11 mars 2013

Att känna sej bibliskEgentligen krävs det inga gräshopps-svärmar för att man ska känna sej biblisk i dessa trakter men de förstärker naturligtvis upplevelsen.
Egypten har drabbats av elakartade svärmar av vandringsgräshoppor som när de tröttnade på pyramiderna lät sej villigt föras vidare av vindarna till Israel.
Inga mängder, men ändå.

Annat var det på Moses tid och om det kan vi läsa i Exodus, 2 Mosebok, kapitel 10 och vers 14.
"Och gräshopporna kom över hela Egyptens land och slog i stor mängd ned över hela Egyptens område.
En sådan mängd gräshoppor hade aldrig tidigare kommit och skall inte heller komma härefter."De bibelsprängda vet att detta citat handlar om den åttonde plågan som Gud Fader utsatte den tjurige Farao för när han inte ville släppa ifrån sej de synnerligen användbara israelerna.
Israelerna hade utnyttjats och lidit pin i Egypten och Gud Fader tyckte att enough is enough så han beordrade Moses att förbereda flykten hem till Israel.
Farao fick uppleva den store Gudens vrede men israelerna var alltför värdefulla för att släppas så han gav inte efter en tum.
Den ena plågan efter den andra drabbade inte bara Farao utan hela Egyptens folk men svaret var alltid ett hårdnackat - NEJ!

Läs 2 Mosebok – den är rysligt spännande.
Om allt detta kommer den instundande Pesah-högtiden att handla men för att göra en lång historia (40 år!) kort så kom israelerna slutligen tillbaka till sitt land där de fortfarande lever, bor och verkar.

I Israel har det nog aldrig besprutats så mycket som efter att den första gräshoppan visade upp passet och passerade gränsposteringen mot Egypten.
De använder både flygplansbesprutning och markbesprutning mot de möjliga marodörerna och säger att de uppnått vissa mål.
Trots det har enstaka gräshoppsindivider hittats både i Tel Aviv och Haifa och långt norröver på Golan.
Besprutningen ger bäst resultat om man sprider giftet tidigt på morgonen innan daggen lämnat vingarna för när vingarna torkat  flyger gräshopporna iväg på allehanda upptäktsfärder vilket  ger piloterna extra huvudbry.

Det går också rykten om att israelerna frågat Egyptens president Morsi om lov att bespruta gräshoppssvärmar på väg mot Israel redan över Sinai.
Hur det gick med den saken vet jag inte men vissa saker är det ju bäst att inte tala högt om.

I små mängder är gräshopporna inte skadliga och familjer härstammande från Jemen har med glädje plockat på sej några kilo gräshoppor som är en viktig ingrediens i vissa av deras traditionella rätter.

Att känna sej biblisk gör jag egentligen varje dag t.ex. när jag ser en vägskylt där det står Nasaret 14 km eller när jag ser ut genom fönstret på den del av Gilboas berg där traditionen säger att Saul  i kampen mot filistéerna störtade sej på sitt svärd.
Detta är en av Bibelns många jobbiga berättelser så helt naturligt föredrar jag skönheten och friden vid Genesarets Sjö.
En plats på jorden att alltid och oavbrutet längta tillbaka till.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ...

3 kommentarer:

Harry Harrysson sa...

Jag håller på jemeniterna. Kyckling innehåller 23% protein, tunafisk lite mer men gräshoppor 70%! Se länk eller länk. Det SER gott ut också, länk. Att sitta vid 28° vid midnatt i Bangkok med en kall Chang-öl och en plastpåse takatän, gräshoppor, är fantastiskt! Men ta de små gräshopporna eller larverna, de stora har för hårt skal och deras bakben fastnar mellan tänderna.

Gita sa...

Harry.
Bangkok ligger väl inte i Jemen?!

Harry Harrysson sa...

Nä, du talade om jemeniter, jag om resen av den insektätande världen. Som det står i artikeln jag gav länk till, äter 80% av alla världskulturer insekter, det är bara en del västerlänningar med näsan uppe bland molnen som inte tycker det är fint. I rätt miljö är det gott och knaprigt, men tog en gång med en påse till Sverige och i den kylan luktade/smakade det inget alls! Så kommer ju den viktiga frågan om de är kosher, se http://en.wikipedia.org/wiki/Kosher_locust