17 september 2009

Upp-och-ned-vända-världen


Så har ytterligare en rapport lyft från skrivbordet som anklagar Hamas för krigsförbrytelser och brott mot mänskliga rättigheter under det åtta år långa utnötningskrig de bedrivit mot medborgare i staten Israel.

Trodde ni ja...

Som vanligt i den här underliga konflikten så handlar det om den nya farsot som kallas ’den upp-och-ned-vända-världen’.
Angripare blir offer och offren blir angriparna.

När araberna i Israel år 2000 med vapen i hand drog ut och startade den andra intifadan då grät Saeb Erekat i CNN och bad snälla människor komma och skydda araberna!
Efter den händelsen som jag själv upplevt vet jag att svart lätt görs till vitt och tvärt om här i Mellanöstern.
För att förstärka sanningshalten i denna anomali upprepas fenomenet lite nu och då när andan faller på.
I dessa dagar föll andan på igen.

Richard Goldstones FN-rapport om händelserna under hamaskriget i Gaza i början av året gör verkligen heder åt begreppet ’den-upp-och-ned-vända-världen’.
Kanske kommer den framöver att bli ett mönsterexempel på denna psykologiskt intressanta förvanskning av verkligheten.

Utan att på något sätt ha läst hela denna utredningslunta på 575 sidor förstår jag att utredarna inte förstår någonting.
De tror att israelerna vaknade en morgon och plötsligt kände för att bege sej till Gaza och kriga runt en stund.
Hade så varit fallet hade vi varit berättigade till vissa undringar men nu var det inte riktigt så det gick till.
Lyssna i stället till följande.

Israelerna vaknade en morgon... och förstod att nu återstod endast ett alternativ, de hade ju en befolkning att skydda.
Man var bara tvungna att sätta punkt för alla år av hamasattacker och hamasaggressioner avsedda att döda och lemlästa så många vanliga människor som möjligt.
Människor som du och jag.
Att de inte lyckades i sina uppsåt alla gånger – well, man kan inte vara bäst i allt.

Vad hamasnikarna sysslat med under dessa år känner de flesta till men bara israelerna har fått känna på det handgripligen.
Dag ut och dag in och dag ut och ...
De tyckte att nu fick det vara nog och begav sej till Gaza för att ta konsekvenserna av sina slutsatser - man var beredda på att det kunde bli kärvt.

Vad fann de där?
Jo en massa kvinnor och barn, utan skyddsrum och utan instruktioner om hur de skulle bete sej när kriget kom.
De var utslängda av hamasfolket som kanonmat medan de själva sprungit och gömt sej i underjorden någonstans - dessa modiga hamasledare med sina lika modiga krigare.

Israelerna hade som sagt fått nog, speciellt sedan ingen i hela vida världen kommit på idén att försöka få Hamas att uppvisa ett något mer civiliserat beteende.
Ingen brydde sej och raketerna fortsatte att falla.

Människor dog.
Människor dör i krig, speciellt om de inte har några ledare som ser till att de har skydd och tar skydd.

En orsak till att krig uppstår är om någon genom sina handlingar ’bett’ om det tillräckligt länge.
Hamas hade bett om detta krig tillräckligt länge, och lite till.

Goldstones FN-rapport, den som representerar den upp-och-ned-vända-världen, anklagar de som efter alldeles för många år av terror fick nog och tvingades ta saken i egna händer (ingen annan var ju pigg på att göra jobbet) medan instiftarna av detta utnötningskrig i stort sett fick en klapp på axeln.
”Go on, you are on the right track”.
Nej, Goldstone sade inte så men Hamas uppfattade utredningen så, vilket är lätt att förstå.

Jag har läst att utredarna – för att deras smutsiga hantverk skulle omges av en doft av trovärdighet – också sade fy till Hamas för sin jakt på civila israeler men proportionerna...?!
Det är Israel, som under alla år varit hamasraketernas offer, som får hela skopan över sej.
Man hade förväntat sej en något mindre havererad utredning – Goldstone ska ju vara en klok karl – men den klokskapen dolde han väl när han drog sina slutsatser efter att ha vallats runt av hamasnikarna i Gaza.

Slutsats – katastrof i den upp-och-ned-vända-världen.
Vad som borde handlat om tydlighet, klarspråk och raka avslöjanden blev i stället ett krälande i stoftet för Hamas och dess gelikar.
Terrorismen fick en härlig fartvind i seglen och den lilla respekt FN tidigare ingav försvann i samma vinddrag.
Denna organisation har förvandlats till diktaturernas och kotteriernas sandlåda och letar du i dess korridorer efter någon med ryggrad och klar blick lär du få leta med både ljus och lykta.

Som avslutning på sin utredning framförde Goldstone och hans kumpaner ett hjärtevarmt tack till “The Gaza Authorities” för deras stöd och sammarbete.
Vad han syftar på är samma “authority” som slängde ut levande människor från höghustaken under sin våldsamma militärkupp för några år sedan och som nu Goldstone känner att han står i djup tacksamhetsskuld till.

Upp-och-ned-vända-världen har spritt sej från hamasträsket i Gaza till i FN-husets softade salonger men det handlar om samma galenskap – upp är ned och ned har blivit upp och världen har producerat ytterligare en utredning där ingenting handlar om vad den egentligen skulle ha handlat om.
Ingen törs.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ...

DN DN AB

19 kommentarer:

Joe sa...

Men Gita, du borde nog läsa rapporten. Det är ju just vad Hamas gjorde mot Isareliska civila under 8 år som Goldstone inte bara kallar folrätsbrott, utan också brott mot mänskligheten.
De är rätt tungt.

Det är synd att Israeliska media inte verkar ta upp Hamas reaktioner.

Det tragokomiska är att både Isarel och Hamas fördömer rapporten som ensidig (mot deras sida).

Skulle väl varit intressant med ett gemensamt uttalande, eller ??

Anonym sa...

Ahmadinejad är den bäste som Iran har och kan få,Iranska folket har valt och är nöjda,men vi har usa/israel maffian oligarkerna som köper demonstranter och skapar oro i landet,vi får hoppas att Irans regering slår till ordentligt denna gång,samt pressar anarkisterna på vem som betalar defigurerna.På tal om bildts nuna så syns dragen av kissinger,är det så att carl är halvt jude också.

Kristofer sa...

Undra om Judarna vill applicera Gamla Testamentet på Gaza kriget?

Öga för öga, tand för tand.

Det skulle betyda ca 15 döda Hamas soldater och ca 1300 döda IDF soldater.

Snoozan sa...

Intressant att läsa din blogg! Älskar Israel och stödjer er helhjärtat!

Anneli sa...

Sakarja tolvte kapitlet, säger allt.

Dessutom säger den muslimska världens syn på judar allt.

Och västvärldens urgamla syn på Guds Folk detsamma.

Vad gäller muslimerna så säger deras syn på Ummah och att erövrat land alltid tillhör Ummah allt.

Spanien, Porugal, Grekland, fd Joguslavien, Bulgarien, Ungern...bör akta sig och därefter vi andra också.

Att de nu lyckats "omvända" FN är inte förvånande, man kan se vissa generalrepitiioner under kalla krigets tid. Diktaturer som diktaturer.

Islam är ingen religion den är en totalitär politisk ideologi värre än någonsin Marxism eller nazism. De råkar bara ha en avgud inblandad.

Gita sa...

Hej Joe –
Jag vet, visst borde man läst hela rapporten men tiden räckte bara inte till.
Vad jag ville trycka på var att denna utredning aldrig hade behövt komma till stånd, ingen hade behövt genomlida hamaskriget och ingen hade behövt dö i onödan om några vederhäftiga personer i EU eller i USA hade satt den minsta lilla press på Hamas att lämna barbariet.
Ingen lade två strån i kors (naturligtvis) och detta blev resultatet.
Nu får de som tvingats ta emot runt 20.000 raketnedslag runt fotknölarna bära huvudansvaret.
Fattar du?

Hade ett gemensamt uttalande kommit till stånd hade Hamas inte längre varit Hamas.

Gita sa...

Hej Anonym utan nickname –
Vad skönt med personer som vet allting!
Om det är rätt eller fel är ointressant bara man vet...

Gita sa...

Hej Kristofer –
Hade hamasledningen skyddat och värnat om sin befolkning och själva vågat ta strid med israelerna hade siffrorna kanske blivit något i närheten av ditt förslag.

Gita sa...

Hej Snoozan –
Tack Snoozan (härlig signatur).
Ditt stöd värmer mer än du kanske tror.

Joe sa...

Jag skall bekänna att jag inte heller läst hela rapporten, och kommer kanppast att läsa allt (den är ju på över 500 sidor). men jag kollande sammanfattning och reaktioner. Och jag tycker faktiskt att både Hamasladare och Isareliska politiker borde åtalas vid domstolen i Haag(Alltså inte de israliska soldaterna, Israeliska politiker har en otäck egenskap som man delar med många andra regimer att ge sina soldater order som man sen inte vill kännas vid, kan ju knappast varit kul för artelleristerna som laddade fosforgranater när Israels regering först förnekade att de användes osv..).

Men jag förstår inte hur du kan säga att inte den minsta lilla press satter på Gaza. Ingen förnekar ju att Gaza levat under total blockad med stöd från Israel/USA/EU.
Tänk efter om det Israeliska samhället hade överlevt en sån behandling, alla gränser stängda, íngen export, ingen import, endast ca 15% av behovet av matpaket...Hur många månader innan en total kollaps tror du ???

Det pinsama är väl snarast hur så många så länge varnat för att Hamas bara stärktes ju mer det palestinska vanliga samhället kollapsade. Tänk på Hamas beskattning av smuggeltunnlarna, den vanliga ekonomin som ersattes av en svart etc...

Jag tror det vore utmärkt för både Gazaborna och invånarna i Sderot/Ashkelon etc.. att få se skurkarna på båda sidor bakom galler.
Jag vet att vi inte är helt överens men konflikten mellan Isareler och Palestininer känns som kampen mellan 2 genomruttna system där befolkningen är offret. Tänk på Arafat som inte ville ha fred om han inte fick allt han ville, nu säger istället Isarel nej till fredsförhandlingar bara för de inte får fortsätta expandera sina bosättningar. Uselt.

Gita sa...

Hej Anneli –
Starka ord men jag vet ju av erfarenhet att du vet vad du talar om.
Jag hoppas – och tror – att jag har fel men ibland känns det som en enda lång dags färd mot natt.
När jag ser bara elände frågar jag ibland min man om han inte håller med.
Hans lakoniska svar ”vi har varit med om värre” gör att mina ’eländor’ får sina rätta proportioner.
Krisen över för den gången.

Anonym sa...

Mycket elände försigår runt omkring Israel, men låt oss inte tappa perspektivet här om vad denna konflikt handlar om: http://bbs.chinadaily.com.cn/viewthread.php?gid=2&tid=592082&extra=page%3D1

Att Israel sedan fortsätter att vara ett sorgebarn för världssamfundet med sina upprepade brott mot såväl FN-resolutioner, övrig internationell lag samt mänskliga rättigheter stärker knappast sympatin för Israel.

Det är för mig obegripligt hur ett folk som lidit så mycket under andra världkriget och dessförinnan kan begå sådana övergrepp och strunta i vad som är rätt och fel, gång på gång, allt medan världsamfundet fortsätter att dalta med Israel.

Gita sa...

Hej Joe –
Du slutar med – uselt.
Jag börjar med – uselt!
Uselt av mej att jag inte varit tydlig nog.
När jag anklagar palestinierna för något de bör bli anklagade för så talar jag alltid om ledarna.
Jag håller helt med dej att det numera i krig är människorna som far illa när ledarna bråkar.
Jag kommer ihåg från senaste libanonkriget hur det var vanligt folk som fick sina hus urblåsta av katyushas och vanligt folk som blev fulla av hål när dessa raketer exploderade med sitt penetrerande innehåll.
I Gaza är det befolkningen som lider för att de ledare de röstat fram inte gör sitt jobb – inte skyddar och värnar om sin befolkning. Att dessa ledare många gånger är ointresserade av att få blockaden upphävd är en annan sak – de förlorar ju då den ”skatt” på smuggelgodset de stoppar i egen ficka.

Hela arabvärlden skyller ju sina egna tillkortakommanden på avsaknaden av en palestinsk stat.
Varför försöker de då inte hjälpa dem genom att öppna gränsen mellan Gaza och Egypten där oerhört många lastbilar får plats både på bredden och längden.
Förklara för okunniga mej varför ingen (INGEN) kräver att gränsen mellan Egypten och Gaza öppnas, den går ju faktiskt mellan bröder och bröder.

Blockaden mellan Israel och det Hamasstyrda Gaza är ett problem och jag ser det kanske som en desperat handling. Hade Israel fått draghjälp av västvärldens ledare (som jag antydde i blogginlägget) att sätta press på hamasledarna, påpeka att de sätter sin egen personliga politiska ställning före sitt folks behov och att om de skickar iväg ytterligare en enda raket till Israel så...
Ingenting.
Är det i lag förbjudet att kräva något av en palestinier?

Bara ett par ord om vad du skriver att Israel fortsätter att expandera sina bosättningar.
Om bosättningarna kan jag tycka både det och detta men att jaga ut judar från Västbanken är inget mindre än rasism.
Ska en eventuell framtida palestinsk stat vara etniskt rensad från judar?
Om detta nu är vad Obama har i sikte så undrar jag om han i samma veva tänker jaga ut araberna från Israel?
Varför ska bara judiska bosättningar skrotas?
Varför ska inga arabiska bosättningar skrotas?
Kanske kommer den framtida gränsen att gå öster om en arabisk bosättning?
Oj vaj voj...

Nog för nu men det finns oändligt mycket mer.

Gita sa...

Hej igen Joe –
Här får du ett artikelförslag jag rekommenderar.

http://haaretz.com/hasen/spages/1115242.html

Anneli sa...

God kväll (eller vad det är för något) Gita!

"vi har varit med om värre" är vad min krigsinvalid till morfar,sa till mig när pappa med ambassadens hjälp. släpat hem mig, vintern 1967, och som min mor ofta säger, även om hon precis som jag ser en otäck utveckling här i landet, och i resten av världen.

Än så länge har din man o min morfar rätt.

Gita sa...

Hej Anonym –
Din kartserie borde ha börjat 1920 med ’San Remo Konferensen’ som tilldelade britterna Mandatet Palestina.
Bilder finns på
http://www.mideastweb.org/briefhistory.htm#The British Mandate

1922 antog NF Balfourdeklarationen från 1917 där det uttrycktes att det vidsträckta mandatet skulle bli ett judiskt nationalhem (man erkände det historiska bandet mellan det judiska folket och landet) och britterna sattes att genomföra detta.
Detta beslut är aldrig upphävt.

Snart började dock utförsäljningen.
Allt öster om Jordan, ¾ av mandatet, blev Jordanien och Golan gick till Frankrike som innehade det Syriska mandatet (britterna fick olja i stället...)
Att judarna efter detta 1948 accepterade de små ormar som var tänkta att bli den judiska staten är ganska förvånande.

Araberna vägrade... och tror av någon anledning att erbjudanet kvarstår i oförändrat skick efter att de provocerat fram diverse krig och seriemördat judar med en imponerande hastighet.
Hur länge står ett erbjudande på ICA kvar?
Två veckor på sin höjd.

Vad gäller länken till dina kartor tänker jag bara ge dej en annan länk för lite mera kött på benen.
http://weblogs.asp.net/rosherove/archive/2009/01/05/political-the-truth-about-the-palestinian-loss-of-land-1946-to-2000.aspx

Slutligen skulle det vara intressant om du vill berätta för mej och andra läsare vilka tvingande resolutioner mot Israel FN har klubbat igenom enligt kapitel 7.
De rådgivande resolutionerna mot Israel i FN spottar däremot diktaturer och andra kotterier fram i en sådan hastighet att de inte har tid eller ork för alla andra oförrätter världen över.

Gita sa...

Hej Anneli –
Vilka historier, vilka äventyr.
Jag hoppas det äldre gardet kommer att ha rätt ännu ett bra tag.

Jag kommer ihåg i början av 70-talet när kung Hussein av Jordanien fick nog av Arafat och hans gäng och helt enkelt körde ut dem norröver.
Samtidigt låg jag och några kompisar och solade på andra sidan Kineret och var inte nämnvärt störda av vad som pågick tvärs över sjön.
På den tiden var man lyckligt naiv vad gällde allt politiskt rävspel.

Anneli sa...

Jo vi får hoppas och be att det äldre gardet kommer att ha rätt länge än.

Jo de hamnade ju såsmåningom efter en del turer i Tunisien.

Jag har ofta grubblat på, om inte det fanns ett skäl, förutom det större skälet Israel, för arabstaterna att permanenta flyktinglägren, nämligen att hjälpa till att avkristna Libanon, vilket de ju lyckats bra med, även om palestinaaraberna inte tillåts några rättigheter där av samma skäl, som de inte tillåts några rättigheter i arabvärlden.

Långsökt, men de tankarna har kommit då och då.

Sent sextiotal o sjuttiotalet var ju på många vis en naiv tid för ungdomen och en vattendelare.

När jag kom hem och hela släkten utom mamma o hennes föräldrar, beskärmade sig så förstod jag ingentng.

Dessutom hade jag lärt mig så mycket att jag fick tenta in på läroverket och börja i andra ring direkt.

Men visst var syriernas beskjutning från Golan, under det år jag bodde i Galliléen, innan sexdagarskriget, rätt irriterande och orsakade mig posttraumatiskstress.men det begrep jag inte då,

Sedan blev det lugnare och jag ville absolut inte hem till Sverige. Jag var förälskad i både landet och den person jag for dit tillsammans med. (Hans föräldrar tillät honom stanna, finska judar är lite tuffare än sekulära svenskar)

Merlin sa...

Gita, har du sett att det finns nassar som skriver här. En som sprider hamasmaffians lögner om Iran t ex.

Kristofer, Israel har varit väldigt noga med antalet. Under de åtta år Israel har utsatts för anfall från Gaza har långt mer än 1000 israeler mördats av islamisterna. Det var verkligen öga för öga.

Gaza är faktiskt inget land. Om området utsatts för blockad beror det helt och hållet på befolkningen där. Det är deras eget fel, för de har skapat sitt eget helvete. Precis som du sa Gita, varför inte öppna gränsen till Egypten om de nu har det så förfärligt som de påstår. Det är det minsann ingen som kräver.