02 oktober 2010

Abbas sista-minuten-resa


När Israel pressades att ställa in byggverksamheten för judar på Västbanken (araberna kunde i sann apartheid-anda fortsätta att lägga sten på sten) – då hette det att orsaken var att ge Abbas det magiska budskap han behövde för att sätta igång att förhandla vilket han sade sej (hmmm...)vara intresserad av.
Byggstoppet för judar trädde i kraft och vad hände?
Ingenting.
Absolut ingenting.

Alltså en grav felkalkyl från första början parad med kunskapsbrister som närmsta Wikipedia-artikel hade kunnat avhjälpa.
Fel från början.

Palestinierna fick dock en oväntad present från ovan – en tjusig diplomatisk seger över Israel.
Nu skulle de bara vila på lagrarna.
Länge, länge.

Mystiskt tänkte den oskyldige, varför sparkar palestinierna inte igång att förhandla nu när de fått som de velat?
Varför trängdes de inte redan kring förhandlingsbordet?
Naturligtvis var situationen inte lika solklar i verkligheten som för vår oskyldige vän och månaderna rullade på.
Snart hade ett halvår förflutit och ännu inga förhandlingar i sikte.
Abbas inväntade sin sista-minuten-resa.

Han var massivt tjurskallig och lika massivt ologisk men vad gjorde det när han hade en kumpan i Vita Huset.
Tillsammans planerade Abbas och Obama hur de skulle gripa sej an Israel och Netanyahu och fann att bästa tidpunkt för aktivitet var några veckor innan byggstoppet var över.
Sagt och gjort, Obama inbjöd parterna till Vita Huset och överlämnade var sin penna och anteckningsblock och sa – sätt igång och förhandla.

Ovanstående stycke är inte försett med varken länk eller annan hänvisning eftersom det är vilda fantasier från min sida men ett inte desto mindre troligt scenarie.
Dessa båda herrar skulle genom förenade ansträngningar få Netanyahu att förlänga byggstoppet rakt av men så blev nu inte fallet.

Abbas hade satsat på en sista-minuten-resa med femstjärnig hotellkomfort.
Som vanligt ville han få allt utan att själv behöva betala någonting.

Vad händer nu?
Jo helt enligt planerna så är det Israel som ensamt pressas att förlänga byggstoppet för vem skulle i sin vildaste fantasi komma på något så otroligt som att be Abbas att för en stund glömma sin besatthet av hus och fortsätta förhandla i en någorlunda pragmatisk anda.
Cathrine Ashton, EU’s utrikes... nån’ting, kräver slentrianmässigt (vad kan man annars förvänta sej av EU?) att Israel MÅSTE förlänga byggstoppet ”för att ge freden en chans”.
Måste... (who is this lady and where did she come from???)
“Ge freden en chans” – banaliteternas banalitet.

Naturligtvis finns det inte i hennes sinnevärld att hon skulle kunna be Abbas (hon behöver inte använda ordet ’måste’ även om det skulle ge en viss balans åt stollerierna) att fortsätta förhandla som om ingenting hade hänt – för ingenting har ju hänt, bara en återgång till vad som var normalt före denna helt meningslösa paus i byggandet.
Hennes attityd säger mer än ord, den berättar med iskall övertydlighet hur hon och hennes EU anser att slipstenen ska dras.
Att hon borde dra den i motsatt riktning i ett helt annat sammanhang är förvisso en annan historia.

Abbas bad Obama om ett byggstopp som han strax omvandlade till axiom.
Inga fredssamtal utan ett byggstopp för hus för judar.
Eftersom detta var rent trams så blev det som det blev.
Abbas gick i ide i stället för att förhandla och vaknade upp lagom till sin sista-minuten-resa.
När några få dagar återstår av byggstoppet sparkar Abbas och Obama igång cirkusen ”Pressa Israel” och Ashton eldar på.

Att vänta med bokningen till sista minuten innebär risker men de riskerna tar Abbas med jämnmod.
Han vet att om det blåser lite extra kan han alltid ringa Obama om vilken man kan fråga samma sak som angående Cathrine Ashton – vem är den karlen egentligen och var kommer han ifrån?
Detta får vi dock lägga åt sidan ikväll eftersom Abbas högljutt klagar på komforten på sin sista-minuten-resa.
Sängen är för mjuk och tvålen luktar målarfärg men det värsta av allt är utsikten – han ser bara den israeliska försvarsarmén, i stället för solstolar ser han IDF.

Vad som irriterar honom allra mest är att han vet att utan deras kontinuerliga beskydd vore han varken president eller överhuvudtaget någonting.
Nästa fråga måste bli om han, med eller utan IDF’s beskydd, egentligen alls är president och i så fall i vilket land?
Därom tvista de lärde så tills de enats säger jag bara - så det kan bli...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ...

7 kommentarer:

Merlin sa...

Hoppas verkligen att detta innebär slutet på den påtvingade falska fred som världen vill ha på Israels bekostnad för att gynna arabsidan.

Hoppas att judarna aldrig slutar bygga i sitt land. Låt inte araberna stjäla mer av Israel än de redan gjort!

Svensk chekchouka sa...

Hej Gita, bra skrivet! Jag tycker det är väldigt intressant att läsa vad folk tycker och tänker, man behöver inte alltid referera sina tankar^och âsikter. Jag läggertill din blogg pâ min " bloggar jag besöker" Chabat shalom Ulrika aka svensk chekchouka

Anonym sa...

Länge leve Palestina. Ditt svamlande betyder inget i slutändan. Fred skall skipas och även Israel ska stå till svars för sina brott.

David Ben-Gurion hade fel då han för 60 år sedan på frågan: Vad ska vi göra av palestinierna? Svarade: Glöm dem, de gamla kommer att dö, och de unga kommer att glömma [ref. Nakban, etniska rensningen]. Idag, 63 år senare är vi starkare än någonsin, de gamla de dog, men vi unga glömmer aldrig. Tid är sannerligen på vår sida.

En invandrare som dig i Palestina mer eller mindre spelar inte så stor roll. Palestina är här för att stanna!

Bespara dig att skriva tillbaka till mig, det är första och sista gången jag besöker denna hatblogg full av svamlande från en gammal hatisk kärring.

Gita sa...

Anonym (naturligtvis) -
Tack för en jättegullig kommentar.
Puss på dej.

Svensk chekchouka sa...

Man slutar aldrig att förvånas...Fortsätt du med ditt "svammel" åtminstone tycker jag att det är intressant att läsa! Kram

Gita sa...

Svensk chekchouka –
Kul att höra av dej och nästan lika kul var det att läsa svammelkillens (tog för givet det var en kille...) svammel. Han illustrerade ju alldeles utmärkt varför det ser ut som det gör. Som sagt – puss på honom.
Jag känner till att du finns och skulle önska att jag kunde blanda både allvarligt och mera vardagligt som du gör. Trist men det ser inte ut som om det funkar för mej. Jag är väl en obotlig nyhetsfreak som är galen i det galna politiska spelet så – skomakare, bliv vid din läst.
Åtminstone blev jag färdig att peta in dej på min Blogglista.
Kramisar på dej själv.

Samira sa...

Läng leve Israel!
Det pro-arabiska svamlet och lögnerna betyder ingenting, för araberna kommer aldrig få någon palestinsk stat, vilket de heller aldrig haft rätt till varken juridiskt eller historiskt.

Fred kommer aldrig skipas såvida inte arabsidan ger upp sina groteska krav på att stjäla ett annats folks land med våld (Israel)och mörda judarna.

De s k palestinierna är inte alls starka, det är en önskedröm från en desperat loser som vet att tiden är knapp nu. Flytta tillbaka till de arabländer där ni kom ifrån. När Messias kommer tillbaka blir det inte roligt för er som gått emot Israel. De mest hatiska lovar han att själv göra slut på.
Amen!