25 mars 2010

Ordtjuvar


Att stjäla ord är inte straffbart – det är bara att ta för sej.
Inte nog med det, man stjäl ordet och låter det sedan få en ny mening ljusår från den ursprungliga.

Vänsterfolket – speciellt i Mellanöstern – har stulit fredsordet.
Man har lagt beslag på det helt och enbart för egen räkning och låter ingen obehörig komma i närheten och tafsa på det.

Taktiken är underbar.
Fred är ju något av det finaste vi kan önska varandra och andra och när nu detta ord blivit kapat accepterar vi det – snudd på – för fred är ju så fint, så bra och så vackert.
Vänstern borde ju må bra av att i någon mån blanda upp sina trista floskler med ett fint ord som – fred.
Det tarvar lite extra tankemöda att förstå att genom denna exklusivitet utesluter och avskärmar man andra från att använda sej av och identifiera sej med detta ord.
De som är måttligt attraherade av vänsterns tänkesätt är härmed effektivt uteslutna från användandet av detta ord – är man inte vänster har man ingen rätt att tala om fred.

Fredsordet är kapat.

Fredsläger
Fredsdemonstrationer
Fredsmöte
Fredsaktiviteter
Fredsrörelse
Fredsarbetare

Fred, fred, fred.
Vänstervriden fred.
Fred endast på vänsterns villkor vilket meddelas med viskande röster och nedtecknas med mikroskopiska bokstäver.

Att en mera högerinriktad person skulle kunna utge sej för att vara ’pro-peace’ anses uteslutet och om detta ändå skulle ske blir vederbörande betraktad med stor misstänksamhet, som en rå inkräktare som inte vårdar sin självbevarelsedrift.
Det har nu gått så långt att man i vissa kretsar synonymiserar vänstern med fred.
Högern förknippar man däremot med krig och allmänt elände.

Fredsordet är definitivt kapat.

Jag tror du skulle få stora problem om du ger dej ut för att hitta någon som inte önskar sej fred för både sej själv, sin familj och sitt land.
Surprise, surprise – även en person som lutar åt höger önskar sej fred, arbetar för fred och skulle göra stora uppoffringar just för att uppnå fred med sin omgivning.
För att generalisera en aning söker vänstern en fred på motpartens villkor medan en person som representerar en mer realistisk världsbild arbetar för en fred acceptabel för sitt eget folk och land.
Denna skillnad är avgrundsdjup och oerhört viktig att ha i minnet.
För att hindra att dimmorna skingras ropar man fred högre och högre medan man slänger ut sina egna till vargarna.

Motparten har lärt sej att den som skriker högst är den som får mest och att droppen verkligen urholkar stenen.
De vet att uttalanden som ”vi kräver”, ”det här är våra rättigheter” smäller högre än israelernas envisa ”vi vill ha freeeeed”.

Att det finns fler sätt än vänsterns krokiga stigar att nå ett fredstillstånd på verkar inte vara helt klart för ”peace-maffian”.
De navelskådar och lyfter blicken till tårna... men har sällan något grepp om sakernas rätta tillstånd, dess djupaste orsaker och följdverkningar.

Att säga att Netanyahu är en fredens premiärminister inriktad på att stifta fred med sin motpart är som att svära i kyrkan.
Rabin däremot har nu, ganska många år efter hans död, förvanskats till en mesig ’peacenik’ eftersom man förnekar eller har ’glömt’ vad han verkligen sade och vad han stod för.
Han var inte ute efter att skapa en palestinsk stat, han var heller inte ute efter att slumpa bort Jordandalen och han var heller inte intresserad av Gröna Linjen.
Möjligen som utflyktsmål men inte som gräns.
Eftersom han är död kan man friskt använda honom som vänstersymbol utan risk att han protesterar men om man var intresserad av vad han faktiskt sade skulle man finna att hans idéer överensstämmer ganska snyggt med vad folkmajoriteten i Israel anser idag.

Man skulle kunna säga att Rabin också är kapad.

Vänstern kapar och gapar som i sina regelbundna demonstrationer tillsammans med gud vet vilka samtidigt som deras bas stadigt minskar.
Att erkänna att man varit fel ute åtminstone från Oslo-överenskommelsens signering till dagens dödsryckningar är inte att tänka på.
”Skulle vi haft fel...inte då”, säger en person som fortfarande anser att Arafat var värdig sitt Nobelpris – Shimon Peres.
Att landet är ett tusental israeler fattigare --- well, man kan som bekant konstruera ursäkter för det mesta här i världen.

Ordtjuvarna har varit framme.

Att israeler dagligen stenas och drabbas av raketsvärmar har väl aldrig bekymrat en vänster/fredsaktivist och om de fortfarande har problem med att förstå varför marken allt mer luckras upp under deras fötter kan de ju börja med att fundera på om det kanske ändå var lite galet och naivt att en gång lägga landets väl och ve i Arafats händer.
I vems händer vill de lägga landets öde idag?
Obama ligger bra till i det avseendet.

Det finns folk och länder som vänstern tror är Israels verkliga och eviga vänner men att sympatier kan skifta över en natt såg vi när Sharon togs emot som en kung i FN någon vecka efter utrymningen av Gaza.
Alla älskade Sharon eftersom han genomfört något som flertalet förstod i längden skulle försvaga Israel och sådant är ju alltid välkommet.
Han hann väl knappt komma hem igen innan det var ’business as usual’.

Slutorden får bli att vänstern och freden inte har speciellt mycket med varandra att göra.
Det hjälper inte att göra som den svagare tiken - lägga sej på rygg och blotta både mage och strupe för att blidka övertiken.

Underdånighet gentemot motparten och en rädsla för att störa och ställa krav är några av vänsterns signum men att tro att detta visar vägen till fred är snudd på genant.

Att stjäla ord gör man dock utan att på något sätt känna sej generade.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ...

NSK DN DN DN355 X702 Db GP398 Tl188 SvD325 GP227 D046 A585 NSk905 Sk905 KrB904 La905 D052 BLT963 AB783 Ya911 Ya939 Kb911 Kb939 Sk924 Sk923 NSk924 La924 La923 NSk923

16 kommentarer:

Anneli sa...

God kväll Gita.

Du slår dessvärre huvudet mitt på spiken så du förstör min nattsömn.

En numera död socialist, medlem i NSDAP sade ungefär, att ljug tillräckligt stort så tror folket dig.

Det är nog min sammanfattning av din träffande beskrivning av sakernas tillstånd inte enbart vad gäller Mellanöstern.

imse sa...

Vilken klok analys du gör av ordet freds användning. Har faktiskt aldrig tänkt på det, att vissa anser sig ha mer rätt till det ordet än andra.

Filantropen sa...

Man kan ju också säga att Liberman är fredsaktivist, för skulle han få som han ville så palestinerna varit utplånade sedan länge och då hade det blivit fred... En FREDENS man!

Du är uppenbart en del av den vålds och hatspiral som upprätthåller det försoningslösa och våldspräglade mellanöstern som kommer att plågas av brist på fred länge till!

Alla blir lidande...

(skulle bli förvånad om min komentar blir publicerad)

Anonym sa...

Det verkar som om Israel får göra som USA i afghanistan och irak...de får invadera helt och hållet och bygga en regering i palestina. De verkar notoriskt oförmögna att hålla koll i sina egna led. Israel har störst chans att skapa fred genom att ockupera palestina totalt och införa lite lag och ordning.

Konstigt att palestinier inte är trötta på sina ledares inkompetens...och reser mot de? Eller är de med på det?

Anonym sa...

Bra gjort Israel!

JR sa...

Självmål!

Det är självklart fritt fram för vem som helst att använda ordet fred.

Din litania visar att du är mindre intresserad av det än av att klanka ner på andra som faktiskt vill någonting. I ditt fall är det tydligen "vänster" att vilja någonting, i detta fallet fred. Då är jag glad om jag betraktas som vänster.

Men fakta på marken visar vad som händer - du får aldrig fred genom att blunda för dn humanitära situationen för palestinierna. Det är obegripligt för mig hur man an stötta den israeliska ockupationsmakten (det är faktiskt vad det är) och dess övervåld och det är mig obegripligt att man kan lita så ensidigt på en demokrati som behöver ett informationsministerium för att tillrättalägga bilden av sig själva och sina fiender.

Men vill man veta mera skall man veta att även ortodoxa bosättare dagligen stenar palestinska skolbarn(!) när de går till sin skola genom bosättarområden (det är trångt i Israel). Men vill man inte se vill man inte heller fred. Sorry!

Anneli sa...

Om det är krigiskt att önska att palestinaaraberna ommer till förhandlingsbordet är naturligtvis Leiber man inte särskilt fredlig av sig.

Vad gäller ultraortodoxs stenkasting så kaster de sten, spottar mm på alla som inte håller deras regler, bl.a felaktigt klädda män o kvinnor, samt de som beter sig felaktigt under sabatten. De må vara araber, judar eller vem som helst annan.

Gita fick du inte min första kommentar?

Anneli sa...

Jo jag glömde en vktig sak vd gäller en stor del av de ultraortodoxa, som borde gldja "JR". De erkänner inte staten Israels existens. Den judiska staten skall enlingt dem återuppstå först när Messias kommer.

Anonym sa...

Håller med om att vänstern har försökt lägga beslag på ordet "fred", men om de lyckas är upp till oss högermänniskor. En bra start vore ju om Israel gjorde som alla civiliserade nationer i modern tid, drog sig tillbaka från annekterat land. Då hade vänstermänniskorna haft mindre vatten på sin kvarnar.

Tänk om USA hade gjort som Israel. Då hade Japan idag sedan 1945 av USA ansetts tillhöra USA och man hade på liknande sätt militärt våldfört sig på ett helt folk, trots ändlösa försök av världssamfundet att försöka få ockupantent att dra sig tillbaka från ockuperad mark.

Kanske kan Israel en dag också bli en vanlig civiliserad nation som följer mänskliga rättigheter och FN-resolutioner och som inte har olika regler t.o.m. för sina egna medborgare inne i själva Israel beroende på etnisk/religiös tillhörighet.

Det ironiska är att denna politik bedrivs av samma folk som själva fått lida oerhört och oförlåtligt under andra världskriget. Ironi nummer två är att Israel aldrig själva klarat av att försvara sig, utan i årtionde efter årtionden accepterar enorma bidrag från USA för att upprätthålla sin militärmaskin.

Cynikern i mig säger att det vore bättre om dessa besläktade folk i mellanöstern själva fick slåss mot varandra utan västs inblandning - ena sidan tillbedjandes en gud och den andra sidan en annan och där bägge sidor säger sig ha fått sitt land av "Gud"... Tyvärr har medeltiden aldrig lämnat vare sig Israel eller någon annan del av Mellanöstern.

Gita sa...

Hej Imse –
Jag har iakttagit detta fenomen en längre tid och undrat varför ingen märker något...???
Nu äntligen blev det en blogga.

Gita sa...

Hej Filantropen –
Här ska du få ett gott råd – lyssna till vad Lieberman själv säger, inte vad Aftonbladet säger att han säger...

Gita sa...

Hej Anonym om Afganistan och Irak –
Förmodligen har du rätt i sak men Israel är inte intresserat av att sörja för en massa palestinier. Inte ens Jordanien – deras bröder – är intresserade.
Sedan tror jag nog att den stora massan av de palestinier som inget hellre vill än att jobba och försörja sina familjer är innerligt trötta på sina korrupta, småsinta och rent ut sagt hatiska ledare men vågar de protestera???

Gita sa...

Hej Anonym – igen,
Jag har väl inget mer att tillägga än att tacka för kommentaren.

Gita sa...

Hej JR –
Att ‘vilja något’ är bara början. Nästa steg är att åstadkomma något men dit har vänstern oerhört långt – om de någonsin kommer fram.
Man åstadkommer inte någonting bara genom att dra på sej kängorna och ge sej ut och demonstrera.
Förresten man demonstrerar inte ens FÖR palestinierna man demonstrerar MOT Israel och är därmed avslöjade inpå bara kroppen.

Den humanitära situationen i de palestinska områdena borde varit på topp efter alla miljarder som pumpats in under decennier men eftersom bottnarna i deras kassakistor består av stora svarta hål så ser det ut som det gör. Det är förmodligen dina skattepengar som finansierar de palestinska ledarnas söner när de skickas till Paris eller andra metropoler för att studera.

Nu ska jag berätta en hemlis för dej – palestinierna hade kunnat undvika ockupationen från den dag den inleddes men eftersom de valde konfrontation i stället för samarbete har de fått bita i det sura äpplet. Man kan inte tvinga folk att inse sitt eget bästa.
Den dag de väljer att lösa sina problen med demokratiska metoder i stället för med våld, hot om våld och en allmänt snuskig hatpropaganda borde det finnas hopp även för den folkgruppen.

Gita sa...

Hej Anonym (höger) –
Intressanta tankar. Själv tycker jag inte det är så underligt om folket i detta lilla plutteland som i över 60 år levt med kniven mot strupen blivit aningens paranoida.
Som jag nyss svarade en annan person så vet du säkert att Israel inte på något sätt är intresserat av att styra och ställa med den palestinska folkgruppen men efter oerhört dyrköpta erfarenheter är man naturligtvis på sin vakt. Man har flera gånger på grund av yttre press köpt grisen i den så kallade säcken och dragit sej tillbaka från städer och andra områden men har lika ofta fått äta upp sina goda intentioner.

Det finns en fråga i detta sammanhang som ingen någonsin ställer.
Till vem ska man återlämna dessa områden?
De som tidigare hade anspråk på dessa var ju den jordanska ockupationen fram till 1967. De tydliggör dock gång efter annan att de inte är intresserade och då, plötsligt, dyker det upp människor som Arafat beslöt kalla palestinier och som påstår sej har anspråk på områdena ifråga...
Detta köps snabbt och elegant av resten av världen och kuppen är fullbordad.
Tablå.

Jerusalem som nu är på tapeten var under den jordanska ockupationen totalt ointressant för araberna. Den ockuperade delen var ett rent snuskhål där allt judiskt utplånades medvetet och aggressivt. Plötsligt när Israel 1967 öppnade upp staden blev den intressant. Varför? För att den nu befann sej i israeliska händer och så fick det naturligtvis inte fortsätta...

Eftersom det finns en uppsjö av underligheter i den här debatten så skyndar jag mej nu att avsluta en lång och trasslig kommentarskommentar.

Harry Harrysson sa...

Tyvärr är det inte så enkelt. Det är förvisso sant som artikeln säger, men sanna israelhatare använder ordet fred när det behövs - det stör dem inte att umgås med andra israelhatare utan detta epitet. Just nu är vår kända broderskapare Bjereld ("kristen" och socialdemokrat) i Gaza för att umgås med Hamas inför en seger för socialdemokraterna i höst, se denna länk. Han försöker pusha Fatah i famnen på Hamas, sen kan ju sossarna med rent samvete ge pengar till en samlingsregim.

Vad Lieberman säger är ytterligt korrekt, de israeliska araberna ska inte kunna utnyttja världens snyfttanter och fortsätta sina attacker mot judarna som de lever av, se t.ex. denna länk. Hur många israeliska araber - inklusive de icke-israeliska araberna som har tillstånd att bo i Jerusalem - vill flytta till Fatahland om det var helt öppet för dom?

Om religiösa judar i Israel - en del av dem haredim - upplever de tyvärr samma fenomen som många andra människor i Mellanöstern - dåliga ledare. Judenheten har varit religiös i några tusen år och det har fungerat utomförträffligt. Det är först i Israel de har kunnat utnyttja socialhjälp i stället för att arbeta, och det kan man knappast skylle människorna för, enbart deras ledare. Judar har de senaste 2000 åren varit religiösa utan att mer än de smartaste levde sitt liv på skolor. Ser man på harediskolor utanför Israel har de BÄTTRE resultat än genomsnittet, haredim i Israel börjar få bättre ramar och allt fler har fått sekulära arbeten. Alla religiösa grupper tenderar att skena ut i fanaticism om de får chans och inspiration, och behöver intelligenta ledare.