04 april 2013

Stackars Morsi



Ska man fortsätta att diktera för ett folk hur de ska leva sina liv så bör man akta sej noga för att låta dem tro att de varit med om en revolution.
Vad diktatorer kunnat göra i decennier går inte lika smidigt att genomföra efter en folkresning där hoppet om en bättre framtid börjat spira.

Diktatorn Mubarak fick gå och efterträddes av diktatorn Morsi.
Under Mubakaks tid gjorde folk som de blev tillsagda eftersom de inte hade något val.
Under Morsis tid gör folk inte som de blir tillsagda eftersom de själva vill ha ett ord med i laget.
Kruxet är att detta har Morsi inte fattat, inte än i varje fall.

Folket kämpade sej fram till förhoppningar om frihet och allas lika värde där yttrandefriheten är en viktig stöttepelare.
Val genomfördes och Morsi blev president och alla förhoppningar lades på hans axlar.

När vi nu ser i backspegeln så verkar det som att Morsi trodde att han skulle kunna diktera för folket som Mubarak dikterat och att folket skulle säga ja och amen som de alltid gjort.
Folket sa varken ja eller amen utan drog iväg till Torget när något inte föll dem på läppen och fram till idag har det varit många saker som inte fallit dem på läppen.

För ett tag sedan gav Morsi sej själv utökade befogenheter - som diktatorer alltid gjort.
Folket drog ned till Torget.
Sedan kom fiascot med det snabbehandlade konstitutionsförslaget.
Folket drog åter igen ned till Torget.
För några dagar sedan togs en populär TV-satiriker, Bassem Youssef, in till förhör med misstankar riktade mot sej att han bl.a. förolämpat Morsi.
Han blev släppt efter 5 timmar mot en borgenssumma på 200.000 dollar men det hjälpte inte för folket drog likaväl ned till Torget.

Det är någonting som inte stämmer i Egypten.
Morsi säger att full yttrandefrihet råder men samtidigt tas man in för utredning för att man använt sej av just denna yttrandefrihet.
Presidenten talar vackert om demokrati och yttrandefrihet med Amanpour i CNN för att sedan åka hem och bura in de som utövar dessa rättigheter.

På Mubaraks tid hände liknande saker men ingen väntade sej något annat men under Morsi vill Egyptens 80 miljoner människor tänka till själva och kanske till och med komma fram till andra slutsatser än de som Morsi förespråkar.
"Vi har ju demokrati..."

Stackars Morsi förstår ingenting.
Han förstår inte varför allt var så mycket enklare för Mubarak eller varför Torget blivit så populärt.
Han känner på sej att han inte har hela folket med sej men vet samtidigt inte riktigt vad han ska göra åt det. 
Han har sina misstankar men vad han borde göra är så oerhört verklighetsfrämmande för stackars Morsi att han undviker att ens tänka på det.

I Israel kan vilken arab som helst gå ned till vilket torg som helst och proklamera att premiärministern är en skitstövel men skulle samme arab åka till Kairo och säga samma sak om Morsi skulle han förmodligen drabbas av lagens långa arm.

Egypten har många problem, inte minst ekonomiska, men det största problemet är att myndigheterna jagar folk som påtalar dessa problem i stället för att göra något åt dem.

Man kan inte väcka ett folk och sedan behandla dem som om de fortfarande var sovande.
Väcker man ett folk ska man inte bli förvånad om de blivit medvetna om sina rättigheter och dessutom visar sej vara beredda att kämpa för dem.
Morsi har inte förstått att han nu har ett folk som vaknat upp från diktaturens sömndruckenhet och som nu nyktert och nyfiket kräver att vackra ord förvandlas till vackra handlingar.

Stackars Morsi förstår fortfarande ingenting. 




Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Precis vad Mubarak förutsåg har hänt. Brödraskapet har tagit över med Morsilini i toppen. Och vi får inte glömma, "folket" röstade på honom. Som man bäddar får man ligga och Egypten ligger risigt till. Tar brödet slut kan vad som helst hända med ett desperat folk.
EL

Anonym sa...

"I Israel kan vilken arab som helst gå ned till vilket torg som helst och proklamera att premiärministern är en skitstövel men skulle samme arab åka till Kairo och säga samma sak om Morsi skulle han förmodligen drabbas av lagens långa arm."

Det är väl i ärlighetens namn ändå så att Palestinier inte riktigt har samma status som andra grupper i Palestina, förlåt, Israel.

Gita sa...


Hej EL –
Jag har också en känsla av att det är mycket värre i Egypten än vad de tillåter att bli känt.
Konstigt det där med "folket". Man tror lätt – men ganska felaktigt – att folk runt vår värld tänker som vi och röstar utifrån liknande kriteria. När man ser hur palestinierna röstade fram Hamas och egyptierna The Moslem Brotherhood så inser man att så verkligen inte är fallet.

Gita sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gita sa...

Hej Anonym 2 –
Du får gärna kalla Israel för Palestina likaväl som du kallar östra delen av Turkiet, delar av Iran, Irak och Syrien för Kurdistan. Kurderna har varit ett folk oerhört mycket längre än de färska palestinierna och förtjänar en stat på mycket stabilare grunder.
Du pratar om status. Vad är status? Jo det är något man förtjänar och som existerar och definieras av betraktaren – den andre.
Fråga. Vad har palestinierna gjort för att förtjäna en hygglig status i Israel?
That's all.