04 mars 2010

'The Arab Street'


Bor man i ett någorlunda välutvecklat land förväntar man sej att lagar och förordningar ska efterlevas – något så när i alla fall.
Jerusalem, Israels huvudstad, hittar du som vanligt bland rubrikerna och nu som så många gånger tidigare är det bristen på efterlevnad av lagar och förordningar som ekar mellan de gamla murarna.

Jerusalem är ordentligt nerslitet – jag vet egentligen inte varför men förmodligen har det religiösa förtecken.
I de delar där det bor araber har husgytter tagit över allt vad stadsplanering heter vilket stadens ledare genom åren får dela ansvaret för.
Detta borde naturligtvis åtgärdats redan när grunden grävdes till det första olagliga huset för nu sitter de där med ändan bar och vet inte hur de ska komma till rätta med problemet.

Jerusalems relativt nye borgmästare, Nir Barkat, svepte in i stadshuset med fräscha idéer som på pappret skulle låta alla, både judar och araber, få det bättre än idag.
Skrutthusen skulle ersättas av nya fräscha byggnader - med bygglov den här gången - och försörjningsmöjligheterna skulle säkras.
Trodde de ja...

Snabbt som ögat vaknade ’The Arab Street’ som berättade för villiga öron att de visst inte tänkte samarbeta – de gillade sina olagliga hus och det är väl inte mycket att säga om det.
Man kan naturligtvis ha synpunkter på lagar, lagbrott och vanligt bus men om vi inte har lagar att rätta oss efter – vad har vi då?
Ditt och mitt alldeles egna privata tyckande?

Här på kibbutsen får medlemmarna sina hus uppfräschade område efter område och skillnaden mellan före och efter är inte av denna världen.
Vi hade restaurerat vårt hus för bara några år sedan och tyckte nog att vi hade det ganska fint som det var så vi sa att vi inte behöver någon ytterligare uppgradering.
Vi levde ett tag i tron att vi skulle kunna bo kvar i lugn och ro men den dagen kom då vi insåg att vi – mot vår vilja – var tvungna att flytta ut.
Det gällde långtidsplanering och var dessutom en fråga om allas bästa.

Idag har vi bott i vårt tillfälliga boende snart ett år och hör och häpna – vi kommer snart att få flytta tillbaka till vårt hus som nu är fräschare än fräscht.
Vi är nöjda, kibbutsfolket är nöjda - alla är nöjda.

I Jerusalem är ingen nöjd för det verkar som om ingenting blir gjort – inte inom rimlig tid i alla fall.
Det olagliga husgyttrets invånare tog naturligtvis tillfället i akt att bråka om saken och är det några som har chefen för stormakten USA’s öra så är det araber i olagliga hus.
(Jag sa inget om bisarra prioriteringar – det var ni själva som tänkte så.)
Det är vid det här laget ett välkänt faktum att en missnöjd och missförstådd arab – oavsett orsak - har världens odelade sympati.
Även president Obamas odelade sympati...

Obama ansåg att för att hålla våldstendenserna på acceptabel nivå på ’The Arab Street’ så borde man i Jerusalem ge blanka den i vad lagen säger.
Jag undrar om han för ett ögonblick tänkte att man skulle kunna gå den andra vägen, den lagliga, och stödja de som vill riva för att sedan bygga nytt enligt konstens alla regler - lagliga regler.
Jag tror knappast Obama snuddade vid den tanken för han är inte inprogrammerad för ageranden som inte stärker hans popularitet i arabvärlden.
Nåväl, han ’tipsade’ Netanyahu och sedan var borgmästarens auktoritet ett minne blott.

Alltså – det olagliga husgyttret står kvar och ’The Arab Street’ har lugnat ner sej - för den här gången.
I morgon kommer nya utmaningar – det finns hur mycket som helst man kan bråka om i Jerusalem.
Araberna är ju så känsliga... och världen håller just på att lära sej att med arabiska känslor leker man inte.
Ack ja.

Synd att judarna inte är lika känsliga så de kunde leverera sina krav med samma omutliga övertygelse som araberna.
Tyvärr verkar vägen dit vara mycket lång men så har de heller inte begåvats men en alldeles egen gata...


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ...

11 kommentarer:

Anneli sa...

Högsta domstolen i Israel brukar ju ha vettiga och opartiska åsikter om det mesta som förs dit.

Har ingen kommit på idén att föra detta faktiskt även rent sanitära problem, i den för så många Heliga Staden. Lagtolkningen vad gäller lagligt ägda och hus och husockupationer bör väl också landets högsta juridiska instans kunna klara av.

Harry Harrysson sa...

Tyvärr är Israels Högsta Domstol ökänd för att ha ett antal Meretz-anfrätta domare, Peace Now och dylika får omedelbart tillträde när de känner för att trakassera judar i Judéen/Samarien. Det behöver kanske inte RIKTIGT som på länk men de är ökända leftists, en av de senare anti-judiska domarna var om öppnandet av väg 443

Harry Harrysson sa...

En annan om högsta domstolen: länk

Harry Harrysson sa...

Ännu en..... länk

Anneli sa...

Hej Harry, God morgon eller god natt, jag håller inte riktigt räkningen vad gäller tidsskillnaderna.

När det gäller Israels HD så får du väl ändå vara på det klara med att de håller sig inom de israeliska lagar de har att rätta sig efter. Och faktiskt gör de det bra. (ingen är nöjd, alltså bra).De favoriserar inte såvitt jag kunnat utläsa av de dommar jag tagit del av.

Felaktigheter förekommer där som här och annorstädes.

Harry Harrysson sa...

Tack, kom tillbaka till snön den 4 mars.

Jag har ingen fullständig översyn över Israels domstolsväsen men har sett väldigt många gånger hur högern klagat, och hur man på sistone försöker att få in domare som inte alla är Meretz-typer.

Ett enkelt exempel: tänk om HD hade varit lika mån om att eliminera illegala arabiska strukturer i Israel som judisk i Judéen/Samarien..... Plötsligt kunde Jerusalem stadsplaneras i stället för att gå i cirklar omkring illegal arabisk slum.

En webbsite man kan studera är http://www.israeljustice.com/

Kristen Israelvän sa...

Hur illa kan det bli ? En kombination av Israelfientlig politik, media och pöbel får nu företag att betrakta Diakonia som en vederhäftig rådgivare för investeringar i Israel.

http://www.skanskan.se/article/20100312/NYHETER/703129855/1057/*/veolia-vill-backa--ur-israelprojekt

Varför ringer de inte Abbas direkt ?

Israeliska nybyggare kan säkert klara sig utan utmanande underläder från HM.

Men hur stor skada sker i det tysta om de som inte förstår Israels rätt till landet får vetorätt i det tysta på vart fabriker och företag skall ligga ?

Anneli sa...

Hej kristen Isra4elvän

Det värsta med att svenska företag är så rädda för Diakonia eller snarare deras makt över media och en majoritet av de kristna i Sverige, är att de oftast lyckas avbryta projekt som ökar samarbetet mellan israeler och araber från Judéen o Samarien.

De araber som arbetade hos Assa-Abloy ex.vis var nog inte glada över att bli arbetslösa genom Diakonia lyckade aktion.

Anneli sa...

Godmorgon Harry

Visst finns det en snedfördelning vad gäller HD-domarnas politiska åsikter och Jerusalem är en het potatis.

Men du vet hur det gick med dem som inte betalt hyran på ett kvartssekel.

Så om fler verkligen drog ärenden till HD och man ex.vis även påpekade de sanitära olägenheterna som en början på problemet, samt sedan visade dokument på äganderätt osv. Vad gäller stadsägd mark borde en flod skrivelser om sanitära olägenheter och brandfara vara en framkomlig väg.

Harry Harrysson sa...

Visst är domstolarna i Israel tämligen mycket bättre än i omgivande länder :)

Israels HD har dock gjort bort sej ett antal gånger, speciellt när de lägger sej i Knessets lagstiftning även när det inte gäller det triviala att visa att en lag strider mot en annan.

Om svenska partier finns det mycket som "borde", men det hjälper tyvärr inte. Man hoppas ju på ett parti som Wilders - innan folk börjar dömas för att inte följa Sharialagar - intressant att se listan över vittnen som Wilders inte får kalla till rättegången.

Andra partier: Socialdemokratiska Israelvänner, SIV, bildades förra året och därefter har de gjort sitt bästa att vara osynliga och inte prestera ett enda uttalande. Har de fått order av Sahlin att inte säga något som kan irritera muslimer, före valet??? De började i stor stil med att berätta att de hade god kontakt med det marxistiska Meretz-partiet i Israel..... Jag berättade lite vad de står för, för en representant jag mailar med då och då och tja.....

Harry Harrysson sa...

jag kunde inte låta bli att kopiera hit en snutt som jag just läste:

On the other hand, Israeli leftist fascism took a hit this past week and suffered an important loss. The Israeli Supreme Court actually came out for democracy and open government.

The case involved one Elitzur Segel, who was prosecuted by the Israeli Attorney General because he wrote some things that the latter did not like. For those who mistakenly are of the impression that Israel has freedom of speech, Segel, who is active in Moshe Feiglin’s group “Manhigut Yehudit,” published an opinion piece, whose language was a bit overheated. The Attorney General prosecuted Segel for the crime of “insulting a public figure.” Israel is probably the only democracy on earth where insulting a public official is a crime. In 2004 Segel published an article in which he accused the Chief Rabbi of the army at that time, General Israel Weiss, of acting as an accomplice to murder, incest and violating the Sabbath, this against the refusal of Weiss to come out more strongly against the use of the army to expel Jewish “settlers” from the Gaza Strip. Segel noted that in Rabbinic law the punishments for these offenses includes stoning to death. The last sentence is simply a factually correct assertion. Segel was also angry that Weiss had not issued a Rabbinic ruling that soldiers must refuse orders to evict other Jews from their homes. I am not sure what the incest sentence referred to.

Anyways, Israeli leftists can call for Israel to be exterminated, can cheer on mass murders of Jews, can deny that Jews are even a people, can claim that the Zionists invented the “false claim” that six million Jews were murdered in the Holocaust (and if you think I am making up the fact that some say that – you are wrong), can claim that Israeli Jews are not Jews at all but Khazar imposters, and that is all protected speech. But if Segel “insults” the Chief Rabbi of the Army, that is a crime. Of course, when Haaretz itself runs venomous defamations of the same Chief Rabbi of the army, that is always protected speech.

To get to the point, Segel also insists that the Attorney General is attempting to suppress freedom of speech for right-wingers while refusing to prosecute left-wingers who call for treason, violence, and worse. To prove his point, he petitioned to get 1860 documents from the Attorney General on other cases, mainly on other cases where the prosecution decided NOT to indict leftists. The Attorney General refused to turn over the documents.

Now as a side note, Israel is supposed to have a freedom of information act, except that it is a law whose main function is to deny Israelis access to information. Lest we mislead you, the clauses in the law that prevent Israelis from gaining access to information from the government almost never have anything to do with national security. We have no problem with military matters being kept hush-hush. But Israeli public sector offices can pretty much refuse to turn over to citizens information about anything. A good friend of mine was refused information on why the municipality of Haifa refused to approve for him a commercial enterprise operating on a street where almost every other building has commercial enterprises. I guess it was just a state secret too sensitive to risk falling into the hands of the Hamas.

Well, Segel went all the way to the Supreme Court, and he won there in his demand to get access to the documents. A panel of three Supreme Court judges ordered the Attorney General to comply. And to make matters even more astounding, one of those three was Chief Justice Dorit Beinisch, whose understanding of the rules of democracy usually differ from yours and mine..

It is one small step for Israeli democracy, but one against step against leftwing suppression of freedom of speech of “right-wingers”!