det vackra utbudet du beskriver måste betalas med ockerprisen som Hamas effektivt beskattar.

Min fråga var, varför tycker ni att det är så himla bra att Hamas blir mäktigare och rikare genom blockaden och den svarta ekonomin ?

Alla vet att varje normal handelväg som öppnas är en spik i Hamas kista (De lär inte klara ett nytt val, så nu är deras hopp att Israel räddar dem genom att upprätthålla sjö och luftblockaden.

Anneli sa...

God morgon Anonym.

Jag förstod myckket väl vad du skrev. Jag skrev som jag gjorde inte enbart för dina ögon, utan för andra läsares.

Om det är frågan om ockerpriser kan diskuteras.Jag har hört av folk som bor i Gaza, vars namn jag inte vill uppge, av hänsyn till deras säkerhet, att det enbart är de allra fattigaste som inte har råd med det överflöd som finns och så är det ju i alla länder inklusive Israel och Sverige. Dessutom skall vi inte glömma att det som förs över gränsen från Israel oftast kidnappas av Hamas för att sedan delas ut till de som anses förtjänta av det.

Vad gäller sjö-o luftblockad, så är det nog få piloter som vill sätta ner sina flygplan i Gaza av rena säkerhetsskäl, dels skicket på de (icke)existerande landningsbanorna,dels risken att bli beskjutna.

Sjöblockaden är inte helt tät. det har om inte annat dessa spektakulära båtturer av kändisar och journalister visat.De som släpps igenom i övrigt finner världens media inte lämpligt att omnämna.

Och som vi alla tjatar om, det är bara för Hamas att komma till förhandlingsbordet.

Vad gäller att Hamas skulle bli avsatt i nästa val. Så är frågan om det överhuvudtaget blir något sådant, eller hur riggat det då är,

Hade Gaza, på den tiden styrt av Fatah, inte plundrar o förstört växthusen, israelerna lämnade efter sig, samt inte fortsatt att beskjuta Israel. hade de nu haft tillgång till de israeliska flygplatserna, en utvidgad hamn, samt sannolikt en egen säker och modern flygplats och en stor turistström till sina vackra stränder.

Gita sa...

Hej Anonym igen -
Bara ett par ord eller rättare sagt en fråga.
Vad får dej att tro att inte Hamas skulle fortsätta att 'ta sina procent och bli rikare och rikare' om de hade normalt handelsutbyte med resten av världen.
Jag har inga illusioner om att Hamas skulle anse att vit handel och vita pengar skulle vara en fredad zoon utan är övertygad om att de snabbt skulle se till att ta sin del av den kakan också.
Är man fascistiska diktatorer så gör man precis som man vill i sin diktaturstat - vilket de också visar gång på gång.

Anonym sa...

Hej Gita

Även jag känner folk i Gaza som vet vad som pågår.
Det är en bra fråga varför Hamas inte skulle ta för sig av en vit ekonomi, den har ett rätt bra svar.
Hamas totala inkompetens som samhällsledare, och ännu värre som affärsmän.

Det är väl känt att de som är kompetenta (riktiga ekonomer, tekniker, jordbrukare, affärsmän, föratagare m.f.) har bättre möjligheter att klara sig i en vit ekonomi, medan kriminalitet och korruption trivs bättre i den svarta ekonomin. Självklart kommer Hamas inte släppa något frivilligt, men med nuvarande situation har de garanti på HELA makten OCH ekonomin. Eftersom Hamas är de enda som har pengar har de nu börjat köpa ut ruinerade företagare.

Skämten på gatan i Gaza (Annelie kände ju också folk som säkert kan bekräfta) är ju att det enda Israel och Hamas är överens om är att behålla blockaden ;-)

Ni vet säkert att Hamas valseger inte var så stor som det kan se ut, systemet med valkretsar (precis som ex. UK har) gör att en liten procentuell seger ger karaktär av "jordskred". Och det verkligt intressanta är ju att Hamas inte på något sätt kan beskylla Israel för man har förlorat stödet i Gaza, det har man klarat själva genom korruption och maktmissbruk (hur mycket du än hemma hos dig tycker att blockaden är mot Hamas, så lägger vanliga palestinier skulden på Israel för just detta).

En Gazabo ser inte heller Egyptens gräns som stängd då Egypten smart nog kör ”dubbel bokföring”. Officiellt är gränsen helt stängd, i verkligheten kommer 75-80% av Gaza förnödenheter genom tunnlarna (enligt IDF´s uppskattningar). Vilket ger Hamas möjlighet att beskatta 80% av all handel.

Pratar man med folk inom IDF så säger de också att blockaden blivit ett fiasko som just nu bara Hamas tjänar på, det svåra är att få politikerna att svälja stoltheten och också säga det.

Gita sa...

Hej Anonym –
Tack för en mycket intressant kommentar och jag inser att det inte handlar om svart eller vitt.
Jag känner tyvärr inte en kotte i Gaza – det var nog Anneli som gjorde det - men jag skulle verkligen uppskatta att få mera insyn i hur folket på gatan där tänker och känner.
Eftersom Gaza under Hamas blivit en totalitär diktatur har jag fortfarande svårt att tro att de inte kan göra – faktiskt vad de vill.
Om de lägger vantarna på en viss procentsats av den svarta ekonomin tror jag de är kapabla att roffa åt sej precis vad de vill när de börjar importera sidenslipsar från England. Sitter man med all makt kan man ju också sätta in de åtgärder som låter dem nå målet.

Menar du (som jag tolkar dej) att Hamas är ointresserade av att få slut på blockaden? Att de är mer intresserade av penningpungen än av att driva sin politiska agenda?
Möjligen är det så att en full penningpung hjälper dem att nå sina politiska mål?
En annan fråga är hur man mäter stödet för Hamas i Gaza. Att göra som i fria länder, fråga folket, är nog ganska tveeggat. Vågar människorna säga vad de egentligen tycker och vem betalar bäst för att personen i fråga ska säga det eller detta? Vem hotar vem med vad?

Med detta sagt och med tanke på att Gaza är ett riktigt getingbo så är naturligtvis frågan vem som kommer att blinka först. Hamas eller Israel.
Jag tror israelerna drog igång bojkotten i rena förskräckelsen över valresultatet och vad annat fanns att ta till än att isolera dem.
Å andra sidan vill naturligtvis inte israelerna bjussa Hamas på en gratis propagandaseger sådär rakt av även om många i likhet med dej vore sugna på att skrota blockaden till förmån för någon annan strategi.

Dessa resonemange gör dock inte Feilers båtresa mer berättigad eftersom han inte är ute efter faktiska resultat utan bara vill leka provokatör.
Detta är lågt och borde fördömas i alla instanser.
Nog för i afton.