15 april 2013

MinnesdagenEn av alla dessa minnesdagar som israelerna ägnar sej åt...
Ja det är många som störs av att de minns för mycket och inte tillåter att världen glömmer vad som varit.
Det finns människor som tycker att de frossar i sitt förflutna men de väljer själva vad de anser vara värt att minnas och det får vi acceptera.

25.578 stupade värnpliktiga och offer för terrorattacker.

Jag är dålig på matte men om alla dessa i huvudsak unga människor hade fått leva hade de flesta idag varit mor-och farföräldrar med telningar kryllande kring sej.
Befolkningen hade då också varit bra mycket större än den är idag.
Jag såg att landet nu har strax över 8 miljoner invånare och det skulle vara intressant att veta hur stor befolkningen hade varit om alla dessa 25. 578 hade fått leva och få barn och barnbarn och kanske till och med barnbarns barn.

Hur i hela friden har israelerna kunnat överleva efter alla dessa krig de blivit utsatta för?
Alla riskkalkyler har spruckit flera gånger om för alla de gånger de 'borde' ha förlorat så har landet mot alla odds kommit ur både askan och elden med livhanken i behåll.
Hur det gått till kan ingen riktigt förklara men israelerna har ju gjort sej kända för att fungera bäst när de har kniven mot strupen.
Kanske har de helt enkelt varit tvungna att lära sej denna konst?

På vår kibbuts är det 26 unga vackra män som ingår i summan på drygt 25 tusen.
Många andra kibbutser har förlorat många fler.
Jag påstår att de är vackra för alla människor är vackra i den ålder då man drar ut i krig.
Man tror man är odödlig och äventyret och kamratskapet hägrar.
De flesta kommer hem och kan berätta om sina upplevelser medan alltför många blir kvar i sanden, i havet eller helt enkelt söndersprängda till ingenting.
Föräldrarna och den purfärska änkan med tre barn och ett fjärde på väg blir flera år äldre under den mycket säregna minut då beskedet kom.

Jag vet inte om det hjälper de anhöriga om deras kära betraktas som hjältar?
Kanske.
Det kanske hjälper dem att förstå att ingen av dem är glömd och att ingen av dem dog förgäves.
Netanyahu sa idag – Israel existerar idag tack vare de soldater som gav sina liv för sitt land.
- Ingen gav kanske frivilligt sitt liv för sitt land men resultatet blir ändå detsamma.

Att göra lumpen i Sverige är ett rent tidsfördriv om man jämför med vad Israels ungdomar tvingas gå igenom.
Lång tid tar det också, tre år av deras unga liv.
Det tyngsta är ändå vetskapen om att i morgon kan det vara på allvar.
Allvar har det varit redan alltför många gånger.

Ska det bli krig nu igen?
Ska de 25.000 kanske bli 30.000?
Om israelerna får bestämma så blir det inte fler krig men de har aldrig fått bestämma tidigare och lär förmodligen inte få bestämma nu heller.
Israel är vackert så här i vårens tid, människorna är vackra och förhoppningarna är vackra.
Frågan är om det räcker?Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ...

5 kommentarer:

Harry Harrysson sa...

Och räknar vi drabbade på båda sidor i Israelkonflikterna blir det kanske det dubbla, ungefär. Jag har sett siffror på uppskattningsvis 60.000 de senaste 100 åren.

I Syrien är det på 2 år bortåt 100.000. vad har orsakat flest spaltkilometrar?

Svenska blaskor kör gärna med snyftfallen bara man kan anklaga judarna, som att DN för en och annan vecka sen hade stort bildreportage om ett dödat barn i Gaza, massor av tjusiga bilder. Inte ett ord att "nyheten" var sen november, från mitt i ett brinnande krig då Hamas sänt storleksordningen 1500 totalt illegala (enligt Goldstone) missiler mot Israels civilbefolkning.

Det har knappt nämnts att Egypten har slut på hårdvalutan de använder för att handla hälften av sin föda med, eftersom de bara kan producera hälften. 40 miljoner håller på att svälta ihjäl och många av de andra är hungriga, inte ett spår i svensk press vad jag vet.

Anonym sa...

Harry

I vilken press har du läst om 40 miljoner som håller på att svälta ihjäl? Inte för att jag tvivlar på dig men skenar du inte lite iväg där?
EL

Harry Harrysson sa...

Jag har översatt flera artiklar om Egyptens ekonomi på min blogg av den berömdaq Spengler, som är mycket skarp och genomträngande - förutom att han har jobbat med intenationell ekonomi på Wall Street.

Egyptens ekonomi är genomrutten, enklast läs på dessa länkar:

länk1

länk2

länk3

länk4

länk5

Är det inget problem är det förstås bäst att läsa originalen i länkarna. Läs gärna raden av Spenglerartiklar på Spenglerlänkar där han skriver om många saker som svenska massmedia vägrar nämna.

Anonym sa...

Harry

Jag tittar både på amerikanska och franska kanaler och har inte hört ett ord om att egyptier håller på att svälta ihjäl. Men du har rätt, risken finns runt hörnet.
EL

Harry Harrysson sa...

Mycket i dagens press är väl tyvärr inte alls ett uttryck för "tredje statsmakten" utan tvärtom, väldigt politiskt anpassat. Det är som att försöka förstå Amerikansk politik genom att läsa den Obamaälskande vänsterpressen, snart bara FOX som vågar säga vad som är sant - och Obama har ju jobbat hårt på att attackera och försöka förstöra dem. Samma i Sverige, nån undersökning visade att den förödande massan av journalister röstade på vänstern eller Miljöpartiet, mycket mer än genomsnittet.

Jag har en samling nyhetsflöden på länk där man snabbt kan få en översikt över en del källor, hur mycket man tycker att man kan "lita" på dom får man avgöra genom att följa dem ett tag och jämföra med andra. Du kan lätt sätta upp en egen sådan med ditt val av källor.