16 september 2013

Drömläge - stjärnläge
Jag erkänner att jag är ganska fascinerad av Putin.
Han är med all sannolikhet en mansgris men inga drifter i världen får honom att vandra ens några grader ur kurs.
En spikrak liten kille.

Jag undrar hur en man så helt utan charm och karisma två gånger kunnat bli vald till statschef i ett stort och viktigt land medan i USA deras nuvarande president blev vald enbart på grund av sin charm - nästan i varje fall.
Visst, det är mer Hollywood-glitter i USA och vintrarna i Sibirien är fortfarande bistra så referensramarna när man väljer president är ganska olika.

Putin har fått Obama att blekna under senaste veckan och nu har Putin honom i ett skruvstäd vilket är en sprillans ny position för Obama.
Putin kan leka med sin sprattelgubbe och ställa vilka krav han vill med vetskapen att Obama behöver honom nu mer än någon någonsin behövt Obama.
Grymt hur snabbt det kan gå när någon nått gränsen för sin förmåga.

Det ska bli intressant att följa hur Putin kommer att utnyttja sin nya status och bli inte överraskad om vad som verkade omöjligt igår går som en dans i morgon.Strax efter att vi såg den första stjärnan på den rosa kvällshimlen ljöd shofaren.
Eftersom vi satt utanför synagogan mer eller mindre på gatan så hördes den ganska svagt men en shofar är alltid en shofar och är intimt förknippad med Jom Kippur.
I den svenska Bibeln kallas Jom Kippur för Försoningsdagen och i samband med den talas det om basunklang som väl var det närmaste man kunde komma de ödesmättade stötarna från ett vädurshorn.

En synagoga är inte alls som en kyrka, inte ens som en frikyrka.
Man kommer som man är, går in och ut efter behag, småpratar i grupper samtidigt som det som sker i händelsernas centrum fortskrider.
Som ett hem.

Dörrarna står vidöppna och både barn och hundar kilar in och ut även om hundarna väl aldrig lyckades komma ända fram till ritualernas hjärta.
Där fanns gubbar och unggrabbar i virkade kippor, vita kippor och svarta kippor men bland kibbutsens eget manfolk såg jag väl mest kepsar den kvällen.
Några besökare stoltserade i traditionella svarta hattar tillsammans med kibbutsnikar med enbart lockarna på huvudet.
Någonting för alla.

Plötsligt sa min väninna - se den första stjärnan!
Mycket riktigt för när jag tittade upp såg jag mellan takets sladdar och antenner Noga/Venus som berättade för oss att vi nu fick vänta ett år till nästa Jom Kippur.
Strax därefter ljöd shofaren och folk började sakteliga dra sej hemåt till ett par helt vanliga dagar innan nästa högtid inleds på onsdag kväll.
Succot.

Från någonstans på kibbutsen hörs redan de typiska ihåliga hammarslagen mot träplankor från de som inte kunde vänta en sekund längre med att bygga sin succa.


- Den lilla skolflickan kom hem till sina föräldrar och sa att hon ville bli jude...
Naturligtvis undrade hennes mycket icke-judiska föräldrar varför detta nu då?
Jo för de har så många mysiga helger och ibland får de till och med stanna hemma från skolan.
(Detta tilldrog sej i USA där de fortfarande har respekt för traditioner.)


Putin tror jag att jag lämnar nu, han verkar ju klara sej bra på egen hand.
Det ska bli spännande att se i vilka trådar han tänker dra och hur han i övrigt tänker handskas med Obama.

Det är förändringar på gång och idag är Putin kung.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ...

9 kommentarer:

Harry Harrysson sa...

Politiska tidskrifter skriver alltmer om fenomenet krigsmånglaren och kommunisten Obama versus fredsmäklaren Putin. Jag ägnade just en stund till två artiklar i samma tidskrift, länk1 och länk2. Visst får det en att tänka - både Obama och hans fru har ägnat sina studentår och mer på att vara välkända i kommunistkretsar. Obongo har frenetiskt ägnat sig åt att försämra USA:s rykte och möjligheter som:

* skapa en massiv välfärdsstat
* bringa statsskulden till $ 20 biljoner i slutet av sin mandatperiod
* tvinga socialiserad hälsovård ner i halsen på Amerika
* puffa för ett nationellt pistol- register - något som den kommunistiska ryska regeringen gjorde i oktober 1918, sex månader innan de konfiskerade alla vapen
* beställning av en flotta av drönare med förmågan att förånga amerikanerna
* bygga en en-miljon kvadratmeter mega-databas med möjlighet att spionera på amerikaner.

Har du problem att läsa amerikanska artiklar och heller läser rådbråkad svenska, gör såhär. Gå till http://translate.google.com/#
Se till att det uppe i kanten står From English to Swedish, lägg sen adressen i vänsterrutan, t.ex.

http://www.americanthinker.com/2013/09/dangerous_times_putin_the_peacemaker_vs_obama_the_warmonger.html

och klicka på translate, så får du den sidan på svenska på googlespråk.

Harry Harrysson sa...

En annan ny artikel om Obamas yttänkande och Putins djuptänkande på denna länk

Anonym sa...

Harry,
Först och främst, jag röstade inte på Obama, varken första eller andra omgången. Jag ansåg att han hade ingen erfarenhet och nu har det definitivt konstaterats att han saknar ledarskap. Dessutom hade han suttit i över 20 år i sin kyrka och lyssnat på vrålapan Jeremiah Wright om du minns.
Men de artiklar du målar upp liknar mera en svartmålande propaganda, vilket jag inte går på.
Obama är ingen krigsmånglare. Han hade säkert klarat sig bra utan arvet han fick vid sitt tillträde.
Många ungdomar gick igenom en vänsteridealism. Dock inte jag.
Många amerikanare stoppar socialism/kommunism i samma säck.
Sen tycker jag uppräkningen liknar republikaners "antiobamatrummande".
Nej, vi är långt ifrån de socialistiska välfärdstaterna i Europa som många säkert skulle vilja ha om de inte fick betala för det.
Statsskulden började inte med Obama.
Amerika har väl snart 50 miljoner som inte har sjukförsäkring av olika orsaker. Min mening är att alla måste vara försäkrade och deltaga utom de allra fattigaste. Förr eller senare behöver alla en doktor, ett sjukhus etc.
Man ska inte kunna köpa krigsvapen, pistoler som man köper bröd. USA är helt sjukt i detta fallet tack vare den mäktiga, fanatiska NRA lobbyn. Om inte Hitler hade avväpnat tyskarna så hade det inte varit nåt andra världskrig går kråksången! Gjorde han det förresten?
Kalle Pettersson i USA har inget intressant att snacka om på telefon som intresserar NSA. Har man något att säga som man inte vill dela med sig så plarrar man inte om det på telefon.
Git shabbes och trevligt sukkotfirande.
EL


Harry Harrysson sa...

Shalom, El,

Roligt att se dina kommentarer. Jag sitter i Sverige i mitt datorhörn, varit nåt dussintal gånger i Israel, upp till 5 månader i stöten, mest 70-80-tal, men aldrig i USA. Egentligen är jag inte intresserad av USA, du ser vad min blogg handlar om, http://israelisverige.info

Jag tyckte inget om mr O förrän jag hörde vilka mängder startbidrag han fick i småsummor från arabländer. Och självklart får jag min info om USA från den republikanska sidan - via en vän här i Sverige som är mycket i USA, en judisk tjej med två söner i Californien. Jag läser inte New York Times men tar gärna emot info från FOX, som är stoppat här i Sverige, medan Al Jazeera finns på engelska och arabiska.

Sen har jag ju följt hans bana, från när han började jobbet med att ringa Abbas och i stort sett lova honom Israel, via Kairo när han bjöd in MB och sparkade ut amerikas bästa vän i arabvärlden, Mubarak, läst om vad som kommer fram om Benghazi och så vidare, den administrationen verkar i högsta grad amatörmässig. Och söker man sen på Obama fake elections och ser att det ger 68 miljoner hits.......

Min uppräkning snodde jag nånstans, minns inte var.

Kanske klarar USA sig tre år till, allt fler media har nu blivit anti-Obama och tar upp hans okunnighet och oförmåga att lära - som hans första år att hacka på Israel, sen sänds Kerry för att börja om från början med exakt samma sak..... Men vad ska man vänta sig av en som länge hade Assad som bästa vän.

Socialism och sjukvård - man kan ju göra det på många sätt. Men att tvinga nåt ner i halsen på folk för att låta andra visa på de enorma kostnader som det kommer att dra......

Jag försöker följa med vad som händer i Israel, i någon mån USA, och skriver på min blogg i första hand sånt jag tycker är viktigt men som inte nämns i svenska media.

Anonym sa...

Hej HH!
Vill inte ta upp Gitas blogg med personliga kommentarer. Så jag försöker hålla mig kort. Bli inte insnöad i ditt "datorhörn". Audi alteram partem (hör den andra sidan) sade redan de gamla romarna. USA är nog vårt enda hopp i framtiden när Europa får muslimsk majoritet. Vi kommer inte att se det men kanske våra barnbarn. Som sagt bara kolla in den republikanska sidan blir ensidigt. Just nu gör den allt för att förlora i nästa val, igen. Jag har en son i CA:-)
I politiken finns många "strange bed fellows", i synnerhet med olja.
Alla kan behålla sin personliga sjukförsäkring. Men de som inte vill försäkra sig ska inte sko sig på andras bekostnad. Och de som är så fattiga att de inte har råd med en måste få hjälp. Tas inte de fattiga hand om i civiliserade länder?! Ska man få kasta ut folk som får dyrbara sjukdomar som tex cancer?! Tänkte väl det.
Till sist a propos ensidiga bloggar så ser jag att du får på skallen på EBs. Mata inte trollen, Harry:-)
Svejs!
EL

Harry Harrysson sa...

Jag försöker att inte bli insnöad, så ett stort antal vintrar sedan 1999 har jag tillbringat i Thailand några månader åt gången, hittade också min fru där för ca 7 år sen. Det började 1975 då jag tog tåg och buss från Sverige till Calcutta, plan till Bangkok, tåg för att träffa brevkompisar däremellen och Singapore, och hade en flygbiljett i fickan BKK-Köpenhamn.

Den mesta kulturen har kommit, inte från USA utan från Asien. De hinduiska Vedaböckerna är bland jordens första, Thailand hade världens tidigaste bronsålder, Anagkor Wat byggdes av hinduer när inte många svenskar kunde runorna flytande. Den enda religiösa boken från USA är väl mormonernas.

När judarna flydde Hitler reste många till Asien, Indien, Kina och blev väl mottagna. Kina öppnar sig alltmer mot Israel, de anser de båda har urgammal kultur, du kan studera hebreiska i Kina, Kina talar om att göra som USA länge gjort, uppsätta utvecklingslab i Israel. Kina ska bygga järnväg från Eilat upp i landet för godstransport till Egyptens sorg, för då blir deras Suezkanal inte lika praktisk att använda om man vill bojkotta. Kina funderar på att bygga hamnar i Israel för att slippa de gamla statliga monopolen.

Med The Great Leader i USA med ytterst påtagliga muslimska ideal har han hunnit förstöra mycket i USA inkl. judarnas säkerhet. Kenya anklagar USA nu för att trots sin enorma informationssamling hade de inte en aaaaaaning om attacken i Kenya eftersom the Leader anser att alla muslimska terrorister är snälla så myndigheterna där får inte göra nåt åt deras vansinne. USA stoppade kollen av muslimerna som ställde till med massakern i Boston eftersom de sket i alla varningar de fått från Ryssland. Mycket hänger förvisso på vem som kommer efter the Leader. Men det krävs en som vet nåt, som Bolton.

Numera blir jag väl lite mer insnöad eftersom jag kör med rollator efter 55 års diabetes och njursvikt, men var i Thailand senast för 2 år sen och vi planerar att åka nästa sommar.

Fattiga tas väldigt dåligt om hand här. Jag har läst artiklar om mängder av handikappade som bor flera våningar upp utan nån möjlighet att kunna komma ut på egen hand. Man hör fler och fler historier om att gamla par som levt tillsammans i 70 år, skiljs åt i åldringsvården. Nåt sånt hade inte hänt i Thailand där familjerna tar väl hand om varann! Jag har sett i byarna i centrala Thailand där min fru är från, hur de välkomnar mej trots att jag är gammal och sjuk, deras gamla släktingar sitter mellan stolparna deras hus är byggda på, och alla som går förbi i solen pratar lite med dem. Ingen långvård där! I Thailand är livet utanför turistorterna såpass billigt att man klarar sig, och även sjukvården är billig för de fattigaste. Så när det inte går att stanna här är jag välkommen till byn - internet fungerar acceptabelt, redan testat. Min frus mor är fantastisk på matlagning! Världen är väldigt mycket mer än väst!

Gita sa...

EL -
Den här bloggen lämnar gärna utrymme för civiliserade diskussioner. Pajkastning däremot är mera tveksamt.

Extra trevligt med kommentarer då jag tyvärr endast har möjlighet att skriva sporadiskt. Kanske blir det bättring framöver.

Anonym sa...

HH
Då är vi på samma sida beträffande Bolton och Thailand!
Visst har du rätt vad gäller familjekänslan och respekt för de äldre. Jag har själv varit i Bangkok. Min svärdotter kommer därifrån och vi har två små barnbarn. Pensionen sträcker sig längre därborta. Hettan i Bangkok är däremot outhärdlig.

EL

Anonym sa...

Tack Gita!
Pajer kastar jag inte. De är alldeles för goda! Just nu är det äppelskörd här och man kan köpa nypressad äppelsaft utan några tillägg. Berg med äpplen av alla sorter till brakpriser. Äppelpaj, mums!
EL